Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Gata, ne-am modernizat!

Cai verzi pe pereţi? Nu ştiţi nimic, nestemate ale gândirii corporatiste! Unde? La Mogoşoaia, să le vadă Alibec

Permalink to Gata, ne-am modernizat!
marți, 4 octombrie 2016, 9:57

Când intră la hidroterapie, tricolorii află că şi-au scufundat templul în apă. Cum? Foarte simplu. Citind mesajul de pe pereţii încăperii, „Corpul tău este un templu, preţuieşte-l!”. Dacă îşi mută privirile cu 90 de grade mai la dreapta, pe fotbalişti îi întâmpină un alt text, care îi încurajează să urmeze cu încredere procedurile şi terapiile indicate: „Recuperarea – obiceiul campionilor”. Banal? Sec? Totuşi, să nu fim răi. Nu înainte de a aprofunda textele.

Ceva modern
Ne aflăm la Mogoşoaia, la baza de pregătire a echipei naţionale de fotbal a României. Din imagini se vede că totul străluceşte de curăţenie. Mobilierul este nou, de asemenea afişele care tapetează pereţii. Televizoarele LED UltraHD întregesc tabloul de ambient modern. Ctitorie a epocii lui Mircea Sandu&FIFA, UEFA, My friend Mario etc, centrul de la Mogoşoaia a fost în ultima vreme obiectul unei acţiuni de „rebranding”. Unii susţin că a fost o victimă. Faptul este că federaţia condusă de Răzvan Burleanu a împrospătat imaginile şi mesajele. Ceva nou, în ton cu timpurile şi noile curente ale comunicării pe care le trăim. Ceva pe gustul noului selecţioner, el însuşi un guru practicant al mesajelor motivaţionale. Ceva proaspăt şi simplu, care să meargă la inima tricolorului care tocmai a venit în cantonament.

Limba română, duşmanul etern
Ce ţi-e şi cu rebrandingul ăsta! Mai ales dacă îl foloseşti mecanic. În traducere din engleză în română, rebranding înseamnă schimbarea mărcii, a identităţii. Aici înţelegem capcanele folosirii fără discernământ a termenilor împrumutaţi din limba maestrului Shakespeare. Este de bănuit că FRF, în pofida potopului de contestări, nu a intenţionat să îşi disimuleze identitatea. Nici să şi-o schimbe, ci doar să propună o viziune mai dinamică. Mai actuală. Poate că limba română, aşa complicată şi duşmănoasă cum este ea pentru mulţi oameni de fotbal, pentru mulţi compatrioţi în general, ar fi fost mai de folos în acest caz. Cum vi se pare că suna „O acţiune de împrospătare a imaginii”. Desuet? Demodat?

„Efortul bate talentul atunci când talentul nu depune efort”!?
Până când afişele cu pozele de grup ale fostelor echipe naţionale îşi vor regăsi locul alături de Carl Lewis şi de Michael Jordan, promisiune fermă din partea Departamentului Comunicare FRF, să ne desfătăm cu câteva dintre textele care împodobesc centrul de la Mogoşoaia. Favoritul meu, prin profunzime şi simplitate, este „Durerea apare şi dispare, dar victoria este eternă”. Dar la mare concurenţă cu „Câştigătorii rămân uniţi până la fluierul final… până la sfârşit”. Tensiunea mesajului este amplificată de punctele de suspensie, procedeu cu pedigree gazetăresc, venit de departe, din Sportul Popular scris de harnicii noştri înaintaşi. Nu trebuie neglijat nici îndemnul „Rezervă-ţi un loc în istorie!”. Corect, ca la Blue Air sau la Wizz, cu cât rezervi mai repede, cu atât ieşi mai bine, adică mai ieftin. Şi beneficiezi şi de reducere la bagajul de cală în drumul spre eternitate.

Artişti? Nu, corporatişti
Nu am nici cea mai vagă idee cine a compus tâmpeniile astea de care s-ar ruşina şi un elev din ciclul primar cu o brumă de talent la scris. Bănuiesc că sunt opera unei firme specilizate în comunicare, ai cărei angajaţi anvizajează, previzionează şi au doleanţe şi task-uri, dar care cred că „Războiul sfârşitului lumii” este ultimul SF despre Apocalipsă. Problema nu-i cu „rebrandingul”, ci cu rezultatul acestuia. Non-idei pe pereţi vândute ca nestemate ale gândirii. Probabil nişte bani cheltuiţi aiurea, că băieţii corporatişti nu lucrează pe castane. Dar dacă Răzvan Burleanu şi echipa lui sunt mulţumiţi şi dacă li se pare în regulă ca pe lângă uriaşi sportivi ca Michael Jordan şi Carl Lewis, alde Moţi şi Adi Popa să nu îi vadă în afişe pe Dobrin, Dumitrache, Dudu, Balaci, Răducioiu, Marcel Răducanu sau Costică Ştefănescu, atunci ne apucăm şi noi să scriem mesaje motivaţionale. Primul ar fi: „Fără iubire, viaţa e pustiu”. Ce, îl ştiţi? Vi se pare!

Comentarii (19)Adaugă comentariu

lord belial (189 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 10:09

hahaha. bine asa, geambasule

Dragos (27 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 10:23

"Fara poezie, viata e pustiu!"...

chimistul_99 (6 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 10:50

Felicitari !

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 11:24

Cu iubire … pustiul este implinit. Fara iubire ai cautare. Visezi cai verzi pe pereti. Rezerva-ti un loc in Istorie. Daca te inflacarezi … ai exstinctoru jos in dreapta. Lipseste o sageata pe perete. ---------------------- Eu glumeam. Baietii astia insa nu glumesc. Astia se cred intr-adevar corpor cum ii zice ? Vor veni si tablourile, are VoChin un vecin pictor, dar nu asta e problema. Sa vedem noi daca mai ramin uniti dupa inca un pas gresit. Mai au putin si fac Istorie. -------------------------- Fara poezie viata e re-breanu de re-branduit. Dar macar iei Bac-u cu el.

koko (2 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 12:23

Parca generatia de acum va tot cerea sa nu o mai comparati cu generatia de aur. Hai sa punem afise Cristi! Si ghetele lui Hagi. Pe de o parte ziceati ca Iordanescu e invechit, ca nu mai e la zi cu ce se joaca azi. pe de alta parta te impotrivesti noului, schimbarii. Articolul asta e varza.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 13:15

Nu orice prostie scrisă pe pereți înseamnă schimbare. Dar poate ca nu ai citit articolul cu atenție. Sau deloc.

maximuspqr (58 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 13:14

'cind urci scara vietii,nu uita sa dai buna ziua la toata lumea,ca atunci cind vei cobori,sa aiba cine sa ti raspunda' 'daca cineva te vrea in preajma lui,te va cauta. nu i nevoie sa insisti tu' 'daca ma urasti trage in mine cu arcul,dar ai grija sa nu ma nimeresti in inima,pentru ca acolo te afli tu' 'fereste te de bunatatea celui rau si de rautatea celui bun' 'arunca ma lupilor si o sa ma intorc cu o haita' modele pentru FRF...vochine,e gratis... felicitari Cristian Geambasu!

Naica (34 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 13:29

Adevarul, asa cum cred eu, e ca nefiind profesionism, ne umflam degeaba in penele care, de fapt sant doar locurile in care se vor iti niste tulee !

Ardeleanu’ (16 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 14:02

Bine punctat. Mă dezgustă tot mai mult actuala conducere, când văd că fac orice să-i șteargă din memorie pe cei care ar trebui să le fie idoli componenților EN actuale! Corporatistul chiar a dovedit că este un om mic și frustrat...un ciurli-burli!

bubucul (52 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 14:57

De-acord cu dumneavoastră domnule Geambașu!

tibi (2 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 16:26

Mesajele sunt pentru fotbaliști, deci pe înțelesul lor. Dacă scria "durerea e efemeră, victoria sempiternă", cine mai intelegea?!

Stefan (42 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 16:47

Intr-o balta alba, patru ochi luceste. Ce sa fie oare? Este doua peste! Si ce cauta Michael Jordan la FRF? Sau Carl Lewis? Probabil e o gluma de-a dumneavoastra. Sau daca nu e o gluma, de ce nu pun si de la sah pe cineva? Si patinaj artistic? Idioti.

DanS (7 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 16:48

Salut acest articol! Atinge cateva puncte care ar trbui sa fie aprofundate de toti care vor sa schimbe ceva in Romania: importanta limbii romane, cunoasterea istoriei si, nu in ultimul rand, toxicitatea corporatiilor. Ganduri bune tutoror

Stefan (42 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 16:54

Va spun eu care e spiritul corporatist. Ciupeste cat de mult poti din fiecare contract pe care esti pus responsabil, cu acoperire 200% pentru fiecare invarteala. Ai buget 2.5 milioane de euro pentru ridicat o clinica privata? Fa sa coste 2.1, si din 2.1, alti 400k redirectioneaza-i cu talent spre tine si interpusi si familie. Regula universal valabila la noi, cine stie cunoaste. Esti laudat ca ai cheltuit doar 2.1 si au ramas bani in plus, si negociezi la sange toate sub contractele ca sa iasa bine ce s-a facut de 1.7 milioane. Ti se duce vestea ca esti un negociator feroce, sefii este fericiti, totul e bine si frumos. Corporatisti la stat e ca si cum ai baga lupul intre noi. E doar o schimbare de tactici, vin niste profesionisti desavarsiti in acoperirea cheltuielilor fara rost in locul coruptilor care nu se obosesc intotdeauna sa faca asta.

Andrei (222 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 18:40

@Geambasu: Mesajul articolului e cu bataie mai lunga. Un dialog intre corporatisti la o bere in centrul vechi e atat de plin de englezisme inutile, incat furculisioanele francofonilor din epoca demult apusa par niste derapaje boeme si simpatice. Nu mai folosim cuvinte in romana, apoi ne mai miram ca auzim cum ceva "nu face sens" in loc de nu "nu are sens." A intrat si FRF in sec. 21, asa cum si jurnalismul e in sec. 21, daca intelegi ce vreau sa zic.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 19:52

...fara poze...viata e pustiu ...

emg (62 comentarii)  •  5 octombrie 2016, 1:13

cautatul nodului in papura

koko (2 comentarii)  •  5 octombrie 2016, 10:03

Cristi, imi pare rau ca te-am suparat. Am (re)citit articolul. Eu am judecat din punctul meu de vedere. Pe mine nu m-ar deranja mesajele de pe pereti. Le-as vedea, le-as citi o data si apoi mi-as vedea de treaba pentru care ma aflu acolo. Acum ca sunt mesaje motivatoare (sau nu), ca sunt afise, chiar nu cred ca ar conta. Totul e sa ies pe teren, sa ma antrenez si sa-mi fac munca cum trebuie. Ca nu mai e Hagi sau alti jucatori care ne-au incantat si ne-au adus bucurii nu cred ca pe actualii jucatori ii motiveaza mai putin. In concluzie, acest aspect de la Mogosoaia nu era cazul sa fie subiect de discutii. Eventual ar fi interesant sa stim cine a ales mesajele, daca e o firma si daca da, a cui e si cat au costat. In rest, numai bine! PS: Citesc cu placere articolele tale si le voi citi si in viitor.

aciduzzo (19 comentarii)  •  5 octombrie 2016, 16:28

Pai ce-a facut stafful federal e bine! ca niste pereti cu pozele ,,SFINŢILOR'' i-ar deprima rau pe antifotbalistii astia de ayi! Asa ca mai bine ii motivezi cu lozinci........ca la cata carte stiu tot nu inteleg nimic!!

Comentează