Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Dictatura antrenorilor

Sezonul fotbalistic de primăvară va fi o luptă dură a oamenilor de pe bancă

Permalink to Dictatura antrenorilor
sâmbătă, 9 ianuarie 2016, 9:48

Şumudică, Hagi, Rednic, Reghecampf, (Edi) Iordănescu. Antrenorii primelor 5 clasate din Liga1. Ce au în comun aceşti oameni în afara meseriei? Sînt firi diferite, aparţin unor generaţii diferite de fotbalişti, au avut cariere cu traiectorii diferite. Provin şi se revendică din culturi diferite ale fotbalului. Ca jucător, Hagi a fost cel mai bun dintre toţi. Mulţi spun că din toate timpurile şi anotimpurile fotbalului nostru. Îl urmează la o distanţă apreciabilă Rednic, apoi, pentru locul 3 se dă o bătălie crîncenă între Şumudică şi Reghecampf. Locul al 5-lea este desigur al lui Edi Iordănescu. Asta nu îl face însă mai puţin antrenor decît pe Hagi. În sprijinul lui, fiul selecţionerului îl poate invoca drept model pe Jose Mourinho, care a jucat fotbal mai puţin decît el. Nu trebuie să fi fost puşcaş marin pentru a fi reporter de război.

Astra, Viitorul, Dinamo, Steaua şi Pandurii. Nu. Şumudică, Hagi, Rednic, Reghecampf, Iordănescu. Lupta din play-off va fi a antrenorilor mai mult decît a echipelor. În condiţiile dispariţiei vedetelor, a jucătorilor determinanţi şi a capricioşilor mustind de talent, cărora le-au luat locul nişte tineri cu carnet de fotbalişti, harnici şi disciplinaţi în cel mai bun caz, echipele nu sînt altceva decît proiecţia personalităţii oamenilor de pe bancă. A stilului acestora, a felului în care vorbesc sau privesc ei viaţa şi dincolo de teren.

Realismul cinic al încă noului antrenor stelist va desţeleni un teritoriu al îndoielilor care năpădise în vremea debutantului Rădoi. Cînd Reghe anunţă că Tade, Alcenat, Breeweld şi Tahar nu vor efectua deplasarea cu echipa pentru primul stagiu de pregătire, securea cade vertical peste capetele condamnaţilor. Nici o ezitare, nici un bilet de favoare trimis pe adresa unui ipotetic viitor angajator, ceva de genul: „Ne despărţim cu regret de ei, le mulţumim pentru serviciile aduse în perioada cît au jucat la noi”. Opoziţia abrazivă faţă de cantonamentul naţionalei, mesajele deloc politicoase transmise selecţionerului se înscriu în aceeaşi categorie a gesturilor neechivoce.

Mai în estul Capitalei, în Ştefan cel Mare, Rednic, vecin de pragmatism cu Reghe, le arată uşa lui Collins Fai şi lui Cosmin Matei, cărora nu le este gîndul la prelungit contractul. Pe de altă parte, Vali Lazăr, după ce căzuse în dizgraţia „Puriului”, revine după jumătate de sezon de surghiun de la Chiajna. Dacă şi-a însuşit lecţia umilinţei, ne vom lămuri. Deocamdată, avem o certitudine. Fotbalul românesc nu trăieşte sub dictatura jucătorilor, cum se întîmplă în Premier League, fenomen descris atît de plastic de Traian Ungureanu în ultimul lui editorial, „Player power”. La vîrf, fotbalul românesc se află sub imperiul voinţei antrenorilor. Mesajele lui Reghecampf şi Rednic, la fel ca ale lui Şumudică, Hagi sau Iordănescu junior nu lasă loc insubordonării. Antrenorii care se bat la titlu sînt oameni-orchestră. Ei sînt şi regizori, şi scenarişti, şi scenografi. În unele cazuri, şi finanţatori. Vor să aibă totul sub control. Jucătorii sînt doar instrumentele lor.

Dictatura antrenorului o substituie la noi pe aceea a jucătorului. Este invers decît în cel mai bogat campionat din lume, dar nu înseamnă neapărat că este mai rău. Ideal ar fi să nu avem nici dictatura jucătorilor, nici dictatura antrenorilor. Dar asta este o utopie, fiindcă fotbalul nu este o activitate democratică. Risc şi un pronostic. Reghecampf mi se pare candidatul ideal la titlu, Rednic outsiderul. Ceilalţi mai au de lucru la capitolul cinism. Este o lecţie care nu se învaţă nici la Coverciano, nici la Clairefontaine.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

tisi (20 comentarii)  •  9 ianuarie 2016, 10:10

Felicitari, dle Cristi Geambasu! Un articol pertinent, cu substanta, care reflecta situatia actuala din fotbalul romanesc. Am o singura indoiala: in ceea ce-l priveste pe favoritul Reghencampf. As vrea sa-i vad ” priceperea” la alta echipa, fara banii lui Becali si sprijinul neconditionat al impresarului si jucatorilor reprezentati de acesta (pardon aceasta)

birlic (46 comentarii)  •  9 ianuarie 2016, 10:45

de ce nu si argumentati ,ca reghe va fi pe primul loc ,o sa va ajut eu ,Becali va castiga ,cum a mai castigat destule campionate ,cum ?numai el stie ,noi ne dam cu parerea.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  9 ianuarie 2016, 11:18

…Aceste articole sunt foarte bune …ele ne dau masura priceperii noastre …pe locul doi il vad pe Sumudica …iar pe trei pe Grigoras …ultimul o sa fie Hagi …normal …

Alexyo (80 comentarii)  •  9 ianuarie 2016, 11:19

Nu prea inteleg faza cu dictatura. In afara de Hagi care decide tot la Viitorul toti ceilalti sunt mai mult sau mai putin constransi de deciziile patronilor.
La Fcsb, cea mai buna perioada se stie care a fost: cea in care patronul a fost dupa gratii. In rest, jucatori valorosi sunt adusi si umiliti.
La Dinamo, politica patronului e clara: cat mai ieftin. Degeaba viseaza Rednic la Radut sau Pecanha, o sa joace cu Hanca si cu alti jucatori de buget. Meritul lui este ca a reusit sa faca din rahat bici.
La Astra, degeaba urla Sumudica…fotbal cu stomacul gol nu se poate.
La Pandurii, inca sunt bugete si jucatori valorosi. Cand nu o sa mai fie vreau sa vad ce mai face Edi…
Oricum, nu degeaba vorbeste Becali de titlu…se cam stie care e treaba…

aldo_m (55 comentarii)  •  9 ianuarie 2016, 11:53

hagi a fost cel mai bun fotbalist al nostru dar ma indoiesc ca e antrenor ,la o alta echipa el nu rezista 9 etape el sarcu si-a facut echipa lui ca sa nu-l dea nimeni afara si cu blaturile e deja campion el si reghe

Comentează