Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Roger, cui ne laşi?

La 34 de ani, elveţianul este ultima legătură cu tenisul altor timpuri. Nu luaţi afirmaţia ca pe o întoarcere în trecut!

Permalink to Roger, cui ne laşi?
marți, 25 august 2015, 11:23

Cu cît înveţi mai mult, cu atît ştii mai puţin. Sau ai impresia că ştii mai puţin. Cu cît te uiţi mai mult la tenis, ba mai ai şi tupeul să pui mîna pe rachetă, să transpiri cu băieţii, cu atît îţi dai seama că lucrurile sînt mai complicate. Mai complicate decît ce? Decît un serviciu-voleu, de exemplu, schemă veche de cînd lumea, dar pe care cîţiva o mai practică. Printre ei se numără bineînţeles Roger Federer. Recentul cîştigător autoritar al Mastersului de la Cincinnati.

De ce bineînţeles Federer? Doar pentru că este „bătrîn”, deci predispus la tenisul de modă veche? Da şi asta, inclusiv felul în care serveşte Roger, foarte elegant de altfel, aminteşte mai degrabă de şcoala australiană (Laver, Newcombe) ori de cea americană, condusă de Harry Hopman (el însuși nativ australian) şi mai puţin de lupii tineri – Raonici, Kyrgios. Cu cît înveţi mai mult ai doar impresia că ştii mai puţin, fiindcă nimeni nu poate cuprinde toată cunoaşterea lumii. La fel şi cu tenisul, cu cît urmăreşti mai mult ce se întîmplă azi, acum, aici, dar eşti şi depozitarul privilegiat al unor amintiri, observi că nu tot ce se întîmplă azi, acum, aici este mai bun, mai spectaculos, mai uman prin comparaţie cu trecutul.

La prima vedere, să fii suporterulul lui Federer este cel mai uşor lucru. Ţii cu cel mai bun, cu cel mai spectaculos, cu cel mai aşa şi pe dincolo. Omul are un palmares inegalabil şi un joc pe măsură. Distinse doamne helvete de o certă vîrstă şi adolescenţi asiatici, fondatori de trusturi internaţionale şi lucrători cu cîrca în porturile lumii, cu toţii se închină zeului Roger. Atît doar că Roger este o divinitate care nu are termen de valabilitate veşnicia. La 34 de ani, Federer se ţine foarte bine, iar finala cu Djokovici ni l-a arătat dominator şi exterminator, dornic să experimenteze lovituri noi. Dar, la un moment dat, el se va opri să îşi crească cele două rînduri de gemeni. Să respire la umbra cîştigurilor fabuloase. Ce va lăsa în urmă?

Regrete, asta sigur. Şi probabil ultima legătură cu tenisul altor timpuri poate mai romantice, dar nu neapărat mai nesărate. Se întîmpla pe cînd copiii de mingi nu erau pajii (servitorii) jucătorilor, se întîmpla pe cînd la pauza dintre două ghemuri aceiaşi jucători nu aveau nici măcar un scaun să şeadă şi dacă îi lovea o durere fizică nu beneficiau de serviciile „trainerului”. Şi vă mai zic dacă vreţi. Finala de la Cincinnati este un mesaj. A fost confruntarea dintre riscul asumat, Roger, şi prudenţa programatică, Nole. Dintre talentul cultivat natural, Roger, şi talentul muncit şi întreţinut cu dietă fără gluten, Nole.

Aici ne întoarcem la o idee enunţată mai devreme: stilul serviciu-voleu, practicat de Federer acum mai mult decît Federer la prima tinereţe. Nu vi se pare că a juca astăzi serviciu-voleu, aşa cum o făceau marii campioni ai anilor ’60, ’70 sau ’80, este un act mai degrabă revoluţionar decît  nostalgic? Excelent atlet şi redutabil tehnician, Djokovici a pierdut meciul în plan stilistic, nu în plan sportiv. Pe acest teritoriu, Federer este stăpîn, aşa cum stăpîni erau altădată Connors, McEnroe, Sampras. Ei sînt sau erau oamenii care îşi cîştigau punctele neaşteptînd greşeala adversarului. Făuritorii de puncte. Djokovici se plasează de partea cealaltă a fileului. A celor care joacă trăgîndu-şi seva din forţa oponentului.

Închipuiţi-vă că într-o bună zi, prin fantezia unui promotor bogat, s-ar organiza un turneu la care să fie invitaţi toţi jucătorii de top ai momentului, care să fie obligaţi să folosească rachetele de lemn de pe timpuri, dar să nu aibă dreptul la pauză de vestiar, la masaj al „trainerului” şi la copii de mingi care ţin umbrela, dau prosopul şi aduc răcoritoarele din frigider. Pe cine vedeţi în finală?

Comentarii (21)Adaugă comentariu

der_grosse (50 comentarii)  •  25 august 2015, 11:50

asa. si cand s-a retras maradona s-a facut gaura-n cer? o sa gasiti voi pe altii pe care sa n-ii promovati in ziare, nicio grija. pe RF o sa il regasim in turneele de oldtimere.

victor L (285 comentarii)  •  25 august 2015, 11:51

dle Geambasu,
nu ati adus nimic nou in articolul dvoastra. Va postati doar pe soclul unui batrin sfatos si ne mingiiati pe cap, „dragii mosului, ascultati ce va spun!”
Plus o lamentatie nelalocul ei in titlu: vaaai, Roger, moare tenisul.
Lumea, si odata cu ea si tenisul, e in continua schimbare. Nu se poate plafona la 1950 si continua cu aceiasi oameni.
Pentru a nu crea confuzii: si eu sint fan Federer. Dar deloc pentru ca a fost cel mai bun, ci pentru ca imi place cum joaca si cind pierde.

Niculae Moromete (26 comentarii)  •  25 august 2015, 13:10

Sensibilitatea observatiei tale ma indeamna sa comentez: formele si formulele fizice prin care un om isi manifesta in spatiu-timp dragostea fata de ceva . Da, Federer este in stare sa ne arate cat iubeste tenisul fata de ceilalti, jucatori sau nu : cel mai mult . Prin dragostea unica aratata tenisului , Federer este in cea mai cuprinzatoare armonie cu nesfarsitul. Ori pe noi, traitorii neatinsi de o asa relatie cu Divinitatea, vederea iubirii ne copleseste.

Cineva (40 comentarii)  •  25 august 2015, 13:36

@ der_grosse
Se scrie „ni-i”. Cand certi pe cineva, asigura-te ca scrii corect! C.

Tennis (3 comentarii)  •  25 august 2015, 13:40

Bun articolul! Trist ca cei care au postat mesaje aici nu au inteles nimic din el.

stefanb (1 comentarii)  •  25 august 2015, 13:56

Mie mi-a placut articolul, intr-adevar retragerea lui Roger va lasa un mare gol care probabil nu va fi umplut cu acelasi fel de tenis. Ramane sa ne uitam cat mai mult la el si sa profitam de aceste momente miraculoase.

Dorin Steze (2 comentarii)  •  25 august 2015, 14:08

Oamneni buni, nu ati inteles nimic din acest articol!!!
E vorba de frumusetea jocului lui Federer si nu de inlocuirea lui cu alti campioni!
Iar plecarea lui Maradona chiar a lasat o gaura in estetica jocului de fotbal! Ceea ce ne-a ramas acum este doar comparatia cu jocul lui Maradona!
Prin urmare nu ne lamentam ci doar obsevam cum lumea se schimba! In bine? In rau? Who knows!

fax (1 comentarii)  •  25 august 2015, 14:48

mai frumos decat serviciul-vole al lui RF este backhandul in lung de linie al lui Stan.

ion (146 comentarii)  •  25 august 2015, 16:00

ne vor ramane pentru totdeauna in gand si Federer si Maradona !! nu ne vom satura sa-i revedem in antologii precum nu ma satur sa revad, iar si iar, desenele lui Disney !!
carcotasii sa lase rautatile pentru alte articole ale d-lui Geambasu!!

Mihai (2 comentarii)  •  25 august 2015, 16:35

Chiar mi-ar plăcea să văd un asemenea turneu cu rachete din lemn. Superidee!!!
Ar putea intra și Ilie al nostru

der_grosse (50 comentarii)  •  25 august 2015, 17:05

eu zic ca e simplu. RF a jucat atatea partide pana acum incat oricine vrea sa ii vada performantele nu are decat sa deschida netul. nu e neaparat necesar ca omul sa joace pana la 100 de ani ori altfel noi suntem terminati. si mai e o chestiune, atunci cand o sa se lase probabil performantele lui nu vor mai fi de top si vor aparea articole in consecinta, deci in acel moment nu o fie atat de regretat. sau poate Dl. G isi imagineaza ca la 50 de ani o sa joace ca la 30? :))

Florin (1 comentarii)  •  25 august 2015, 17:43

Federer practica cel mai estetic si frumos tenis. Nu e tenis e arta. Are calitati si talent cu carul. E jucătorul meu preferat. Daca Nadal avea talentul lui, cu motivatia sa era cel mai titrat din toate timpurile. Djokovic e jucătorul numărul 2 pe care il prefer. Nimeni nu poate fi comparat cu Federer artistului. E ca Jordan pentru Basket. A existat Kobe Briant dar nu isi egalează modelul.
Orice tenisman din top 50 de azi ii învinge regulat pe cei de 20-30-40 de ani in urma. Tenisul a evoluat, rachetele si cordajele la fel, fizic sunt peste cei din trecut. Deci paralela cu cei ce jucau cu rachete din lemn e ușor desueta. Nu poți compara sportivi din ere diferite intr-un mod obiectiv. Aceste comparatii risca sa nu aibă substanta. Este imposibil sa fii obiectiv. Tenisul va fi mai trist fara Federer. Dar vor fi jucatori care vor face spectacol. Am văzut recent meciul Djocovic vs Benoit Paire. Spectacol total. Jucătorul francez nu avea ce pierde si s- a amuzat. Uneori miza strica spectacolul. Dar ceea de rămâne e doar rezultatul. Federer e unic si de neînlocuit.

Andrei (5 comentarii)  •  25 august 2015, 18:32

Probabli d-l Geambasu se identifica cumva cu Federer. La fel cum sunt putini jucatori de tenis care s-ar descurca cu o racheta de lemn au ramas al naibii de putini jurnalisti care se descurca cu pixul si gramatica (stiu, e demodat). In vreme ce d-l Geambasu filozofeaza subtil pe marginea evolutiei sportului alb, colegii domniei sale de la gsp se intrec in titluri de un penibil fara de margini din ciclul „GE-NI-AL! Superdeclarații ale lui Roger Federer despre Simona Halep”. la capitolul tenis esti nostalgic, e clar, insa de evolutia presei ce parere ai, d-le Geambasu?

tata Puiu…. (32 comentarii)  •  25 august 2015, 19:13

Roger nu poate fi egalat de nimeni.Nici copiat. O data cu iesirea lui din scena tenisul artistic va dispare.Va ramine tenisul de forta,cine serveste mai tare cistiga.Asa cum Stefi Graff a fost unica,asa este si Federer.Vom privi la Raonici care serveste ca un baros dar fara pic de sclipire.Nu se va mai naste un Federer,dar Raonici,Cilici,sau Murray vom avea destui, Djokovic mai aduce o pata de culoare ,dar departe de eleganta lui Federer.

popa marcel (7 comentarii)  •  25 august 2015, 21:39

IL ADOR PE ROGER DATORITA LUI MA MAI UIT LA TENIS ESTE SI VA RAMANE UN GENTELMEN ESTE FEBLETEA MEA

Filbert (70 comentarii)  •  25 august 2015, 22:06

Spusele arata bine ca articol insa realitatea e ceva mai simpla: Roger, inteligent fiind, nu numai talentat, si-a dat seama ca, de la o virsta incolo, meciurile lungi devin o problema. A enuntat problema si a gasit si solutia: scurtarea punctelor. Dupa ce a gasit solutia, a pus-o in practica: joc serviciu-vole. Simplu.

Marius (8 comentarii)  •  25 august 2015, 23:10

Bineînțeles că se găsesc cârcotași, cum altfel?! Tenisul pe care il joacă RF e in primul rând o lecție a unui gentelmen. Eu unul, când il urmăresc, exact așa il văd… Iar când camera tv o ia prin tribune mă aștept să văd doamne cochete cu evantaiul la purtător si domni sobri neatinși de maiestuosul joc de tenis.
Îmi place Federer,îmi place de mult timp si spun asta fără a intra forțat in galerie, am fost si voi rămâne fanul lui, al jocului lui. Cum spuneați domnule Geambașu, jocul pe care il practică RF e unul muncit, el rupe munca adversarului, nu se sfiește să dea mereu ce e mai bun.
Se va retrage….e in firea lucrurilor însă intră in galeria MARILOR jucători, marilor performeri ai tenisului, un loc pe care il merită, un loc in care il vom pune noi cei care il iubim…

liviu (1 comentarii)  •  26 august 2015, 1:56

Joc tenis de multi ani si merg la toate turneele de tenis din America unde participa Roger Federer si pot spune ca Roger este un geniu el ” picteaza” tenisul pe teren prin loviturile sale, putini oameni se nasc cu asa talent.Daca sti sa joci tennis si ai experienta in acest sport poti sa observi foarte usor diferenta dintre jocul care il practica Djokovici, Nadal si Federer.

Alexandru (1 comentarii)  •  26 august 2015, 5:00

Din pacate pentru frumusetea acestui sport, odata RFederer va disparea cel mai frumos tenis practicat in ultimii ani. Nu exista un tenismen mai elegant, dar in acelasi timp mai pragmatic decat acest unic jucator. Cateodata stau sa ma gandesc, cum se va juc fara Roger, acest minunat sport.
Personal, imi amintesc cat de plictisitor era tenisul cand era dominat deRafa Nadal.
Oare doar atletii vor omagia acest sport?! Pacat…R Federer are nevoie de un urmas…voi aveti cunostinta de un jucator care il poate urma pe Rege? Long live the King!

daniel (55 comentarii)  •  26 august 2015, 8:38

pe mc enroe! si pe borg..poate si becker!

same (63 comentarii)  •  26 august 2015, 10:35

pai si-n presa azi ca si-n tenisul de azi, cu titluri gen: intra si vezi ce antrenor a mai parasit o echipa din liga 1 si ce reactie-soc a avut cand a fost dat afara. Gestul e incredibil. Etc. Pt un amarat de click sinun praf de ban in plus. Tabloidizare, dar chiar asa? pe spinarea neuronilor nostri?

revenind la tenis. Ma uitam la reluarile de dupa punctele (deloc fabuloase) facute de Nole cand reusea sa mai evite cate un break in fata lui Roger, dupa ce se jucase la avantaj, iar Roger avusese o sumedenie de „avantaje” intr-o sumedenie de mingi de break pe serviciul lui Nole. Ma uitam la reluari cum isi strangeau din pumni „victoriosi” (zici ca cine stie ce facusera, doar evitasera din nou un esec de break) si isi aruncau priviri recipoce de „sustinere” Nole cu .. Becker. Ce sa zic! Ma amuza cand imi aduc aminte ca de curand ultimul declarase despre cel care-l antreneaza ca nu ii e prea simpatic Roger prin manifestarile sale prea interiorizate (o alta tampenie de gogoasa bagata de gsp in aceste vremuri tulburi si incercate ale presei – sportive, sau nu, care titrase ceva de genul „becker dezvaluie ca Nole nu-l suporta pe Roger, nici vorba de asa ceva in spusele din interiorul articolului; Cristian poate faci ceva si vb cu Tolo despre aceste amarate ce click-uri, ca strategia a merg prea departe si ingretoseaza, stiu ca ai un cuvant greu de spus si trecere la el). Deci s-au gasit. Becker si Djokovici sa spuna ca nu prea le e simpatica manifestarea lui Roger. In timp ce elvetianul ne serveste pe teren cu discretia sa (fara trompete si inclestari feroce ale pumnului) bijuterii de lovituri si miscari ale trupului de rar rafinament, opere de arta desenate pe un teren de tenis, ei doi nu sunt prea incantati ca Roger e prea incrancenat uneori sau zambeste destul de rar pe teren. Sunt chiori si nu vad BUCURIA din intreg jocul lui Roger, de sacrifica puncte, uneori game-uri si chiar seturi si meciuri de aici, de dragul tenisului si frumusetii sale, pastrand ca un artist discretia intr-o smerenie neprefacuta. Ei, niste salahori si caratori de puncte in spate, pt a ajunge sa-si adjudece meciul intr-un final, care uratesc acest sport prin pragmatismul izbitor, dar trag cate un zambet si stiu sa se distreze cand au ocazia. Degeaba zambesti cand nu ne zambesti prin joc, iar Roger face invers.

din toata cardasia asta emotionala dintre Becker si Djockovici cu pumni inclestati si priviri de haita flamanda (stiti voi de ce, dar nu de tenis, ci de urmarile lui grase) il banuiesc pe primul de fals si ceva ipocrizie. Tot banul si interesul comun cred eu ca e la mijloc. Bunaoara Becker nu era atat de pragmatic-programat in maniera in care juca, as zice dimpotriva. Omul era chiar spectaculos, si mai ales in pasunea Wimbledonului, chiar daca se cacaia cam mult pana servea, odata punctul inceput de declansa show-ul, cu voleu imediat dupa serviciu in preajma fileului, cu pasari ale adversarului la fileu si plonjoane in replica unicat, marca inregistrata Becker. Schimburile de la Wimbledon ale neamtului nu erau mai multe de 2-3 maxim, era si alta epoca, teren putin mai moale, gazon tuns putin mai maricel, si nu era Mourinho de vina, caci inca nu calcase pe insula pe atunci, poate nici macar translator nu era; dar asa era epoca si conditiile. Asadar cum sa te incante si sa incurajezi frenetic prin semne si priviri un asemenea joc la asteptare, de greseala sau oboseala, practicat de unul dintre „batatorii ce covoare” prezenti in mod covarsitor in clasamentul Atp de azi, cand tu ai un asemenea trecut ca jucator, afara decat daca ascunzi un alt interes la mijloc.

.

Comentează