Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

C-aşa-i românul! Cu ciomagul, domnule Toma?

Lumea a reacţionat moderat la articolul "Nişte csikszeredentişti". Dar manifestările de la Gheorgheni şi de aiurea continuă. La fel şi dezbaterea din Gazetă

Permalink to C-aşa-i românul! Cu ciomagul, domnule Toma?
duminică, 4 octombrie 2015, 10:00

Evit să mă inspir din citate celebre, să scriu despre ultima carte citită sau despre ultimul spectacol/film văzut şi detest să-mi construiesc articolele din mesajele cititorilor. Nu pentru că ultima carte sau ultimul film nu ar merita asta, ci din cauză că mi se pare un mod teribilist-copilăresc de a te da cult în faţa audienţei. Cît despre mesaje, nu le invoc şi nu le dau copy-paste nu pentru că nu le citesc şi nu mă interesează conţinutul lor ori pentru că mă situez mai presus de părerile altora. O fac din convingerea că omul căruia mă adresez vrea opinia mea, fie ea şi greşită, nu ecoul gîndurilor altora.

Am aşteptat nerăbdător (aş exagera să zic cu emoţie) reacţiile la articolul „Nişte csikszeredentişti” pentru că era o temă sensibilă. Tema scandărilor pro Ţinutul Secuiesc şi antiromâneşti de la mai multe întreceri sportive găzduite în judeţele Harghita şi Covasna. Ştiam că vor fi puţini neutri şi că masa cititorilor se va scinda între cei care vor găsi bine venit editorialul, eventual descoperindu-i şi anumite calităţi literare, şi în contestatari vehemenţi, care mă vor acuza de şovinism mascat în patriotism demodat, observînd în acelaşi timp calitatea deplorabilă a scriiturii propriu-zise.

Cu inevitabilele excepţii, mesajele nu au fost violente şi au mers pe ideea de dezbatere. Bineînţeles că am primit nenumărate recomandări bibliografice, iar asta s-a suprapus cu devoalarea diplomei mele de inginer – lucru descalificant din punctul de vedere al orizontului cultural după părerea autorului mesajului. Aşa cum era de aşteptat, răspunsurile favorabile articolului au părut să vină mai ales din ceea ce se numeşte încă Regat, iar părerile critice sau nuanţate din Ardeal, de la compatrioţi de etnie maghiară (secuiască?!), dar şi de la români locuitori ai atît de sensibilului spaţiu pomenit.

Pornind de la titlul articolului, cineva m-a acuzat de iredentism şi, succesiv, de reminiscenţe ale gîndirii comuniste. Cel puţin la nivelul vocabularului. Mărturisesc că am rămas pe gînduri o clipă. Poate are dreptate omul „csongi”, cum se semna cel care trimisese mesajul. Am dat fuga la DEX, unde am găsit următoarea definiţie: „Mişcare politică naţionalist-şovină ai cărei partizani urmăresc anexarea unor teritorii în care conaţionalii lor sînt în minoritate”. Mi se pare suficient de clar. Rămîne însă subiectul articolului. Gazeta continuă să strîngă mărturii ale oamenilor implicaţi instituţional şi ale suporterilor. Opiniile unor conducători de ONG-uri, cum ar fi Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch, organizaţie pentru drepturile omului, care militează pentru comunicare liberă în spaţiul public.

„Din punctul nostru de vedere, intonarea acestui imn (n. r. al Ţinutului Secuiesc) este perfect legală. (…) Dacă ei îşi cîntă imnul ca pe o formă de manifestare a identităţii culturale, ăsta este un gest care le adresat lor. Dacă el este interpretat ca o ofensă de românii prezenţi acolo, asta este mai degrabă problema românilor (…) Iar dacă românul vine şi aplică un ciomag în freză ungurului, nu-i OK”, spune Mircea Toma. Realizat de Andrei Crăiţoiu şi accesibil exclusiv pe platforma digitală a Gazetei, interviul cu preşedintele ActiveWatch merită citit integral. Personal, deşi mi se pare că argumentaţia domnului Toma are multe inexactităţi, fiind împănată cu o serie de clişee ideologice ongiste, nu am de gînd să iau ciomagul să-i dau în cap. Îmi voi manifesta identitatea culturală mîncînd o mămăligă cu smîntînă şi aşteptînd ca totuşi autorităţile să arate că întîmplările de la Gheorgheni şi din alte localităţi transilvănene intră în contradicţie cu legile statului român.

Comentarii (39)Adaugă comentariu

ionut (5 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 10:31

O parere. Din punct de vedre media, pe toate programele a circulat informatia ca la Miercurea Ciuc s-a intonat in tribune imnul Tinutului Secuiesc. Daca strict asa s-au intamplat lucrurile domnul Toma are dreptate, indiferent de interpretarea pe care romanii o dau acestui lucru, legal nu poate fi incriminat (nici pe linie sportiva). Daca au fost scandari antiromanesti este altceva, acest lucru este ilegal si se sanctioneaza (inclusiv cu interdictia spectatorilor la meciuri (meciuri cu tribune inchise; vezi UEFA in cazul fotbalului). Cum la fel de ilegale sunt si scandarile antimaghiare. Ca sa mai clarific un lucru, am 48 de ani si sunt nascut – crescut in Bucuresti. Deci, ce s-a intamplat de fapt la Miercurea Ciuc ? Daca a fost mai mult decat un imn cantat in tribune de ce presa nu a informat corect ?

rammstein (42 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 10:47

1. Transilvanie, mândră ţară
cu puteri şi bogăţii
de Carpaţi împrejmuită,
cu verdeaţă răsădită,
plai cu aur şi cu vii.

gelu (10 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 11:07

cooorect! statul nu stie sa-si convinga cetatenii sa respecte legile! statul condus de un prim ministru cercetat penal, am vrut sa scriu!!!

Miron (2 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 11:09

Nu este normal ce se întîmplă in Harghita si Covasna , trebuie sa se respecte legile României . Nu am nimic cu ungurii de acolo sau secui comisia spun ei, dar lege e lege pentru toți cetățenii romani. La o manifestare sportiva din Romania sa cinti imnul săsesc in loc de cel românesc mi se pare ca numește in regula. A scris un roman care are o familie mixtă .

rim (10 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 11:51

nu sunt suporterul dv, stimate dle geambasu, dar va apreciez profesionalismul. la inceutu anilor 90 eram, dimpotriva, suporterul dlui mircea toma, atunci la catavencu. dar dsa a deviat mult, n maniera onegista, cum corect spuneti. in ce priveste acest editorial, ma aflu de partea dv si a bunului simt. si, evient, va multumesc.

Zoli (1 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 13:08

Da’ cam care lege ma opreste pe mine si imi interzice sa cant eu imnul secuilor senor expert doctor in drepturile omului Geambasu?
In Sfantul Gheorghe sute de maghiari si secui cantau imnul pe strada si marele prefect s-a apucat sa ofere cadou amenda celor in cauza! Instanta a decis perfect corect,legal si democratic faptul ca se poate canta imnul maghiarilor si al secuilor oriunde oricand in RO deoarece cica este DEMOCRATIE!
Ma mirat reactia dumitale stimate ziarist!
Sa fii sanatos!

trx (1 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 13:38

Apropos de ce spunea dl ong-ist Toma, ca federațiile care vor interzice imnul Secuiesc vor fi sancționate de CNCD, vreau sa propun tuturor federațiilor sa instituie regula intonarii imnului României înainte și după fiecare meci….si vedem atunci cine are o problema cu cine…..???!!!!!

LEONIDAS (30 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 13:38

Si cu ceea ce spune acest Mircea Toma, mancator de bani de la bugetul statului roman!.Cine ii finanteaza astuia ONG-ul?.Daca te consideri ziarist trebuia sa faci ,,sapaturi”.Nu esti cu nimic mai sus decit un singur cititor fara mijloacele pe care le are un ziarist……

brazvan (47 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 13:49

discriminarea pozitivă o să ajungă să ne iasă pe nas, nu numai nouă, ci și afară. adică poți să-l faci pe unul d…bitoc, c…tin, p…st, i…il, e urât, într-adevăr, dar nu mare păcat, scape eventual cu o amendă. dacă ai apucat să-i pomenești religia, apartenența etnică sau, și mai rău, sexul și cumva se întâmplă să aparțină unei minorități, ai pus-o bine de tot…

cât despre domnul toma, îmi amintesc ce spunea un recent răposat.

pawn (106 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 13:56

e o tara libera, domnule geambasu, fiecare are dreptul la parere. domnul toma, el insusi membru al unei anumite minoritati, poate sa spuna ce doreste.
problema incepe atunci cand parerea ta devine ofensiva, adica intra (si eventual vrea sa elimine) opinia ta.
problema mea, ca om de stanga, este ca orice nationalism (ORICE nationalism) este nociv. nationalismul urmasilor lui corneliu (zelea sau vadim, nu importa), nationalismul maghiar, arab, evreiesc, rusesc sau francez.
iar atitudinea aia limitativ-nationalista (spre raul lor, in primul rand) a compatriotilor nostri de etnie maghiara n-are cum sa trezeasca vreunui om rational o urma de aprobare.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 14:32

Probabil era o figura de stil. Eu asa am perceput-o, ca o figura de stil.

iobagul (7 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 15:20

D-le Geambasu, din pacate, romanul are motive de a fi nationalist si voi trece cu lejeritate peste situatia economica precara, politicieni vanduti intereselor straine, obiective economice si strategice paraginite sau date pe mai nimic! Ma voi referi la ceva drag dvoastra, anume jurnalismul practicat contra intereselor nationale(ma refer numai la articolele cu pretentie istorica) – aici enumerand maculatura platita de ong-urile lui Soros ca Historia ori Adevarul. Sunt foarte multe semnale, ca acela de Gheorghieni, care tind catre „kosovizarea” Transilvaniei, catre segregarea teritoriului statului roman.
Iar raspunsul romanilor ar trebui sa fie pe masura, in limita legii, una – aceste provocari sunt un barometru pentru separatisti si doi – mai bine sa fim indarjiti acum, decat tristi cand niste tradatori de neam semneaza cateva hartii sau pleaca capul sa nu apara vreo sabie de undeva sa le atinga scalpul!
Ar mai fi si trei – barometrul meu merge ceas cand aude guri mondiale rostind Nadia, Hagi, Halep, chiar si Dracula cu conotatia gresit dezvoltata.

17 Nestiai Ti*ani (677 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 15:44

Daca a-ti cinta imnul, cintecele tale, oriunde in lume, contravine legilor, atunci acestea trebuie schimbate !
Subiectul e greu, de aceea am preferat sa glumesc, ca un fan care „stie“ istorie. Dar azi vad ca perseverati periculos rau. Ce vina au unii cetateni ca nu sint romani ?
Caci nu sint romani. Nu au nici o vina, ar trebui sa va consolati macar cu aceast adevar.
Nu sint nici niste tolerati ai romanilor caci acolo unde cinta ceva al lor si-au ingropat zeci de generatii. Mie mi se pare periculos rau sa ceri interventia lui Oprea „impotriva naturii“, impotriva evidentei, caci pina si analfabetii care au condus Romania dupa 45 mi se par mai destepti decit „dottorii“ de teapa lui. S-ar putea ajunge rapid tocmai la situatia inversa, daca unele capete seci n-au ajuns deja la concluzia ca de fapt romanii sint cei tolerati in „regiunea lor“.
Domnule Geambasu, majoritatea sint mediocrii, ba chiar prosti si inculti, peste tot in lume. E matematica. Chiar interventia masiva si profesionala a educatorilor nu pot deforma clopotul lui Gauss. Daca testele sint bine alese, peste tot in lume majoritatea ar fi intre 5 si 7 pe o scara intre 1 si 10. Vezi doar rezultatele de la BAC. Sa nu credeti cumva ca ungurii si romanii sint mai destepti decit rusii si ucrainienii, sirbii si croatii. O scinteie ajunge sa le ia mintile, matematic si asa doar partial functionale. Caci una e sa se certe doi vecini, doi oameni, alta e sa sa certe un ungur si un roman.
Nu e vorba nici de emigranti de o alta cultura, nici de azilanti, refugiati, care trebuie integrati in noua lor societate. Inca odata: si-au ingropat zeci de generatii in pamintul pe care traiesc si azi. Nici in satele sasesti nu stia nimeni bine romaneste, majoritatea nici nu intelegeau, iar asta pina prin 1960, dupa deportarile sasilor in URSS si aducerea a 2-3 familii de romani in casele lor.
La unguri e mai rau, caci n-au bagat comunistii pe nimeni in casele lor. La fel ca in zonele cu romani puternici, sa zicem doar zona Bran ori Scheii Brasovului, unde nu intrau comunistii fara riscul de a li se taia gitul, numind astfel doua zone apropiate de cele sasesti si unguresti. E mai rau caci nu aveau cum, de unde – de la TV ? – si de ce invata o limba straina. E mai rau caci au mai primit de la Stalin si o oarecare autonomie, cel putin dupa nume au avut o Regiune Autonoma Maghiara.
Iar asta dupa ce sasii, ungurii, dar si romanii mentionati din Schei si Bran, nu au fost niciodata condusi de la Bucuresti. Chiar daca luam ca data de referinta 1.12.1918, mentionind ca pina in 1945 a fost practic ori razboi ori situatie incordata peste tot in lume, tot nu sint inca 100 de ani !
Nu-i normal ca cei din Transilvania, aici ma refer si la ardelenii romani si la unguri, sa mai aiba cintecele si traditiile lor ? Poate in 100 de ani se vor romaniza si ei, vor naste un Salam al lor, ori poate pleaca singuri, asa cum au plecat si sasii. Deja „Alex“ care traieste acolo are niste indoieli in privinta unora care se dau secui. Probabil ca el descrie cel mai bine situatia. Probabil ca majoritatea ii dau dreptate lui Adi_Stelistul, care aduce argumente bune, daca ar fi vorba de dreptate. N-au fost comentarii moderate, ci foarte serioase si foarte bune, in afara de al meu, care poate fi cosiderat al autoritatilor invocate, care nu intervin. Eu le citesc, iar cind comentez, ma adresez de obicei articolului, deci implicit autorului. Presupun ca la fel fac si altii. Consider ca faceti o greseala daca nu tineti seama de comentarii. Asta facea doar PiTurca.
De obicei imi place ce scrieti. Sint pe pozitia lui „ianiu“, perfect de acord cu „gilos“ si cu „Sorin444“ cu amendamentul ca Transilvania apartine mai intii oamenilor si apoi romanilor si ungurilor.
Iata de ce trebuie sa existe cite un „Toma“, in afara politicienilor si a formatorilor de opinie !

++ (7 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 16:39

cei care cinta imnul lor nu sint nici bucuresteni, nici olteni, cinta pur si simplu imnul lor secuiesc, care nu e de azi sau de ieri. de altfel nu am nimic impotriva ca si d-nul Ioanitoia la brat cu atit de severul domn Geambasu sa cinte imnul GSP-ului din toti bojocii, nu m-ar deranja de loc.

Toma, dar nu Alimos (3 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 16:49

Identitatile oamenilor le influenteaza decisiv opiniiile. Identitatea lor de gen, etnica, nationala, profesionala. Nu? Asa arata studiile, asa vedem in societatile in care traim. Pai, atunci, de ce ignorati cu stupida consecventa aceasta realitate? Nu numai dvs, ci presa, in general? Va interzice cineva? Aplicatie: opiniile d-lui Toma trebuie intelese si din perspectiva identitatii d-lui Toma, care este barbat, de etnie alta decat romana, de cetatenie romana, de profesie active watcher. Asa se explica. A bonne entendeur…

seba (157 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 17:00

nu stiu exact ce s-a intamplat, doar ce am citit din aceste doua articole. daca imnul echipei este in maghiara, mi se pare foarte in regula. cei mai multi de acolo sunt unguri (secui?) si e dreptul lor sa cante in ce limba doresc. o pot face in maghiara, in franceza sau pot intona „you’ll never walk alone”. treaba lor atat timp cat imnul fair-play. faptul ca au strigat „tiganii” e foarte urat, dar banuiesc ca asta au strigat doar niste idioti, nu toti spectatorii. ungurii au idiotii lor, noi pe-ai nostri si englezii pe-ai lor. chiar daca e vorba de un procent mic, idiotii ies mereu in evidenta. daca asta trebuie amendat, atunci trebuie amendati si „suporterii” bucuresteni care-si infrunta suporterii adversi, din sud, din moldova sau din transilvania, cu traditionalul „la tarani, …. la tarani”. si daca trebuie, trebuie amendati cei ce striga asta, nu cluburile si nici ceilalti suporteri prin programarea meciurilor fara spectatori. poate pararea mea nu e prea pertinenta pentru ca n-am fost niciodata in zona aceea a tarii si nu stiu exact cum stau lucrurile acolo, care e relatia intre romani, unguri, secui, tigani.
referitor la amenzi si „suporteri” mi-ar placea sa scrieti despre faptul ca din cinci meciuri oficiale ale echipei nationale in aceste preliminarii, doua, adica 40%, se joaca fara spectatori. din cauza idiotilor nostri si din cauza legislatiei proaste. mi se pare incredibil ca din cauza a 100 de prosti care se bat pe stadion, sa aiba atata lume de pierdut. fotbalistii echipei nationale ar fi avut nevoie de incurajari, suporterii si-ar fi dorit sa vada meciul pentru ca s-a vazut ca oricat de urat si de slab a jucat echipa, oamenii au venit la meciuri, iar federatia pierde o gramada de bani la meciurile fara suporteri. chiar mi-ar placea sa faceti o campanie pe tema asta si sa ajutati la rezolvarea problemei.

Steaua1986forever (5 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 17:02

Felicitari ca nu va faceti articolele dupa cum isi dau unii cu parerea pe aici (asa cu am observat ca isi fac „altii”). Si cu toate astea nu v-ati putut abtine sa nu ii „dati una peste nas ” unui cititor. In rest, din punctul meu de vedere aveti numai respect, ca de la „inginer la inginer”. Sigur, nu putem sa ne „ridicam” la nivelul altor cititori, noi „amaratii de ingineri”, nivelul lor cultural este atat de mare incat noi nici macar nu putem visa la asa ceva…..Eu v-am reprosat alta data ca sunteti dinamovist, pentru „inginer” nu va critic…In rest, sincer, ma lasa rece o astfel de „poveste” pe mine ca bucurestean. Si la noi se striga de foarte multe ori la adresa maghiarilor, cat despre „intonarea unui imn” din nou, e problema lor, daca incep si spun si alte lucruri, atunci vorbim de niste infractiuni. Pana una alta, este la fel cum as canta imnul lui dinamo, rapid, etc….

FlagellumDei (1 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 17:06

Domnule Geambasu eu incerc sa cred ca frazele acestui articol s-au nascut din necunostinta de cauza, din dezinformare sau neinteres si nu din rautate, dezinformare intentionata si cursa pentru aplauze nationale. Presupun ca dumneata nu cunosti textul acestui „imn” care de fapt initial a fost doar o „cantata”, care mai apoi s-a transformat cumva intr-un imn al natiunii secuiesti. Cantecul respectiv nu este un „imn” al anumitei zone geografice ci al unei natiuni, care se canta oriunde in lume reprezentand apartenenta la o anumita natiune. In text nu se gaseste nicaieri denumirea Tinutului Secuiesc si nici vreun cuvant impotriva romanilor sau a Romaniei. Da, intr-adevar se canta despre Ardeal dar este de inteles avand in vedere perioada in care textul a fost compus ( 1920 ). Secuii au fost intotdeauna un popor liber, cu diferite privilegii dealungul istoriei care nu pot accepta subordonarea fortata si nu vor accepta niciodata gafa istorica de la Trianon. ( Ardealul NU a fost niciodata parte a Romaniei in trecutul istoric si mi se pare normal sa doara pentru o populatie preponderent maghiara. Incercati sa ganditi invers si sa va puneti in pielea lor. ) Doresc sa subliniez ca din punctul meu de vedere, din acest moment Dumneavoastra sunteti indirect raspunzator pentru violente si conflicte rasiale pe stadioane, din punct de vedere moral NU aveti nimic comun cu sportul si cu Fair-Play-ul, prin acest text instigati la ura si intoleranta si din pacate aveti o gandire mediocra impregnata ca nationalismul ideologiei Ceausiste. Degeaba introducerile pompoase si pline cu falsa modestie.

Burebista (1 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 17:49

Aici gasiti esentialul despre originea maghiarilor . Va recomand ultimul paragraf din articol, unde se vorbeste despre genetica „maghiarilor” „ceangailor” „secuilor” ( valahi mongolizati cu forta, care au furat traditiile noastre stravechi, si le-au atribuit asa zisei culturi „superioare” ) . Va dati seama, alfabetul secui nu este furat de nicaieri, ei sunt latinii huni, veniti din stepe mongoloide, blonzi de-a dreptul, rasa mongoloida, dar blonda domne, nu sunt genetic inruditi cu aia pe care ii fac „tigani” la meciurile lor cu ceilalti valahi mongoloidizati… nu domnule, romanii au venit asa de nicaieri majoritari candva, vorbind o limba asemanatoare cu limba latina, din india, blonzi, cu portul lor pe care mongoloizii l-au copiat, le-au furat alfabetul, apoi le-au megat istoria. Acum se vede produsul a secolelor de prigoana a valahilor( mi-e frica sa zic getic sau dacic ca deranjeaza „eruditii” ) .

axel (48 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 18:06

Problema este alta: cei care canta imnul asa zisului tinut secuiesc (de cand sunt tinuturi cu imn si steag in Romania? e contrar Constitutiei sau nu? pentru cei care se intreaba ce legi se incalca) sunt unguri. Secuii nu mai exista. Ei sunt unguri de 15 martie, romani la munca si secui seara si in weekend. Dar vorbesc mereu limba ungara, nu limba secuiasca. Trebuie sa se dezumfle o data pentru totdeauna balonul asta cu tinutul secuiesc. Ce e asta, o porecla? Sa se dea cartile pe fata sau Statul Roman sa se adreseze institutiilor UE – exista destule argumente privind pretentiile teritoriale ale Ungariei, as putea face numai de pe net un dosar de 1000 de pagini.

Ce parere are distinsul domn Soros, aaaa… pardon, Toma despre faptul ca veteranii romani nu au putut arbora drapelul Romaniei in tara Romania pe Primaria din Sf. Gheorghe? Sau asta nu e ActiveWatch? Poate e pasiv… Watch, in sensul asta… Dar CNCD are ceva de spus? Minoritatea romaneasca din asa zisul tinut nu are drepturi? I-a intrebat cineva?

Vina nu e a ungurilor (va rog sa incetati cu secuii, duceti-va acolo si vedeti ce secui sunt! repet in 2002 s-au declarat 500 de secui, asta e tinutul secuiesc? pai asa imi fac si eu tinut din 3 scari de bloc!), e a romanilor care permit. Inca. Dar dupa cum zicea domnul Tolontan, „ploaia care va veni le va potopi pe toate” (cred totusi ca amenintarea dansului viza alte sfere, daca o cuplam si cu cele la adresa serviciilor proferate in ultima vreme – de catre cine? m-as putea intreba. Se devoaleaza in sfarsit taberele care se bat pe cadavrul Romaniei inca de la plecarea lui Pacepa???).

dan (10 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 18:09

sa dai citate sau referinte nu inseamna nici snobism, nici lipsa de personalitate, ci dezbatere culturala. daca cineva, cumva, a formulat o idee care ti-a placut, pe care ai digerat-o si careia nu i-ai gasit o formulare mai faina, mai corecta, atunci este bine sa fii modest si sa spui: „cum zicea x, …”. gandurile noastre sunt doar o parte din cele ale lumii. sunt importante, dar cunoasterea vine din conexiuni, iar a nu spune din cand in cand de unde vin unele legaturi si idei este o treaba ponteasca.

axel (48 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 18:15

@ Delirium Dei – amice, trollezi la greu. scrisele tale sunt pline de o incultura istorica devastatoare: „Ardealul NU a fost niciodata parte a Romaniei in trecutul istoric si mi se pare normal sa doara pentru o populatie preponderent maghiara”.

Faptul ca doare nu e problema mea si pe mine ma doare inca Ip si Traznea ca sa ma refer doar la ultimele masacre ale ungurilor pe care „ii doare” vai saracii de ei. Dar a spune ca Ardealul nu a fost niciodata parte a Romaniei in trecutul istoric, cu scuzele de rigoare, te trimite in corigenta. La istoria de clasa a 4-a. Si la matematica fiindca „o populatie preponderent maghiara” vadeste lacune grave in calculul procentual – matematica de clasa a 4-a. Nu explic de ce, nu pot sa ma cobor atat de jos.

vasco (8 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 18:48

Flagellumdei,manipulezi ipocrit .Ardealul nu a fost niciodata parte a R$omaniei decat atunci cand Romania s-a constituit ca entitate statala,dar uiti ca Ardealul nu afost niciodata parte integranta a Ungaeiei,pentru ca dupa Mohacs entitatea statala numita Ungaria nu a mai existat decat in 1918..in rest au fost supusi ai sultanului sau supusi ausitrieci,chiar si in asazisul dualism austro-ungar…E totusi de apreciat tenacitatea ungurilor in a-si imagina ca au avut tara ..

vlad (20 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 19:05

Si eu zic ca este perfect legal sa-si cante imnul… secuii asa maghiarizati cum sunt fac parte din identitatea tarii asteia. As regreta profund sa pierdem si componenta asta dupa ce sasii si svabii s-au dus. Dar, sa il cante suporterii…. in tara asta nu cantam imnuri inainte de meciuri ca in alte tari mai nationaliste…. sa-si cante suporterii ce vor. Sa nu se mai cante intr-o maniera oficiala… in plus, afisarea steagului Ungariei este profund gresita. Lucrul care ma deranjeaza cel mai mult sunt scandarile cu tig.anii …. astea trebuie pedepsite crunt. Daca nu facem curatenie nici la noi in tara cum sa avem pretentia sa nu ne strige altii asa??? Si asta trebuie facut si la fotbal… sa inceapa Jandarmeria sa-si faca treaba si sa nu mai permita injuraturile pe stadioane!!! Acum cu audientele astea foarte mici este foarte simplu sa-i gasesti pe responsabili… e momentul perfect sa incepi o curatenie si o educatie a publicului de la fotbal. Chiar daca o sa creasca iarasi nr spectatorilor, lectia invatata acum o sa se mentine. Are cine sa observe oportunitatea???

AlterEgo (16 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 19:32

Si totusi, cine e mircea toma ?

Raison (29 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 20:49

Din punctul meu de vedere pot canta imnul dar sa nu mai abordeze steagul Ungariei si sa nu mai scandeze cigani0000 . Ma si intreb cand scandeaza asta la cine se refer ? La persoanele de etnie roma , la cetatenii romani sau le ei insisi , pentu ca ungurii din Ungaria asa ii numesc,indeferent ca se considera secui sau unguri . Am prieten secui din Arad care , dupa prima vizita in Ungaria ,imediat dupa revolutie,a avut un asemanea soc provocat de modul in care a fost tratat incat nici nu mai vrea sa vorbeasca ungureste . Nu i-a convenit sa fie facut ti….n pentru ca nu este si nici mie nu-mi convine iar daca cineva mi se adreseaza cu acest apeletiv eu raspund cu ciomagul domnule Toma indiferent ca e vorba de dumneata,de un secui sau de oricine altcineva , comprende ?

ottonelu (25 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 21:05

Aveți dreptate, domnule Geambașu! Mircea Toma ăsta (îl știu ca pe un ziarist cu păreri interesante pe vremea Academiei Cațavencu a lui Dinescu) ocupă un post călduț acum, la bătrânețe, într-un ONG’u, și vrea neapărat să se bage-n seamă! Îmi amintește oarecum de hidrocefalul Ciorbea, ditamai avocatul poporului (popoului) de-acum… Jalnic! Sunt penale (la propriu) fazele cu arborările ostentative doar a drapelului Ungariei și a lepedeului așa-zis secuiesc într-o arenă sportivă, în competiții interne românești! Ce face jandarmeria? Doarme?

chitu eugen (25 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 21:25

Sunt sofer de taxi. O meserie hulita in Romania de azi. Am facut armata in Arad si am locuit pentru scurte episoade in diferite orase Ardelene. Am destui prieteni romani de origine maghiara, chiar si maghiari din Budapesta. As vrea sa va povestesc succint despre relatarea unei profesoare de limba franceza pensionara, persoana care si-a desfasurat activitatea la Odorheiul secuiesc. Aceasta in timp ce mergeam de la aeroport la locuinta ei mi-a relatat actiunile desfasurate de ungurii romanesti, impotriva locuitorilor de origine si nationalitate romaneasca… Pe scurt fac de mici copii pregatire paramilitara in cazarmi dezafectate sau in proprietati maghiare, numindu-se intre ei cand secui cand maghiari. Arboreaza cu nonsalanta drapelul maghiar oricand lasand impresia ca ai fi in Ungaria. Folosesc NUMAI limba maghiara si obliga autoritatile locale sa invete limba respectiva, desi suntem in ROMANIA. Alunga cetatenii vorbitori de limba romaneasca din tinutul lor prin atitudine ostila, vorbe grele si chiar prin amenintari. Sprijiniti de partidul lor etnic si chiar de guvernul maghiar duc o politica antiromaneasca nedorind sa invete limba poporului in tara caruia traiesc. Trateaza autoritatile romanesti cu dispret si scarba si genereaza conflicte interetnice si inter rasiale, stiind ca autoritatile de la Bucuresti nu intervin decisiv din cauza prostiei lor sau pentru a nu fi percepute la nivel european sau mondial ca autoritati represive si antiminoritare. La Odorheiul Secuiesc e o mare fierbere sociala despre care autoritatile nu permit sa se scrie NIMIC si nu fac absolut nimic spre a le stinge ori impiedica. Ea insasi, profesoara respectiva, a invatat si vorbit limba maghiara si era oripilata ca in Romania TREBUIE sa faci asta spre a putea trai !!!! Sunt multe de povesti dar ma rezum doar la astea. Astfel este de inteles ca tot ce a aparut in presa din Romania nu e decat o pojghita de pe varful aisbergului care se pregateste sa scufunde tara acestui popor extrem de tolerant.

FYRY (51 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 22:08

care parte n ai inteles dom cristi?toma e ovreica

bvd magheru (21 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 22:08

Eu as fi mai tolerant cu ei tinind cont ca au stapinit Transilvania 800 de ani la rind . Nu intru in amanunte istorice pentru ca simplu nu sunt istoric . Singurul lucru pe care il cred si nu trebuie sa imi dovedeasca nimeni nimic este ca populatia romaneasca majoritara a fost ignorata secole la rind si chiar asuprita pentru ca simplu vorbeau romaneste si aveau o alta orientare religioasa dar chiar si asa as fi extrem de tolerant cu ei atita timp cit linga steagul lor asa zis ” secuiesc ” sta atirnat si steagul romanesc si atita timp cit imnul asa zis secuiesc urmeaza dupa imnul romanesc. Penalul nu il vad decit in situatiile in care reprezentatii de acolo oficiali ai regiunii , orasului, judetului atirna steagul ungariei !! Oricum nu stiu de ce ochii multora sunt atintiti la evenimentele sportive de acolo pentru ca harcovul la nivel mondial nu reprezinta nimic in nimic .

Marolt (11 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 23:41

Pacat ca majoritatea comentariilor nu sunt echilibrate, asa cum, din fericire, au fost ambele articole scrise de „miticul inginer” Cristian Geambasu. Oricine poate sa cante ce imn vrea, vorba lui Mircea Toma, dar nu poti cere ca echipa adversa sa-l asculte aliniata la centrul terenului. Rapidul are un imn fain dar nu-l canta in loc de imnul Romaniei. Sunt echipe care joaca in campionatul altei tari dar nu canta imnul tarii de origine la inceputul jocului. In rest… „zi cu soare , fara soare , la Csikszereda noi venim…”. C ainginer dar ardelean nu pot sa-i dau dreptate lui Mircea Toma. La noi, din dorinta de a respecta democratia se sare calul si discriminarea pozitiva se aplica pre mult. Nu am vazut vreun club din tinutul secuiesc, indiferent de sport, sanctionat pentru scandari jignitoare la adresa romanilor. Sa nu-mi spuneti ca n-au existat.Sa nu-mi spuneti ca au fost doar o reactie. Boala e mai veche si daca ne facem ca nu o vedem se acutizeaza. Tin sa va amintesc un articol din Gazeta: http://www.gsp.ro/sporturi/hochei/video-razboiul-etnic-continua-in-hocheiul-romanesc-jucatorii-stelei-au-fost-fluierati-si-bruscati-dupa-ce-au-fluturat-steagul-romaniei-la-gheorgheni-o-420393.html . Domnul Toma ar trebui sa si cerceteze fenomenul, nu sa vorbeasca din niste regulamente pe care, parerea mea le aplica gresit. (Vezi cazul Rapid, care isi spun ei insisi „tigani” dar daca alta galerie le zice „ciori” aceasta e penalizata. La „caini” ar trebui sa reactioneze protectia animalelor.) Si sa nu credeti ca sunt sovin. Am nevasta sasoaica. Oricum discutia trebuie continuata.

Bibicul (54 comentarii)  •  5 octombrie 2015, 0:07

Domnule Geambasu, ca sa se potoleasca cei care fac parada de corectitudinea politica le recomand sa viziteze catedrala romano-catolica din Alba Iulia si sa binevoiasca sa citeasca ce scrie pe bentitele cu tricolorul unguresc de pe jerbele si coroanele de flori depuse la mormintele lui lui Iancu de Hunedoara si ale rudelor sale. Oare cuvantul iredenta le spune ceva??? Cat despre cei ce conduc Consiliul de Combatere a Discriminarii Rasiale sau cum s-o fi numind exact si despre numitul Toma, „roman neaos” sa fie atenti ca pot fi si ei reclamati si dati in judecata pentru discriminare la adresa populatiei majoritare. Domnule Asztalos sa combata la fel de viguros si manifestarile extremiste ale conantionalilor sai ca doar este platit de statul si poporul roman. Domnul Toma sa isi declare apartenta etnica ca doar nu i-o fi rusine cu ea. la fel si toti domnii de la ONG-urile care militeaza pentru corectitudine politica si respectarea, vezi Doamne, a tot ce dau pe gura cei cu creiere infierbantate si in plus sa declare in public cine ii finanteaza si din ce tari. Eu ca roman m-am saturat sa-mi spuna niste alogeni ce am voie si ce nu am voie sa fac in tara mea. Nu sunt de acord cu extremismul nici cel romanesc, nici cel al altor nationalitati. In egala masura ar trebui aplicata legea tuturor celor care aduc prin manifestarile lor atingere statului roman, fie ei de alte nationalitati sau romani. Celor care nu le place Romania, romani sau de ce neam or fi le zic ca au doar doua variante: 1) sa actioneze pentru imbunatatirea situatiei de aici sau 2) sa se care unde vad cu ochii.

alex (107 comentarii)  •  5 octombrie 2015, 0:38

Bună seara! În articol, parcă, se relata și reacția – maghiarilor, ungurilor, secuilor – la strigăte (ofensatoare, cică ROMÂNIA) cu apelativul ….Țiganii…! Eu știu sigur că nu s-au referit la români, dar atunci la cine? Și dacă da, așa a fost….nu poate fi considerat acest strigăt de îmbărbătare,…. discriminare?? În această speță, domnul Toma a fost vigilent? Iar dacă nu a fost, oare acei români il pot acuza de discriminare?? cum pe cine, pe domnul Toma? Cum de ce? Că nu e vigilent cu toată lumea?? ….care va să zică ..are preferințe, deci discriminează! Seară faină să aveți!

IO (65 comentarii)  •  5 octombrie 2015, 4:41

Astfel de tensiuni exista si in alte tzari. Canada-Quebec, Spania-Catalunya, UK-Scotia, ca sa amintesc doar de tzari, sa zicem, civilizate. Atata timp cat nu exista violentza, e ok.

lucian [un ragatean nationalist,nu extrem] (2 comentarii)  •  5 octombrie 2015, 7:24

Nea Zoli,te invit la cina(in foior),poti sa-mi canti Imnul Secuiesc de cate ori vrei tu (nu te v-a deranja nimeni te aigur)la tine pot face acelasi lucru?HAI SA NE AJUTAM RECIPROC , CA UFERIM AMANDOI

lucian [un ragatean nationalist,nu extrem] (2 comentarii)  •  5 octombrie 2015, 7:30

puneti un* s* unde trebuie

Sorin444 (84 comentarii)  •  5 octombrie 2015, 9:44

Isteata revenire pe subiect, Cristi – ai adunat iar o multime de comentarii, unele de-a dreptul amuzante, altele pertinente. Al meu e urmatorul: Transilvania e a secuilor, a nemtilor si ce-o mai fi pe-acolo la fel de mult cum e si a noastra (in curand va fi si a sirienilor si irakienilor, daca iese cum vrea doamna Merkel). Sunt minti infierbantate si la ei, si la noi, iar sportul ofera debusee pentru fierbinteala asta. Din fericire, in viata rela, in cartiere, oamenii nu-si dau in cap, dar cu asemenea reactii nationale la un amarat de cantec intr-o amarata de sala, s-ar putea intampla.

Octavian Stăncioiu (27 comentarii)  •  5 octombrie 2015, 12:05

Mircea Toma, Lucian Boia, Lucian Mândruță etc. Peste ani, vom afla adevărul și în privința lor.

Marolt (11 comentarii)  •  5 octombrie 2015, 22:49

Eu mai am o nelamurire. GSP a tradus imnul tinutului secuiesc. Ce-s aia labanti?

Comentează