Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cazul Kokkinakis. Tănase Kokkinakis

Abandonul australianului redeschide discuţia despre fair-play în tenis. Fiindcă tenisul nu mai este demult un sport al domnilor

Permalink to Cazul Kokkinakis. Tănase Kokkinakis
vineri, 4 septembrie 2015, 3:53

Căldură mare la New York. Ca la Bucureşti. Asta nu e bine, oamenii suferă. Iar oamenii supuşi unui efort fizic intens suferă şi mai tare. Bunăoară sportivii. Tenismenii. Americanul Jack Sock s-a prăbuşit pe teren la meciul contra lui Ruben Bemelmans.

La ora partidei, la Flushing Meadows erau 35 de grade şi o umiditate de peste 70%. Jack Sock nu a fost singura victimă a caniculei la US Open. În spatele lui este o listă întreagă de jucători care au clacat. Andujar, Stepanek, Dolgopolov, Monfils, Mayer, Gulbis, Istomin, Baghdatis şi, cu voia dumneavoastră, Kokkinakis. Australianul Thanasi Kokkinakis. Pe el îl vom luat drept studiu de caz şi, sper, veţi înţelege de ce.

Sportul de performanţă este o activitate dură şi nu are legătură cu acel sport de agrement care procură sănătate organismului. Tenisul nu ar trebui să facă excepţie, chit că la origini era o ocupaţie a aristocraţiei engleze în căutare (şi) de divertisment fizic.

O formă de leisure cum spun ei. Tenisul s-a transformat de-a lungul anilor, străbătînd rapid drumul de la romantism la solicitare extremă. Este cumva acelaşi traseu pe care l-au parcurs şi alte sporturi, nu neapărat dure în esenţa lor. Astăzi şi dacă joci ping-pong sau bowling trebuie să fii pregătit exemplar.

Circul pe care l-a făcut Kokkinakis de la un moment dat încolo pe parcursul întîlnirii cu francezul Richard Gasquet are o legătură vagă cu ideea de suferinţă pe terenul de sport şi este mai degrabă o formă de exhibiţie posibilă din cauza statutului de exceptat al tenisului.

Frumosul, iubitul, răsfăţatul şi prea puţin controlatul nostru tenis cînd e vorba de doping. Tenisul, sport cu audienţă planetară, care produce spectacol şi, în consecinţă, bani. Tenisul şi-a adăugat în timp o formă de intensitate a jocului, dar s-a năclăit în ticuri şi tabieturi.

Tenisul a cîştigat în forţă, ba chiar şi în tehnică graţie inclusiv materialului mai performant, dar şi-a pierdut farmecul originar. Vorbim despre o anumită boierie, care însemna şi respect absolut între competitori, între competitori şi arbitru, între competitori şi public.

Am mai descris metamorfozarea negativă a copilului de mingi – şi am fost arătat cu degetul ca insensibil, cînd tocmai asta era povestea, încălcarea inocenţei juvenile -, recalificat în furnizor de prosoape transpirate şi prosoape cu gheaţă, în paj care ţine umbrela şi care adapă jucătorii cu răcoritoare în pauzele tot mai dese ale unui meci.

Dacă avea probleme fizice – crampe musculare, insolaţie, deshidratare -, şi probabil că le avea, Kokkinakis era dator cu o retragere demnă, nu să-şi dea ochii peste cap, înconjurat de fizioterapeut, de mult prea tolerantul arbitru, şi, evident, de bieţii copii de mingi (care la US Open sînt nişte flăcăi în toată legea!). La fotbal, hulitul fotbal, cel care simulează este taxat imediat de public.

La tenis, simulatorul pozează în erou în faţa unui public care îşi închipuie că asistă la ultima suflare a martirului. Dacă aţi fost atenţi cam ce se întîmplă în tribune la US Open, veţi fi de acord că nici publicul de tenis nu mai este ce era odinioară.

Prea multe fiţe, prea multe întreruperi, un regulament îngăduitor. Ai probleme fizice majore? Abandonezi, accepţi că organismul tău este mai slab decît al adversarului. Nu-l faci culpabil pentru durerea ta. Mergi la fileu şi strîngi mîna celui care fiind mai rezistent se cheamă că este şi mai bun.

Prin comparaţie cu toate celelalte sporturi care presupun solicitare fizică, tenisul a devenit o oază a răsfăţului ilicit. Pauze de hidratare, pauze de coaching şi de fizioterapie, geluri energizante. Scărmănat în păr şi căutat în coarne.

Dar drăguţul Kokkinakis nu este un caz izolat, ci un produs de sinteză al alienării tenisului. Tănase Kokkinakis, amicul lui Niki Kyrgios. Kokkinakis, cel care, cu eleganţă ne-a informat Kyrgios, „i-a tras-o” prietenei lui Wawrinka, ştiţi intriga. Ce mai, o lume de gentlemani!

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Hasbe (26 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 16:19

O lume de gentlemeni? O fi fost, la începuturi, …

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 16:19

Kyrgios este un sportiv desavarsit …nu se compara cu nimeni …in curand o sa intre in top 10 …

Credcada (1 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 16:25

Cred ca am vazut meciuri diferite. Kokkinakis chiar s-a accidentat si era frustrat, dar n-a facut alte gesturi… i-a strans mana lui Gasquet si asta a fost. Mai degraba francezul a fost mai ofticat in timpul meciului cand ii intrau niste mingi superbe australianului.
Iar daca un prieten de al tau face o prostie, automat esti si tu prost? Kokki a si declarat ca nu trebuia Kyrgios sa zica asa ceva. Mai bine ramai la fotbal domule Geambasu, ca tenisul nu e pentru tine.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 16:30

Iar v-a casunat pe cineva. Cred ca daca nu era scandalul acela (produs insa de Kyrgios, nu de Kokkinakis) l-ati fi „iertat” pe bietul Thanasis. Apropo, nu e sigur ca Thanasis si Tanase au aceeasi etimologie (sunt pareri si pareri). Atanasie e echivalentul sigur al lui Thanasis – Athanassios. Da’, ma rog, mai putin important.

Mario (13 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 16:35

Cam asa este, dar lumea ,timpurile se schimba, nimic nu ramane neschimbat, ei nu lupta pentru viata lor precum gladiatorii mult timp in urma, lumea arunca in ei cu bani multi si este normal ca acesti” sportivi” sa faca fite si sa se considere domni , (vedete).
Altadata plebea primea paine pentru spectacol, si sange , acum cumpara bilete si sunt al naibii de fericiti. De mult nu ma mai duc in tribune la nici un fel de sport, nu se merita, sunt afaceripe fata, pentru smecheri, de ce sa contribui financiar la asta!!!!

Elena (3 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 16:48

Chiar ca am vazut doua meciuri diferite. Cel mai usor este sa critici : stand pe scaun, cu aer conditionat si tastand multe tampenii…. Mai greu este sa ajungi in turul 2 la US Open la New York. Poate de-aia ei toti sunt acolo si tu in Bucuresti la GSP. Ma bucur macar ca nu o mai jignesti si pomenesti pe Simona in articolele tale. Probabil ca esti foarte ofticat cat success are in US acum si ce sportiv exceptonal este si ce sportiv extraordinar devine.

Andrei Volintiru (1 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 16:48

Kyrgios a facut acel gest , nu Kokk !

Fane Sapa (1 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 16:49

De multe ori se spune sa nu judeci o carte dupa coperta. In cazul nostru, un fragment de pe coperta ar fi: » ” Geambașu îl pune la punct pe australianul de 19 ani ”

Va urma … intr-o zi

Tennis (3 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 16:55

@Credcada, o fi spus „kokki” ca kyrgios nu trebuia sa spuna asa ceva, dar kyrgios de la cine crezi ca stia aceasta barfa? ?

Poate tu ar trebui sa ramai la fotbal.

abece (44 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 17:03

cam mare frustrarea domnule.Sa se trage de la articolul cu kyrgios si de la faptul ca intradevar australianul i-a „tras-o” lui vekic?Pana la urma cine esti tu sa tragi de urechi pe cineva care joaca tenis de performanta de mic copil si se sacrifica facand eforturi supraomenesti sa alerge cateva ore la peste 30 de grade?E usor sa scoti cuvinte la birou si cu aerul conditionat pornit

abece (44 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 17:09

imi cer scuze pentru comentariul acesta daca nu are relevanta asupra articolului dar vad ca si @elena imi impartaseste opinia partial.Nu e cazul sa tragi de urechi un jucator pentru felul in care se comporta pe teren.De unde stii ce frustrari sunt in mintea lui cand vede ca dupa ce joaca perfect si are 2-1 la seturi organimul ii cedeaza?Nu poti intelege aceste trairi daca nu le-ai simtit pe propria piele asa ca mai usor cu critica

Grigore (2 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 17:24

Domnule Geambasu, ati vrut sa spuneti ceva, dar nu am inteles de ce va raportati la acest baiat. Adica am inteles ideea, dar nu Kokkinakis este exemplul potrivit. Si inca ceva, vedeti ca tenisul nu inseamna doar cele 4 GS-uri si TC.

Thomas (1 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 17:33

care australian bre nea Ovidiule…Kokkinakis asta e grec autentic, circotas si ciufut, asa cum le sta bine grecilor sa fie. A zis si el, care e problema, ce a dat cu parul?

Marius Bacria (1 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 17:36

Super articolul… Si sunt total de acord. Sincere felicitari !

adi_stelistul (454 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 17:48

Pe toti editorialistii GSP ii cheama Ovidiu? 🙂

GigiBaterie (1 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 18:23

Nu ne povestesti putin si despre cazul lui Halep la Toronto?

Alex (17 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 18:26

”Geambașu îl pune la punct pe australianul de 19 ani” :)))
Sunt sigur ca baiatul asta o sa-si puna racheta in cui din cauza acestui articol.

Viorel (1 comentarii)  •  4 septembrie 2015, 22:58

Kokkinakis respecta acest sport la fel de mult cum respectati voi acest ziarist Cristian Geambasu..Marturisesc ca articolele lui,le citesc mereu dar comentariile foarte rar si mi se par foarte obraznice ca sa nu zic deplasate.As fi curios ca fiecare dintre cei care au scris comentariile sa ii vad H2H cu Cristi Geambasu la o discutie (despre orice).Si nu ii iau apararea sau sunt vreun aparator al sau. Si nici nu sunt „unul mai in varsta” care „sa puna tinerii astia obraznici la punct ” ci sunt un baiat de 26 de ani care citeste Gazeta Sporturilor sau Prosport(in perioada cand echipa de la Gsp era acolo)din clasa a 2-a cand ceilalti isi cumparau gume turbo eu dadeam 2500 de lei vechi pe ziar.Si inca citesc si in ziua de azi chiar daca sunt privit aiurea cand cer un ziar intr-o cafenea in aceasta lume a facebookului si a statului cu ochii in telefon ore intregi. In concluzie eu unul nu pot sa fiu de acord cu acest tip de comentarii .cred ca ar trebui cu totii sa ne gandim de doua ori inainte sa jignit niste oameni care(cel putin pentru mine) inseamna ceva mai ales in ziua de azi cand stim foarte bine ce modele avem sau ne sunt promovate !!

Andrei (2 comentarii)  •  5 septembrie 2015, 0:05

Kokkinakis, ca si Kyrgios, sunt australieni de origine greaca. Adica GRECI … ca astia care sunt acuma nemernicii europei si ca fanariotzii de-au corupt Romania . Kokkinakis n-are mare lucru de-a face cu tenisul, ci cu … greaca

ionuzr (1 comentarii)  •  5 septembrie 2015, 1:44

Geambașu, te faci de râs cu astfel de articole.

Comentează