Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Australienii Soranei

Singura româncă rămasă pe tabloul de concurs la Melbourne a fost protagonista unui gest spontan care o califică mai departe de optimile oricărei competiţii

Permalink to Australienii Soranei
vineri, 20 ianuarie 2017, 2:49

Final de meci. Sorana Cîrstea cîştigă lejer tiebreak-ul setului al doilea şi trece fără emoţii mari de americanca Alison Riske. Concentrată şi curajoasă, cu lovituri curate şi o tactică echilibrată, revenise în set după 1-3. Românca îşi savurează în linişte victoria care o duce în optimile de finală ale Openului australian. Este ceva tonic în această reţinere. Este tezaurul pe care ţi-l oferă experienţa. Este, bănuiesc, semnul că Sorana nu îşi consideră încheiată misiunea în primul Grand Slam al anului. La aproape 27 de ani ştii să preţuieşti cu adevărat momentele frumoase.

Ultima imagine a Eurosportului completează natural impresia solară pe care Cîrstea a lăsat-o în meciul contra lui Riske, o jucătoare plasată mai bine cu 36 de locuri în ierarhia WTA. Sorana, 78, Riske, 42. Tocmai când dădea să iasă de pe teren, Sorana a făcut cale întoarsă şi s-a dus la grupul de adolescenţi australieni care se constituiseră pe tot parcursul meciului într-o galerie zgomotoasă. „Wonderful Sorana” fusese laitmotivul încurajărilor fanilor ad-hoc de la antipozi. Sorana a dat cuba cu ei, în uralele tuturor spectatorilor prezenţi pe Terenul 2 de la Melbourne.

Nu a fost ceva studiat în cursa înapoi a Soranei, ci doar rodul unui impuls. Impulsul corect faţă de oamenii care te simpatizează. Gestul pe care mulţi dintre sportivii noştri nu ştiu sau nu vor să-l facă. O califică asta pe Sorana drept o jucătoare mai bună? Da, la un anumit nivel al performanţei, mai ales după ce ai traversat deşertul, relaţia cu publicul este parte din valoarea ta sportivă. Altruismul, recunoştinţa sau modestia pot fi arme la fel de redutabile ca ambiţia sau tenacitatea.

Urmează Muguruza în optimi. Şi perspectiva unei întâlniri în care Sorana poate pune probleme mari câştigătoarei de la Roland Garros 2016. Şi chiar mai mult decât atât. După Carla Suarez Navarro, o altă spaniolă la rând. De ce nu?

Comentarii (26)Adaugă comentariu

salaaurel (3 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 15:07

Bravo Sorana!!!!!.

levant (3 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 15:14

Ca întotdeauna, articol de bun simț, autor de bun simț. Dar ce cauți, Cristian, în cloaca fecesebistă a jesepeului? Locul tău e într-un ziar de bun simț.

Ioan (4 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 15:19

Mult succes Sorana! Suntem alături de tine. Speranța moare ultima.

stefanb (3 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 15:20

Aproape corect, doar ca sunt unii oameni mai introvertiti, pentru ei a bate palma cu o multime de straini este un chin. Da, este frumos cand un sportiv face asta, mai ales spontan si natural cum a facut-o Sorana, dar nu trebuie sa-i blamam pe ceilalti pentru care acest lucru contravine modului lor interior de a fi si o fac din obligatie sau deloc. "Altruismul, recunoştinţa sau modestia" nu dau valoarea unui sportiv si nici performante, dar dau valoare omului in sine. Nu stiu cat de corect e sa judecam omul prin prisma spotivului, pentru ca din acest punct de vedere vedem doar "omul public" si nu neaparat asa cum este el in realitate si rezultatul poate fi mai mult sau mai putin apropiat de realitate.

VanGogh (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 15:25

Caracas, Venezuela! Ta-su e basc, ma-sa din Venezuela, numa' spaniola nu-i Muguruza :) Oricum, buna remarca cu galeria, si eu am apreciat gestul ei.

Alex (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 15:44

Tot o spanioloaica sau hispanica ar fi fost o exprimare corectă!

Niculae Moromete (26 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 16:00

Felicitări Sorana! Cu atât mai prestigios, cu cât Sorana este în competiție cu cu sinea ei !

robson (7 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 17:13

"A dat cuba cu ei." Pentru ca "a batut palma cu ei" e prea normal si banal. Astept cu nerabdare si un "***" in articolele din gsp.

Mugur (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 17:29

Aluzia a fost la irina begu. Anul trecut, la roma, a trecut indiferenta pe langa copiii romani din tribuna care o asteptau pentru autografe. Si domnul Geambasu a scris in mai despre acest lucru. Greu de crezut ca begu va ajunge vreodata la gradul de simpatie de care se bucura Sorana.

Catalynn (27 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 18:57

Gestul copiilor alora a fost unul aproape incredibil pt o sportiva oarecum anonima precum Sorana noastra, deci raspunsul ei a fost pe masura. Daca insa va ajunge si ea vreodata la notorietatea unei jucatoare de top 10 va trebui sa se rezume la simple wave of hand ca si ceilalti sportivi, relatia cu fanii e importanta insa ajungi la un moment dat ca trebuie sa faci sesiuni de autografe si tot nu ii multumesti pe toti ... Succes in meciul cu Buburuza!

donbas (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 20:19

Bine, un pic cu bataie la "alte jucatoare" mai neatente cu dorinta fanilor de contact...dar, da, Sorana e o "natural" si bine face...frumoasa si desteapta si, azi, singura romanca in optimi... Hai Sorana, e momentul tau !

victor L (285 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 20:24

O sa-i vina rindul si Soranei s-o terfeliti ca pe Simona. Ori Serena. Dvoastra sinteti singurul vesnic tinar si perfect.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  21 ianuarie 2017, 0:20

Nu „dvoastra”?

Brandremist (22 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 20:40

A fost un moment frumos și eu mă bucur sincer pentru ea! Anul trecut era învinsă de Shelby Rogers la Rio de Janeiro pe un stadion aproape gol, acum e încurajată de o mână de australieni în timp ce avansează spre runda a patra la AO! Pare un vis! Și-a făcut și un 'selfie' cu fanii ei și toată lumea a plecat fericită acasă. DAR... incidentul "Monica Seleș" nu trebuie dat uitării! Reticența jucătoarelor de a se apropia prea mult de spectatori e justificată într-un fel în ochii mei; nu știi niciodată de unde sare nebunul!

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 20:54

...foarte bine ca a ajuns pana aici ...acum se face diferenta intre o jucatoare de top si una de pluton ...esti in sferturi ...sau nu esti ...

abece (44 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 21:03

Halepistul si talpanistul catalyn loveste din nou.Dupa ce ca are mintea cat nuca vine sa ne explice cum ca sorana e anonima.Singura anonima e halep, sorana si asa revenita dupa o perioada nefasta are mai multi fani intr-o tara straina decat machedoanca pe care o iubesti cu atata ardoare.De fapt, ce e mai umilitor este ca halepa nici nu se poate gandi sa aiba vreodata galerie formata din altceva decat romanasi aflati pe meleaguri straine care stiu doar "SIMONA SIMONA" si care nu au nici minimul de bun simt pentru acest sport, manifestandu-se de multe ori in afara limitelor.Acei tineri australieni(sa ce natie or fi fost, deoarece aveau steagul marii britanii la ei) au demonstrat ca nu trebuie sa fii nr.2 mondial si nici supoermodel(pentru ca sorana e frumusica, dar nu e sa-ti cada fata) ca sa atragi simpatia.Trebuie doar sa fii naturala si cu picioarele pe pamant, nu o aschie aroganta care se crede stapana circuitului cand ea da rateuri din ce in ce mai mari.

sora-na (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 21:45

o va bubui Buburuza de o sa vrea sa mearga in tribune sa bata cuba...

Bro (4 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 21:52

Ce diferenta fata de Halep care la Galati a chemat bodyguarzii sa indeparteze copii care asteptau pe hol sa ia un autograf.

Brandremist (22 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 22:27

@Abece, aveau steagul Australiei!!! Dacă l-ai fi căutat pe Google, nu te-ai fi făcut de râs acum! Dar fudulul trebuie să semnalizeze, nu-i așa?? Iar băieții ăștia, dezbrăcați până la brâu, se bucurau zgomotos și făceau ATMOSFERĂ!!! Cine ești TU să le spui cum să se comporte la acest eveniment???? Ai măcar vreo idee de când organizează Australia acest concurs?? Crezi că toți trebuie să bată de două ori din palme ca la Wimbledon altfel e indecent?? Tu, cu WCul în fundul grădinii, le ții ălora lecții de conduită și de civilizație?? Cum de suportă pământul făpturi atât de LENEȘE care nici nu încearcă să se educe???? CUM??

fane (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 23:52

hai Soranaaaaaa

Vladimir Cinezan (50 comentarii)  •  21 ianuarie 2017, 6:10

Da, gest de echilibru făcut de Sorana, dar am observat că la terminarea partidei, mergând spre centrul terenului pentru a saluta publicul, Sorana a făcut şi un semn de sărut spre ceata de tineri suporteri, iar aceştia au salutat-o, din nou, zgomotos. Nu s-a remarcat gestul acela ?! Văzând siguranţa Soranei, determinarea, forţa şi precizia tenismenelor prezente în fazele superioare la Melbourne, se pare că s-a intrat deja într-o altă fază a tenisului feminin. Ce părere are Simona, în calitate de spectatoare ? E de rău, dacă n-are nicio părere !

arh. Gheorghe Petrescu (214 comentarii)  •  21 ianuarie 2017, 6:31

Nu este o surpriza accensiunea Soranei la turneul de tenis Australian ci, mai degraba cred eu, seriozitatea cu care a abordat fiecare partida. Succesul de pana acum o califica sa castige si etapa viitoare. Succes Sorana. Hai Romania!

schwarz (8 comentarii)  •  21 ianuarie 2017, 8:41

Felicitari ! Ma bucur pt fata asta, la cat a suferit , da dovada unei ambitii extraordinare ! S-a ridicat intr-un moment in care mai toti o dadeau ca avand cariera incheiata . Daca succesul continua, ma intreb cand va fi numita si ea albaneza, becaliota, nesimtita etc ...

seba (157 comentarii)  •  21 ianuarie 2017, 10:11

Foarte misto :) Sper ca Sorana sa joace la FED Cup. Ultima oara cand am vazut-o a batut-o pe Ana, prietena ei. Abia astept s-o vad.

perfect (4 comentarii)  •  21 ianuarie 2017, 10:48

mult peste halep la CARACTER!!! BV. SORANA

Comentează