Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Unica soluţie, fără revoluţie

Numirea lui Ioan Andone la Dinamo îndeplineşte criteriul dinamovismului. De observat că din rândurile suporterilor nu se aud urale

Permalink to Unica soluţie, fără revoluţie
duminică, 22 mai 2016, 10:28

Deci fără portar(i). Greşit. Şi gramatical, şi fotbalistic. Nu începi niciodată un text cu o conjuncţie care exprimă o concluzie. Nu începi reconstrucţia unei echipe de fotbal cu doi portari care au arătat ce pot, dar mai ales ce nu pot, cu deficienţe de plasament, de joc aerian, doi portari cam figuranţi, atât la propriu cât şi la figurat, dintre care pe unul, pe Pufi, l-ai testat din plin şi care se mai uită şi acum după mingile trimise în gooool de Latovlevici şi de Budescu. Nu, Bălgrădean şi Stăncioiu nu sunt portari de Dinamo! Sau poate că sunt, dar nu pentru Dinamo pe care imaginarul colectiv al fotbalului l-a construit în decenii, ci pentru acel Dinamo care este perpelit în contul sezonului viitor de Ionuţ Negoiţă şi Ioan Andone. Dar cine spune că la Dinamo începe reconstrucţia după plecarea lui Rednic?

Avantajul noului venit

Al treilea mandat al lui Ando la Dinamo nu va fi o revoluţie. Şi nu pentru că revoluţiile sunt apanajul celor tineri, iar nea Ando nu mai este nici el foarte tânăr, cum nici noi nu mai suntem, ci din cauză că pentru a o pune de focul unei revoluţii îţi trebuie ceva nebunie. Rednic a plecat de la Dinamo după al treilea mandat acuzând ingratitudinea patronului. Ando stă să îl înceapă pe al treilea obţinând deja gratitudinea bossului de la Rin, adică salariul pe care amicul lui, Mircea, îl dorea pentru a continua. 15.000 de euro lunar. Avantaj Ando. Avantajul noului venit. Foşti coechipieri la Corvinul, Dinamo şi naţională, Ando şi Rednic sunt despărţiţi de doar doi ani în cartea de identitate. Primul e născut în ’60, al doilea în ’62. Crescuţi, promovaţi şi formaţi fotbalistic şi uman de Mircea Lucescu, Ando şi Rednic sunt în bună măsură reflexia mentorului lor. Doi oameni pragmatici. Iar oamenii pragmatici nu nasc revoluţii. Oamenii pragmatici sunt buni meseriaşi, îşi cunosc priorităţile profesionale, nu acceptă concesii financiare. Sau nu pe termen lung.

E timpul meseriei, Ando!

La fel ca în cazul lui Rednic, criteriul dinamovismului este îndeplinit de Ioan Andone. Vă las plăcerea de a descoperi singuri valoarea acestei grile sacrosancte în fotbalul nostru, deja anacronice în alte părţi. Între timp, să observăm că Ioan Andone este un antrenor nu doar experimentat, ci şi umblat. La propriu. Scurtele experienţe la Al-Ettifaq în Arabia Saudită, la Astana şi la Aktobe în Kazahstan sau la Apollon Limassol în Cipru desenează ultimele sezoane ale carierei lui Ando. Patru echipe în doi ani înseamnă peregrinare şi mai puţin meserie. Iar dacă lui Ando i s-a făcut dor de meserie, are de lucru la Dinamo. Încă mai autoritar decât Rednic, poate şi mai ofensiv ca stil imprimat echipelor antrenate, Ando moşteneşte un nucleu din echipa care putea cuceri Cupa României şi care la un moment dat intrase chiar în lupta pentru titlu. Putea, dar nu a făcut-o. S-a trecut cam repede peste rolul jucat de Rednic în aceste ratări.

Transferuri teoretice

Dacă ar rămâne, deşi condiţional optativul este aici foarte puternic, Bicfalvi şi Puljici s-ar adăuga listei care îi mai cuprinde pe confirmaţii Anton, Mevlja, Palici, Lazăr, Rotariu sau Steliano Filip. Plus Essombe, Hanca, Olteanu, Nedelcearu sau Şerban. Aşadar Andone nu o ia de la zero. Posibilele transferuri ale lui Răduţ, Nistor, Nicoară şi Ţucudean, care s-ar adăuga celor doi portari despre care am vorbit mai înainte, Bălgrădean şi Stăncioiu, sunt mesaje de pace adresate suporterilor. Deşi prezenţa lui Ţucudean pe listă mai degrabă îi va enerva. Galeria l-a adoptat, apoi l-a iubit pe Rednic. Simpatia sau încrederea nu vor migra automat către Andone şi există deja senzaţia la că noul antrenor reprezintă întoarcerea în timp. Sau pactul cu Ionuţ Negoiţă. Ne vom lămuri repede, fiindcă până pe 22 iulie când începe noul sezon mai sunt doar două luni. De fapt, o veşnicie la cum curge timpul astăzi în fotbal.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Anonim (210 comentarii)  •  22 mai 2016, 11:04

Andone nu-i mai bun decat Rednic si este in mod clar pragmatic, materialist! Argumente pentru ultima afirmatie? Pai, la CFR a fost dat afara un antrenor strain (Mandorlini?) inainte de finalul unui sezon in care s-a cucerit titlul si a venit Andone pentru a culege laudele si ... primele de obiectiv! Apoi, peregrinarea despre care pomenea autorul acestui material si, in fine, faptul ca a obtinut de la Negoita salariul refuzat lui Rednic! A.

cgx (43 comentarii)  •  22 mai 2016, 11:46

la Dinamo trebuiau incercati ca si antrenori asa : Contra , Napoli + Prunea si Miriutza . Andone si Ciobotariu nu sunt si nu vor fi niciodata antrenori de Dinamo . Negoita face o mizerie si o tampenie cu nulitatea de Andone care nu este antrenor bun absolut deloc . Daca tot a plecat Rednic - ceea ce este o greseala a lui Negoita - trebuia unul din cei trei de mai sus . Sutul in fund trebuia sa primeasca saritorul in Dambovita cu BAC ul la 38 de ani Danciulescu - cel care injura suporterii lui Dinamo in tricoul *** al ghencistilor sau anacronicul de Anghelache si nu Rednic .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  22 mai 2016, 12:47

Imi place acest articol ...nu sunt fan dinamu ...dincontra...ma bucur ca a venit nea Ando ...Falcosul are ca obiectiv locul doi pentru ca sa si ia cei 15 000 de e lunar ... Poate Rednic ar fi terminat pe doi sezonul viitor ...Andone deja a ratat obiectivul ...Daca termina pe doi inseamna ca ma uit degeaba de 40 de ani la fotbal ...

Lelea (9 comentarii)  •  22 mai 2016, 12:52

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

reddog_forever (11 comentarii)  •  22 mai 2016, 13:53

ovidiu_3003 ai dreptate. nu termina pe 2. termina pe 1. dar tot degeaba te uiti la fotbal. hai sa ne mai auzim peste un an.

Dragos (51 comentarii)  •  22 mai 2016, 14:17

Andone are zero realizari ca antrenor. Campionatele lui sunt de fapt ale lui Borcea si ale lui Muresan/paszkany. O sa vedetzi ce se dezumfla toti dupa 5-6 etape. Nu il prinde iarna. Marele lui dezavantaj este ca se va astepta de la el titlul. Pt ca Rednic a dus echipa in buza titlului, lui Andone nu i se va accepta decat un pas mai sus, sa se lupte la campionat de la inceput. Ceea ce nu se va intampla, pt ca nu mai are pe nimeni la butoane. Plus ca la Negoitza o sa ajunga DNAul si ii paste soarta Petrolului.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  22 mai 2016, 14:21

Lui Andone i se cere sa promoveze tineri ...pana acum nu stim cum putem detecta metodic fotbalisti tineri talentati pe care sa i vindem cu milioane de E in Vest ...dar stim ca un antrenor care vrea sa descopere asemenea tineri trebuie sa aiba fler precum si o atentie sporita pentru a gasi si a atrage catre echipa condusa de el eventuale talente prezente oriunde in competitiile de juniori .Cum crede Negoita ca Falcosul la 56 de ani o sa munceasca din greu sa i faca lui profit la sfarsit de an ? Rednic, da, ar fi muncit daca i s ar fi dat 10 la suta dintr un eventual transfer ...Negoita e clar ca nu se pricepe la fotbal ...dar nici la afaceri ?

helzob (7 comentarii)  •  22 mai 2016, 15:01

Sunt foarte dezamagit de numirea lui Andone.Ne invartim pe loc,dupa Andone se va intoarce Talnar, in pauza de iarna iar la vara vine Stoican,care va fi inlocuit de Multescu pentru ca dupa aceea Rednic sa il ierte vreun an pe Negoita.Praf in ochi.Ca nu e Andone Ranieri.

Cristian (34 comentarii)  •  22 mai 2016, 16:10

Dear acord cu comentariul despre Pufi... As Adaugă golul primit de pe Floreasca de la Rusescu ... Deaspre Ando, titlul din 2004 este cel mai frumos pe care mi-l amintesc din 90 încoace.

Liviu Dragnea (6 comentarii)  •  22 mai 2016, 16:17

Stiti ce i s-a scandat tot meciul lui Balgradean la Chiajna - Dinamo 3-0, din cupa Ligii. S... p... Cristi, cu ***. Cum sa mai vina asta la Dinamo? El o vrea, dar cine-l mai primeste? Se stie cum se ruga de nea Victor sa-l duca si pe el la mai bine.

ionel (54 comentarii)  •  22 mai 2016, 17:14

In primul rind, avem un esec anul asta? Daca ne uitam la istorie, da evident, locul 4 si fara trofeu cistigat este un mare esec. Doar ca istoria nu mai conteaza de vreo 10 ani: ea e buna de pus in cui, te obliga dar nu-ti ofera nici un atu cind oamenii din teren nu au nici o legatura cu istoria aia. Ei nu o inteleg pentru ca nu au trait-o, nici la Dinamo si nici in alta parte. Daca ne uitam insa la posibilitati si la starea clubului, atunci locul 4 si finala cupei reprezinta cam tot ceea ce putem, obiectiv vorbind. Sigur, puteau fi mici deviatii: poate locul 3, poate chiar cupa (in fond, am avut-o in mana), poate chiar finala cupei ligii etc. Dar atat, nimic mai mult. Oamenii profesionisti conteaza mult, insa nici un om profesionist nu va reusi sa faca de unul singur treaba altor 50 de oameni. Problema clubului este una de tip strategic, nu e legata de prezenta lui Rednic. Clubul nu are identitate, se pozitioneaza absurd in a-si dori performanta mare cu costuri mici, balanseaza decizional intre acesti doi parametri fara vreo busola evidenta. Indiferent cine vine dupa Rednic (eu nu cred ca va continua, desi imi doresc cel mai mult acest lucru), nu este de ajuns sa iti stabilesti un obiectiv cita vreme nu aloci si resursele necesare pentru el. Degeaba spui ca vrei sa te bati la campionat daca apoi toate deciziile le iei impotriva acestui obiectiv.

mihai (7 comentarii)  •  22 mai 2016, 20:44

Un pas inapoi ptr. Dinamo prin plecarea lui Rednic si venirea lui Andone.Dragos stie cum a luat titlurile Andone si la CFR CLUJ si la Dinamo.Ando a fost un erou ca jucator ptr. ca a infruntat pe V.Ceausescu.Dar acum este defazat,a ascultat si de Giovani la un momet dat,are destule negative.Rednic are minte,stia la schimbari.Pacat,i s-a facut o nedreptate,alta, dupa blatuirea titlului la Urziceni,de catre Borcea,famiglia Becali,Arbitrul Muniz,via Nadal,G.Popescu.N.Badea dormea.

Rusu Gheorghe (2 comentarii)  •  22 mai 2016, 20:54

Bravo Cristi se vede ca ești un tip corect și un dinamovist adevărat. Mult mai realist și la obiect. Te rog mult sa vorbești cu colegul tău dl Tudor Octavian și sa-i explici că un suporter adevărat simte bine ce se întâmplă la echipă și nu poate fi mințit de un articol scris la comanda. Va salut și va respect

gkz (34 comentarii)  •  22 mai 2016, 21:20

negoita stie ca mai sus de rednic nu exista si s-a agatat de singura varianta disperata (vezi conditiile salariale). De stilul rednic mi-a placut intotdeauna: in toate cele 3 etape la dinamo mingea era jos cu constructie de la fundasi si de fiecare data a creat o emulatie in randul suporterilor ;pe cand la la ando veti vedea...; in schimb la ando jucatorii baga material , lupta ,parca au o mentalitate anglo-saxona , vom vedea.Daca unchiu` are incredere in antrenor e bine, daca nu ,atunci are soarta lui rednic.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  22 mai 2016, 23:33

multi fani dinamovisti pariaza ca nea Ando nu sta mai mult de 10 etape ...mi ar parea rau ...fiindca atunci nu l mai putem compara cu Rednic ...

Adrian (1 comentarii)  •  22 mai 2016, 23:34

Numirea lui andone reprezinta intoarcerea in timp cu 10 ani. E ca si cum iliescu ar castiga urmatoarele alegeri prezidentiale..

cristian (1 comentarii)  •  23 mai 2016, 7:56

Andone a fost adus sa face ce face Becali cu Steaua de ani buni. Bani din vanzare de jucatori si banu din Champions L. Rednic a zis ca nu poate castiga numai cu tineri capionatul, Andone a acceptat planul acuma ramane de vazut ce se intampla.

Emilian (91 comentarii)  •  23 mai 2016, 10:26

Este evident un pas inapoi. Nu findca Andone e mai slab decat Rednic (nu e nici mai bun), insa aceasta schimbare exprima o mentalitate care nu are legatura cu performanta. Pentru performanta e necesara continuitatea, cladirea pas cu pas a unei structuri stabile si ... ceva bani. Niciuna din cerintele de baza nu sunt indeplinite; foarte probabil lotul va fi incropit din nou in ultimul moment din jucatori care nu-si gasesc locul la alte echipe, foarte probabil antrenorul va fi schimbat inainte de terminarea turului etc. Nu vi se pare cunoscut acest scenariu?

cristi (89 comentarii)  •  23 mai 2016, 11:23

Problema fotbalului Romanesc este modul de organizare.Trebuie terminata aceasta organizare cu un singur patron.Trebuie gasita o formula cu 3x33,3%,patron+suporteri+baza materiala(primaria).In acest fel echipe ca Steaua,Dinamo,Rapid,Craiova,Iasi,Timisoara si altele nu vor mai fi in pericol de desfiintare.Acest model cred ca trebui introdus in regulamentul de licentiere de la noi.Campionatul va fin mai corect in acest fel.

Zamby (18 comentarii)  •  23 mai 2016, 11:27

Sper sa nu ma insele memoria, dar cam asa suna declaratia marelui portar Balgradean dupa un meci in care suporterii i-au „multumit” pentru inca una din „superbele” lui evolutii: „O sa vorbesc cu Nea Victor (becali) sa-mi gaseasca ceva... sa plec la mai bine!” Acum... dupa „mai bine” la Craiova si Chiajna... vrea la Dinamo, pentru ca, nu-i asa, e dinamovist de mic! *** ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anonim (210 comentarii)  •  23 mai 2016, 14:55

Nu prea am inteles pe care dintre cei doi (Rednic si Andone) il preferati, insa m-ar stupefia sa fie chemat la "nationala" oportunistul afirmat la Hunedoara pe vremea lui Lucescu! Sunt cativa antrenori mai tineri si mai buni decat vajnicul rupator de oase din anii '80 si din inceputul deceniului urmator! Sa fi fost in mai multe mandate antrenor la Dinamo si CFR si sa nu fi fost inca chemat la "carma" celor doua cluburi la care a evoluat in strainatate, Elche si Heerenveen? Chiar daca n-a ajuns inca la Chelsea, Petrescu are inca sanse sa o faca, dupa experientele din Polonia, Rusia si China, iar Hagi (Galatasaray), Galca (Espanyol) si Rednic (Standard) si-au implinit deja visul, chiar daca doar pentru cateva luni fiecare! A.

Venom (36 comentarii)  •  23 mai 2016, 16:47

Andone se îmbrăca la costum negru și purta adidași sau pantofi fără ciorapi. E perfect pentru New Dinamo de anul ăsta, dincoace o fi mai ieftin.

brod (39 comentarii)  •  25 mai 2016, 9:03

boală lungă = moarte sigură. Negoiță, un șmecher zgârcit. Andone, antrenor de 2 parale. Dinamo poate lua titlul doar dacă „finanțatorul” intră în pușcărie. rețetă de succes în cazul Becali - Steaua și Ioan Niculae - Astra...

Comentează