Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Campioana unei mari discipline

A cui a fost inspiraţia? A lui Dan Petrescu sau a lui Ianis Hagi? Că Petrescu l-a trimis pe Damian Djokovici în teren după ce faultul dur al lui Ianis l-a scos de pe teren pe Bordeianu. Iar mijlocaşul croat […]

...

Audaces fortuna cu Deac sau cu Tase?

Liga Profesionistă de Fotbal a comandat obiectul unui artist plastic, acesta şi-a făcut treaba cum a ştiut el mai bine, aşa că ori Mario Camora, ori Florin Tănase va ridica duminică seară o operă de artă deasupra capului. Sau este […]

...

A la turca în Nemţia, bre!

Trebuie să ne hotărâm în ce lume vrem să trăim. Sau în ce lume ne-ar plăcea să trăim. Măcar pentru confortul conştiinţei, dacă nu putem schimba orânduirile, oamenii. Mai ales oamenii. Bunăoară, lui Mesut Ozil, Ilkay Gundogan şi Marius Şumudică […]

...

Pentru încă o săptămână de suspans

Dacă îţi permiţi să îi ţii pe bancă pe Bălaşa (pe care îl căina Hagi că nu este convocat la naţională, deşi era convocat!?), pe Nedelcu, Budescu, Man şi Cristi Tănase, adică încă aproape o echipă întreagă capabilă să se […]

...

Bătaie pe banii noştri! Nu vă simţiţi puţin furaţi?

10 minute fără gol în contul CSM-ului. În handbal, asta înseamnă o veşnicie. Şi o problemă de eficacitate care nu poate fi pusă doar pe seama ostilității barelor porţii apărate de Grimsbo. Bella Gullden ratează prima aruncare de la 7 […]

...

Gata, copilul a scăpat de persecuţie!

Transferul lui Rotariu la Bruges ne va lămuri cine avea dreptate. Mama şi unchiul sau ceilalţi. Răii şi invidioşii

Permalink to Gata, copilul a scăpat de persecuţie!
duminică, 5 februarie 2017, 9:30

Puţină lume a observat că transferul lui Rotariu la Bruges s-a realizat în aceeaşi zi şi cam la aceeaşi oră din noapte la care se gimnaştii din Guvern săreau peste cal, emiţând zglobia ordonanţă. Asta aşa ca să punctăm o stranie coincidenţă, nu pentru a contesta trecerea lui Dorin la cel mai puternic club belgian al momentului. Sau pentru a înregistra tranzacţia la capitolul abuz în serviciul fotbalului. Nu trebuie să amestecăm puritatea fotbalului cu impuritatea politicii.

Escală spre Anglia
Plecarea lui Rotariu la Bruges pune capăt unei poveşti cu gust de sirop turnat peste blat dâmboviţean. Este de sperat că nu vom mai auzi tânguirile mamei şi oftaturile unchiului despre felul în care „copilul” era persecutat, discriminat ori neglijat, ca să nu zicem toate la un loc adăugând acolo şi un strop de invidie din partea celor care nu suportau să aibă pe mâini un asemenea talent. Gata! De acum încolo, rămaşi singuri cu mediocritatea noastră, ne vom putea concentra pe mizele mărunte, pe problemele curente. Sezon regulat, play-off, preliminarii de cupe europene. Iar el, „copilul”, eliberat de constrângerile mioritice, se va putea dezvolta. Astfel modelat, nu peste mult timp va putea decola spre Anglia, tărâmul făgăduinţelor fotbalistice. Aşa ne spunea impresarul lui Dorin, sigur, nu chiar cu cuvintele astea, că Bruges este doar o etapă intermediară către mirajul Premier League. Ce frumos!

Să nu regrete hârjoana de la Dinamo!
Mai puţin frumoasă este nesimţita asta de realitate. La Bruges, club de tradiţie, domnişorul familiei Rotariu se va confrunta cu adevăratele greutăţi ale vieţii. Poate că pus în faţa situaţiilor dificile, tânărul nostru se va căli. Poate, deşi anturajul nu l-a pregătit deloc pentru aşa ceva. Poate că faţă în faţă cu stilul occidental de lucru – corect, dar rece, eficient şi bazat pe comunicare strict profesională – Dorin va claca şi va regreta hârjoana cu Rednic sau cu Andone, iar relaţia cu Negoiţă i se va părea idilică. Fiindcă nu despre calităţile fotbalistice ale lui Dorinel vorbim acum. Nepotul lui Iosif Rotariu este talentat, poate mai talentat decât unchiul lui. Dar sunt pline magaziile lumii cu talentaţi rebutaţi. Apropo de comparaţia Dorin Rotariu-Iosif Rotariu. Îl puteţi vedea cu ochii minţi pe Dorin făcând marcaj de pitbull la Messi, pe tot terenul, timp de 90 de minute? Eventual şi cu succces, aşa cum a reuşit Iosif cu Maradona la Mondialul din Italia ’90? Şi să nu îmi spuneţi că Dorin joacă pe alt post!

Colonia românească
Că trebuie să tratăm cu rezervă împlinirea fotbalistică a lui Rotariu junior la Bruges ne spun nu umorile noastre, ci evoluţiile contradictorii ale antemergătorilor acestuia în Belgia. Prin transferul fostului dinamovist, colonia românească din ţara gazdă a Parlamentului european se măreşte la 5. Pe Chipciu la Anderlecht l-a urmat colegul de chipă Stanciu. Înaintea lui Rotariu se perfectase transferul lui Răzvan Marin la Standard Liege. Plus misterioasa tranzacție care îl dusese pe Cristi Manea la Mouscron. Este o schimbare esenţială de azimut pentru tot fotbalul nostru. După destinaţii obscure&exotice prin ţări arabe, China sau spaţiul ex-sovietic, penetrarea pieţei belgiene înseamnă un important pas înainte. Cum şi de ce sunt seduşi belgienii de filonul românesc, nu ştim deocamdată. Asta poate fi o temă de doctorat care exclude plagiatul.

Veneţia Nordului şi mamiţica
Ştim însă altceva. Belgienii, occidentalii în general, au mai puţină răbdare decât românii. Îţi caută mai puţin în coarne, te plătesc la zi, dar atunci când au cheltuit nişte milioane bune pe tine vor rezultate imediate. Nu îţi acordă perioade de graţie ca să nu cazi în dizgraţie. Bunăoară, Chipciu şi Stanciu tocmai ce au dansat pe sec împotriva lui Lokeren şi au fost schimbaţi. Anderlecht începe să îşi piardă răbdarea, ei îşi pierd creditul. Răzvan Marin este încă prea nou la Liege, dar primele semne nu sunt că mezinul naţionalei României va zburda ca la Viitorul. Şi, peste toate, cel mai vulnerabil dintre toţi, Dorin Rotariu, aterizează la cel mai pretenţios club, FC Bruges. Oraş frumos, canale, Belfort, chestii, Veneţia Nordului, echipă grea.

Să sperăm că după două-trei etape mamiţica nu va da fuga la Michel Preud’homme să i se plângă că odorul nu îi este pus în valoare. Cu portarii nu trebuie să glumeşti. În special cu foştii portari care au ajuns manageri.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

gigel (6 comentarii)  •  5 februarie 2017, 15:03

chipciu, manea, stanciu, rotariu, marin. deci 5, nu 4.

Cristian Geambaşu (693 comentarii)  •  5 februarie 2017, 15:47

Corect, il uitasem pe Manea. Dar oare de ce? Oricum, am facut modificarea, multumesc!

fakinlol (9 comentarii)  •  5 februarie 2017, 15:22

trist sa vezi cum parintii distrug viitorul copiilor dar nu ai ce sa faci. Mamitica lui Rotariu este doctor in fotbal, tatucul lui Halep este profesor in tenis. L=as fi bagat in seama si pe taica-su' lui Ivan de la craiova dar acolo, in nestiinta lui, i-a facut un bine ferindul de steaua, unde reghe l-ar fi reprofilat fundas central sau maseor.

Gogu (4 comentarii)  •  5 februarie 2017, 17:18

Adevarul este unul singur: Rotariu nu este fotbalist! Timpul imi/ne va da dreptate. Porumboiu zice ca este mai bun decat Stanciu. Nu se pricepe la fotbal! In 1-2 ani nimeni nu-si va mai aminti de Rotariu. O zice un dinamovist!

Liviu (23 comentarii)  •  5 februarie 2017, 17:55

In Belgia joaca in acest moment foarte multe tinere talente. Concurenta este foarte serioasa. Chipciu are deja o varsta si dupa accidentarea din 2013 niciodata nu si-a revenit cu adevarat. Manea e ca si inexistent. Raman ceilalti 3, dar cum bine spune autorul, timpul nu mai este de partea lor. Cam intr-un an ne vom lamuri cu adevarat din ce aluat sunt facuti. Si ei, si Ivan, si multi altii...

ovidiu_3003 (577 comentarii)  •  5 februarie 2017, 19:04

...foarte bun articol ...Excelent !!!...o intrebare foarte pertinenta care ma chinuie si pe mine ...de ce sunt sedusi belgienii de filonul romanesc ? Daca o sa vanda vreun jucator roman din cei cumparati pana acum cu profit ...inseamna ca se pricep mai bine ca mine sa vada aur unde eu vad noroi ......dar daca nu ...

laur (268 comentarii)  •  5 februarie 2017, 19:04

De abia s-a uscat cerneala pe contract și noi, sfătoși, dăm sfaturi! Să-l lăsăm pe mâna portarului antrenor, că nu l-a cumpărat degeaba, a văzut ceva la el. Că nu au dat nșpe bulioane ca pe Stanciu, asta înseamnă afacere, el valorând cel puțin egal. Să vedem cine câștigă, FC Bruges sau RSC Anderlecht.

ionnis (70 comentarii)  •  5 februarie 2017, 21:40

Se intorce la vara imprumut :))

liviu (8 comentarii)  •  5 februarie 2017, 22:58

rautacios articol!Ti-a facut ceva Dorin?Sau e vorba doar de platit niste polite?

birlic (43 comentarii)  •  6 februarie 2017, 8:36

vad ca te pricepi si la fotbalisti ,mai ales la cei care nu sunt stelisti si care au cam tras tepe pe afara ,imbogatindu-l pe cioban ,cu ajutorul vostru sigur, pe post de vuvuzele .Eu credeam ca te pricepi mai mult la cai ,potrivit predestinatului nume .Geambasule ,stai bland si ogoiestete ,vorba banatanului ,nu mai anticipa cu rautate, ca si uica-su te-a facut fericit de multe ori cand juca la Steaua adevarata si nu numai.

roman (6 comentarii)  •  6 februarie 2017, 8:39

Da rautacios articolul,dar mai bine asa,decat sa-l laude si sa vina cu coada intre piciore alt fotbalist roman. Macar asa are Rotariu o motivatie in plus:sa demonstreze si d-lui ziarist. Bravo d-le Geambasu. In sfarsit un articol pe masura caracterizarii din biografie.

Rudolf (6 comentarii)  •  6 februarie 2017, 9:22

O analiza simplă și la obiect. Din păcate se pare că nu au înțeles toți, dar asta nu e vina autorului. Observ că lucrurile sunt din ce in ce mai des judecate, în mod subiectiv, prin raportarea la persoane (incluzând aici și organizații) și nu la fapte. Pe principiul bolșevic "cine nu e cu noi e împotriva noastră" societatea este scindată tot mai apăsător, iar agresivitatea verbala (deocamdată) tot mai mare (e suficient să citiți comentariile de la aproape orice articol).

Anonim (210 comentarii)  •  6 februarie 2017, 9:43

In ultimul timp, din cauzele enuntate de dvs., Rotariu n-a fost la inaltimea promisiunilor! Blazarea din ultimul timp impunea o schimbare si una dintre "Venetiile nordului" (nu singura, cum sugerati, acest titlu meritandu-l, in primul rand, Amsterdam) este un cadru potrivit pentru a-si revitaliza cariera (inclusiv pentru ca ar avea ocazia sa joace in Liga Campionilor, lucru aproape imposibil la Dinamo). Daca pe Rotariu Dinamo incaseaza niste bani (putini, pentur ca nu-i apartinea in totalitate), vanzarile si imprumuturile anterioare (Anton, Lazar, Gnohere s.a) au fost pe bani putini si au slabit considerabil echipa. Se impune o ampla analiza pe aceasta tema (la Dinamo se mai vrea, oare, performanta?), iar aceasta trebuie sa-l aiba in vedere si pe "omul de casa" Andone. O obedienta mai mare fata de patroni (a facut la fel si la CFR) nu cred ca exista in fotbalul nostru (in strainatate, nici atat); antrenorul Andone este la ani lumina distanta, ca atitudine si personalitate, de fostul fotbalist cu acelasi nume! Un trancanos amabil, asa poate fi caracterizat, in prezent, Andone! A.

whiteredarad (34 comentarii)  •  6 februarie 2017, 11:03

Cam ironic Dl geambasu... Rotariu este un jucator bun, nu va fi ca reusita sub Razvan Mariun, Chipciu sau Stanciu. Decit sa ingroase "colonia din Turcia", mai bine la o echipa mai mare din Belgia.Chestia cu "tanguielile mamei" va cam pune o eticheta, dle Geambasu. Afirmatia Dvoastra : "..Să sperăm că după două-trei etape mamiţica nu va da fuga la Michel Preud’homme să i se plângă că odorul nu îi este pus în valoare.." este descalificanta si jignitoare

dani (5 comentarii)  •  6 februarie 2017, 11:10

Un articol dushmanos la adresa tinarului fotbalist. Daca va reushi acolo unde a fost trimis, sau daca nu va reushi, depinde in mare masura numai de Rotariu. Autorul acestor rinduri, da impresia ca s-ar bucura, daca tinarul jucator va deceptiona si va veni inapoi in Liga Ororilor catranit. Dar daca nu va fi asa? Da Doamne!

Emilian (79 comentarii)  •  6 februarie 2017, 11:18

Bine punctat, Cristian! Nu cred ca cineva a avut ceva personal cu Dorin la Dinamo, dimpotriva, e cunoscuta apetenta pentru vanzare a lui Negoita, iar Dorin a fost mereu "coafat" pentru a da bine la export. Dupa parerea mea stilul lui de joc (cate un gol din cand in cand si in rest...mai nimic), este total nepotrivit pentru ce se joaca in Vest, unde oamenii se asteapta la mai putine floricele ci la un efort sustinut atac-aparare timp de 90 minute. Roti e un fotbalist talentat, dar incomplet.

ciurescu petru (13 comentarii)  •  6 februarie 2017, 11:59

Domnule Geambasu,chiar ne crezi tampiti,sau ti-au luat-o degetele aiurea pe taste? "Puritatea fotbalului",este o ineptie inegalabila! Despre Rotariu,sa lasam timpul sa ne lamureasca,nu-i mai cantati prohodul nejustificat.

mg (140 comentarii)  •  6 februarie 2017, 12:22

@Anonim, Geambaşu e un semi-doct cu ifose. La fel se exprima nu demult legat de "Nocturna lui Chopin", unica pt el, atunci când făcea băşcălie de pana de curent de pe Giuleşti. Zi-i dom' inginer şi dă-i pace.. :)

gelu (10 comentarii)  •  6 februarie 2017, 12:42

"Stilul occidental de lucru, correct Dar rece, bazat Doar Pe comunicarea profesionala" Dle ziarist, chiar ca le stiti pe toate. ati lucrat mult timp in occident se pare. stati jos, Aveti nota 2. Complexatule, Generalizezi nevoie mare. Esti hatru. Nu ma Mai joc cu tine. Oricum, tu le Stii Pe toate. Nu ai nevoie de informatii de la fata locului.

Șerban (59 comentarii)  •  6 februarie 2017, 14:06

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anonim (210 comentarii)  •  7 februarie 2017, 9:27

@ mg Dl. Geambasu se exprima bine si are o cultura generala buna, cel putin prin comparatie cu altii avand aceeasi profesie. Totusi, cateodata pacatuieste prin alegerea subiectelor si modul in care le trateaza. Prin materialul despre Rotariu autorul atinge doua aspecte: cocolosirea lui Dorin, care nu-i face(a) bine, precum si, indirect, noua lovitura sub centura pe care si-o administreaza cei de la Dinamo, ramasi fara unul dintre ultimii jucatori importanti! In afara de chestia cu "Venetia nordului", m-a mai deranjat un pic si asocierea/aluzia cu/la politica prezentului; in acest ziar este de bon ton sa scrii despre politica, sau sa faci paralele cu un domeniu detestabil, in care valoarea "actorilor" principali este cu mult sub cea demonstrata de antrenorii si fotbalistii nostri (recentele transferuri in Belgia si in Spania valideaza aceasta afirmatie). A.

Comentează