Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Vrei să fii Tătăruşanu?

Portarul Fiorentinei nu este un erou care înflăcărează imaginaţia fanilor. Dar este un model de reuşită în viaţă

Permalink to Vrei să fii Tătăruşanu?
duminică, 21 februarie 2016, 9:58

Îl invidiez pe Ciprian Tătăruşanu şi mărturisesc că mi-ar plăcea să încerc sentimentul acesta mai des. Nu vă grăbiţi! Nu pentru că are bani şi faimă, cu tot ce decurge de aici. Îl invidiez pe Tătăruşanu pentru că este un om care a ştiut să-şi găsească liniştea şi echilibrul. Confortul interior ca rezultat al unei perspective sănătoase asupra vieţii. Ferit de grija zilei de mâine, deci bine plătit, cu un loc de muncă sigur, trăind într-un oraş mai frumos decât toate pliantele turistice, Tătă a reuşit un lucru foarte greu: să se simtă în largul lui într-o lume cuprinsă de sindromul alienării şi atinsă de tentaţia depresiei.

Interviul din Corriere dello Sport
Am înţeles o parte din lucrurile astea atunci când l-am întâlnit la Florenţa, la decembrie trecut. Îi duceam trofeul de cel mai bun fotbalist al anului, în a 50-a ediţie a Anchetei Gazetei Sporturilor, aşa că terenul discuţiei pentru inevitabilul interviu era cumva nivelat.

Probabil că au simţit la fel şi ziariştii de la Corriere dello Sport, pe care mă feresc să-i numesc confraţi, ca să nu se înţeleagă că ne tragem de şireturi şi de editoriale. Interviul din Corriere a venit după un meci reuşit al lui Ciprian, nu neapărat al echipei lui, Fiorentina-Tottenham, 1-1 în Europa League, întâlnire pe parcursul căreia internaţionalul român a avut mai multe intervenţii reuşite, fără vreo contribuţie negativă la golul lui Chadli.

Moment fericit acest Fiorentina-Tottenham, fiindcă românul nu strălucise în poarta florentinilor în vremea din urmă. Mai mult, în presa peninsulară i se reproşa un amestec de pasivitate şi nesiguranţă, amândouă pigmentate cu un je m’en fiche-ism care scoate din minţi.

Solitudinea portarului, solicitudinea omului
Tătăruşanu le-a spus italienilor ceva ce îmi spusese şi mie cu două luni în urmă. „Mă voi retrage atunci când nu voi mai veni cu zâmbetul pe buze la antrenamente.” Îmi mai vorbise despre pasiune Ciprian atunci, la Florenţa, şi despre singurătatea portarului, adică tot noţiuni imateriale. Interesantă însă este contradicţia dintre percepţia pe care o avem noi despre el şi ceea ce afirmă el despre sine. Calmul vecin cu nepăsarea pe care le afişează Tătăruşanu indiferent de situaţie intră în dezacord pur cu imaginea tonică pe care ne-o vinde chiar el. Şi este sincer, tocmai de aici deruta noastră.

Un personaj de descoperit
A fost întrebat Ciprian şi despre eventualitatea unei reveniri la Steaua, dar cred că s-a întâmplat aşa doar pentru ca interviul să adune postări şi în Insula de latinitate de la poalele Carpaţilor, nu doar în Peninsulă. Răspunsul politicos nu a exclus varianta întoarcerii la echipa care l-a propulsat în Serie A, altfel loc inaccesibil fotbaliştilor români de ultimă generaţie. Şi am înţeles că dincolo de răspunsuri politicoase şi de paradoxuri, Tătăruşanu rămâne un personaj de descoperit.

Pe cât de flegmatic, pe atât de surprinzător. Este un om mai interesant decât pare şi la prima, şi la a doua vedere. Inteligent, şi-a stabilit priorităţile în viaţa pe care o trăieşte cât să se simtă bine, dar fără excese. Câţi dintre noi se pot lăuda cu asta? Câţi dintre noi s-ar putea gândi că Tătăruşanu ar putea fi invocat drept model de reuşită în meserie şi în viaţă? Întrebaţi-i pe copiii care merg la fotbal câţi visează să fie Tătăruşanu când vor fi mari.

Întrebaţi-i apoi şi de Mutu, ca să nu zic de Budescu.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  21 februarie 2016, 10:22

...da Tataruseanu a reusit in viata...dar ramane un portar mediocru ...inconstant cu accidentari multe ...mai mult de doi ani nu o sa mai fie titular la Fiorentina...pe cand Nick Kyrgios joaca finala cu Cilici in Franta...acesta sportiv adevarat ...neinfricat ...

micMAC (2 comentarii)  •  21 februarie 2016, 10:33

fotbalistul Lobont mai are contract in Italia? :)

lord belial (189 comentarii)  •  21 februarie 2016, 11:56

o fi reusit el in viata, ca si marica, turistul cultural, dar ca fotbalisti au esuat panti > tatarusanu hai steaua!

Marcel (5 comentarii)  •  21 februarie 2016, 12:26

@lord belial Cum poti sa spui ca Tata a 'esuat', cand evolueaza intr-unul dintre cele mai tari campionate? In plus a jucat in Liga Campionilor si s-a calificat cu nationala la CE. Marica, la fel, a evoluat in campionate puternice, are zeci de partide la nationala si 25 de goluri inscrise. Jucatori despre care poti sa spui ca intr-adevar 'esuat' au fost Danciulescu si C. Niculescu. Nici unul, nici celalalt nu prea au jucat la echipele la care au fost transferati afara (a doua liga spaniola si italiana). In competitiile europene au fost zero, la fel si la nationala.

cineva (35 comentarii)  •  21 februarie 2016, 14:14

respectele mele , Ciprian nu neaparat pentru portarul care esti ci pentru OMUL care ai ramas. (Un portar foarte bun ce apara ceea ce e de aparat)

Adisteaua23 (2 comentarii)  •  21 februarie 2016, 17:21

Multe clase peste ce inseamna bun simt acest lucru il are Tatarusanu .asta la facut sa fie un om echilibrat,un jucator echilibrat.inconstanta?cati portari sunt constanti?accidentari?nici la Steaua nu se dadea accidentat cu toate ca avea degetele strambe de la luxatii.apara asa cum putea si avea un dar ,darul de a apara penalty -uri si de a face oameni fericiti apoi darul bunului simt.Acest "bun simt"pe care prea pitini dintre noi il avem.SUCCES TATARUSANU CIPRIAN! Meriti sa fi acolo si sper sa ramai numarul unu atat la Fiorentina cat si la nationala Romaniei! Repet multe clase peste multi portari din Europa si cel mai bun portar din Romania! SUCCES CIPRIAN!

david (5 comentarii)  •  21 februarie 2016, 17:32

Mie nu mi se pare deloc flegmatic,am avut onoarea sa-l cunosc unde am lucrat

cincinalul_patru_ani (8 comentarii)  •  21 februarie 2016, 18:50

Articol in nota obisnuita, adica excelent. Omul imi parea interesant si inainte de a da acele interviuri. Pare a fi genul de persoana corecta cu sine si ceilalti, increzatoare si altruista. Ca a fost la o echipa rivala e irelevant. Respect

mihai (57 comentarii)  •  21 februarie 2016, 19:16

Nu!!!!!

FYRY (51 comentarii)  •  21 februarie 2016, 20:04

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

comentario23 (26 comentarii)  •  21 februarie 2016, 20:13

Mi-a placut foarte mult aceasta incursiune intr-un "imaterial" tot mai rar intalnit, cel putin la fotbalistii romani. Il apreciez pe Tatarusanu. M-am bucurat cand a ajuns la Steaua si am sperat sa creasca. Tin minte ca avea mari probleme la centrari si ma gandeam ca dac-ar lucra intens la asta ar ajunge un portar bun spre foarte bun. Din ce imi pare, a fost mereu un tip echilibrat. Nu cunosc detalii, dar tind sa cred ca a primit si o educatie putin diferita acasa. Gandinu-ne, mai putem gasi exemple: Gardos, Keseru. E de apreciat ca discursurile lor vin mereu in urma unui fir propriu si logic al gandirii, si nu desprinse parca din biletele ascunse in podul palmei. Sa nu uitam nici implicarea social-nationalista(vezi ce face Gardos prin Anglia-una din tarile in care romanii sunt priviti cu ochi dintre cei mai sceptici). In viziunea mea cel putin, asemenea sportivi sunt mai intai oameni, pe care eu unul ii respect. Au o atitudine echilibrata, muncesc din greu pentru ceea ce au si ceea ce-si doresc si, cel mai important, nu au deprins comunul sentiment ca li s-ar cuveni totul. Sunt constienti ca forma fizica este trecatoare si devin persoane complete, capabile sa se integreze pe mai multe planuri in societate. Sper sa nu divaghez, dar as conchide ca in lipsa unui talent enorm, echilibrul este calea cea mai solida catre succes.

comentario23 (26 comentarii)  •  21 februarie 2016, 21:28

@ovidiu_3003 Intuiesc ca printre acesti sportivi adevarati si neinfricati ar trebui sa il plasam si pe Gonzalo Jara. Kyrgios imi pare contraxemplul perfect. Un sportiv talentat, cu potential, dar cu o atitudine superficiala si ignoranta. As indrazni sa spun ca e de-a dreptul nesimtit. In ciuda tineretii, am vaga impresie ca ale sale convingeri ar fi deja prea bine sedimentate, dezvoltand o rezistenta durabila la schimbare.

Flavius (1 comentarii)  •  21 februarie 2016, 23:52

Câţi dintre jucatorii care au jucat in ultima vreme pentru Steaua se pot lauda ca nu au stat in genunchi in fata creditorului? Ciprian e unul dintre ei. E un om de nota 10, bucurestean get beget, stelist de copil. Unul din putinii sportivi romani tare de psihic! In Romania era hulit mai ales de gigisti, dar odata cu transferul in Italia a dovedit ca este un portar de nota 10. Si a mai aratat-o si in Preliminariile Euro, unde ca incasat doar 2 (goluri). Nu mai stiu alt portar Preliminarii cu asa performanta! JOS PALARIA PENTRU FOTBALISTUL SI OMUL CIPRIAN TATARUSANU! Si articolul merita laudat!

der_grosse (50 comentarii)  •  22 februarie 2016, 13:24

si deci te-a dat o tura cu masina prin florenta contra articol laudativ? si pt ca nu a aparat 5 lovituri de la 11 metri la rand a trebuit sa-i gasesesti alte merite, ca de ex ca se incalta cu stangul in stangul si poarta fesul pe cap, nu in picior. in rest?

Dragos (2 comentarii)  •  22 februarie 2016, 15:26

mama lor de stelisti..cat ne mai intoxicati cu ei?

Cineva (40 comentarii)  •  22 februarie 2016, 15:33

Se poate spune clar ca Tatarusanu a reusit in viata, fara sa ne gandim numai la salariu si la locul de munca ce pare sigur, solid; nu-i putin lucru sa fii titular al "nationalei" cand ai un rival precum Pantilimon, un alt fotbalist si om care trebuie apreciat! Faptul ca traieste intr-un oras precum Florenta este un bonus, de care s-a bucurat si Lobont (trecut pe la Ajax si actualmente la Roma). Daca este un fotbalist echilibrat, cum certificati ca ar fi, atunci in mod sigur detesta si manelele! C. (adevaratul)

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  22 februarie 2016, 22:40

...mereu am spus ca dinamo termina in fata lui fcsb...care nu termina nici macar pe 3 ...RegheBlat ewste cel mai prost antrenor din play off ...

Comentează