Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Antrenor Emeryt

Antrenorul lui PSG este personajul cel mai la modă în fotbalul mondial. Cine vrea să-l detroneze, să bată Barcelona cu 5-0!

Permalink to Antrenor Emeryt
miercuri, 15 februarie 2017, 2:24

Prima oară când am auzit de el am crezut că este turc. Unai Emery. Dacă îi citeşti numele întreg începi să te lămureşti de unde vine onomastica asta cumva exotică. Unai Emery Etxegoien. Omul nostru s-a născut acum 45 de ani într-un orăşel numit Hondarribia din provincia Gipuzkoa, parte istorică a Ţării Bascilor din Spania, a jucat prin ligile inferioare, adică Real Sociedad B, Toledo, Racing Ferrol sau Leganes, iar pe la 33 de ani s-a apucat de antrenorat.

Nasul şi banii qatarezilor
A început de jos. Mai întâi, Lorca Deportiva, acolo unde îşi încheiase cariera (modestă) de fotbalist. Apoi Almeria. Pe urmă, nivelul următor. Valencia, 4 sezoane şi edificarea unui prestigiu profesional solid. Atrăsese deja atenţia angajatorilor cu buzunarele pline. Oferta de la Spartak Moscova a fost logică şi soldată cu un eşec previzibil. După experienţa pasageră şi friguroasă din Rusia, Emery s-a întors în Spania. La Sevilla. FC Sevilla. O muncă de trei ani încununată cu trei trofee Europa League consecutive. Performanţă unică şi un nume care devenea modă. Unai Emery. Proprietarii qatarezi ai lui Paris Saint-Germain au reacţionat rapid. L-au ofertat şi l-au angajat. Nasser Ghanim Al-Khelaifi, preşedintele şi proprietarul clubului – un tip ceva mai bogat decât indianul pe care voia să-l aducă Mutu la Dinamo – a avut mână bună. Erau şi alte nume pe piaţă. Marfă chiar mai scumpă. Nu neapărat mai bună.

Stilul Unai Emery
După victoria eclatantă a echipei sale în faţa Barcelonei, Unai Emery a devenit personajul momentului în fotbalul mondial. Dar spilcuitul Emery îşi începuse ezitant aventura pe Parc des Princes şi părea că părul lui negru, pana corbului, va albi în scurt timp. După ani la rând în care PSG defilase în campionat, sezonul 2016-2017 a început rău. Nice, apoi Monaco au dominat întrecerea. Monaco are încă 3 puncte avans în fruntea clasamentului. Dar încet, încet stilul Unai Emery a rodit. Posesie şi tranziţie pozitive. Agresivitate în recuperarea balonului. Trasee simple, viteză de joc impresionantă. Pentru asta îţi trebuia şi material uman. A fost posibil pe un pământ îngrăşat cu sutele de milioane pompate de Qatar Sports Investments. Ne place sau nu, arabii au dat altă dimensiune unui club care deşi reprezenta capitala Franţei începuse să aibă un aer provincial în Europa.

Mesajul fotbalistic
Nu o să povestim meciul acum. L-aţi văzut, aţi ascultat analizele oamenilor de meserie care comentează pentru canalele de sport – cei pe care îi dispreţuieşte atât de tare colegul de meserie a lui Emery, M. Şumudică. Amatorii de superlative au decretat deja: PSG-Barcelona 4-0 va rămâne în istorie. Nu oricum, ci însoţit de sintagma, de altfel nu foarte originală, „Amurgul zeilor”. Istorică, mirobolantă, halucinantă sau cum mai vrem noi, victoria PSG-ului este şocantă însă nu doar prin proporţiile scorului, ci mai ales prin stilul pur fotbalistic care făcut-o posibilă. Să anulezi obsedanta posesie a catalanilor sau să le permiţi să plimbe mingea numai până la cel mult 40 de metri de buturile lui Trapp (un portar în marea tradiţie a portarilor nemţi, ceea ce nu prea este valabil cu Ter Stegen), să faci din Messi şi din Iniesta jucători insignifianţi, să nu le dai aer lui Neymar şi lui Suarez, asta presupune ceva mai mult decât norocul invocat de „Sport”, ziarul de casă al Barcelonei.

Apel la inocenţă
Sigur, luaţi de val, putem uita să ne întrebăm unde a dispărut legendara vitalitate fizică a catalanilor şi, în oglindă, de unde prospeţimea uluitoare a lui Cavani, Di Maria şi compania. Cu ultimele resurse, să apelăm la inocenţa pierdută şi să ne bucurăm de fotbalul arătat de Paris Saint-Germain. Să salutăm tinereţea acestei echipe, stare de spirit, dar şi realitate atestată de datele de naştere ale lui Trapp, Verratti, Draxler sau Rabiot. O vreme măcar, să credem în poveşti. Ultima, spusă de Unai Emery, este cu adevărat seducătoare. Armata hobbiţilor înarmaţi cu necruţătoarea tiki-taka a fost victima unor elfi din Oraşul Luminilor care au mânuit nişte fulgere. Parcă şi vezi afişul filmului!

Comentarii (13)Adaugă comentariu

palcau ovidiu (2 comentarii)  •  15 februarie 2017, 15:38

un articol de talia lui nea vanea chirila.

British SAS (1 comentarii)  •  15 februarie 2017, 16:15

Onoare.Ramai blocat de cunostintele de arta futbolistica, realizate de acest antrenor.Scoala romana de antrenori, nu are inca o vizune sa selecteze INTELECTUAL/PSIHOLOIC/EDUCATIONAL antrenorii.

ovi cri (3 comentarii)  •  15 februarie 2017, 17:56

O reală plăcere să citeşti un asemenea articol. Felicitări!

Antipaste (4 comentarii)  •  15 februarie 2017, 18:53

Un articol minunat! Chapeau M. Geambasu!

milovan_djilas (22 comentarii)  •  15 februarie 2017, 18:59

Super. Ca de obicei, felicitari!

Anonim (210 comentarii)  •  15 februarie 2017, 19:44

Aseara a fost macel, insa PSG nu mai inspira teama de pana acum cateva luni in campionat! Monaco n-a pierdut la Paris si ramane favorita la titlu! Spaniolul merita felicitari pentru victoria neta si maniera in care s-a obtinut, insa mai este cale lunga pana la o performanta superioara celor de pana acum! A.

bubucul (52 comentarii)  •  15 februarie 2017, 21:39

Frumos articolul! Mulțumesc!

Flo (12 comentarii)  •  16 februarie 2017, 10:01

Ai vazut meciul? sau ai scris dupa rezumatul de la ora 00?..Ter Stegen a fost cel mai bun jucator de la Barcelona meciul asta!

tumbler (6 comentarii)  •  16 februarie 2017, 10:41

Pe vremea cand Barcelona surclasa pe oricine si multa lume era extaziata de spectacolul pe care-l faceau,orice infrangere a lor era pusa pe seama faptului ca adversarii fie bagau autobaza,fie aveau un noroc chior ,fie erau ajutati de arbitri.Uite c-a venit vremea cand au fost si ei la randu-le surclasati,si nu oricum,fix la capitolul la care erau atat de laudati:fotbalul-spectacol.

maistor kokir (76 comentarii)  •  16 februarie 2017, 10:50

PSG va pierde titlul in Franta dupa ani de zile , iar in Champions League vor ajunge cel mult in semifinale, si cam atat, vor ramane ,cu acest 4-0 in fatza Barcelonei ...

mg (232 comentarii)  •  16 februarie 2017, 11:30

..bascii ăştia's daţi dracului.. Şochează o lume'ntreagă cu echipa lor naţională, nerecunoscută evident de FIFA şi UEFA şi cu acel Atletico Bilbao unde nu joci dacă nu ai măcar origini basce. Nu naturalizări, nu vedete de peste mări şi ţări, ăştia suntem şi atât putem. Mi se pare mai cinstit aşa, mai în spiritul competiţiei. La filmul cu elfii aş băga'n deschidere "O fortuna"(Carmina Burana de Carl Orf) :)

Anonim (210 comentarii)  •  17 februarie 2017, 20:56

Nu numai Barcelona a fost umilita in aceasta saptamana, ci si alte doua cluburi spaniole - Celta si, mai ales, Villareal! Doar Real si-a respectat statutul, pentru ca Bilbao a avut un adversar subtirel! A.

Anonim (210 comentarii)  •  18 februarie 2017, 7:17

@mg Carl Orff! A.

Comentează