Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Am greşit! Nu era zîmbetul ei!

Simona Halep a început anul 2016 cu un gest despre care se va vorbi mult. Şi nu favorabil, şi nu pe la colţuri

Permalink to Am greşit! Nu era zîmbetul ei!
marți, 5 ianuarie 2016, 4:44

Am greşit. Am interpretat greşit zîmbetul acela al Simonei Halep de pe o plajă de la Pacific (AICI – articolul meu de ieri). Credeam că este emblema sezonului care va debuta sub semnul relaxării solare. Era însă surîsul dinaintea unui abandon, nu liniştea senină din faţa primului turneu al anului 2016. Cu sau fără premeditare am fost induşi în eroare cu toţii, de la oficialii evenimentului din Brisbane pînă la suporterii de pretutindeni ai Simonei. Suporterii de la Antipozi şi suporterii din ţară.

Pentru aceştia din urmă, nu de la urmă!, televiziunile plătesc bani buni. Scopul este simplu: să poată transmite în direct turneele unde joacă ea. Există, desigur, şi un interes comercial, acela al deţinătorilor de drepturi, dar în esenţă vorbim mai ales despre mecenat sportiv. Conform măsurătorilor de audienţă, tenisul, inclusiv cel cu Halep şi cu Tecău, nu „vinde” atît de bine pe cît am fi tentaţi să ne închipuim. Asta ca să demontăm şi teoria că „ăia de la televiziuni” se îmbogăţesc de pe urma ei. Deocamdată, dacă acceptaţi un limbaj neacademic, îşi împart ţepele, ceva de genul hai să vedem pe ce canal iese mai repede din competiţie.

Nu am de gînd să o cert pe Simona Halep pentru abandonul de la Brisbane. Îmi pot permite luxul de a-mi mărturisi dezamăgirea, aşa cum a făcut-o şi directorul competiţiei, Cam Pearson. Iar dezamăgirea lui contează infinit mai tare decît a mea. Contează şi punctează în economia unei imagini care tinde să devină tot mai instabilă. Fiindcă se înmulţesc abandonurile acoperite de certificate medicale şi se răresc momentele de participare/dăruire afectivă la evenimente unde este aşteptată cu o simpatie pe cît de anevoios clădită, pe atît de volatilă.

Italianca Sara Errani a fost mai dură decît noi, cei care, uite, învăţăm autocenzura la umbra numărului 2 mondial al tenisului feminin. Şi probabil în numele unei forme de patriotism discutabil, care nu face bine nimănui. „Cîte tablouri de concurs mai are de gînd să strice? Ca să ştiu!”, a rostit nervoasă micuţa Sara. Şi noi am vrea să ştim, dar trebuie să ne punem pofta-n cui. Bănuiesc că exact atîtea cîte va voi ea, Simona. Care continuă să ne transmită mai direct sau mai nuanţat că îşi urmăreşte cu tenacitate scopul personal în carieră.

Am înţeles mesajul, ştim că nu ne este datoare cu nimic (are şi suficienţi avocaţi care ne reamintesc asta), putem preciza însă că şi reciproca funcţionează la fel de bine. Altfel, putem observa – aşa, între noi, ăştia care ne mai punem întrebări fără să înghiţim totul nemestecat – că de la un punct încolo scopul personal în carieră se suprapune în liniile importante celui colectiv. Prin „colectiv”, termen de recentă şi tristă aducere aminte, se înţelege totul, de la organizatori de turnee şi sponsori pînă la suporteri şi ziarişti. Români, dar nu numai. Şi să te ferească Sfîntul tenisului, care o fi ăla, să intri în malaxorul presei de dincolo de fermecătoarele noastre graniţe! Ei, dragii mei tenismeni şi „tenismene”, cînd acest „colectiv” îţi este ostil sau măcar indiferent, începi să ai o problemă. Una mai grea decît Azarenka pe care urma să o întîlneşti la Brisbane.

Comentarii (58)Adaugă comentariu

Radu_pnt (3 comentarii)  •  6 ianuarie 2016, 12:29

jenant domnule ziarist… am ajuns sa ne folosim de cartea „Colectiv” … acest buton cu forta de manipulare sentimentala… va pun serios la indoiala etica de jurnalist… ma gandeam ca macar voi..ziaristii astia cu state de plata mai vechi …voi macar mai aveti ceva de zis despre etica de jurnalist… ca restul redactiei plina de fabulos, de incredibil, de senzational si in acelasi timp de un silentios ( de la „silence please” … intelegeti??) ridicol, nu pot decat sa o injur ca oricum nu-ntelege nimic din toate comentariile pline de feed back! In primul rand..daca Simona nu era in top 10 sau top 20.. nu scria nici gsp si nu mai tipa nici Errani, nu se mai plangea lumea de Fed Cup… nu mai mergeau romanii la turneele de tennis… nimic… deci de acolo unde a ajuns prin scopuri individuale… deci WTA = scop personal… noi acum ii cerem sa coboare…da-te fata jos..ca ne faci de ras… ahahahahha.. Noi ne-am atasat de succesul tau ca sa-ti cerem si sa-ti spunem noi CE sa faci, CAND sa faci, CUM sa te simti cand nu te simti bine…si..DACA mai ai intrebari sa ceri un REFERENDUM NATIONAL. Noi nu-ti dam nimic.. nu platim nici antrenorul..si operatiile, nici tratamentele… nici premiile pierdute daca te accidentezi si nu joci 5-6 luni, iar in acelasi timp NU AI voie sa cazi din top20 ca reziliem pe cale amiabila orice urma de interes. Deci o situatie WIN-LOSE imposibil de refuzat.
Mi-e lehamite de mentalitatea „colectiva” a redactiei plina de can-can, mentaliate pe care redactia nu se multumeste fara sa o propage intr-o societate bolnava de coruptie si incompetenta… Coruptia ucide… la fel si incompetenta.. si totul se reflecta in cultura si mentalitatea colectiva. Asadar…fi-ti in primul rand voi schimbarea pe care o vreti de la colectiv.

Anna (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2016, 13:28

Am gresit noi ca ti-am citit articolul. Errani a scris acel tweet dupa ce a luat pierdut meciul ei, dupa ce s-a retras Sharapova si inainte sa se retraga Simona. Are multe calitati Sara, dar nu este clarvazator.
Sa citesti si sa inveti de la ziaristi adevarati: http://treizecizero.ro/brdinsider/zarva-retragerii-simonei-inca-un-exercitiu-inutil/

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  6 ianuarie 2016, 13:44

…imi place acest articol …este scris echilibrat…fara patima…toti trebuie sa suportam si critici …iar Simona cu atat mai mult …critica nu face rau …dimpotriva .Daca nu poti sa suporti o critica de la oameni avizati, asa cum este domnul Geambasu, cum o sa castigi vreodata un G.S.
Nicolae Kyrgios este un mare jucator de tenis …cand se va maturiza pe deplin o sa ajunga numarul unu mondial …Ma credeti ?

otulbu (11 comentarii)  •  6 ianuarie 2016, 13:54

Pentru privitorul partizan autohton pare ok. De ce s-o fugareasca Azarenca tocmai acum cind e intrun picior. Pentru un privitor avizat din exterior insa, tema abandonului incepe da fie prioritara in formarea unei opinii. Si din nefericire nu de putine ori am vazut comentarii pe forumuri de genul ,,worst nr 2 ever,, N-o sa stiu niciodata daca abandonul a fost unul medical sau tactic. Ce stiu de pe acuma este faptul ca modul in care Simona dirijeaza evenimentele nu o avantajeaza de loc. Dupa aproape doua luni de vacanta sa te lase piciorul exact in preziua meciului cu Azarenca, la acest nivel pare de poveste SF. Sau daca nu este SF atunci da-ti afara fizioterapeutul si angajeaza unul adevarat ca dupa turneele de ianuarie, chiar si fara zapada, toboganul devine foarte alunecos.

AlterEgo (16 comentarii)  •  6 ianuarie 2016, 14:01

Poate data viitoare .

Cris (4 comentarii)  •  6 ianuarie 2016, 15:23

E timpul ca fanii Simonei sa vada realitatea asa cum e: Simona a ajuns sa joace la fel ca Kvitova – pentru bani si ca sa aiba un job… Diferenta fata de Kvitova insa e clara: in timp ce Kvitova, atunci cand a prins un culoar bun, a ajuns pana in finala unui turneu mare sau chiar l-a castigat, Halep a avut grija sa se accidenteze, ca sa nu fie acuzata ca nu a fost in stare sa-l castige.

Din pacate cam atata poate miss Halep… nu va mai kkatzi pe voi!

Venom (36 comentarii)  •  7 ianuarie 2016, 9:14

Fenomenul abandonurilor este explicat simplu: când ai 3 turnee: unul de 200k, unul de 300k și unul de 2.5 mi-l., tu pe care îl alegi DACĂ poți? Nu numai Halep face retrageri strategice, așa că e important să fim imparțiali și să privim global, fără patimă. Lăcomia WTA e de vină că a programat concursuri foarte multe într-un an, cu diferențe atât de mari între ele, și în ceea ce privește premiile în bani, și numărul de puncte! Ai scris ca PR-ul de la Brisbane, în loc să fii imparțial!

Jenica (7 comentarii)  •  9 ianuarie 2016, 9:25

Pupincuristilor, cu ce a gresit Geambasu care a facut o prezentare a stadiului de pregatire a Simonei Halep inainte de Austrelian Open. Domnilor, presupusele dese accidentari ale Simonei vin si din pregatirea fizica superficiala, intrebeti si specialisti in domeniu. Poate nu stiti dar va reamintesc fiindca am mai scris, in 2014 Simona a luat un trofeu neoficial a fost CAMPIONA retragerilor si abandonirilir in primul tur. Dupa cum a inceput anul are toate sansele sa il recastige cu toate ca noi am dori un GS. Pe mine m-a surprins cum un antrenor ca DC a acceptat sa isi stice CV-ul cu Simona Halep sau poate are un contract banos de care este interesat si mai putin de CV-ul sau. Bravo Cris, trebuie sa scriem sa nu ne creada niste prosti, fiindca eu cred ca iei sunt niste profitori de pe urma Simonei Halp.

Comentează