Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Alb de Ghencea

Despre cum nişte tricouri pot spune povestea unei echipe. Mai vie, mai colorată

Permalink to Alb de Ghencea
marți, 2 februarie 2016, 9:22

Înţelepciunea populară a produs sumedenie de proverbe. „Capul plecat sabia nu-l taie” şi „Fă-te frate cu dracu’ pînă treci puntea” trebuie interpretate ca mostre de supravieţuire, nu neapărat ca precepte morale.

„Haina îl face pe om” este însă exemplul tipic de mesaj mai profund decît pare la prima vedere. Felul în care te îmbraci spune multe despre tine ca persoană. Bunul gust sau lipsa de gust vestimentar ţine de o anumită perspectivă estetică. Nativă sau cultivată, ea aparţine unui set de valori. Sau nonvalori.

Haina îl face pe om, iar echipamentul îl face pe fotbalist. Care şi el este tot un om. Povestea echipamentului Stelei, relatată într-un excelent articol de colegii mei Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu şi Dan Udrea, descrie traiectoria de 60 de ani a celui mai de succes club românesc de fotbal. Identificată în imagini ale tricourilor purtate de roş-albaştri de-a lungul anilor, istoria Stelei apare mai colorată. Mai vie.

De la echipamentul purtat de legendarii Voinescu şi Zavoda (legendari pe vremea cînd termenul nu se depreciase de folosinţă abuzivă) ajungi la cel purtat de Marcel Răducanu şi Liţă Dumitru sau Puiu Iordănescu. Vezi şi cînd a apărut primul sponsor, Ford. În plină „Epocă de Aur”, adică de privaţiuni de neconceput astăzi.

„Ford” pe pieptul lui Loţi Boloni şi Fane Iovan era o poveste mai ales despre statutul privilegiat al Stelei de atunci, prin apropierea de familia Ceauşescu.

Şi „Saniplast”-ul de pe tricourile dinamoviştilor însemna tot o infiltrare a elementului capitalist în raiul socialismului multilateral dezvoltat pe care îl propunea regimul comunist. A se citi regim la propriu. „Saniplast”-ul dinamovist era însă marca îmburghezirii unor privilegiaţi de rang secund. Ilie şi Valentin Ceauşescu erau mai puternici decît securiştii Tudor Postelnicu şi Iulian Vlad!

A fost apoi echipamentul alb furnizat în regim de urgenţă de Adidas pentru finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla. Ca să înţelegeţi cum se lucra (şi atunci) în fotbalul românesc, generalii din fruntea clubului Armatei ignorau că Barcelona evoluează tot în roşu şi albastru!

După ţipete cazone, a urmat totuşi apelul disperat către firma Adidas. Andrei Vochin descrie cu lux de amănunte derularea evenimentelor în cartea „SuperSteaua”. Livrat cu o zi înaintea finalei de pe Ramon Sanchez Pizjuan, setul de echipament a făcut posibil ca Lăcătuş, Balint şi compania să apară pe teren într-o impecabilă costumaţie albă, completată cu celebrele trei dungi roşii, exact culorile rivalei din Ştefan cel Mare! Mesajul către Barcelona era însă altul.

Steaua folosea cromatica gazdei FC Sevilla, încercînd să capteze simpatia publicului andaluz. Care public oricum nu se omora după catalani, mereu dispuşi să-şi manifeste aspiraţiile separatiste. „Catalunya is not Spain!” nu este de ieri, de azi.

Steaua nu a cîştigat finala graţie energiei ascunse a tricourilor albe. Steaua a profitat de şansa ivită şi a jucat cu un calm şi un realism de neimaginat la o echipă românească. Plus inspiraţia lui Helmuth, plus nebunia tinereţii lui Lăcă şi a lui Balint.

Pentru a celebra cei 30 de ani de la triumf, conducătorii de astăzi au hotărît ca echipamentul de rezervă din sezonul de primăvară să fie de culoare albă. Destui vor spune că este o nadă pentru atragerea suporterilor.

Mi se pare că este un vehicul care merge spre împăcarea cu propria istorie. Ideile bune trebuie salutate, nu vînate printre iniţiale. FCSB nu o fi echipa generalilor care numără izmene, dar mă gîndesc că a rămas echipa suporterilor. Asta dacă nu presupunem că obiectul iubirii lor s-ar fi evaporat în pauza competiţională sau într-o sală de judecată.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Marius (8 comentarii)  •  2 februarie 2016, 9:40

Felicitări, frumos articol.

vasglo (53 comentarii)  •  2 februarie 2016, 9:51

„FCSB nu o fi echipa generalilor care numără izmene, dar mă gîndesc că a rămas echipa suporterilor. Asta dacă nu presupunem că obiectul iubirii lor s-ar fi evaporat în pauza competiţională sau într-o sală de judecată.”
Frumos si..corect spus. Bravo Maestre!..

adi_stelistul (454 comentarii)  •  2 februarie 2016, 10:42

Sincer sa fiu cred ca e o captatio benevolentiae in acțiunea cu tricourile. Nu va putea insa nicidecum sa înlocuiască pierderea principalelor elemente identitare ale echipei, dacă si-a făcut cineva calculul acesta. Suporterii nu pot fi pacaliti cu acest surogat. Mi-a plăcut insa ultima fraza. E limpede pentru cine are urechi sa audă si minte sa înțeleagă.

Luk (15 comentarii)  •  2 februarie 2016, 10:45

Articol ok. Insa eu am o intrebare si o observatie:
1. Cat mai traim din amintiri?
2. Si dupa „30 ani” urmeaza „31, 32, 33…” adica „acum este egal cu zero”. Nu jucam (castigam) dar ne uitam pe ’86 varianta extinsta cu marturiile laptarului din Sevilla care a trecut prin fata hotelului Stelei cand a iesit la o tigara bucatarul care o iubea pe camerista care lucra pe acelasi palier cu alta camerista care i-a adus fotbalistului X un prosop.

Neamtu’ (2 comentarii)  •  2 februarie 2016, 11:39

Felicitari pentru articol!!

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  2 februarie 2016, 12:03

…de ce sa ne aducem aminte de cel mai urat meci din istorie ?…acum fcsb nu mai poate sa se califice in primavara europeana a C.L. in vecii vecilor …Amin !!!

anakin (6 comentarii)  •  2 februarie 2016, 12:09

lumea nu vrea sa auda, e surda. fcsb a capatat palmaresul prin sentinta tribunalului, iar separat, prin contract cu mapn, a capatat marca. acel contract a fost atacat de csa si talpan, nu sentinta tribunalului, ce are autoritate de lucru judecat. lumea e surda ori de rea credinta, FCSB ARE DE DREPT SI DE FACTO PALMARESUL.

robert20006 (5 comentarii)  •  2 februarie 2016, 12:30

E un lucru simbolic facut si cu insemnatate pt club,suporteri si traditie….Numai ca uneori sau de cele mai multe ori acel fost mare capitan(toata admiratia pt jucatorul)Tudorel Stoica,apare de nicaieri si nu se mai satura sa vorbeasca numai si numai tampenii fara oprire!!!Parca iti lasa un gust amar si cei ce candva reprezentau idolii atator generatii!

robert20006 (5 comentarii)  •  2 februarie 2016, 12:48

De ce am comm in astepare?si nu l publicati???

gigi_becali_4 (5 comentarii)  •  2 februarie 2016, 13:20

Am si eu o intrebare : pana cand mai asteptam sa faca Armata adevarata echipa Steaua ???? Am inteles, au castigat in instanta, au luat titlul, culorile, sigla, palmaresul, tot… sunt ale lor… CAND o sa faca ceva cu aceste lucruri ? Le-au luat si le tin in fisetul cu munitie ? De ce le-au mai luat daca nu aveau de gand sa faca ceva cu ele ???? Ma intreb cum este posibil sa iei numele Stelei, o echipa de traditie, PENTRU a-l ingropa ???? Au trecut un an si jumatate si nimic… Parerea mea personala este ca Armata vrea sa distruga Steaua si atat… 🙁

punga68 (2 comentarii)  •  2 februarie 2016, 13:20

Oare de ce nu mai pot citi articolele mai vechi,va rog face -ti ceva!!

Marius (1 comentarii)  •  2 februarie 2016, 13:20

De multe ori nu iti dau dreptate,dar finalul acestui articol m-a impresionat.
Bravo Cristi

Frankie (5 comentarii)  •  2 februarie 2016, 13:29

Domnule Geambasu, am apreciat intotdeauna incisivitatea dvs vizavi de specimenele care conduc din pacate fotbalul nostru.
Si acest articol il vad ca pe o ironie subtila in fata disperarii emanate de conducerea fcsb.
Ceea ce ma doare pe mine si pe toti cei ca mine (si suntem multi, deja stiti) este ca voi, cei mai vocali si mai buni ziaristi de sport nu faceti front comun in fata acestui plagiat continuu, denumit – fcsb.
Pe interiorul acestor tricouri albe este imprimat acel „1947”. Nu au niciun drept sa se lege de istoria Stelei, cum nu au nici un drept sa abuzeze de suporteri pacalindu-i constant cu palmaresul pe care nu il detin.

Presa baga materiale in continuare cu Steaua, in loc de fcsb din motive clare – audienta. Directorul de stiri de la Digi baga ordine clare moderatorilor, probabil la fel se intampla peste tot.

Practic este o alegere pe care dvs o faceti intre bani/audiente vs. dreptate si adevar.

Eu, stelist de 25 de ani trebuie sa cred ca putem scapa de acest cancer becalian o data pentru totdeauna, dar din pacate e protejat de presa. de politic nu mai are cum. sa vedem pana cand.

ioan (1 comentarii)  •  2 februarie 2016, 14:04

FCSBnu este ”STEAUA”care a jucat in tricourile albe si a castigat CCE.A-ti asuma victoria si a celebra 30 de ani de la eveniment este ca si cum eu vreau sa semnez o copie a unui tablou de Grigorescu.Sa nu uitam ca deocamdata brandul,culorile, sigla,palmaresul sunt ale Armatei iar cupa CCE este a celor care au jucat in acel meci si a suporterilor care au iesit in strada si au strigat pana au ragusit”HAI STEAUA”(si nu-s FCSB-ist).Singurul care are acest drept de la actuala”Steaua” este HD

Alex (9 comentarii)  •  2 februarie 2016, 14:19

Ba da, s-a evaporat.

utraian (32 comentarii)  •  2 februarie 2016, 14:51

Suporterii nu se cumpara cu alegerea cromatica a unui echipament, care aminteste de vremuri demult apuse.
Daca dl. Becali isi dorea atat de mult apropierea de suporteri primul si cel mai important pas pe care trebuia sa-l faca, ar fi fost sa aiba grija INCLUSIV finainciar de fostele glorii ale Stelei, ca doar se mandreste cu realizarile lor.
Si totusi exista cazuri grave, in care fosti mari fotbalisti ai Stelei mor in mizerie, uitati de oamenii care „au preluat” Steaua. Diplomele, medaliile de plumb si echipamentele puse de ochii lumii nu tin de foame.

anakin (6 comentarii)  •  2 februarie 2016, 15:00

bine ma copii ! fcsb nu e steaua. atunci, din 2003 ,steaua nu mai exista. bucuriile cu valencia, ajax, chelsea, kiev, standard ,dramele cu napoli ,middlesborough etc. care v-au scos in strada sunt sterse. fugiti dar la talpan si boroi sa va faca echipa, ce tot stati pe bloguri ? eu raman cu fcsb pt ca are palmaresul prin hot. tribunalului. marca a fost dobandita prin contract si contractul a fost doar anulat. sa fiti sanatosi !

gilos (47 comentarii)  •  2 februarie 2016, 15:10

Singurul vinovat de ruptura cu suporterii si palmaresul este „scriitorul”Becali.
A avut un contract cu Armata, pe care insa nu l-a respectat.
Ce conteaza ca Dinamo platea inchirierea terenului cu 2 lei, sau ca Mititelu nu platea nimic ? Astea nu sunt argumente juridice. Nu s-a achitat de obligatiile asumate si a fost denuntata intelegerea. Simplu.
Astfel a pierdut palmares, sigla culori, teren, suporteri…
Acum are FCSB. Sa si-l bage-n c…r !!!

otulbu (11 comentarii)  •  2 februarie 2016, 16:03

Cantecul ultrasilor face mai mult ca o mie de comentarii. Cind la un banal meci de baschet polivalenta vibreaza la cintecul galeriei, iar la fotbal, oriunde s-ar juca el, se strang doar spectatori(mai multi sau mai putini) inseamna ca traim inca din amintirea celor 30 de ani. Si mai inseamna ceva : opereta colorata de azi e departe de constructia clanului Ceausescu de odinioara.

luciann (26 comentarii)  •  2 februarie 2016, 20:19

Foarte bun articolul si frumoase aprecierile, mai ales ca vin de la un dinamovist!:)

ZONA MAGHERU (96 comentarii)  •  3 februarie 2016, 8:59

@ ;luk :

Bre nu stiu ce insinuezi acolo !!! Suntem in secolul 21 . Trezeste-te !! Rivala lui Barca tocmai a semnat u contract cu Adidas care valoreaza 1 miliard jumate de dolari . Ce a fost acum 30 de ani e istsorie si asa trebuie sa ramina . Nu am hotarit eu . Asa a hptarit CAPITALISMUL .

Ghisan Nicolae (1 comentarii)  •  4 februarie 2016, 18:19

Frumos articol ! Felcitari Cristian Geambasu !

Comentează