Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Ionuţ, rămâi şi luptă!

Sir Alex Ferguson nu va înţelege ce s-a întâmplat. Thank you, Sir Alex, we love you huge!, vorba unui celebru om de televiziune luat de val. Nici patriarhul Mircea Lucescu nu va înţelege, încremenit în realitatea altor timpuri. Nici foarte […]

...

Adevăraţii oameni de fotbal

Campania electorală pentru şefia Federaţiei Române de Fotbal a ajuns la final. Aşa cum au propus principalii candidaţi, tema centrală au fost discuţiile pe proiecte fotbalistice. În ultimele zile, preşedintele în funcţie s-a dedicat aritmeticii şi a socotit câte articole […]

...

Ori la bal, ori la bal

De acum ştim cum stăm. Ştiam şi până duminică seară, dar intervenţia lui Liviu Dragnea a transformat zvonurile (dorinţele?) în realitate. Ionuţ Lupescu are toată susţinerea liderului PSD în lupta pentru câştigarea şefiei fotbalului românesc. Ceea ce este foarte bine. […]

...

Stai, tată, acasă!

Aţi văzut, bănuiesc, filmuleţul cu George Ogăraru. Foarte bună ideea promovării întâlnirii CSA Steaua-Academia Rapid şi excelent jucată mica scenetă! Echipat în tricoul roşu-albastru, fostul jucător al Stelei îşi ia bicicleta şi dă să plece la meci. Dar până la […]

...

Ce zice Radio Şanţ FM? Dar Zvon TV?

„Cine câştigă la FRF? Hai, dom’le, nu ne mai fierbeţi!”, te întreabă oamenii privindu-te complice. Foarte simpatic în situaţia asta este că adevărul nu foloseşte deloc în faţa interlocutorului ocazional. Îi spui că habar nu ai, că poţi face doar […]

...

Victimele marchizei de Pompadour

"După mine potopul" a căpătat o nouă interpretare în versiunea lui Rednic şi a lui Steliano Filip

Permalink to Victimele marchizei de Pompadour
vineri, 5 februarie 2016, 9:26

Istoria şi citatele celebre produc victime printre antrenorii şi jucătorii de fotbal. Motivîndu-şi alegerea lui Paul Anton ca purtător al banderolei de căpitan, Mircea Rednic  a parafrazat o vorbă care a traversat secolele. „După Paul, potopul!” a lui Rednic se voia o trimitere subtilă la faimoasa exclamaţie a marchizei de Pompadur. Acel „După mine, potopul!” („Apres mois, le deluge!”), rostit profetic de amanta oficială – exista aşa ceva, oh, la, la! – a regelui Ludovic al XV-lea, însemna ceva de genul: mie să-mi fie bine, după, poate să se aleagă praful.

Asistăm însă la o eclipsă de formă persistentă a antrenorului dinamovist, care a răstălmăcit vorba doamnei din patul regelui Franţei. După ce a fost singurul om de pe planetă care l-a văzut pe Bartalsstovu jucînd în meciul România-Feroe, Rednic a luat din zbor o expresie care circulă în cultura populară, ducînd-o în zona inculturii universale. Frumos este că nici elevul lui nu s-a lăsat mai prejos. Nervos că banderola a ajuns pe braţul lui Anton, Steliano Filip a reacţionat. „Doamne-fereşte să vină potopul, că dacă se scufundă «corabia», nici căpitanul nu o mai salvează”, anunţă fundaşul stînga. Cel convertit în mijlocaş la închidere în derby-ul cu Steaua de însuşi „căpitanul” vasului în derivă, Rednic. Unde a şi dat randament.

Să nu lăsăm totuşi povara culturii generale să altereze mesajul fotbalistic al întîmplării. Cine are dreptate? Mircea Rednic sau Steliano Filip? Sau, în cheie rabinică, amîndoi? Nu trebuie să fii absolvent de Coverciano pentru a înţelege că Paul Anton a devenit în scurt timp cel mai important jucător dinamovist. Nici spion în vestiarul dinamovist ca să observi că el a ajuns şi vocea cea mai coerentă. Nu cea mai stridentă. Aici punctează copios Filip. După o perioadă în care banderola s-a plimbat de pe braţul lui Matei pe acela al lui Vojnovici sau chiar al lui Filip, Anton apare ca variantă de bun-simţ.

Filip se consideră nedreptăţit şi „neapreciat”. În pledoaria lui aduce ca argumente dorinţa constantă de a creşte valoric, vechimea la locul de muncă şi convocările repetate la echipa naţională. A se citi în subtext, prin comparaţie cu Anton, ocolit de selecţia lui Iordănescu. Stă în picioare revolta lui Filip? Da, din punct de vedere cantitativ. Nu, din punct de vedere calitativ. Voinţa de a face bine nu se confundă cu binele. A fi inimos nu-i totuna cu a fi valoros. Iar vechimea (la un jucător de 21 de ani?) nu ţine loc de personalitate. Cît despre criteriile de selecţie ale lui Iordănescu, ce să mai comentăm? Cînd a refuzat să continue la Pandurii, pentru a semna cu Dinamo, Anton a făcut o alegere. Inacceptabilă pentru antrenorul naţionalei. Dacă e nevoie, voi detalia cu altă ocazie.

Altfel, poate nu ar fi rău ca Steliano Filip să dea mai multe goluri. Nu chiar 20, cum glumeşte el, ca preţ ipotetic pentru banderola de căpitan. Dar orişicît!

Comentarii (12)Adaugă comentariu

valentin (7 comentarii)  •  5 februarie 2016, 10:52

lui baietasul asta (filip)i s-au urcat la cap prea multele selectii la echipa nationala.si are impresia ca dinamo se scufunda fara el.sa aiba grija ca mircea rednic nu glumeste si nu tolereaza asemenea fite.poate cel mult sa-i mai dea o sansa.e foarte zgarcit la sanse.

vandoreli (3 comentarii)  •  5 februarie 2016, 11:46

si eu care credeam in incultura mea ca marchiza de pompadour este ana maria prodan(reghe)

ovidiu_3003 (562 comentarii)  •  5 februarie 2016, 12:01

Steliano Filip a inceput sa faca meciuri proaste la rand ...inainte pe langa doua meciuri slabe avea si unul foarte bun...acum o tine langa ...

Zamby (16 comentarii)  •  5 februarie 2016, 14:38

Cred ca e nevoie sa detaliezi. Desi... cu totii cam stim ce s-a intamplat, ce a ales si ce a pierdut Anton. In rest, putin cam dur cu Rednic... prins bine-dispus si cu chef de glume: de analizat umorul declaratiei si nu continutul :)

Vic (4 comentarii)  •  5 februarie 2016, 16:12

Și autorul, C. G. greșește, cit e el de cult: marchiza a zis "apres NOUS le deluge" și vorba a fost preluată de rege cu singularul "moi".

gabineg (10 comentarii)  •  5 februarie 2016, 17:08

Domul Filip să joace fotbal! De câtva timp ia cartonase în draci din cauza plasamentului deficitar și a nervozității excesive. Acum, ca a revenit Lazăr, nici mijlocaș ofensiv nu cred ca prinde. Deci sa joace faza defensiva ca lumea și sa ajute atacul când poate. Dacă Anton și Antun merg bine, Filip intra la "și altii", precum s-a și plans.

_ge (8 comentarii)  •  5 februarie 2016, 19:10

Bai frate, ati ajuns sa'l analizati critic pe Rednic pentru fiecare expresie aruncata'n vant. Bre, da nu'l inghititi deloc pe baiatu asta. Orice'ar zice nu e bine. Va sta'n gat. Si'o sa va stea.

Andrei33 (2 comentarii)  •  6 februarie 2016, 0:00

Stimabile, vezi ca doamna in speta cam e de Pompadour nu Pompadur, iar expresia aia frantuzeasca are si ea niste accente, cand ascutite, cand grave. C-asa-i in tenis. Asta ca sa mai cobori din sferele inalte ale culturii unde aerul e excesiv de rarefiat.

critasiros (49 comentarii)  •  6 februarie 2016, 6:18

Filip și-a dat singur răspuns, în problema cu banderola. A făcut bâlci în presă. Oricum vrea să fie căpitan ca să se transfere mai ușor afară.

milovan_djilas (22 comentarii)  •  6 februarie 2016, 7:23

Eu aş fi mai puţin critic cu domnul Geambaşu, fiindcă face parte dintr-o specie pe cale de dispariţie în România, aceea de jurnalist sportiv de presă scrisă. Nu sunt foarte mulţi ziarişti activi, dintre cei formaţi de Ovidiu Ioaniţoaia şi Ioan Chirilă. Domnul Cristian Geambaşu cunoaşte foarte bine fenomenul fotbalistic (şi nu numai) de la noi din ţară şi de aiurea şi are şi un umor de cea mai bună calitate (părere personală; admit, subiectivă). Ca să nu mai spunem că ascultă şi muzică bună, ceea ce nu-i puţin lucru în societatea zilelor noastre, minată de autosuficienţă şi prost-gust. Sunt convins ca a citit destule cărţi care să-i asigure o cultură generală solidă.

Krina (49 comentarii)  •  6 februarie 2016, 9:18

Duamna de Pompadur e lubenitareasa de Dabuleni AMProdan,aceasta rusine a futbolului romanesc..Atita nesimtire si fatarnicie mai rar..nici macar la Pompadur...Jalnic n-est pas?

calinescu (12 comentarii)  •  6 februarie 2016, 10:16

URCAREA PE UN PIEDESTAL PREA INALT A LUI ANTON VA DAUNA, IN TIMP, FOARTE MULT ECHIPEI ...!!!! ANTON , PRIN EVOLUTIILE CARE LE*-A AVUT IN TUR , RISCA SA MOARA SPERANTZA ....!!! REDNIC L-A INDEPARTAT PE VOINOVICI PENTRU AI FACE LOC LUI ANTON, IAR DINAMO A PIERDUT FANTASTIC DE MULT .....!!!! NU CUNOSC COMISIONUL LUI REDNIC SI A LUI MARINESCU PENTRU ANTON, DAR PENTRU TOATE MISCARILE FORTATE A LUI STRAMBU VA AVEA DE SUFERIT DINAMO ...!!! IN TUR AM FOST SALVATI DE PRESTATIILE ULUITOARE ALE LUI MEVLIJA SI VOINOVICI SI DE NOROCUL ABSOLUT A LUI GNOIERE ....!!!! OARE CE NE ASTEAPTA IN RETUR .....!!!!

Comentează