Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Negru pe alb

Allison Pineau a fost victima scandărilor rasiste la Zalău. Ar fi bine să nu fie şi victima corectitudinii politice

Permalink to Negru pe alb
joi, 11 februarie 2016, 9:42

S-ar putea ca Allison Pineau să aibă dreptate atunci cînd spune că lumea se scufundă. Şi nu în sensul de apocalipsă-surogat prevestit de subtilul plagiator în istorie medievală George Copos. E foarte posibil că lumea se scufundă în violenţă, mîrlănie, promiscuitate, barbarie, înşelăciune, lăcomie, prost gust. Dar pe Allison a deranjat-o ceva precis. Rasismul fără echivoc al galeriei din Zalău.

Mesajul de pe Facebook al handbalistei de la HCM Baia Mare a fost scris la nervi, dar nu trebuie interpretat ca o reacţie isterică. S-a întîmplat după meciul de la Zalău, cîştigat de băimărence şi pierdut gazde, atît în teren, cît şi în tribune. Rezultatul de pe teren contează mai puţin în povestea noastră, importantă este atitudinea suporterilor zălăuani. Pe care i-am cauţiona dacă i-am cataloga doar mitocani. Allison Pineau a fost ţinta scandărilor rasiste ale galeriei după un reţetar clasic. Franţuzoaicei de culoare i s-a amintit că este de altă culoare decît suedezii şi norvegienii care populau, îmi închipui, tribunele sălii din Zalău.

Deranjată de atitudinea acelei părţi a spectatorilor care luptau, se vede, pentru purificarea rasială a mîndrului tîrg din nord-vestul Ardealului, jucătoarea numărul unu a lumii în 2009 a reacţionat. A înfruntat ostilitatea. Urmaşii lui Avrămuţ Iancu nu s-au lăsat însă, luînd-o la ţintă şi pe brazilianca Do Nascimento, şi ea mai colorată decît ar fi trebuit după standardul arienilor din Zalău. Nimic nou nici aici. Rămîne supărarea lui Pineau transmisă pe şleau publicului din România. Pe care nu-l identifică integral „idioţilor” din tribunele de la Zalău.

Nu sună însă foarte bine ameninţarea că ar putea pleca din România. În materie de rasism, România nu este nici mai jos, nici mai sus, nici mai bună, nici mai rea decît alte ţări europene sau de aiurea. Mai avem de lucru pînă ne vom vindeca de prejudecăţi, la fel după cum lumea în general ar trebui să încerce să se trateze şi de virusul corectitudinii politice, care simte discriminare ori xenofobie şi unde nu este. Pineau ştie că România nu este locul cel mai rău de pe Pămînt unde poţi să-ţi faci meseria, altfel nu ar fi revenit aici după experienţa din 2012-2013 de la Oltchim. Am înţeles că este mîndră de originile ei, la fel după cum nici noi, îmi închipui, nu sîntem în culpă din cauză că avem tenul deschis la culoare.

Ca minim gest reparatoriu, cineva ar trebui să-i ceară scuze lui Allison Pineau. Cineva din federaţie. Poate chiar cineva de la Zalău, de ce nu Gheorghe Tadici, antrenorul echipei locale. Dacă ar proceda aşa, ar demonstra că sub nici o formă nu a fost fermentul ideologic din spatele scandărilor scabroase ale galeriei zălăuane. Că prin ieşirile în decor din trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat – a „demascat-o” pe Anja Andersen că este lesbiană, şi-a manifestat nu o dată pornirile misogine, de care, de exemplu, se leagă şi „dezvăluirea” că jucătoarele de la naţională sînt beţive – nu ar fi stimulat o stare de spirit favorizantă violenţei verbale din tribune. Ce spuneţi, domnule Tadici, credeţi că Pineau este aşa de neagră în cerul gurii încît să nu vă accepte scuzele?

Comentarii (14)Adaugă comentariu

ciupi (376 comentarii)  •  11 februarie 2016, 10:00

zalauani nu o pomeneau din cauza culorii, cat din cauza a ce le baga in plasa. cei din tribuna erau rasisiti contra ungurilor, de aceeasi culoare cu ei, cat pentru cu totul alte motive.

nicusor.m (5 comentarii)  •  11 februarie 2016, 10:19

Pacat ! Nu se face asa ceva.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  11 februarie 2016, 12:56

Nu stiu ce s ar putea face pentru a nu mai exista scandari rasiste pe stadioanele si in salile de sport din tara noastra ...Probabil daca nu s ar mai striga pe niciun stadion din lume sau in nicio sala de sport din lume atunci nici romanii nu ar mai striga vorbe rasiste ...dar pana atunci trebuie sa suportam .

Dragos (6 comentarii)  •  11 februarie 2016, 13:25

Intr-o lume plina de invective , intr-o lume unde marea masa ,,merge,, dupa biciul celui ce conduce nu este de mirare nimic. Zilnic in fiecare stat european( nici in alte parti de lume nu este diferit) se ,,nasc,, miscari mai radicale cu sau fara ajutorul plenipotentilor zilei. Urmarile??? se cunosc ..ajung acolo jos la consumatorii de ,,soricioaica,, care in mintea inundata de alcool cred ca sunt ceva mai sus pe scara societatii umane. Stiu ca nu conteaza dar eu unul ii pot cere mii de scuze ...si nu numai ei ..multor altor sportivi care sunt mereu jigniti pe terenurile de sport de pe plaiurile mioritice.

Toata lumea are dreptate (1 comentarii)  •  11 februarie 2016, 14:48

Eu cred ca frantuzoiaca e sexy, ii dau dreptate sa fie enervata ca a fost comparata cu o maimuta. Si mai cred ca erau si cateva *** in sala la zalau, doar ca nu jucau handbal, doar zbierau din tribune.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ion (8 comentarii)  •  11 februarie 2016, 16:24

Ce nu stiti dvs dle Geambasu (spre deosebire de cei ce mai intra in sala din Zalau) este ca acea galerie este total aservita familiei Tadici(in special fii) si tot ce face(scandeaza) are aprobarea acestora. Mai grav este ca delegatul FRH neaga sesizarea lui Pineau,vizibila si de televizor.Mai mult si el si arbitrii neaga ceea ce o intrega tara a auzit.Ei erau primii care trebuiau sa ia masuri si inaite de scuze (la adresa lui Pineau) FRH are datoria sa-i excluda din viata sportiva pe delegat si cei doi arbitrii.Ei sunt principalii vinovati ca un asemenea lucru s-a intamplat intr-o sala din Romania. Saptamanile trecute un meci al lui Lazio cu Napoli a fost intrerupt si gata sa fie suspendat prin interventia unor oameni neinfricati(arbitri).Si vorbim de Italia. Acelasi Tadici umbla (ca Voda prin loboda) pe teren la orice meci al Zalaului fara ca nici arbitru sa ia vreo masura.

micha (2 comentarii)  •  11 februarie 2016, 18:19

De la Tadici astepti tu scuze Cristi ? Un individ jalnic demn de mila , care nu stie decat sa urle la copilele alea . Daca Tadici ar aparea la un tiem aut cu o tablita cu magnetei , cred ca s-ar prabusi tavanul salii peste el . Pacat de atatea generatii care s-au risipit pe mana lui .

Virgil Popa (1 comentarii)  •  11 februarie 2016, 18:24

Ma bucur, ca din cind in cind, va reintoarceti "la semicerc". In timpul campionatului european de handbal masculin, am asteptat un comentariu ca pe vremuri ( bogdan macovei cred ca era cel vizat ? ). Atunci m-am ofticat cind am citit, dar apoi a trebuit sa va dau dreptate. Va rog nu uitati, si nu lasati sa se prabuseasca de tot, sa zicem "cel mai spectaculos" sport de echipa din lume ( cred! ).

luis (32 comentarii)  •  11 februarie 2016, 19:10

Mie ca zalauan imi este rusine pentru ce s-a intamplat.Pacat.Totusi domnule Geambasu,cand va veti sesiza si veti crie un articol despre galeriile din "bucuresti" si nu numai cand scandeaza "afara cu ungurii din tara" sau impotriva rapidistilor cu "***-*** etc... .Sau numai daca un strain,straina este jignita ,considerati ca trebuie sa luati atitudine ,sau poate ca in acest moment pineau este la moda si doriti doar niste clickuri.

dan gerosu (1 comentarii)  •  11 februarie 2016, 22:43

Totul porneste de la acel individ necioplit si agresiv care nu are pic de respect nici pentru propriile jucatoare. Tadici. http://blogsport.gsp.ro/geambasu/2016/02/11/negru-pe-alb/#

Randy Badea (15 comentarii)  •  11 februarie 2016, 23:54

Oameni buni,aici,se discuta cazul Pineau.Numele se scrie cu litera mare.Asta daca ai putin respect fata de gramaatica ,si fata de tine insuti.Nu putem discuta acum ,cazul cand se striga afara cu ungurii din tara.Trebuiesc luate pe rand toate.Mai intai ministerele care trebuiesc sa-si faca datoria in toate cazurile aparute,nu-si fac datoria,si consuma banul public degeaba.Trebuiesc pedepsiti cu ani buni de puscarie,sau cu amenzi ff mari cei gasiti vinovati de lozinci xenofobe sau rasiale.Repet,cei ce ar trebui sa vegheze la respectarea individului uman in Romania,nu-si fac treaba.Presa trebuie sa-i ia de urechi pe ce-i rasunzatori,si sa nu-i slabeasca pana nu-si fac datoria.

luis (32 comentarii)  •  12 februarie 2016, 7:14

@Randy Badea ,asa este ,Pineau se scrie cu litera mare,nu am recitit inainte de a trimite mesajul.Deasemenea ,raspunzatori se scrie cu "p",si gramatica cu un singur "a"Nu cred ca exista un caz Pineau separat de alte cazuri.Toate sunt la fel,as mai adauga aici si commenturile rasiste si xenofobe,care ar trebui pedepsite ca toate celalalte manifestari de acest gen.In rest ,ai dreptate,autoritatile stau degeaba pe banul public.Referitor la presa ,am vrut sa spun ca,ei se sesizeaza doar atunci ,cand le convine si este in interesul lor.Nu exista mare diferenta intre presa si guvernanti in Romania (cu litera mare). :)

drako (30 comentarii)  •  12 februarie 2016, 8:12

cum ramane cu scandarile ungurilor din HarCov vis-a-vis de membri echipelor din Regat ? sau din Cluj ? in cazurile astea nu sare nimeni de trei metri,nimeni nu-i pune la punct pe extremisti...daca romanii o dau in bara insa,sa te tii ciomege mediatice...nu-i corect,nici macar politic...

otulbu (11 comentarii)  •  12 februarie 2016, 21:01

D-le Geambasu Gandul dvs pus pe hartie seamana perfect cu prestatiile lui Mignolet. Apara perfect aproape un meci intreg si face o gafa tocmai cind nu se asteapta nimeni. Sa ma explic : 1. Sa compari niste spectatori bine euforizati si bezmetici cu urmasii lui ,,Avramut Iancu,,(formularea total nefericita va apartine) este o ofensa greu de trecut pentru un ardelean si poate fi taxata ca si absenta de la lectiile de istorie in scoala primara, sau poate de acasa in primii 7 ani ai vietii. 2. Daca ati fi intrat in cateva randuri ca spectator in sala din Zalau ati fi observat usor ca ce s-a intamplat cu Pineau se intampla meci de meci cu toate adversarele indiferent de culoare. Si de fiecare data Tadici este regizorul, si de fiecare data oficialii sint corul mut din fundul scenei. Doar ca la Pineau, fiind una dintre putinele jucatoare de culoare, chestiunea a capatat o conotatie rasista. Cam seamana speta cu cele intamplate la baschet fete in Sf Gheorghe la meciul cu Universitatea. Doar ca atunci finalitatea a fost ca s-a interzis Imnul National pe arene !

Comentează