Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Belaruşi şi belalii

Copil, Ungur şi Tecău ne-au arătat la Minsk că putem şi mai jos. Deranjează mediocritatea, dar doare şi mai tare nesimţirea

Permalink to Belaruşi şi belalii
marți, 7 februarie 2017, 9:47

Probabil că sala din Minsk este una dintre cele câteva sute ctitorite în guvernarea Năstase. Adrian Năstase, nu Ilie Năstase. Arena din capitala Belarusului ne arată că se poate mai rău decât la Bucureşti, iar prin comparaţie antica noastră Polivalentă pare un fel de Madison Square Garden. Cele câteva sute de locuri pe scaune erau ocupate de un public pestriţ şi zgomotos. Cât puteau şi ei, arbitrii de linie mai ciupeau pentru ai lor. La atingerea podelei, bănuiesc un parchet vopsit, mingea scotea un sunet sec, spart. Era sunetul înfrângerii.

Altă întrebare!
Belarus-România 3-2 în Cupa Davis, Grupa I a Zonei Europa-Africa. Mai aproape de Africa decât de Europa. Echipa noastră, formată din Marius Copil, Adrian Ungur şi Horia Tecău, a pierdut în faţa celei alcătuite din Ilia Ivaşka, Egor Gherasimov şi Max Mirnâi. Nu greşim nici dacă spunem că ai noştri s-au făcut de râs pierzând meciul cu Belarus. Dar trebuie să fim atenţi, să nu rănim sensibilităţile celor care iubesc tenisul şi detestă barbaria numită fotbal. Şi, în fond, de ce ne-am fi acoperit de ruşine? Altă întrebare! Am aliniat vreo mare echipă? Altă întrebare! Este prima sută a clasamentului ATP împânzită de jucători români? Altă întrebare!

Tenis, dar alt sport
Hai să încercăm şi câteva răspunsuri. Aşadar, România, adică Marius Copil, 26 de ani, locul 134 mondial, Adrian Ungur, 32, locul 313, Horia Tecău, 32, locul 18 la dublu, dar fost numărul 1. Contra Belarus, adică Ilia Ivaşka, 22 de ani, locul 175, Egor Gherasimov, 24, 341 şi Max Mirnâi, 39, 25. Superioritate pe toate planurile. Primul nostru jucător era clasat cu 41 de locuri peste cel mai bun al lor, al doilea avea şi el un avans de 38 de poziţii în ierarhia ATP. La aproape 40 de ani, Max Mirnâi, vremelnic partener de dublu al lui Horia, nu mai este nici el ce era odinioară. Sau măcar asta ne-am închipuit noi.

Una peste alta, partida noastră de Cupa Davis ne-a arătat o altă faţă a tenisului decât aceea opulent-strălucitoare pe care o văzuserăm la Australian Open. La Minsk, în spaţiul ex-sovietic („ex”-ul este absolut inutil în acest caz), a fost altceva. Cu aceleaşi reguli, cu dimensiuni neschimbate ale terenului, tot cu rachete, tot cu arbitri de linie, dar alt sport. Tusea cu junghiul, forty-fifteen! Ba nu, thirty all!

Lupta cu clişeele
Mi se va atrage atenţia că în Cupa Davis ierarhiile contează prea puţin sau deloc şi că fundamentale acolo rămân ambiţia şi patriotismul convertite într-un joc atent, avântat, solid, eficient. Păi, da, tocmai asta nu s-au ostenit să arate băieţii noştri, dincolo de evidenta lor lipsă de clasă. Ambiţie, voinţă, concentrare, sentimentul că joacă pentru România, lăsând acolo, pe parchetul sălii din Minsk, şi ultima picătură de energie. Ei şi-au lăsat acolo blazarea şi plictiseala.

Am înţeles, avem o generaţie mediocră, dar am fost învinşi de nişte mediocri şi mai mari. Ce nu am înţeles a fost pasivitatea calificată a lui Andrei Pavel, căpitanul nejucător al echipei noastre. Pavel, fost jucător important în circuitul mondial, numărul 13 în octombrie 2004, este un om calm şi echilibrat. Atât de calm şi de echilibrat că nu l-am văzut implicat în niciun moment în care Marius Copil contra lui Gherasimov sau Ungur împotriva lui Ivaşka aveau nevoie de un impuls energetic. De o schimbare de registru tactic.

Ce urmează? Altă întrebare! Ne vom plimba mai departe prin lumea a doua spre a treia a Cupei Davis? Altă întrebare! De ce a lipsit Florin Mergea? Altă întrebare! Când s-a accidentat, că la Melbourne era bine mersi? Altă întrebare! Sau este vorba despre o ceartă nesoluţionată cu Andrei Pavel? Altă întrebare! Întrebări avem câte vrem noi, răspunsuri şi tenis nu prea.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Jules (27 comentarii)  •  7 februarie 2017, 10:32

Am pierdut meciul de Cupa Davis?! Alta intrebare!

mg (232 comentarii)  •  7 februarie 2017, 10:59

Mie nu mi s-au părut "blazţi şi plictisiţi" ci pur şi simplu depăşiţi. Cât despre sală şi public, dacă eşti bun baţi oriunde iar belaruşii au fost OK ca public(să ne'aducem aminte de ce au avut parte ai noştri în Ecuador cu peste 10 ani în urmă) Gherasimov i-a făcut KO şi pe Copil şi pe Ungur iar Tecău ne-a arătat încă o dată, dacă mai era nevoie, că el cară pianul la care cântă ori Rojer ori Mergea. Din păcate Copil a cântat la muzicuţă. Prea multe întrebări, prea puţine răspunsuri..

saramago (3 comentarii)  •  7 februarie 2017, 11:50

De Minsk Arena, unde echipa locala de hochei (Dinamo) joaca in KHL cu o medie de cca. 14.000 de spectatori/meci nu ati auzit, domnule Geambasu ?

Catalynn (27 comentarii)  •  7 februarie 2017, 11:53

Sincer sa fiu, cred ca Simona Halep e de vina!

bogdan a (17 comentarii)  •  7 februarie 2017, 12:07

Degeaba compari locul 300 cu locul 400, tot cam aia e. Diferentele sunt insesizabile, mai ales daca cel mai slab clasat e mai tanar, cu perspective. Si, sa fim seriosi, unui jucator de loc 100-200-300, care abia se intretine, nu prea poti sa-i ceri sa-si rupa picioarele la meciuri de Cupa Davis. In plus, ce perspective ar avea ? Sa mai joace un tur si sa ia 5-0 de la niste tenismeni.

ionnis (81 comentarii)  •  7 februarie 2017, 14:20

pe Hanescu de ce nu il cheama?

george (35 comentarii)  •  7 februarie 2017, 15:24

Nu este vorba de ambitia care compenseaza valoarea, e vorba de lipsa de valoare de ambele parti. Intre locul 130 si 330 nu prea e diferenta de valoare. Si la baieti (spre deosebire de fete) n-ai ce sa le ceri prea multe lui Copil si Ungur. Ei atat pot. Ce ne poate ingrijora este eventual caderea brusca in clasamentul de dublu al lui Tecau. Ca sa trag o concluzie, intre 2 echipe cvasimediocre, poate castiga oricare si nu cred ca e capatul lumii pentru cine pierde.

lomu (1 comentarii)  •  7 februarie 2017, 17:56

Ca fapt divers, echipele erau cotate cu sanse aproximativ egale inainte de meci. Ba chiar bielorusii au fost favoriti in 3 meciuri din 5 si, surpriza, au batut cu 3-2. Treaba cu clasamentul ATP e in mare parte irelevanta si suspectez ca stii si dumneata acest lucru, dar te faci ca nu stii. Articolul e manipulator, pe cuvant, trage concluzii deplasate pe niste premise false. In plus, vad ca singurul care nu mai poate de grija fotbalului e autorul.

Escu (3 comentarii)  •  7 februarie 2017, 18:29

Tecau a dat dovada de lipsa de implicare si astfel am pierdut la dublu! Amintiti-va ca ultimul set s-a piedut numai pe mingi ratate de Tecau! E bine spus NESIMTIREA JUCATORILOR nostri a dus la pierderea meciului! Iar daca Pavel ca ANTRENOR nu are capacitatea de a-i readuce la nivelul lor obisnuit, atunci sa LASE pe altul! Cine s-auitat la meci a vazut ca EI jucau cu INIMA, iar ai nostri cu PLICTISEALA! Parca erau niste STAR-uri INTERNATIONALE care fusesera puse sa sape gropi si nu sa joace pentru ROMANIA! Rusine lor!

naica (34 comentarii)  •  7 februarie 2017, 19:47

Poate fi dat afara acest pavel ? S-a simtit pana in Romania o duhoare care, ne reaminteste ca "pestele de la cap se-mpute "...

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  7 februarie 2017, 20:54

„generaţie mediocră“, OK. „Hai să încercăm şi câteva răspunsuri“ Va rog ! Poate miine. ------------------------------------------------------------------ Cum a putut ajunge „Altă întrebare!“ un raspuns ? Ce poate fi in capul unui individ care raspunde astfel ? Cum poate fi catalogata generatia care accepta acest raspuns, nu de la un oarecare ci de la unul care se crede ales si investit sa raspunda astfel ? Oare o societate, o generatie oricit de mediocra ar fi, chiar voteaza un astfel de individ ? Da ? Bine. Atunci: Cite voturi au primit Iordache-Grindeanu ? Va amintesc ca nici DrAgnea n-a stiut pina in ultima secunda cine va fi premier. El a avut o singura crestina in minte, dar tot un mare secret in ziua votului. Atunci cum ? Uite asa, ca vreau eu ! ------------------------------------------------------------ Cum a ajuns Iordache asa sus si cu atitea diplome ? Dar Grindeanu ? Este ruda cu Sirbu si var cu Daciana Ponta ? Daca nu, atunci: De ce ii tremura mina cind semneaza ? E vorba de renuntarea la vitamine ori despre o slabiciune psihica ? A fost Binomul asta la doctor ca sa primeasca aviz sa conduca o caruta ? ------------------------------------------------------------ Nenorocirea. Acolo sus nu se respecta legi ! Se fac legi. Nu se respecta nici legea bunului simt. Oare crede cineva ca DrAgnea a cedat in fata multimii ? Nu. A cedat cind a vazut ca felul in care s-a dat legea este anchetat ! Pina cind unul care ajunge sus, face ce vrea fara a respecta nici macar legea bunului simt, nu va fi arestat, pina cind un partid nu va fi scos in afara legii, orice generatie va fi mediocra ! ------------------------------------------------------------------- Da. Am vorbit despre tenis, fotbal, cultura, calorifere si despre scriitorul Hamlet si despre ce vreti voi. Am intrebat, am presupus. Astept alte raspunsuri.

addriann (3 comentarii)  •  8 februarie 2017, 1:05

La meciul din KHL Dinamo Minsk-Podolsk, de azi , au fost peste 13 000 spectatori,au jucat pe Minsk-Arena. Iar meciul de tenis s-a desfasurat intr-o sala foarte mica,poate si pentru faptul ca nu prea ar fi venit spectatori...ei au un ,, un fel de Madison Square Garden" , dar este pentru hockey...

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  8 februarie 2017, 18:43

...de Tecau s a ales praful ...nu mai e bun de nimic ...o sa decada mereu ...

caco (3 comentarii)  •  8 februarie 2017, 21:24

au incasat baietii BANII ? in reste nu conteaza ,fara intrebari

daniel (55 comentarii)  •  9 februarie 2017, 8:39

alta intrebare: tiriac de ce nu mai joaca? deci am luat bataie de bella rusia? bai ce poate face binomul asta...

Robson (1 comentarii)  •  11 februarie 2017, 19:49

Excelente articole domnule Geambasu. Eu am vizionat toate meciurile din Cupa Davis si am tras o concluzie clara: Adrian Ungur si-a aratat limitele foarte clare. Nu cred ca in cazul lui e vorba de nesimtire, doar ca atat poate. Marius Copil a aratat o forma foarte slaba. La retur a fost foarte slab. Daca raliul dura mai mult de 3-4 schimburi 95% din puncte erau pierdute. Norocul lui ca Ivashka se afla in aceeasi situatie si a facut disputa mai interesanta... adica meci decisiv. Horia Tecau este cea mai mare rusine a tenisului romanesc. De cand a devenit parior inrait, a cam uitat tenisul. De patriotism nu il putem acuza pentru ca nu l-a avut niciodata. A distrus meciul de dublu, pur si simplu l-a distrus. Adrian Pavel fara reactie ca de obicei, retinut, apatic... in spiritul "echipei" Am fost vreodata mai jos?

Comentează