Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Concretul şi poveştile unui croat

Onomastică predestinată antitezelor. Ante Puljici. Pro şi ante Puljici. Să vedem

Permalink to Concretul şi poveştile unui croat
luni, 18 iulie 2016, 8:30

Transferul lui Puljici la Steaua a durat vreo două-trei zile. De fapt, nu a fost un transfer, au fost doar nişte vorbe dulci. La Steaua este concretul, spusese fostul fundaş al lui Dinamo atunci când descoperise concretul din buzunarele lui Becali. Frumoasă exprimare. Mai ales că urma şi inevitabila antiteză. Comparaţia cu Dinamo, acolo unde sunt „poveştile”. Din nou, frumos surprinsă vrăjeala practicată de Ionuţ Negoiţă.

Tom. Tomsk, nu coliba unchiului Tom

Da, lui Puljici îi place concretul. Aşa că după ce i-a aburit pe cei de la Steaua, a descoperit un concret „mai” concret în Rusia. Şi s-a înţeles cu Tom Tomsk. Este de la sine înţeles că pe un salariu substanţial mai mare decât cei 20.000 de euro oferiţi de vicecampioana României. Nimic nou, o nou-promovată din Rusia, Tom Tomsk, poate oferi mai mult decât echipa cea mai aşa şi pe dincolo din România. Ante Puljici nu a închis însă complet uşa roş-albaştrilor, s-a înţeles cu ruşii şi merge să vadă condiţiile. O să îl întâlnească acolo şi pe Eric Bicfalvi, alt fost dinamovist de cursă scurtă care a ales concretul în dauna poveştilor. De, şi pictura costă! Pensule, pânze, vopseluri.

Rolul poveştii

Aici este momentul în care îşi intră în rol avocaţii din oficiu ai jucătorilor. Pledoaria lor este de asemenea concretă. „Viaţa unui fotbalist este scurtă”, „Pentru că este profesionist, fotbalistul este dator să câştige cât mai bine şi să meargă acolo unde i se oferă mai mult”, „Fotbalistul trebuie să se gândească în primul rând la familie, nu la suporteri”. Nimic de comentat, toate afirmaţiile sunt valabile. Doar că nu în absolut. Fotbalul este o activitate concretă, dar are şi o poveste în spate. Nu cea pe care probabil că o vinde Negoiţă angajaţilor, este povestea care deosebeşte sportul de alte meserii. Povestea sportului înseamnă şi suflet, şi emoţie. Bucuria de a fi parte a unei întâmplări pe care avocaţii, să zicem gândindu-ne la câştigul material, nu o pot încerca vreodată.

Datorii morale? Ha! Ha, ha, ha!

Nu îl judecăm aici pe Ante Puljici. Dimpotrivă, ar trebui să-i mulţumim că ne mai vindecă de naivitate. Cel puţin pe unii dintre noi. Ne mai scoate din cap mituri precum acela al bravului şi neînfricatului fotbalist croat. Dar nu toţi fotbaliştii croaţi sunt de talia unui Modrici, Rakitici sau Perisici. Ca să nu mai zicem Boban sau Suker. Mai există şi băieţi de nivel mediu sau mediocru. Aşa ca Alioşa Vojnovici, remember? Aşa ca Puljici, fundaş destoinic într-o echipă modestă a lui Dinamo, dar fotbalist sub nivelul lui Gent, formaţia de origine. Aşadar, croatul Puljici nu este nici mai bun, nici mai rău decât orice fotbalist român, kârgâz sau ivorian. El trage la mai bine. Nu contează că la Dinamo, printre atâtea şi atâtea poveşti de adormit copiii, şi-a relansat cariera ori că Steaua îi oferea ocazia să şi-o consolideze. Datorii morale? Haida, de! Câteva bezele de adio pentru suporteri, apoi, ura şi la aeroport! Va „performa” Puljici la Tom Tomsk? Ce contează? Szukala nu s-a îngropat la Al Ittihad şi mai nou la Osmanlîspor? Bănuţul în buzunar să fie!

În loc de concluzie. De când a semnat cu FC Wil, liga secundă din Elveţia, deşi putea să se transfere în China, Rusia sau la vreun Al Ceva, am devenit fan Paul Papp.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

mihai (1 comentarii)  •  18 iulie 2016, 9:25

Singura parte "corecta" din articol este Rolul povestii, in rest tind sa cred ca un jucator mediocru, intradevar, este judecat sau apostrofat de catre un jurnalist la fel de mediocru. Nu vad cu ce imi aduci nou si placut prin acest articol si nu chiar nu inteleg cum ai ajuns in situatia sa vorbesti despre Puljici?! Inteleg ca toata redactia voastra simpatizeaza cu FCSB si sunteti suparati ca nu a semnat idiotul ala cu FCSB dar de ce trebuie sa scrieti despre el? Asta numiti voi presa sportiva? deci cine este mediocu in final? Parerea unui Dinamovist.

critasiros (51 comentarii)  •  18 iulie 2016, 9:56

Respect Puljici! Croații nu trădează! Un adevărat uslaș. Hvala Ante Puljici!

cicero (14 comentarii)  •  18 iulie 2016, 10:03

De acord cu tine Mihai

Seychelles (4 comentarii)  •  18 iulie 2016, 10:25

N-am prea inteles care era datoria lui Puljic fata de echipa de ***. Patronul iti zice "Pulice" prin ziare si tu sa semnezi cu echipa ipochimenului? Haida de!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pawn (106 comentarii)  •  18 iulie 2016, 13:05

nu pot uita un meci dinamo-astra 0-1 (ma dusesem ca era la o ora acceptabila, nu "la ora champions league", adica la ora la care nu mai merge nimic si ti s-a luat si de bere, si de gratar si de orice) si nu pot sa uit cum budescu (adica...burtescu, nene:) alerga pe langa caraghiosul asta de parca era pe bicicleta, iar asta era pe jos. in jurul meu, numai dinamovisti, care radeau si-i injurau si pe singurul morcov care se crede fotbalist (ba stai, mai era unu', parca, vojnovici) si pe impresarul care l-a adus. asta ar trebui sa dea el bani ca sa joace la nivel profesionist.

Emilian (91 comentarii)  •  18 iulie 2016, 13:31

Nu pream am inteles despre ce e articolul asta, dar oricum nu contesti faptul ca Negoita vinde povesti de adormit copiii. Cat priveste sansa sa-si "consolideze" cariera la Steaua, eu sa fiu in locul ui Puljic n-as fi prea convins ca asa se va intampla. Parca n-am sti caracterul schimbator al patronului care astazi ii ofera "cat vrea el", fiindca isi permite, iar peste 2 etape sterge cu el pe jos! Ca strain care stii cat de cat fotbal nu vii sa joci in Romania decat daca n-ai alternativa.

Lucky (5 comentarii)  •  18 iulie 2016, 13:49

Câtă ipocrizie!

diana_napoca (16 comentarii)  •  18 iulie 2016, 14:20

critasiro Poate "ustas"...

adi_stelistul (454 comentarii)  •  18 iulie 2016, 15:08

Ce-i reprosez eu este felul in care s-a dezis de Dinamo. OK, nu-ti convine sa ramai acolo, dar gaseste alte motive sa le intorci spatele, nu lipsa de seriozitate. Ai stat un an la ei, ai mancat o paine, cum se spune, si apoi vii cu lipsa de seriozitate. Putea s-o bage pe aceea clasica cu "noi provocari" sau orice altceva. @ critasiros Serios, las-o jos ca macane. Mai faci si pe interesantul cu "uslaș" cand de fapt e "ustaș". Uslaș e altceva (stiu, stiu, tastatura!), asta in primul rand, iar in al doilea vorbim de o organizatie criminala, la fel de rea ca SS (din fericire nu la fel de puternica si cu o arie mai restransa de activitate). Asa ca vezi-ti de treaba si concentreaza-te pe chestii mai concrete, vorba lui Puljici.

Anonim (210 comentarii)  •  18 iulie 2016, 15:14

Dupa cum se vede, tupeul nu lipseste nici in cazul fotbalistilor croati mediocri! Singurii mari fotbalisti croati care sunt si modesti sunt Modric si Rakitic, adica cei care joaca la cele mai bune grupari spaniole. La Perisic am remarcat in primul rand tupeul, insa n-am observat si o valoare demna de clubul la care evolueaza! A.

Andrei (222 comentarii)  •  18 iulie 2016, 16:25

D-l Geambasu ne propune inca un articol din ciclul "fotbalistul e materialist dar eu, jurnalistul, sunt idealist". Fireste, daca d-l Geambasu era fotbalist juca mai putin pentru bani si mai mult pentru glorie. De principii si onoare, nu mai zic. Unde mai pui ca Pujlici, ca mai toti din tipologia respectiva, e groaznic de ipocrit. Noroc ca il avem pe d-l Geambasu. Daca deschizi dinctionarul la cuvantul "Obiectivitate" gasesti poza dumnealui. In final a iesit articolul si poate si dansul sa mearga la casierie sa incaseze. Sper doar sa nu nimereasca din greseala pe pagina principala gsp, unde s-ar putea sa i se sifoneze principiile jurnalistice si sa i sea dea in cap cu "meandrele concretului", care te arunca in stiri sportive de genul "Blonda asta arata FABULOS." Noroc ca d-l Geambasu e idealist si n-ar lucra la un astfel de ziar ca sa isi plateasca facturile.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  18 iulie 2016, 18:50

Puljic s a facut fotbalist pentru bani ...sunt multi ca el ...fotbalistii cu caracter sunt putini ...

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  18 iulie 2016, 19:32

Acest articol trateaza tema fotbalistului de caracter ...nu este un articol scris pe genuchi ...este un articol profund in care ni se spune ca fotbalul pe langa bani este si suflet si emotie ...Fotbalistii cu adevarat mari au caracter ...nu ca Papp care a avut noroc sa prinda un contract bun in liga 2 a elvetiana ...unde trebuie sa faca fata ...ca altfel este rusinos sa faci tusa la FC Will...ci asa ca Mario Balotelli...care munceste la Liverpool sa i intreaca pe toti ...sa revina iar in nationala Italiei ...

Doru (7 comentarii)  •  18 iulie 2016, 19:51

Nu inteleg de ce este judecat un "muncitor" ce isi schimba locul de munca cu unul mai bun! Din pacate sportul nu mai este de mult o activitate menită relaxarii, menită să realizeze legaturi interumane, sa hrănească nevoia de competitie. Vremurile boeme ale sportului insa cu precădere ale fotbalului au apus de mult. Chiar faptul ca faceti gazetărie si va ofera un loc de munca si un venit vine in sprijinul afirmatiei mele. Nu are nimeni datorii morale , putini mai sunt aceia crescuti in spiritul unei echipe si chiar si aceia "trădează" daca vine concurenta cu ceva mai bun. O casa de pariuri este sponsorul principal al celei mai "galonate" echipe din lume deci directia este clara. Oare daca maine apare o publicatie sportiva si va oferteaza cu un salariu dublu fata de cel actual, nu acceptati?! Sportul nu mai este de mult despre oameni este, din pacate, despre bani.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  18 iulie 2016, 20:02

...Ura este un lucru teribil,seamana intr un fel cu dragostea dar este opusul ei ...Ura este un sentiment mult mai durabil decat dragostea...ura se intareste prin necontenita repetare a manifestarilor ...pe cand dragostea slabeste prin acestea ...Se pare ca ura fata de un dusman creste pe masura superioritatii lui ... Concret ...Andrei refuz sa cred ca un om inteligent ca tine nu gaseste nimic ...dar absolut nimic bun in articolele domnului Geambasu ...Ce ai cu dansul ?...Spune mi care dintre editorialisti este mai bun ...Dumnealui chiar vrea binele sportului romanesc ...si scrie in acest sens ...

Andrei (222 comentarii)  •  18 iulie 2016, 21:28

@Ovidiu: ce detest cel mai tare la un jurnalist sunt ipocrizia si tendinta de a poza mereu in lup moralist; ideea ca daca esti jurnalist, cumva te plasezi deasupra lucrurilor, undeva in alte sfere, si ti se cade sa judeci pe altii, de cele mai multe ori sub lupa, fara mila, fara recurs. Adauga la asta tendinta de a distorsiona si inflama, tipica jurnalismului online care traieste din click, si o sa intelegi de ce gasesc putine lucruri care imi plac. Imi place de Paraschivescu, ca sa iti raspund la cealalta intrebare, cu mentiunea ca el isi permite sa scrie bine, ca o face o data pe saptamana. Cand scrii mai des, ca Geambasu, e mai greu sa scoti numai articole-model, dar cum spuneam, nu asta e problema lui. Imi place si Maria Andries, care, uite, scrie tot destul de des, dar are mai mult discernamant si scapa caii pe gheata mult mai rar. Nu foloseste un ton obraznic, ci o ironie fina, ca sa nu mai zic ca raspunde politicos pe forum chiar si unor comentarii marlanesti. Geambasu e mai "rough around the edges", cum se zice unde locuiesc eu. Dar e dinamovist (contrar unei opinii de mai sus), asa ca il citesc in continuare. Cand vorbeste de Dinamo, cam are dreptate, iar cand vorbeste de altii cu subiectivismul unui dinamovist, nu ma deranjeaza prea tare :)

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  18 iulie 2016, 23:10

Buna cu Coliba. Seamana mai mult cu Coliva. Dar, nimicuri. Hai sa verificam, cu incetul, cita apa aveti in instalatie ! ------------------------- M-a surprins si pe mine. Parea unul mai dezghetat iar Dinamo parea sa-si fi gasit reteta. Pulici terebuia sa faca totul ca sa ramina la Dinamo. Cine l-a mai bagat in seama pina acum ? Are si un nume sugestiv, eu nu stiu daca crestinu asta isi da seama cit a riscat Rednic cu el ! Daca isi dadea 2-3 autogoluri ii termina definitv toata familia lui Rednic ! Eu cred ca cineva trebuie sa-i atraga atentia, eu nu cred ca crestinu – dupa barba si mecla – realizeaza ce-a riscat si Dinamocu el ! Eu marturisesc ca deabia asteptam sa-si onoreze numele, ca sa trec de la potai la Pulici. A fost insa destul de bun, dar nu este de Steaua. Nu sint suparat ca nu s-a realizat transferul. -------------------------- Domnule Geambasu, suparat ar trebui sa fie domnul Negoita pe „succesele“ Stelei ! Daca Becali l-a vindut pe Chipciu cu nici 3 milioane si pe Varela cu un milion – si isi mai aduce in plus si un handralau bun de spart lemne in casa – cu cit sa-l vinda Negoita pe Rotariu ori Lazar si pe Nedecearu (?) ? - scuze nu mai caut cum ii cheama pe toti aia ai vostri. 100 mii ? Negoita, chiar si de unul singur fara alti pacienti ar trebui sa faca o sedinta cu Becali: „uite tata, stiu ca tu nu intelegi, dar nu e nimic necurat. Uite tata, fi atent, privirea la mine, iti platesc salariul lui Varela si Chipciu pe un an intreg dar te rog sa la triplezi pretul de vinzare, ca nu sint gaini, tata sint cei mai buni de la Steaua. Tu ne strici afacerile ba … , … ------------------- PS Split vrea 20 milione pe fiecare din cele 3 talente – dintre care inca n-a confirmat niciunul pe plan intrernatioanl ! Va intrebati mereu cum de vind sirbii sicroatii asa de scump. Pai nu sint gainarinba tata, au echipe de fotbal nu o avicola ! Vine o camila ori un rusnac cu intrebari la Steaua si Dinamo: tata, ai gresit adersa, vezi la Ciorogirla, Bolintin Vale, ori vezi ca are fiul lui Moraru citiva care s-ar asorta la voi ! Asta e realitatea. Asa trebuie discutat. Jucatorii nu pricep. Saracii de ei. Cum va expicati ca niste tipi care nu au nimic comun cu fotbalul, dar mai rasariti – fratii Vochin - care au reusit sa termine cite o scoala de instalatori ori ceva asemanator, au pus stapinire pe fotbal ? In fotbal s-au adunat toti ingramaditii, toti mafiotii ! Trebuie sa se gaseasca pina la urma cineva care sa le explice acestor saraci cu duhul – caci despre asta e vorba – cum sta treaba ! Nu stiu cine. Mizam pe voi. Saracii de voi. --------------- acum ----------------- Ar putea fi si un politician, dar nu cunosc decit prosti gramada. Probabil ca daca ar fi cit decit inteligenti s-ar sinucide ! Vedeti doar ce-au facut Oprea, Dusa si domnul Ponta cu Steaua CSM EximBamk Bucuresti. Dupa legile Romaniei ar trebui arestati alaturi de tembeli pe putin 20, din cele trei cluburi, Primaria Bucuresti, si banca statului, de fapt a politicienilor si a securisilor afaceristi. Cumnatul Prostalaului si Haha ala (?) - nu ma taie – pe care l-a uns Domul Ponta ca sa imprumute un milion si sa sponsorizeze si un pilot de curse, nimicuri, negociau imprumuturi pentru Romania !!! Eu nu stiu, voi va dati seama despre ce sume e vorba ? In afara faptului ca ciumet** astia aveau cel mai mare salariu platit de VOI, de Stat, in Patria „voastra“ ? Desigur ca DNA nu scoate „negocierile dure“ de rambursare a creditelor, dar un procuror mai de la tara ar putea sa-i infunde cu pe putin 10 ani Brutarie doar pentru aceasta afacere. ----------------------- Dragii mei, prostalaii nu se mai termina: „La ultima sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, de la sfarsitul lunii februarie 2016 primarul Capitalei a introdus pe ordinea de zi suplimentara un proiect care viza acordarea sumei de 900.000 de euro echipei de baschet masculin Steaua CSM Eximbank Bucuresti. Acest supliment financiar era acordat in contexul in care in aceeasi sedinta urma sa se aprobe si bugetul pentru anul 2016 de peste 10.000.000 de euro al Clubului Sportiv Municipal Bucuresti inclusiv pentru sectia de baschet masculin, adica pentru echipa Steaua CSM EximBank Bucuresti. De fapt, in acea sedinta s-au aprobat ambele proiecte. Insa, acest supliment financiar decontatat din banii bucurestenilor readuce in prin plan asocierea controversata dintre Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti, CSM Bucuresti si Clubul Sportiv Baschet Atletic Bucuresti privind echipa de baschet masculin. Pe data de 8 august 2012, presedintii celor trei entitati, colonelul MApN George Boroi, liberalul Constantin Caliman si Virgil Stanescu, prietenul premierului de atunci Victor Ponta, semneaza protoculul de colaborarea nr. 213/2015 valabil pe cinci ani, adica pana la 08.08.2017.“

Comentează