Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Radiografia

Vă îndemnam şi mă îndemnam să urmărim semifinalele Turneului Campioanelor. Era un posibil exerciţiu terapeutic după eliminarea Simonei Halep. Penultimul act al întrecerii de la Singapore a arătat ceva foarte important. Au ajuns acolo cele mai bune jucătoare. Cele mai […]

...

O privire, doar atât

Poate că femeia aceea merita o privire, dacă nu un autograf. Era o româncă şi purta în mâini un steag tricolor. Venise jos în tribună, la un pas de ieşirea jucătoarelor în tunel. Cătrănită, Simona Halep a trecut pe lângă […]

...

O, Caroline!

Nu trebuie să ştii să pierzi, de-abia atunci eşti rătăcit ca sportiv, când te familiarizezi cu înfrângerea. Dacă nu suferi când eşti învins, dacă te împaci uşor cu eşecul, mergi pe un drum înfundat. Trebuie să ştii altceva însă. Să […]

...

Adam fără Eva. Dar cu Edy şi cu Denis

Într-un clasament al eficacităţii din fotbalul european, Gnohere se situează peste Neymar şi peste Cristiano Ronaldo, înscriind în medie un gol la 95 de minute. Ca să vedeţi ce perversităţi propune statistica. Prin comparaţie, Alibec, cel care potrivit patronului fecesebist […]

...

La Singapore se mănâncă altceva decât la Beijing!

Au trecut două săptămâni de la finala de la Beijing dintre Simona Halep şi Caroline Garcia. Atunci a câştigat franţuzoaica. Autoritar, cu o evoluţie fără fisură, dar în faţa unei românce care încă nu reuşise să digere bucuria provocată de […]

...

Chivu nu rupe tăcerea. Dar vorbeşte

Fostul căpitan al echipei naţionale şi al lui Ajax refuză să se gândească deocamdată la o candidatură la şefia FRF

Permalink to Chivu nu rupe tăcerea. Dar vorbeşte
sâmbătă, 4 februarie 2017, 9:45

S-a aşternut o tăcere ciudată peste Opoziţie. Vorbim despre opoziţia din fotbal, există şi aşa ceva. Măcar la prima vedere, opoziţia din fotbal este mai puternică decât opoziţia din Parlament. Opoziţia din fotbal este combativă şi activă, are verb, are candidaţi alternativi. Şi nu are scrupule. Dar de câteva săptămâni Opoziţia din fotbal tace. Este o linişte pur şi simplu asurzitoare.

O nefirească linişte
Ce s-a întâmplat? Au ajuns adversarii lui Răzvan Burleanu la saturaţia pe care ţi-o insuflă zidul de indiferenţă care vine din sferele puterii? Recunoaşteţi modelul pus în practică zilele acestea şi pe cealaltă scenă, mai mare, a ţării. Sau opozanţii au fost convinşi nu se ştie cum că Burleanu are totuşi un proiect viabil? Unde sunt diatribele lui Florin Prunea la adresa habarniştilor din FRF? Şi unde s-au topit cele destinate lui Christoph Daum, privit acum ca un antrenor destoinic? Şi cum de nu îl mai auzim pe doctorul Pompiliu Popescu, purtătorul de bisturiu al operaţiei chirurgicale menite a înlătura cangrena de la vârful federaţiei? Şi, nu în ultimul rând, nu vă este dor de atacurile la baionetă ale lui Hagi? De lungile şi tăioasele lui monologuri împotriva imposturii pe care o citea în fiecare gest al ferefiştilor?

Chivu, o variantă de lux
La fel de stranie ca tăcerea pogorâtă peste revoluţionarii din fotbal era şi absenţa din peisaj a unui nume important. Cristi Chivu, cel mai reprezentativ jucător român al ultimului deceniu şi jumătate. Căpitan la Ajax, apoi om de bază la Roma şi la Inter. Cum de nu se gândise nimeni la el? Cristi Chivu putea/poate fi o variantă plauzibilă pentru o viitoare candidatură la şefia FRF tocmai pentru faptul că el nu s-a înregimentat în facţiunea anti Burleanu. Aureolat de o carieră fotbalistică impresionantă, măcar din punctul de vedere al standardului românesc, curat pe plan juridic, discret, echilibrat, cu o viaţă de familie exemplară şi, foarte important, cu o situaţie materială care să-i permită să nu fie sensibil la bacşişuri federale, Cristi Chivu are profilul candidatului ideal.

Dar Burleanu era pregătit?
Intervenţia lui Chivu de la DigiSport nu ar trebui să lase loc dubiilor. Fostul căpitan al echipei naţionale exclude posibilitatea de a candida la şefia FRF. Trăieşte confortabil la Milano, unde are o colaborare la un post TV. Şi nu se vede făcând naveta. Şi crede că încă nu este pregătit pentru o asemenea funcţie. Haida, de, dragă Cristi, crezi că Răzvan Burleanu era pregătit? Nu exclude însă posibilitatea unei candidaturi într-un viitor nedefinit. În schimb, Chivu îl recomandă călduros pe Gică Popescu. Popescu, la rându-i, a declinat ferm oferta de a fi purtătorul de stindard al luptei cu echipa lui Răzvan Burleanu. Biografia fotbalistică a lui Popescu este cel puţin la fel de valoroasă ca a lui Chivu. Dar căpitanul de acum mai bine de 20 de ani al Barcelonei şi al naţionalei României poartă încă povara acelei condamnări. Penitenţa pe care şi-o impune acum ar putea reprezenta un exemplu şi pentru alţii.

Să ne purtăm mândri mediocritatea!
Chivu a dezvăluit că a purtat o discuţie cu Christoph Daum. A descoperit un tehnician cu o pregătire solidă, „mult peste alţi antrenori pe care i-am întâlnit”. Şi a adăugat că „Daum poate aduce fotbalul românesc sus, dar nu merităm”. Asta nu prea am înţeles. Dacă Daum califică naţionala la Mondialul din 2018, asta nu va fi urmarea vreunei înşelătorii, ci a unui parcurs mai bun decât al contracandidatelor. Să nu ne flagelăm mai mult decât este cazul; avem un fotbal mediocru, dar trăim într-o lume a fotbalului (şi nu numai) care promovează mediocritatea. Ce altceva înseamnă un Mondial cu 48 de echipe?

Şi da, o candidatură a lui Cristi Chivu ar reprezenta o problemă mare pentru guvernarea Burleanu! O provocare, cum se spune pe la noi. Dar ca să candideze, Cristi Chivu trebuie să se scuture de comoditatea pe care şi-o recunoaşte şi care probabil că l-a împiedicat să meargă mai sus şi în cariera de fotbalist. Altfel, măcar de ne-am fi pricopsit cu mai mulţi „comozi” precum Chivu prin România.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Mihai (1 comentarii)  •  4 februarie 2017, 10:43

Mai sus in cariera fotbalistica, unde? Spre cer? A fost titular in echipa ce a dominat campionatul italian o bucata buna de timp, ce a reusit, printre altele, sa castige in acelasi an competitional campionatul, champions league si cupa nationala. Mai sus de atat nu cred ca se poate. In rest, 100% de acord.

ionnis (65 comentarii)  •  4 februarie 2017, 11:32

@Mihai: Se poate si campionatul mondial al cluburilor

mg (128 comentarii)  •  4 februarie 2017, 12:00

..Cicero a zis : ubi bene ibi patria. Chivu o pune în practică (încă de pe când juca bine-mersi la Inter dar reuza categoric naţionala..) Altminteri băiat deştept şi educat, o rara avis în lumea fotbalului românesc (şi nu numai..) Nu-l văd suflecându-şi mâinile (ca nefericitul Daum, pe care nu-l merităm..) şi apucându-se de o treabă grea, cu slabe şanse de succes rapid în folosul ţării. Zeci de ani Naşu şi Mitică de la ligă n-au făcut nimic ca să stopeze declinul. Suntem pe fundul gropii şi finanţatorii de carton au dat bir cu fugiţii sau au fost arestaţi. Cine să mai bage bani în fotbal în afară de Hagi, Gigi şi căteva primării ? Între timp clubul sportiv al armatei dă naştere unui ***, această FC Talpan, care e pe cale devoreaze Steaua precum un Alien. Ptiu drace !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Liviu Dumitrascu (1 comentarii)  •  4 februarie 2017, 12:28

Foarte subiectiv dar si ofensiv comentariul impotriva unor oameni care nu au facut altceva decat sa-si faca treaba pentru ei si pentru Romania cand a fost cazul. Daca cumva nu ati inteles mesajul, dar ma indoiesc, este vorba despre faptul ca nu meritam, atentie, plurarul. Deci nu este vorba de Burleanu, ci de tot ceea este in jurul lui si in fotbalul romanesc in general. Toti cei din generatia de aur au trecut prin toata mizeria si au inteles ca un sigur om sau zece nu vor putea schimba nimic. Exista baroni locali si in fotbal din pacate. Daca ei nu vad nici o sansa, insemana ca intradevar aceasta nu mai exista. Din pacate...

17 Nentori Tirana (418 comentarii)  •  4 februarie 2017, 13:04

***

Anonim (173 comentarii)  •  4 februarie 2017, 13:21

Chiar asa, domnule Geambasu, cei din "opozitia fotbalistica" n-au scrupule? Nu sunt deloc de acord cu afirmatia dvs., pe care o socotesc tendentioasa! Apoi, faceti apologia valorii lui Chivu; de acord ca este curat juridic, discret etc, insa niciodata nu se poate compara cu Popescu in privinta valorii fotbalistice. A avut norocul sa ajunga la Inter cand era Mourinho antrenor, care l-a mentinut in echipa in virtutea principiului ca echipa castigatoare nu se schimba; tot asa, in virtutea aceluiasi principiu (pe care-l aplica Mou si la United, unde-l uita cam des pe banca pe Rooney) era titular si Pandev! Tot valoric vorbind, Chivu ii era inferior si lui Mutu, fie si numai daca ne gandim ca cei care creaza sunt mai valorosi decat cei care distrug, anihileaza, stopeaza! Ca Mutu n-a avut caracter, asta-i alta discutie! A.

Anonim (173 comentarii)  •  4 februarie 2017, 13:22

Scuze, recitind am observat ca nu s-a tastat un "e": creeaza, fireste! A.

Robert (2 comentarii)  •  4 februarie 2017, 14:30

"Opoziţia" doreşte să facă ceva în fotbal sau doar vor pe unul "de-al lor" în scaunul de preşedinte FRF? Prunea nu a făcut nimic notabil în cariera lui de manager şi a lucrat pentru Mircea Sandu la FRF, iar Cristi Chivu, deşi are un caracter remarcabil, nu are experienţă deloc în a conduce o federaţie sau un club de fotbal.

Sorin (53 comentarii)  •  4 februarie 2017, 15:36

Pe bune, nu meritam Chivule? Dar sa il aperi pe Razvan Lucescu dup doua meciuri egale cu Belarus si Moldova, meritai? Nu. Merci. Nu il vreau pe Chivu la Frf. Cainii care nu latra sunt mai periculosi. Are in e niste frustrari mul mai mari. Si mai periculoase ca a altora.

Cris (34 comentarii)  •  4 februarie 2017, 16:17

Stai linistit, Sorin. Noi nu-l meritam pe Chivu. Este mult peste structura societatii, in genere, a Romaniei.

Remus (1 comentarii)  •  4 februarie 2017, 22:33

Speranta nu o putem pierde niciodata.Nu trebuie sa comparam Romania cu Spania sau Brazilia.Macar sa incercam sa castigam fiecare meci si sa sustinem echipa nationala mereu cand castiga si cand pierde FORTA Romania!