Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Românii, noaptea şi fotbalul

Prima constatare după câteva zile de Cupă Mondială. Românii continuă să se uite la fotbal. Nu este o părere subiectivă, formată după numărul celor care vizionează meciurile la terasele restaurantelor şi în berării. Audienţele măsurate după 11 meciuri al Mondialului […]

...

Rasism vândut ca umor

Lipsiţi de umor, australienii au preferat să stea de vorbă cu Darren Cahill. Deh, ei nu au Cangoo Hebdo! Păcat, puteau s-o pună şi ei de-o caricatură. De o satiră, să „ne” mai râdem şi noi. De exemplu, cu Simona […]

...

Lecţia spaniolă

Pentru că este căldură mare, mon cher, ne adăpăm din nemuritorul Caragiale. „Trădare să fie, dar să ştim şi noi!” au strigat cu mânie capitalistă nemuritorii Farfuridi şi Brînzovenescu în „O scrisoare pierdută”. La prima vedere, ceva similar a făcut […]

...

Feminin, nu feminist

Oamenii continuă să comenteze frenetic victoria Simonei. Ceea ce nu este rău deloc, poţi avea o părere fără să fii ori să te proclami specialist. Sporturile care nu sunt înţelese de orice categorie de public, ci doar de practicanţi şi, […]

...

Grand Slam cu obsesia!

Din nou privirea aceea înnegurată. Simți că este încordată. De ce? Nu este ea favorita? Ba da, tocmai din cauza asta. Povara statutului de favorit apasă greu. La naiba, iar vedem filmul ăsta? Loviturile Simonei nu au nici lungime, nici […]

...

Simona, vom fi calmi!

A doua jucătoare a lumii a anunţat că participă la meciul de Fed Cup contra Cehiei. Promitem să fim cuminţi şi să nu criticăm!

Permalink to Simona, vom fi calmi!
joi, 28 ianuarie 2016, 10:28

Pentru mulţi români turneul de la Melbourne s-a terminat din a doua zi a întrecerii, atunci cînd Simona Halep pierdea surprinzător în faţa chinezoaicei Shuai Zhang. Era primul tur al tabloului feminin şi măcelul general al capilor de serie de-abia începea. Şocul eliminării favoritei numărul doi a dus interesul amatorilor ocazionali de tenis de la noi undeva într-o zonă periferică. Ieşirile rapide de pe tablou şi ale celorlalte românce – Irina Begu, Andreea Mitu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu – cuplate cu eşecul dublului Tecău-Rojer în „sferturi” a accentuat senzaţia că primul Grand Slam al anului este o competiţie foarte departe de noi. La Antipozi. Şi geografic, şi afectiv.

Din fericire, vorba „şi mîine e o zi” funcţionează de minune în sport. Ce nu ai reuşit azi, poţi repara mîine. Iar „mîinele” pentru jucătoarele noastre înseamnă Fed Cup, meciul contra Cehiei din 6 şi 7 februarie. Cehia este deţinătoarea trofeului. Fără Safarova, absentă de ultimă oră, dar cu Petra Kvitova şi Karolina Pliskova pe post de vedete, Cehia este un adversar de gală, dar nu unul imposibil. Bineînţeles, asta în măsura în care fetele noastre îşi vor abandona atitudinea placid-defetistă pe care mi se pare că au afişat-o la Melbourne şi vor da tot ce ştiu şi ce au mai bun. Şi, dacă nu vi se pare exagerat, vor juca pentru ţară altfel decît pentru confortul personal. Fiindcă Fed Cup este o întrecere între naţiuni.

Ajunşi în punctul sensibil al patriotismului urcat în vehiculul periculos al sportului, o întîlnim, surpriză, pe Simona Halep. Despre care aflaserăm că se refăcea fizic şi psihic după şocul de la Melbourne. Şi care, conform declaraţiei stimatului domn Stere Halep, urma să se opereze de deviaţie de sept. Ceva s-a întîmplat însă. Ceva bun pentru noi, suporterii, sper că şi pentru Simona. Mi-ar fi plăcut să spun că Simona este asul scos din husa rachetei de antrenoarea Alina Tecşor. Nu cred totuşi că foarte zîmbitoarea doamnă Tecşor are vreun rol în decizia Simonei de a participa la meciul contra cehoaicelor. Rămîne de neuitat atitudinea subalternă la întîlnirea de anul trecut cu Spania şi non-dialogul purtat de Tecşor cu a doua jucătoare a lumii. Aşadar, care au fost resorturile acestei hotărîri de ultim moment?

Discuţia poate fi purtată în mai multe feluri. Cel mai tentant este registrul sacrificiului personal pe altarul succesului naţional. Sigur, se poate vorbi şi mai puţin înfierbîntat. Simona însăşi ne-a îndemnat să nu mai dramatizăm. Adică să nu mai luăm lucrurile nici atît de personal, nici în termenii definitivi ai iubirii de ţară. Deci, să ne bucurăm cu măsură la victorii şi să ne întristăm la fel în cazul înfrîngerilor. Frumos!

Din această perspectivă calmă, România-Cehia în Fed Cup va fi un foarte interesant meci de tenis pe echipe. Dar, în egală măsură, dacă sîntem certaţi că ne lamentăm şi comentăm cînd pierde, nu ar fi nevoie nici de o susţinere fierbinte, de genul arenă sud-americană. Asta pentru că se tot aud apeluri la entuziasmul publicului clujean. Pe firul logicii simple, dacă nu avem voie să o criticăm, fiindcă „nu am investit nimic în ea” (ăsta e noul sport naţional -dai în Halep, dai în fabrici şi uzine!), atunci nu ar fi vreo problemă dacă am asista la partida cu Cehia ca la un film documentar despre picturile rupestre. Comozi în scaune şi în atitudine. Este o atitudine antiromânească?

Comentarii (34)Adaugă comentariu

ciupi (376 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 10:45

nu prea va place simona, nu-i asa?

Cip (13 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 11:02

Cristian Geambaşu, pierzi la scor în imaginea de ansamblu. Ai scris ridicol de multe articole despre Halep (de departe cele mai multe din toată presa), ceea ce arată că ai o obsesie, nu un interes.

Nu te pricepi la tenis, nu te-ai priceput niciodată şi nici măcar nu ţi-a plăcut, ca dovadă că nu ai scris decât arareori, şi atunci pe subiecte de suprafaţă, până la apariţia Simonei.

Iar Halep iese bine la imaginea de ansamblu, pentru că mulţimea de critici (de cele mai multe ori nejustificare, sau venite de la persoane cu credibilitate scăzută, cum eşti tu), o scot mai degrabă victimă.

Dacă tu crezi că ai dreptul să scrii orice şi oricât despre oricine, te asigur că suntem mulţi consumatori de sport, care decelăm pasiunea de impostură şi interesul jurnalistic de interesul bugetar sau obsesii personale.

Ai o obsesie cu Simona, nu ştii tenis şi eşti total amoral în meserie. Ce-ai făcut ani de zile nu se uită.

aldo_m (49 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 11:11

Nu stiu daca cineva i-a spus Simonei ca nu e bine sa te operezi iarna la nas chiar e nu e bine, asta era problema ei, dar ma bucur ca a aparut o urma de patriotism in gandurile ei ,chiar imi place simona ca mai aude lumea si de Romania in rest ea are probleme cu psihicul pe care nu si-l poate controla ea poate castiga un mare slem si intr-un picior e chestiune de vointa si de concentrare ,totul e din creier cu vointa si ambitie faci orice si ea e ambitioasa ai doresc sanatate si mai multa concentrae

tango (4 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 11:20

Cu alte cuvinte ai tot dretul sa iti iei la bataie copilul daca nu ia premiu pe motiv ca l-ai sustinut tot timpul anului scolar! Maret punct de vedere domnule nu am ce sa zic. La fel ca si magnificul indemn „lasa-te bai fato nu ne mai amagi atata ca oricum nu ai sa castigi niciodata un GS!! sau „geaba te duci bai loaza la scoala ca tot nu ai sa ajungi niciodata savant!”. Pur romanesc. Pacat ca nu traieste Nea Iancu ca ar fi avut ce scrie.

tango (4 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 11:31

Dle Geambasu te rugam sa nu te agiti ca apoi sa spui ca ai dreptul sa balacaresti fetele. Si sa tinem minte acel dur si raspicat „sa va fie rusine” al Cristinei. si mai mult acel clar „pentru cine jucam noi? pentru noi!”. r fi trebuit s fie invatare de minte dar de unde nu este nici Domnul nu cere. Pe de alta parte ce fel de natie suntem noi daca taram prin noroi sportivii nostri dupa infrangeri?? Iar chestia cu investitia: am sa va rog sa imi spuneti ce investii face statiul nostru pentru tinerii sportivi in ziua de astazi? Cred ca ar trebui sa scrieti ceva in aceasta privinta, nu credeti??

Tom (51 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 11:42

Părerea mea e că nu operația de deviație de sept era marea problemă, căci așa cum spune @aldo_m, nu e indicat să o faci iarna. Cred că așa cum spunea Ilie Năstase, tendonul lui Achile e problema și o pauză de efort în regim de meci ar fi utilă pentru a nu se agrava, cu consecințe grave, riscând să-i afecteze grav sezonul 2016 (inclusiv participarea la Olimpiadă unde reprezintă România- pentru cine nu a înțeles, adică patrioții de mucava). A decis să participe cu tot riscul, nu numai prin prisma problemelor fizice, ci și al imaginii, în cazul în care nu ar fi adus toate punctele. Are curaj și pentru asta trebuie apreciată. În rest … domnul Geambașu, ca de obicei: penibil!

teo (3 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 11:48

Cred ca inaintea meciului cu Cehia acest articol putea sa lipseasca…

vasim (85 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 12:44

Un articol foarte slab!
Este mai mult un fel de ironie subtila la Simonei pentru parerile ei!
Pacat ca un ziarist care a vazut ca dupa iesierea Simonei am cam pierdut orice sanse la finala , la simplu cel putin, face acum comentarii rautacioase la adresa aceeasi sportive care si-a amanat operatie pentru a reprezenta Romania!
Un multumesc Simona era de ajuns!
Simona are inca multe de spus in tenis, si noi ar trebui sa fim alaturi de ea asa cum isi doreste Simona sa o incurajam la victorii dar si la infrangeri!
Sa fim calmi si calculatzi in aprecieri, ceea ce nu e cazul acestui articol!

Cristian (34 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 13:04

Sorry, despre ce e articolul asta?

benaflek (10 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 13:04

cip ai scris aproape mai multe randuri ca si el.e clar ca obsesiile te bantuie si pe tine.ca pe toti dealtfel

Trist (4 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 13:11

The hate is real i guess :))

lucas (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 13:22

perfect de acord cu Cip ( a scris mai sus )

roman (6 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 13:31

si cu benaflek perfect de acord

george2210 (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 13:45

Geambasule, iar dai cu venin, asa cum faci mai mere?
Sa-ti fie rusine!

James (4 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 13:58

La Aus Open ne a reprezentat si un anume Mergea F… Daca tot e articolul despre tenis si antipozi…Dar, de fapt, articolul nu e despre asta, nu?

!onNeon (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 14:00

Voi iubitori de sânge,
Plebei nenorociţi
Noroiul nu v-ajunge
In el vă tăvăliţi.

Voi s-acordaţi iertare,
Celor ce sunt ucişi?
Cu sângele pe gheare,
Şi ochi privind cruciş?

De când e-a voastră sclava,
De când v-aţi pricopsit?
Rămâneţi cu otrava
Şi sufletu-înegrit!

Ce-os fi zicând, pe vine,
Şi-n creierul diliu,
Că tot vi se cuvine
Şi-ar trebui să stiu.

Că dacă este sclavă
Nici aer sa respire,
Chiar dacă e bolnavă
Sub linia de plutire!

Vreţi gloria eternă?
La luptă corbi ciumaţi!
Dar nu cu capu-n pernă
Şi nu prin delegaţi!

Lăsaţi copila-n pace
Nu voi aţi învăţat-o.
E treaba ei ce face
Nu voi aţi ridicat-o!

Şi-atunci când va fi soare
Cu zâmbetul senin
Danseze cu ardoare
Iar jocul ei divin.

Tdr (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 14:10

Articol mizerabil ca de obicei

Varza (10 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 14:30

Draga domnule autor, mai bine era sa treci drumul si sa servesti o cafea. Eram toti mai castigati.

Laur (9 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 14:38

Rusinos articol despre Simona, ca de obicei. Numesti asta jurnalism?

groparulclown (22 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 15:18

Daca cineva crede ca Simona Halep si-a amânat operatia pentru a putea participa la FedCup, a fumat ceva extrem de tare sau este extrem de naiv.

adi_stelistul (269 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 15:24

Irina Begu si-a anuntat absenta de la meciul cu Cehia, din motive medicale. Sunt curios daca ea si Alexandra Dulgheru vor participa la turneul de la Sankt Petersburg, care incepe a doua zi dupa meciul de la Cluj si unde, deocamdata, sunt pe lista organizatorilor. Si mai curios sunt daca, in cazul in care se intampla asta, domnul Geambasu revine cu un articol. Si odata cu el si altii care au perorat despre patriotism si datorie in perioada meciului cu Canada (si nu numai).

dan (4 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 15:35

Naspa Geambasule. Urat. Pana si poza pe care ai pus-o tradeaza rautatea gratuita. Greu de inteles atitudinea multora fata de Simona. Sper ca se protejeaza si nu citeste toate dejectiile care se revarsa de obicei prin comentariile la articolele despre ea. Nu e cazul si aici, deocamdata. Trist…

Zamby (16 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 16:32

Hmmm… Ironia este ca de obicei imi place foarte mult cum scrii. Acum, si in majoritatea textelor despre tenis-Simona, nu sunt de acord cu tine. Mai mult, ma dezamagesti… Ar trebui sa-ti urmez sfatul: sa nu te apreciez caci… o sa ma si dezamagesti. Deci, pana la urma, care e vina ta? Calm fiind!

gilos (34 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 16:55

Domnule Geambasu,
Vad ca perseverati cu insinuari si articole tendentioase.
Chiar nu puteti sa scrieti ceva fara rautati gratuite ?
Cristina Neagu v-a spus-o clar : „sa va fie rusine ! „, v-ati intrebat de ce ?
Ce rost are acest asa-zis articol ?
Simona Halep, cu bune si rele, ne face sa fim mandri ca avem o jucatoare in top 10, ca Romania conteaza in tenisul feminin. Ce ar fi sa uitati ranchiuna si sa vedeti partea buna a lucrurilor ?

Lucian (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 17:15

Domnule Geambasu,

Nu ne-am nascut cu totii experti in toate domeniile.
Esti un jurnalist in care am avut si voi continua sa am incredere insa tonul cu care abordezi articolele referitoare la Simona Halep nu iti face cinste.

Vad in randurile pe care le scrii o lipsa acuta de informare si cu parere de rau o rautate care nu poate decat sa cerseasca atentie.

Voi accepta sa citesc criticile pe care prin vocea ta sunt multi care le adreseaza Simonei dar trebuie sa semnalez nevoia de „hard stop” atunci cand situatia o cere. Romania se indreapta spre un meci de FedCup cu nimeni alta decat castigatoarea trofeului. Nici nu vreau sa stiu ce va curge din iscusitul tau penel daca se intampla ca Simona sa nu isi castige meciurile… Pe de alta parte, nu vei face altceva decat sa capitalizezi pe niste sentimente de dezamagire a unor indivizi care vor ca cineva sa vina sa faca ceve pentru ei, pentru tara lor!
Esti un fel de Donald Trump al presei sportive in Romania – te adresezi unor necunoscatori care vor sa auda o voce critica, o explicatie, fara sa cunoasca fenomenul, fara sa faca parte din el, fara sa prezinte solutii viabile… or asta nu e jurnalism, e mai degraba manipulare.

Da, am citit si criticile la adresa lui Darren, probabil unele justificate. Am citit si criticile la adresa Simonei referitoare la timingul operatiei. Toate sunt justificate si inteleg setea pe care o ai de a le adresa. Cu toate acestea sa nu uitam ca Simona este la ora actuala ambasadorul de imagine numarul unu (neoficial) al Romaniei. Meciurile Simonei, pe care nu stiu cat de mult ai avut ocazia sa le urmaresti live, aduc la stadioane mai multi romani decat aduna nationala de fotbal in intreg sezonul fotbalistic de-a lungul unui an. Televiziunile care transmit meciurile de tenis nu reflecta intotdeauna ce se intampla in tribune, iar tu ca jurnalist ai datoria sa vezi dincolo de imagini, sa intelegi ca lumea admira culorile tricolorului si invata scandarile pe care le aud tot mai strident cand Simona isi aliniaza strategia de joc: SI-MO-NA, SI-MO-NA!

Nu conteaza ca a ratat un backhand sau ca nu i-a venit de hac Serenei sau Mariei, conteaza ca e acolo si incearca ceea ce e mult mai mult decat tu ca jurnalist ascuns in spatele unui laptop ai facut in articolele mentionate mai sus.
Nu vei intelege niciodata ce se ascunde in spatele relatiei jucator de tenis -antrenor, nu vei intelege niciodata ce inseamna strategie pentru un sezon de tenis, nu vei intelege niciodata ce inseamna match-up sau pur si simplu nu vei intelege ce inseamna strategie pe termen lung. Vei intelege intotdeauna doar ca esti un jurnalist taios si temut – iar teama ne face pe toti sa stam cuminti sa citim, sa nu comentam nimic chiar daca suntem revoltati de tonul pe care-l abordezi.

Un simplu multumesc Simona era de ajuns.
Cu stima (si dezamagire),

Un fan.

valentin (7 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 17:55

se vede aici mutarea castigatoare a lui stere halep.adevaratul cap limpede a luat cea mai inteleapta hotarare.sa joace simona.este si varianta sa piarda in teren dar in plan mental si psihologic simona este deja castigatoare.simona poate castiga cele doua puncte dar ne mai trebuie un punct si aici cade raspunderea pe monica sa faca efortul. ajutate de public avem sanse de 51% sa castigam.succes fetelor

ush (2 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 18:20

Ma gandesc daca merita sa raspund la un astfel de articol….. Hmmmm… Nu, nu merita. Probabil si altii au gandit la fel.

valeriu (5 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 19:05

DL GEAMBASU , RAMAI LA FOTBAL

FairPlay (3 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 20:02

Geambashule, nu veni la Cluj! Pur si simplu ne putem lipsi de arogantele tale.

Antonio (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 20:12

„Simona, vom fi calmi!”. Nu inteleg de unde vine atentia asta in privinta fetei astea in conditiile in care practica un sport INDIVIDUAL la care nimeni din cei care incearca sa „fie calmi” acum nu si-au adus nici un aport. Dar asa e romanul…in momentul in care unul reuseste are impresia ca este cumva dator celui care il priveste. Fata asta munceste intr-o luna cit toti care nu sint calmi in 5 ani. Fii tare Simona !!! Joaca pentru tine si placerea ta.

carca (3 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 20:12

Geambasule nu i-mi placi nu te-am placut niciodata dar de data aceasta sunt perfect de acord cu tine

Alex777 (2 comentarii)  •  28 ianuarie 2016, 21:50

Problemele Simonei nu sunt grave si nici nu necesita iesirea intempestiv din arena. Inainte de Melbourne declara ca este sanatoasa si pregatita pentru acest turneu. Mult mai inainte declara ca si-a facut plinul din tenis. Domnul Stere a lasat mai mereu sa se inteleaga ca este singurul care a investit si ca nu cumva sa punem presiune pe Simona. Romanul uita, domnule Geambasu…si iarta foarte usor derapajele. Ce este mai grav….este faptul ca nu gandeste si nu judeca la justa valoare, fiecare situatie, in parte.

Farcasiu D (2 comentarii)  •  29 ianuarie 2016, 1:30

Care este calculul ? => Joaca Serena W. la Indian Walles dupa 15 ani, asa ca se opereaza dupa Fed Cup si nu se reface ptr. Indian W. => calcule ,caci oricum piede puncte-nu o poate bate pe S.W.

vali (33 comentarii)  •  29 ianuarie 2016, 7:28

Cred ca Simona a vrut sa repare ce a stricatt in imaginea ei anul trecut cu neparticiparea la Fed Cup.Atat si nimic mai mult.O impacare cu fanii face bine inclusiv articolelor din presa.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord