Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Pep îşi ia la revedere

Guardiola a anunţat că se apropie de retragere. Şi nu este o glumă la început de an

Permalink to Pep îşi ia la revedere
joi, 5 ianuarie 2017, 11:16

Poate că tentaţia melodramei este mai mare decât aceea a unei abordări reci. Seci. Un mare antrenor spune că are de gând să se retragă. Dar acest „simt că am început deja să îmi iau la revedere” al lui Guardiola include o tristeţe care îi lasă indiferenţi doar pe nesimţiţi.

Şi pe urmă?
Cu doar câteva zile înainte de a împlini 46 de ani, Pep Guardiola a făcut un anunţ ciudat. Se gândeşte la retragere. Simte că ajunge la finalul carierei de antrenor. Nu se vede antrenând la 60-65 de ani. Are obligaţia să îşi respecte contractul cu Manchester City, dar pe urmă… Pe urmă, ce? Asta se întreabă lumea. Ce are de gând să facă un om încă tânăr cu viaţa lui atunci când alţii nu ştiu cum să dea mai tare din coate? Să se afirme, să câştige şi mai mult. Să fie celebri şi celebrissimi.

Burnout, adică oboseală cronică
Este (şi) egoism în anunţul lui Pep? Probabil. Dar cine îl poate învinovăţi că vrea să trăiască fără obligaţii? Şi nu cumva şi-a câştigat acest drept? Este (şi) urmarea oboselii cronice în decizia unuia dintre cei mai revoluţionari şi mai prizaţi antrenori ai fotbalului? Este la mijloc efectul stresului care arde voinţa şi bucuria de a munci? Tot ce se poate. De la Bjorn Borg încoace, suferinţa denumită clinic burnout nu mai este doar teorie. Rememora marele campion suedez cum îşi luase, credea el, câteva luni de pauză. Să respire. Să se odihnească, să stea pe mare, să pescuiască. Să fie departe de nebunia circuitului, de tensiunea marilor turnee. S-a simţit atât de bine, spunea, şi i-a fost atât de greu să se întoarcă la antrenamente încât după alte câteva luni îşi anunţa retragerea. Avea 26 de ani şi jumătate. După un an şi jumătate, a vrut să revină. A fost un eşec răsunător. Nu mai putea fiindcă aparţinea altui timp.

Modelul Cruyff
Povestea lui Guardiola reface cu o simetrie stranie povestea lui Johan Cruyff. Nici Cruyff nu a vrut să îmbătrânească pe bancă. Cruyff a ieşit din scena marelui fotbal înainte de a împlini 50 de ani. Ulterior i s-au atribuit roluri de eminenţă cenuşie în spatele unor proiecte cum a fost Ajaxul anilor ’90, în strategia şcolii de la La Masia, ba chiar în elaborarea tacticii Barcelonei însăşi, a fost ocazional selecţionerul aşa-numitei reprezentative a Catalunyei. Dar activitatea de antrenor în fotbalul de înalt nivel a lui Johan se încheiase odată cu plecarea de la Barcelona. După ce pusese pe picioare Dream Teamul care câştiga 4 titluri consecutive de campioană a Spaniei.

Profet doar la el acasă
Cruyff i-a oferit lui Pep rolul de regizor la centrul terenului, la scurt timp după ce îl promovase în prima echipă a Barcelonei. La 19 ani neîmpliniţi. Discipol al lui Cruyff, marele dispărut al anului care a trecut, Pep a dus mai departe sistemul. L-a dezvoltat şi l-a pliat pe calităţile jucătorilor lui. Cele două Champions League ale lui Pep sunt omagiul adus celui care îl făcea pe Guardiola însuşi campion al Europei cu Barca, după finala din ’92, de la Londra, contra Sampdoriei. Pauza pe care şi-a luat-o în 2012 a fost primul semn că oboseala începe să lupte serios cu plăcerea de a câştiga şi de a elabora sisteme. Iar mandatul de la Bayern, cu trofee, dar fără glorie, semnul că Pep fusese profet doar acasă. Invers decât în pilda biblică.

Rentier şi victimă
Îmi place să cred că Guardiola aparţine categoriei oamenilor care ştiu când să se retragă. Care au puterea să trăiască şi altă viaţă şi nu trăiesc sindromul soldatului întors din război, inadaptabil în societate. Veţi spune că Pep îşi permite o retragere prematură, pentru că a câştigat foarte bine, astfel încât el şi urmaşii lui şi urmaşii urmaşilor lui să aibă un trai îmbelşugat. Da, dar este un lux la care a ajuns prin excelenţa profesată în munca lui. Tânărul viitor pensionar Guardiola nu este însă doar un rentier al fotbalului, ci şi o victimă a acestuia. O victimă bogată, dar o victimă. Priviţi-i pozele din urmă cu 10 ani şi de acum şi spuneţi cu cât vi se pare că a îmbătrânit?

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Observator (16 comentarii)  •  5 ianuarie 2017, 13:21

"Poate că tentaţia melodramei este mai mare decât aceea a unei abordări reci. Seci."- corect. Chiar am simtit o 'scurgere' de fluid vital din fiinta-mi la auzul acestei declaratii a bijutierului Pep. Mi-a placut Barca lui. M-a entuziasmat carisma si profesionalismul lui. Oare a obosit sau fotbalului-desen/ lebede-pe-lac i s-au gasit antidoturi care otravesc nu salveaza spectacolul? L-ati inteles bine, d-le Geambasu.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  5 ianuarie 2017, 13:45

Mou este mult mai bun decat Pep ...dar muuult mai bun si asta se va vedea in Premier Ligue...

ionescu (1 comentarii)  •  5 ianuarie 2017, 13:46

distanta intre cele 2 poze imi pare mai mica de 10 ani. n-a-mbatranit prea tare. sau era deja batranicios in tinerete

vasco (267 comentarii)  •  5 ianuarie 2017, 15:04

Articol foarte bun!Dar...HOP!A aparut si unul (ovidiu_3003)care a simtit nevoia sa ne arate cat a inteles el din acest articol...Nu intotdeauana "cititorii nostri sunt mai inteligenti...."

Petrache (87 comentarii)  •  5 ianuarie 2017, 15:20

Nu a avut Pep ce sa caute in fotbalul englez acre aste un stil complet diferit de cel spaniol. Nici la Bayern nu i-a prea mers. In Spania ar fi in elementul lui. Sa ia in mana o echipa cum e Sevilla, de exemplu.

Anonim (210 comentarii)  •  5 ianuarie 2017, 16:01

In primul rand, nu cred ca Pep va renunta atat de curand la cariera de antrenor; nu stiu daca va ajunge sa antreneze pana la 65 ani, dar pana la 60 sigur va ramane in fenomen! Daca ar fi ramas in Spania sau la Bayern, nici nu i-ar fi trecut prin minte astfel de idei, desi la la gruparea bavareza n-a confirmat pe deplin pe plan international! Ajuns in Anglia, a vazut ca nici titlul nu-i mai este chiar la indemana, desi are la dispozitie cel mia bun lot si, probabil, cel mai mare buget! Mai mult, a suferit umilinte de care la Barcelona nu prea a avut parte. A schimbat stilul eficient al lui Bayern si rezultatele s-au vazut in Europa si incearca sa-si impuna ideile si la City, unde, in ultimul timp, Silva nu mai joaca aproape nimic, iar pe Toure l-a folosit abia in ultimele meciuri! Ideile sale fixe sunt vizibile si in privinta jucatorilor, aducandu-l la Bayern pe Thiago Alcantara, inlaturandu-l pe Schweinsteiger si, culmea ridicolului, impunandu-l pe Bravo la City, cu rezultatele conoscute! Daca, vreodata, va reveni in Spania, nu va mai avea la dispozitie jucatorii de la Barcelona, care sa-i interpreteze atat de bine partitura! Un tip dificil, conflictual (vezi si inlaturarea doctorului de la Bayern), prea sigur de el! A.

Sorin (141 comentarii)  •  5 ianuarie 2017, 16:23

Pep Este un impostor si ASTA au vazut si cei de la Bayern! A plecat de la si pe uSA din DOS!

Stefan (3 comentarii)  •  5 ianuarie 2017, 17:21

Domnu' Geambasu, sunt 10 ani totusi. Numai Adrian Sarbu arata mai bine ca acum 10 ani.

Andrei (222 comentarii)  •  5 ianuarie 2017, 19:39

Cristi, doar Piti arata mai bine ca acum zece ani. In rest Guardiola e un tip inteligent, daca stie sa se retraga dintr-un meserie care, daca esti decis sa o consumi, iti intoarce favoarea.

Anonim (210 comentarii)  •  6 ianuarie 2017, 9:14

Erata: "... sigur PE el". A

lord belial (189 comentarii)  •  6 ianuarie 2017, 9:17

si pep si murinio au imbatranit mult in perioada din la liga. au incaruntit amandoi

Comentează