Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ciudatul Eric. Până la un punct

Bicfalvi s-a întors în România ca să îşi relanseze cariera. Şi, nicio surpriză, să lupte pentru un loc la Euro

Permalink to Ciudatul Eric. Până la un punct
joi, 18 februarie 2016, 11:32

Îi privim ca pe nişte ciudaţi. Dacă citesc altceva decât buletinele caselor de pariuri, dacă rezolvă ecuaţii şi nu o domnişoară, dacă ascultă balade rock şi nu manele. Iar dacă tipii ăştia mai şi pictează, băşcălia înfloreşte ca un lotus numai bun de furat de braconieri. UNUL DINTRE ACEŞTI CIUDAŢI ESTE ERIC BICFALVI. Nici nu ştii ce vrea să demonstreze băiatul ăsta, sigur are el un gând ascuns. Salută oamenii pe stradă, nu se inflamează când este apostrofat de galerie. Nu îşi reneagă trecutul, crede că actele spontane au rolul lor în viaţă. În general, este un om care îşi vede de treabă. Păi, ce, ăsta e personaj? Ăsta e fotbalist?

Admirator al lui Da Vinci
Eric Bicfalvi spune că îşi cunoaşte limitele. Vorbeşte despre desen, acolo unde în ultima vreme a încercat şi stilul abstract, dar cred că şi despre fotbal. Mărturiseşte că îl admiră pe Leonardo da Vinci, pentru că a fost „un artizan complet”. Foarte interesant. Deci nu pentru eterna Mona Lisa, nici pentru „Codul lui Da Vinci” al lui Dan Brown, cărţulia acea de aventuri istorico-religioase cu mare succes la o anumită categorie de public (ghiciţi ce public?), „operă” care ulterior a şi fost ecranizată. Vedeţi cum funcţionează clişeele gândirii noastre?

Transfer de probă
Strict fotbalistic, venirea lui Bicfalvi la Dinamo trebuie tratată cu moderaţie. Dovadă a circumspecţiei generale, contractul semnat cu roş-albii este doar pe 4 luni. Un angajament de probă acceptat fără comentarii de fotbalist. Experienţa nefericită din China a venit după două-trei sezoane reuşite în Ucraina, la Volin Luţk, acolo unde a câştigat şi titlul de golgeter. Mi s-a atras atenţia la şedinţa de sumar că îi supralicitez performanţa lui Eric. E drept că pe un ton colegial, aşa cum aţi văzut că până la un punct decurgeau lucrurile şi în „Spotlight”, în redacţia ziarului Globe, de unde rezultă că viaţa de ziarist este frumoasă şi plină de provocări, exact ca şi a fotbalistului. Mă rog, până se ajunge la grevă, vezi situaţia celor de la L’Equipe.

Pictor în spatele vîrfurilor
Dar să lăsăm avatarurile presei contemporane şi să ne concentrăm pe fotbal. Reprofilarea ofensivă a lui Bicfalvi pare a fi motivul pentru care Rednic a insistat să-l transfere. Amintirile noastre despre mijlocaşul la închidere de pe vremea când la Steaua antrena Hagi, care îi oferea lui Eric şi banderola de căpitan, diferă substanţial de rolul pe care ar urma să-l îndeplinească el acum în teren. Acela de al doilea vîrf, într-o linie de mijlocaşi ofensivi cu Rotariu şi Palici. „Pictorul” ar continua să joace pe postul care l-a consacrat la Volin şi care, surprinzător faţă de ce ştiam noi, îi convine de minune. Lucru confirmat inclusiv de Mihai Stoichiţă, globe-trotterul nostru printre antrenori. Stoichiţă îl cunoaşte bine pe Bicfalvi, l-a avut şi elev la Steaua, şi adversar în Ucraina.

Cu titlu de amuzament, să observăm că deşi a lăsat în urmă 5 sezoane (cu intermitenţe) la Steaua, cei de acolo continuă să-i stâlcească numele, spunîndu-i „Bicfaldi”. Cu patronul în frunte. Altfel, apropo de poveştile cu câini nemuritori în alb-roşu şi caporali care nu trădează popota, nu mi se pare deloc că Dinamo a gândit că prin transferul lui Bicfalvi ar răspunde înrolărilor steliste, Tamaş şi Marica. ACESTEA SUNT POVEŞTI PENTRU SUPORTERI ÎNFIERBÂNTAŢI. După cum tot o poveste care a început să ne obosească este şi câştigarea unui loc în lotul pentru Euro prin întoarcerea în România. Din păcate, Eric Bicfalvi a intrat aici şi el în rândul lumii, abandonând pensula în favoarea bidinelei cu care speră să-l vopsească Rednic. Îi stă mult mai bine rolul de meşter artizan, o latură mai puţin cunoscută a lui Leonardo da Vinci, modelul lui Eric.

„Muzica mă relaxează. Baladele rock şi puţin pop. Nu suport manelele” – Eric Bicfalvi

Comentarii (36)Adaugă comentariu

john.peris (20 comentarii)  •  18 februarie 2016, 11:58

Frumos articol, interesanta mutare, imi place Bicfalvi !

DINAMO (6 comentarii)  •  18 februarie 2016, 12:00

Super articol...felicitari!

Alex68 (11 comentarii)  •  18 februarie 2016, 12:04

Cu siguranta un fotbalist aparte. Ca Dinamo nu face taraboi pe tema "si stelistii tradeaza"(...si asta inca destul de des), tine de decenta manageriala. Cu toate pacatele conducerii dinamoviste, la capitolul decenta, nu se compara cu circarealaea lu` Gigi crestinu` minune + Regeblatul&Femeia Mop. Acum ca a iesit si Mitza de la camera de Garda, o sa fie echipa completa. In rest, ramane de vazut cum sta cu fizicul „Bicfaldi”, pentru ca altfel mi s-a parut un jucator serios si disciplinat.

Giuliano (3 comentarii)  •  18 februarie 2016, 12:34

Păi, Eric își cunoaște limitele dar când a văzut cine-s cei care speră să ajungă la Euro a prins și el curaj. Orgoliul nu-i totuna cu mândria, iar cea din urmă poate să fie un factor pozitiv. Eu chiar sper ca evoluțiile lui să-l ducă la echipa națională. Nu de alta, dar poate ar merita și oamenii decenți din țara asta să se simtă reprezentați la turneul din Franța; că doar așa i se spune nu, ”echipa reprezentativă”. Cam așa-i și cu procentul decenței în societatea noastră: cât un ”bicfalvi” într-o națională de ”muți”.

just_observing (1 comentarii)  •  18 februarie 2016, 13:13

adevarul e ca se "potrivea" perfect in peisajul manelisto-imperator al triumviuratului "reghe" - "razbonicul lanterna" - "impresara-palmier"...aahh si am uitat de proaspatul eliberat tanjitor dupa atentie publica.... tocmai de aceea se va scrie insignificant (si poate suficient in acest fel) despre "bicfaldi" in presa dvs sufocata cu sute de stiri despre troica de mai sus.

Cineva (40 comentarii)  •  18 februarie 2016, 13:20

De acord cu laudele la adresa lui Bicfalvi si sa aperam ca va repeta evolutiile din Ucraina. Va atentionez asupra omisiunii unui "e" in formularea "... cartulia acea de aventuri..."; nu stiu cum s-a strecurat acea greseala, insa va bucurati de prezumtia de credibilitate din partea mea. Poate vi se trage de la acel articol scris intentionat cu toate tipurile de greseli... C.

Obiectiv (4 comentarii)  •  18 februarie 2016, 13:46

Ma bucur ca a venit la Dinamo. Echipa avea nevoie de un mijlocas pe profilul lui. Oricum la Steaua nu ar fi avut loc. . Iar omul vrea la Euro. Asa, macar e titular garantat, iar el este un jucator serios. Mi-a placut intotdeauna. Asta cu "a fost stelist" e o prostie. E un jucator bun.

ferdinand (4 comentarii)  •  18 februarie 2016, 13:55

Un angajament de probă acceptat fără comentarii de fotbalist..... \in realitate fostbalistul a cerut asta ca sa fie liber sa pece unde vrea. Nu el face un serviciu clubului, ci invers.

teo (3 comentarii)  •  18 februarie 2016, 14:04

Eric este un baiat serios si simpatic. Sper sa nu aiba probleme cu galeria lui Dinamo!

cpt.ahab (36 comentarii)  •  18 februarie 2016, 14:36

@Giuliano: "Ar merita și oamenii decenți din țara asta să se simtă reprezentați la turneul din Franța". Excelenta afirmatie! Bicfalvi, Ienei, Boloni, Duckadam, Belodedici... Poate sunt eu rau, dar ar cam trebui sa se smereasca "romanul verde microbist", constatand ca oamenii de bun simt din fenomen nu prea au terminatia "escu"!

JAX (9 comentarii)  •  18 februarie 2016, 14:37

E un om normal.Nu vine in Bucuresti sa rupa clubiurile si sa se afiseze cu toate ...... Un sportiv trebuie sa performeze nu e *** unui club care a avut sansa sa-l aiba in perioada junioratului.Da,tin cu echipa X asta nu inseamna ca sunt *** acelor suporteri pe viata ca cineva din familie sau de pe strada au dreptul sa ma opreasca sa nu merg la un alt club pt ca astfel as trada.NU ! Asta e imbecilitate in forma pura ! Eu merg acolo unde sunt solicitat sa fac performanta si sa castig pe masura.Unde amn sansa sa fiu remarcat de un club si mai mare etc Nu tradez pe nimeni pur si simplu imi fac meseria si-mi intretin familia.Golanii din galerie care ma injura si nu inteleg asta sa fie sanatosi.Presa sportiva care pune gaz pe acest tip de conflict sa dispara in faliment,inseamna ca n-au ce scrie deci exista de pomana.Imi plac cei ca Bicfalvi.Sunt stelist dar nu inseamna ca-s batut in cap.Ai ales bine omule,du-te la echipa care te doreste n-ai nici o obligatie fata de nimeni mai ales ca in acea perioada in care Hagi te descoperea atat tu cat si el ati fost calcati in picioare de patron de marele specialist MM si alti impostori din jur.Uita-i ! Vezi-ti de drum si te felicit ca preferi rock-ul manelelor.....

adi_stelistul (454 comentarii)  •  18 februarie 2016, 15:08

@ Alex68 Cand spui "decenta manageriala" te referi la declaratiile de genul "Marica e dinamovist pur-sange, nu va juca decat la Dinamo" (inainte de transfer) urmate de "e jenant ce a facut Marica. L-am contactat, i-am facut o oferta mai buna, ne-a refuzat", etc., etc. - cunosti circul declaratiilor (dupa transfer)? Asta e exemplul de decenta? Sau tratamentul aplicat lui Florentin Petre sau lui Danciulescu, la un moment dat? Sau declaratia cu "fantana de petrol"? Sau promisiunea facuta lui Dudu Georgescu si niciodata indeplinita? Sau ... sau ... sau ... E posibil ca prin comparatie cu Becali toate acestea sa para "decente" dar ca sa nu relativizam decenta in halul asta, eu zic ca nu sunt.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  18 februarie 2016, 15:13

E bine ca exista si fotbalisti precum Bicfalvi si nu doar modelul patentat de fante ale carui trofee se numara in numarul de femei trecute prin patul sau, de masini, de cluburi frecventate zilnic/saptamanal/lunar, si nu in eventuale cupe si titluri. Pacat ca e atat de putin interesant pentru presa si public si, implicit, atat de putin notoriu.

jurgen (1 comentarii)  •  18 februarie 2016, 15:37

Pentru steliști nu e o pierdere! aduceți-vă aminte ultimul joc al lui la Steaua, dădea numai pe lângă minge și în toate cele 90 de minute căuta să vadă unde e terenul de joc! O fi Volin sau echipele din China super puteri, dar e cert faptul că la Dinamo ajung numai piesele de mâna a doua de la Steaua. Și apropo, ar fi interesant un articol despre Negoiță, intitulat NESIMȚITUL. Să amintiți, printre altele, că se dezice de la principiile ”sănătoase” promovate, adică de la faptul că Bicfaldi (sic!) este, la rândul lui, un mincinos și un trădător, cum era Marica de pildă. Sau ce vine de la Steaua la Dinamo sunt sfinți, invers numai sunt trădători, nu?

dac.impielitzat (4 comentarii)  •  18 februarie 2016, 15:44

Succes Eric, mi-a placut la Steaua desi era inca necopt. Nu am reusit sa-l mai urmaresc prin alte tari. Sper sa ma bucur de jocul tau si de data asta. Succes!

Emilian (91 comentarii)  •  18 februarie 2016, 16:23

Frumos articol! Mai sunt si oaze de normalitate in peisajul asta atat de colorat si duhnitor. Cristi, sper sa mai vii cu astfel de articole. Cat despre Bicfalvi, ramane de vazut in ce forma se afla.

planetfun (10 comentarii)  •  18 februarie 2016, 16:32

Deci steaua e vinovata mai alex68 de taraboi ? eu imi amintesc ca altcineva s-a ofuscat . mai degraba stelistii nu fac taraboi si nu-l acuza de "tradare" .

planetfun (10 comentarii)  •  18 februarie 2016, 16:33

apropos de decenta dinamovista - ce se mai aude de cazul barboianu ?

der_grosse (50 comentarii)  •  18 februarie 2016, 17:12

aha, vezi sa nu uiti de mutu care "citea" din meniul zilei si spunea ca e din eminescu. sau dostoievski. sau ce ii mai dadea lui printre urechi pe moment. daca bic-falvi vrea sa devina cel mai bun fotbalist dintre "pictori" atunci sa stii ca are ceva sanse!

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  18 februarie 2016, 17:37

Mestere ce se intampla cu Halep ?...Dinamo o sa termine in fata fcsb ului ...fiindca nu joaca banii...

iri (4 comentarii)  •  18 februarie 2016, 17:58

Intr-o tara in care nu se mai citeste, e macar ciudat sa incerci sa imparti in subgrupe putinii cititori... Codul lui Da Vinci este o carte usoara si interesanta pentru o anumita varsta, dar nu este o carte slaba! Muzical, comparabil cu o melodie disco-dance '90. Personal, mai degraba prefer muzica dance, subtirica dar melodioasa a anilor '90, decat manelele anului 2016...

ZONA MAGHERU (96 comentarii)  •  18 februarie 2016, 19:49

A venit la dinamo sa incerce sa prinda lotul pentru europene a.i sa aibe sanse mai mari sa isi gaseasca un contract baban la toamna . La steaua nu avea garantat postul de titular . Sunt convins ca rednic i l-a promis .

Ion Catalin (56 comentarii)  •  18 februarie 2016, 21:37

Un nou articol ca sa fie. de tot ra ha tu'. nici macar opinii peste media cetatenilor cu 8 clase n-aveti. jenant, jenant, jenant!

SaruptUnburlan (5 comentarii)  •  18 februarie 2016, 22:32

"ghiciţi ce public?"....ca deobicei, pretentios si superior.

de tracia (9 comentarii)  •  18 februarie 2016, 23:38

Cristi, sper ca îmi permiți să folosesc numele mic, de când normalitatea ți se pare ceva anormal? Can Canul din media e făcut de voi, jurnaliști sau prezentatori TV, nu de fotbaliști sau de cei din jurul fotbalului. Îl sunați pe ”jiji - oierul infractor”sau Mitică de la ligă să își dea cu părerea despre lucruri absurde ce nu au nimic de a face cu calitatea lor oficială sau cunoștințele lor. Apoi... dacă domnia ta, sau alt jurnalist, faceți o tâmpenie - de la alcool până la înșelat nevasta, bătut câinele... etc și cineva scoate asta în față, o dați pe lângă gard vorbind de viață personală sau dreptul la intimitate dar în cazul fotbalului scoateți tot gunoiul de sub preș. Eu, sper și cred că mulți fotbaliști sunt oameni normali. Iar despre cruciada anti manele... lăsați-o moale. Există muzică bună sau proastă. Sunt și manele bune (recte... Azurul anilor 88 de exemplu) cum există și balade Rock infecte. O seară minunată îți doresc.

drako (30 comentarii)  •  19 februarie 2016, 8:09

unul din putinii fotbalisti "de subtire" ...o sa-i fie greu printe manelistii campionatului nostru.

Zuzu (1 comentarii)  •  19 februarie 2016, 8:26

Sa-l vedem cum "deseneaza" si pe teren ...

Lucian (2 comentarii)  •  19 februarie 2016, 8:40

Bicfalvi a prins 1 sezon ca titular la Steaua, in rest a fost imprumutat sau rezerva, nu poate fi considerat stelist. Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Ogararu, astia sunt stelisti despre care poti spune ca ar trada daca ar colabora cu Dinamo.

john (4 comentarii)  •  19 februarie 2016, 10:40

Desi sunt stelist, sper sa faca o treaba buna si sa prinda euro. E un baiat cu caracter, un jucator atipic pentru noi, are cu totul alta mentalitate decat 90% din cei ce joaca in liga 1, si cred ca ar merita o sansa din partea lui Iordanescu. L-as fi dorit la Steaua, dar acolo sunt alte interese se pare.

M Mihai (26 comentarii)  •  19 februarie 2016, 11:35

@ion catalin. Normal ca e jenant articolul pentru tine, nu prea intelegi termenii folositi. Un articol despre manele ar fi nimerit pentru tine sau daca nu, citeste pupincurisme de-ale lui Ioanitoaia despre nea puiu si reghe. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adi (1 comentarii)  •  19 februarie 2016, 11:38

N-o sa inteleg niciodata orgoliul antrenorilor de a nu convoca jucatori plecati sa joace in tarile arabe sau pe altundeva. Chiar avem cate 2-3 jucatori pe fiecare post sa ne permitem (ca si franta, spania, si altii) sa nu convocam jucatorii de valoare care au ajuns in China? Sau chiar nu pot fi urmariti in secolul telecomunicatiilor? Am avut sperante cand s-a scimbat conducerea FRF, dar vad ca nu s-a schimbat mai nimic!

TRUFIN Maricel (1 comentarii)  •  19 februarie 2016, 11:39

Fac parte din publicul care admiră cărțile lui Dan Brown.Nu ghicesc in ce categorie ne incluzi.Vrei să fii mai explicit?

reddogsv (17 comentarii)  •  19 februarie 2016, 11:55

Cred ca mai potrivit era termenul de atipic decat ciudat sau macar sa fi folosit ,,''. Ca fotbalist nu m-a impresionat la Steaua dar a fost un baiat serios si profesionist, calitati care au compensat lipsa de talent. ,, Transferul de probă'' nu ii mai interseaza prea mult pe dinamovisti atata timp cat omul a fost sincer si nu a promis prea multe. Scopul lui a fost sa ajunga la natioanala si a venit la o echipa care l-a dorit si ,,care lupta pt 3 trofee''. Baza ,,resuscitarii'' lui e Rednic care avea nevoie de oameni cu experienta la mijloc in a sustine atacul. Poate fi un jucator util pt Dinamo atata timp cat va depune suflet in ceea ce face. Personal ii doresc sa-si atinga scopul personal si el si Dinamo! Succes si bine ai venit Erik!

reddogsv (17 comentarii)  •  19 februarie 2016, 12:39

Am scris un comentariu cu mult bun simt, fara vulgarititati si totusi nu mi s-a publicat. De ce?

cineva (35 comentarii)  •  19 februarie 2016, 14:42

intamplator l-am cunoscut, un atipic pentru peisajul pestrit al fotbalului nostru , cu mult bun simt , echiilibru si educatie ,pot spune un exeplu demn de urmat si de promovat de catre voi jurnalistii care paradoxal cautand rating , promovati tot felul de tampiti . Bine ai revenit acasa Eric si succes in lupta ta pentru Euro ,sa sa reuseti si sa o faci meritandu-ti locul in nationala . Succes

Vlad (1 comentarii)  •  20 februarie 2016, 13:06

Sincer ma bucur ca a venit un jucator precum Erik , un jucator pe care si-l dorea si Mircea Lucescu (ultima declaratie a lui Lucescu asa spune) eu cred ca daca l-a vrut Mircea Lucescu care are cea mai mare experienta dintre toti antrenori romani la nivel inalt , are un ochi foarte bine format cand e vorba de talente , inseamna ca Erik este un mare castig pentru clubul Dinamo. Ciudat pare totusi ca sunt cativa de la mass media care nu prea ii dau sanse si au luat in deras venirea lui la Dinamo, desi cred ca daca mergea la Fcsb era un tun dat de Fcsb , bine ca Marica si Tamas ,Mutu sunt cei mai buni jucatori care au venit in Liga 1, Hai sa nu uitam de Ziani sau de fundasul chiajnei care are multe meciuri in serie A , sau Milevski , sau , si cred ca sunt destui jucatori care ca si nume sunt peste Marica sau Mutu dar vad ca nu se vorbeste despre ei , Vorbesc de transferuri in privinta numelui pt ca sincer Marica a venit cu numele ,mai dureaza pana sa arate pe teren ca este un asa mega transfer ,doar ca presa (nu toti) la scos mare fotbalist . Eu stiam ca cel mai mult conteaza numele de pe stema si talentul nu numele jucatorului .

Comentează