Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Guma lui Ilie este de vină?

Încet, încet, Năstase devine principalul responsabil pentru înfrângerea din meciul de Fed Cup cu Belgia. Foarte comodă explicaţie!

Permalink to Guma lui Ilie este de vină?
marți, 14 februarie 2017, 9:37

Mai multe capete de acuzare atârnă ca o secure deasupra fostului număr 1 mondial. Principala vină, mesteca gumă. Ostentativ şi pe tot parcursul celor două zile de concurs. În al doilea rând, Ilie Năstase este pus la zid din cauză că nu a fost îmbrăcat adecvat. Trei la mână, s-a contrat prea mult cu arbitrii.

Comunicarea, între jignire şi cuvinte tari
Aprecierile cititorilor revoltaţi de vestimentaţia şi de mestecatul obsedant al căpitanului nejucător al României variază de la „îmbrăcat ca un homeless” până la „mitocan”  sau „rumegătoare”. Cea mai blândă caracterizare evocă „lipsa de educaţie”. Sunt violente aceste cuvinte? Nu vă grăbiţi să spuneţi „da”!

Specialiştii (nu întrebaţi cine sunt ei!) au stabilit normele contemporane ale comunicării în mediul online.

Inclusiv mesajele postate la articolele noastre conţin cuvinte tari, care nu sunt considerate jigniri. Aşa că „prost”, „slugă a oierului”, „bătrân decrepit”, „habarnist”, „urât ca noaptea” nu sunt decât locuri comune. Sigur că nu toată lumea scrie aşa. Bineînţeles că mulţi au păreri critice pe care le exprimă într-un limbaj urban. Să nu pierdem totuşi personajul din cauza cuvintelor. Personajul Ilie Năstase.

Geniu vulnerabil, bufon asumat  
Pe Ilie Năstase de astăzi lumea îl cunoaşte drept un tip exhibiţionist. Şi cam atât. Praful gros al uitării s-a aşternut peste cariera imensului jucător Ilie Năstase. „Bătrânii decrepiţi” sau „tătăiţii”, cum ar zice prietenii noştri din universul virtual, ştiu foarte bine şi ce a reprezentat Ilie. Dar sunt excedaţi de maimuţăreala de-a generalul, de tumbele făcute pe la sindrofiile ATP ori de slalomul erotico-sentimental al fostului lider al ierarhiei mondiale, care dinamitează legătura cu amintirea marilor lui meciuri.

Ilie a fost idolul copilăriei şi adolescenţei multora dintre noi, jocul lui strălucitor rămâne un manifest pentru libertatea sportului. Ilie şi-a asumat câteodată şi rolul de bufon, şi ipostaza de rebel, dar dincolo de actele teatrale care l-au personalizat încât acel „Nasty” era transformat în substantivul comun „nasty”, istoria tenisului îl reţine ca pe un jucător aparte.

Spectaculos, tehnic, imaginativ, imprevizibil, vulnerabil, atins de geniu uneori, aşa cum în alte dăţi era paralizat de o ciudată neputinţă. Vezi finala Cupei Davis 1972, România-SUA 2-3. Acolo plonjăm de-a binelea în zona crepusculară a carierei lui Nasty.

Căpitanul nejucător a fost cuvântător
Putea să facă mai mult Ilie Năstase în calitatea lui de căpitan nejucător? Popular ar fi să spun că da. Că îmbrăcat nu în trening, ci într-un costum casual-elegant, ca Yannick Noah, mi se atrage atenţia pe blog, sfaturile lui ar fi avut mai mare influenţă. Că ar fi trebuit să nu mai sară atât la fiecare minge câştigată şi să nu se certe mereu cu arbitrul de scaun, ci să se concentreze pe remedierea lipsurilor din jocul fetelor. Dar Ilie a dialogat permanent şi cu Sorana, şi cu Monica, şi cu Irina.

Nu a folosit terapeutica şi subalterna expresie „Vrei o banană?” patentată de predecesoarea în funcţie. Nu am simţit nimic sexist în atitudinea lui, ci doar dorinţa explicită de a transmite ceva din tezaurul pe care îl poartă. Tezaur pe care rar s-a ostenit să-l împărtăşească. Dacă nu a reuşit suficient, vina este şi a receptorului.

Poate ar fi bine să-l luăm aşa cum este pe Ilie. Să acceptăm că omul şi sportivul sunt faţete ale aceluiaşi om. Şi da, semnele vârstei sunt neechivoce. Hainele nu mai stau pe el ca în tinereţe, pielea şi-a pierdut strălucirea, abdomenul nu mai este plat, pletele grizonante de haiduc pensionat vin din alt timp. Timpul care ne atinge pe toţi, fără deosebire. Asta este o lecţie dureroasă, care se deprinde greu. Cu timpul.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Brandremist (22 comentarii)  •  14 februarie 2017, 10:08

Jucătorul de tenis s-a retras de mult timp. Acum a rămas doar omul Ilie Năstase. Am reușit să învingem Canada doar cu Mitu și Dulgheru. Acum nu s-a mai putut. Încep să cred că sportivii noștri, indiferent de sex ori sport, ar trebui să joace doar în deplasare. Acasă, nu fac față presiunii spectatorilor.

JAX (151 comentarii)  •  14 februarie 2017, 10:09

Avem niste jucatoare accidentate sau total iesite din forma,doar cea mai slab cotata Sorana sa zicem ca a avut un sezon mai bunicel.Ce sa le faca Nastase ?

durden (270 comentarii)  •  14 februarie 2017, 10:10

Nu,nu ar trebui.eu m-am saturat de chestia asta in legatura cu fostii mari sportivi.n-o sa-i idolatrizez toata viata lor/mea pt ca au avut 10 ani de performanta la un moment dat.nu zic neaparat de cazul de fata,dar daca,ipotetic dau de un campion mondial *** si betiv la 70 de ani,n-o sa trezeasca absolut nici un fel de respect in mine,ca a avut el o performanta acu 50 de ani

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Catalynn (27 comentarii)  •  14 februarie 2017, 10:25

Motivul pt care am pierdut nu e Nastase, oricat de antipatic si sordid e. Realitatea e ca fara cea pe care o bălăcăresti mereu Romania e NIMIC in tenis, exact cum a fost dupa perioada de vârf a doamnei Ruzici si pana la finala RG 2014. Cu ea in e echipa am batut Serbia, Spania, era cat pe ce sa batem campiona en titre Cehia si am evitat o umilinta cu Germania, fara ne-au ridiculizat niste belgience care trec rar dincolo de locul 50 in clasamentul WTA. Lui Nastase i se reproșează însăși prezenta pe banca, unde poate nu oferea banane fetelor precum Tecsor insa nici nu oferea soluții asa cum te-ai aștepta de la un fost no. 1, spunand ca "fetele au antrenori". Si atunci pt ce sa ne mai polueze retinele in pauzele dintre puncte?!

Bibicul (54 comentarii)  •  14 februarie 2017, 10:55

Domnule Geambasu, nu inteleg articolul dumneavoastra. O persoana publica, investita cu o anumita responsabilitate trebuie sa fie atenta la gesturile si la tinuta sa in public, cu atat mai mult daca a ajuns la o anumita varsta. Nimeni nu se poate culca pe gloria trecuta. Din pacate, pentru multi, Nastase de acum nu mai este campionul din anii 70, caruia i se permiteau multe, ci un domn destul de in varsta care a iesit in evidenta de cateva ori in mod jenant. Legat de meciul cu Belgia, as fi dorit sa se comenteze strategia si tactica elaborate de capitanul nejucator si de ce a ales sa joace cu Monica Niculescu in prima zi la simplu cand era evident ca Monica Niculescu are probleme medicale. Daca tot am pierdut la simplu, mai bine era aruncata in lupta Patricia Tig si poate era convocata si Ana Bogdan. Nu este vina numai a domnului Nastase ca am pierdut meciul. Poate nu este deloc vina domniei sale. Domnul Nastase are un sef si anume domnul Cozac.

birlic (46 comentarii)  •  14 februarie 2017, 11:20

Nasty ,chiar daca o parte din el ,copilaria ,vrea sa faca ceva pe banca fetelor ,nu poate ,pt. ca nici cealalata parte ,maturitatea ,nui la indemana ,poate si prin faptul ca ,e greu sa se coboare de la gradul de General la cel de Capitan si atunci treaba cea mai buna ar fi sa-l lasam in tribuna ,in uniforma sau civil ,dar sa mestece guma linistit. Tecsor mi se pare mai apropiata fetelor cu exceptia Simonei ,care e mai dificila ,Capitan fiind nu neaparat sa le serveasca cu banane ,doar sa fie acolo ,in special intre seturi sa le insoteasca la baie ,pt. ca Fed .Cup. vreau sa cred ca e la fel de important precum un GS si la care antrenorii nu au dreptul sa-si consilieze elevii.

mg (232 comentarii)  •  14 februarie 2017, 12:55

..vezi că poţi ? Excelent articolul. Mie-mi place că Ilie Năstase merge cu motoreta, că nu-şi face dunga cu pieptenu' la pantaloni şi că e de gaşcă. Cât despre denigratori.. mi-aduc aminte de reclama la o bancă(parcă BRD) în care femeia de serviciu de la muzeu îi zice lui Năstase : domn' Paţachin treceţi, vă rog, înapoi pe soclu ! Norocu' lu' Paţaichin că e o fire mai retrasă, că altfel mulţi l-ar fi tras de coadă.. Iar Nadia e fată deşteaptă c'a rămas în state, că noi "ştim" să ne respectăm valorile. Kasai românul.. :)

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  14 februarie 2017, 14:18

De Nasty ce-i de zis ? Daca nici atunci cind face ce stie nu-i apreciat, atunci poate il vreti in Comisia SRI. La fel cu „aceeasi geaca de se vrea el motocislist“. Pai a doua zi altul v-ar fi dat numai investitii, pac, pac, toata flora si fauna din minunatele paduri seculare vi le-ar fi trecut in rai. Madrid ? Lebada rea invitata ? Normal. Aduce malai. De cind se stie ce „vitamine“ a consumat s-a inzecit cererea, la Bambo nu mai consuma nimeni viagra, nici nu mai fac fata rusii cu cererea. --------------------------------------------------------- Internautii ? Sa spuna ce vor ! Asta e societatea. Cu parere de rau dar vreti doar sa ascundeti realitatea. Pina nu vezi cu ochii tai ***** - am pus eu cinci ca voi puneti doar trei - care se aduna in fata Cotroceniului nu crezi ca este posibil asa ceva. Daca eu nu l-as fi vazut pe Ilie activind intr-un partid ilegal, pupind chelii si dind mina cu Jipa nu credeam. Uluit, am scris si eu metaforic si „parafrazind“ o opinie de presa - „*** Ilie“ - ,am incercat sa-l educ mai in gluma mai in serios, dar nu e voie sa educi, am fost cenzurat. Pe blogul asta au scapat de curind si niste injuraturi de mama, ca din fonoteca de aur. Ma gindeam, uite ce bine a procedat Geambasu, din categoria fara comentarii. Omul ala si-a dat arama pe fata, s-a exlus. Nici la R P nu mai era de luat in serios caci n-a injurat gramatical corect. Uite ieri, am scris la O, I – fara virgula se cenzureaza - ceva de acel 11 m demential, ca Nita avea mingea si alerga sa degajeje iar Novac l-a obstructionat, a pus mina pe minge … si am fost cenzurat complet. Nici macar n-am fost in forma, n-am amintit de Tata – Chivulete zis „folcloristul“ exclus de UEFA – de relatia de rudenie cu fiul sau anchetat in cazul Mita cu Elicopterul, care la 20 de ani a trebui sa arbitreze Tirgu Mures de 4 ori din 8 partide si care dupa ce-a facut praf doua meciuri fluierind doar inversv si cu dedicatie a luat o pauza de doar 6 saptamini. Nimic ca tata Chivulete stia multe de Porumboiu si Craciunescu, nimic de faptul ca Chivulete senior modereaza pariuri ! Nici macar nu m-am intrebat daca Chivulete junior n-a arbitrat ce-a pariat Chivulete senior ! Ce relatii are caci pe Craciunescu a reusit sa-l aduca in fata Senatului ? Ascundeti realitatea, maturati sub pres, apoi va mirati ca generalu Tata Puiu … nu stiu ce, ca generalu Nasty …, ca Vulpea a fost pusa sa pazeasca ***. Zvonul ala cu Pota la Justitie nu cred ca-i doar asa ca sa zic eu: „rezista DrAgnea tata“, „***, vino inapoi, te rog eu“, ... ------------------------------------------------------------ Nimc rau si totusi: Totul cenzutat de O, I si Firma lui de paza. De rau am scris doar de Balaj. N-am nimerit epitetul. Lemn. Impartial ca lemnul. Mi-am adus aminte ca era asa de bita ca n-a reusit sa ia examene nici la Politehnica, dar pentru ca a fost capabil sa transforme un hent si o obstructie a lui Novac in penalti contra Stelei a fost imediat remarcat de moldoveanul fara nici o calificare de la MTS care l-a luat consilier ! Ce sa faca lemnele astea doua ? Uite ca lemnele sint apreciate ! Lemn bun, baiat bun ! Pai va doresc numai succese ! Oare scriitorul asta de la cultura, Hamlet asta marele scriiror, fiul lui Ilici, n-a ca-mi scapa unsurosul, ceva cu lupescu ori vulpescu, oare n-ar trebui sa-l ia pe Craciunescu ori Porumboiu la Ministerul Culturii, ca consilieri desigur ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan (9 comentarii)  •  14 februarie 2017, 14:22

Nu cumva 60% din vina apartine Simonei Halep care se accidenteza inainte de fiecare eveniment in care e implicata nationala?...sau nu mai avem nevoie de ea, se poate si cu astea pe care le laudam indata ce au doua victorii consecutive!?

ionnis (81 comentarii)  •  14 februarie 2017, 14:40

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Costin (3 comentarii)  •  14 februarie 2017, 15:19

Avem noi romanii o principala calitate.... nu ne recunoastem valorile niciodata pentru ca intotdeauna sunt minoritare din totalul plebei...

Tensy (2 comentarii)  •  14 februarie 2017, 15:29

Incredibil ! 17 Nentori si aici te bagi cu aberatiile tale delirante ? Du-te la Andriesea, ca acolo ai abonament permanent.Dc deschid frigiderul,te gasesc si acolo ?Frigiderul de la ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tensy (2 comentarii)  •  14 februarie 2017, 15:45

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

v1ad (14 comentarii)  •  14 februarie 2017, 17:04

E ora 17. La Doha e a doua intrerupere a meciului pe ziua de azi. Scor Begu* - Kasatkina 5-3 (40-40). In revenire de la 0-3 (cu 2 breakuri). Ce vina are Nastase ca fetele avea alte planuri pentru saptamana asta? Una ca Begu probabil ca a preferat sa piarda meciul 3 cand a vazut ca se fac 3 ore de joc. Sa nu cumva sa se ajunga la meciul 5 si sa o solicite din nou, cand ea urma sa joace pentru banii arabilor in 48 de ore

v1ad (14 comentarii)  •  14 februarie 2017, 17:09

Sa vorbim de Niculescu? Pierduse exclusiv pe mana ei, dar la toate interviurile de dupa meci se hlizea ca o proasta.

Lup (20 comentarii)  •  14 februarie 2017, 19:43

Pentru vârsta lui arată impecabil. Să-i văd pe alții la 71 de ani. Ca antrenor e zero barat. Ca om de tenis e zero barat. Hagi, în comparație, ca om de fotbal, e GIGANTIC pentru ce a făcut la Academia sa. Năstase nu a făcut aproape nimic pentru tenis, după cariera de jucător. Niciun teren, nicio Academie, niciun jucător. Ca om, mi se pare de inteligență mediocră. Caracterul e ușuratec, comportamentul uneori jenant, dar nu din calea afară. Opiniile lui despre orice subiect nu sunt de luat în seamă. Geniul pe care l-a avut, și tot ce a însemnat datorită acestui geniu, pentru România, prevalează aproape orice minus.

Con (1 comentarii)  •  14 februarie 2017, 22:24

guma din chilotii lui Nastase, aia pe care ii tot arata publicului ca un adevart *** care este...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

habana (2 comentarii)  •  15 februarie 2017, 5:50

Astea sunt carcoteli romanesti. Corecta opinie.

don chilote (3 comentarii)  •  15 februarie 2017, 11:03

Ilie Nastase este capitan nejucator; chiar daca poarta responsabilitatea rezultatelor, rolul sau este managerial si nu de antrenor. Insa sunt posibile doua lucruri: 1. asta e valoarea lotului si , de unde nu-i, nici Dzeu nu cere. 2. L-au jucat, urmare a varstelor diferite, pe Ilie si vor pierde pana ce Ilie va pleca de la capitanie.

ANTON LUPAN (12 comentarii)  •  15 februarie 2017, 13:10

Iliuta al nosru national,e pe cale sa devina un personaj anecdotic,caricatural e deja demult!""Un batran atat de simplu,dupa vorba,dupa port""....Nu am nimic cu varsta,toti o sa ajungem sa ne caram vanturile dupa noi la un moment dat si o sa avem esapament natural!Ce ma deranjeaza,este sentimentul asta de neseriozitate din partea lui Nastase,pe care l-am avut permanent!Am avut tot timpul impresia ca Iliuta al nostru e undeva...absent...in sfere inalte!Chiar si interventiile la arbitri,la unele mingi sau decizii ambigue,erau doar un exercitiu de imagine...Remember good old times...cand Ilie facea circ cu arbitrii!.In rest...Un =-HAI FETELOR..si atat!Raman la parerea ca modul de masticatie al generalului(alta aberatie romaneasca) era absolut jenant...ca un bull terrier falcos si nu stiu de ce,imi amintea de Hizo?!?!In rest...doar .urarea ce i-a facut-o Printul de Monaco(alt ""finutz"" lui Iliuta)...stie toata lumea care,nu-i asa?

Comentează