Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

De la 18 la 19 ani

Vă mai amintiţi de Cristina Laslo sau de Bianca Bazaliu? Ei bine, ele nu-şi mai amintesc!

Permalink to De la 18 la 19 ani
duminică, 26 iulie 2015, 10:00

Mergem pe ideea că numerele nu mint. Atît doar că matematica poate oferi doar explicaţii cantitative. 12 din 16. 12 handbaliste dintre cele 16 campioane mondiale anul trecut în Macedonia la categoria de vîrstă sub 18 ani participă acum la Mondialele sub 19 ani din Spania, la Valencia. Aritmetic stăm bine. Cu handbalul stăm rău. Exact ce încercam să vă spun despre limitele numerelor. România U19 şi-a compromis şansele de promovare în fazele superioare ale competiţiei după înfrîngerile în faţa Franţei şi Ungariei. Nimic nu mai seamănă cu povestea frumoasă de anul trecut. În loc de entuziasm, blazare. În loc de ambiţie şi determinare, efort steril şi plictiseală.

Acesta nu este un articol-rechizitoriu. Nu totul se face şi se scrie în registrul de presă-jandarm naţional. Dar dezamăgirea există. Întrebările trebuie să îşi găsească măcar glas dacă nu şi un răspuns. Ce s-a întîmplat în anul care a trecut peste aceste fete? Antrenorul Aurelian Roşca a rămas în funcţie, lotul nu a fost bîntuit de accidentări. Este ceva ce nu ştim noi care se petrece cu mintea şi cu corpul acestor fete între 18 şi 19 ani? Păi, parcă în urmă cu 12 luni, tocmai asta aplaudam, maturitatea Cristinei Laslo şi a colegelor ei. Şi seriozitatea. Şi nu doar asta. Inspiraţia, puterea de luptă, bucuria de a cîştiga. Le-am înconjurat cu simpatie, le-am creditat cu speranţele noastre. În sfîrşit, ne spuneam satisfăcuţi, centrele de excelenţă îşi arată roadele. Acum am fi tentaţi să zicem poamele.

Iar ele… Ele, ce? „Ne-au înşelat aşteptările”? Este şablonul care trebuie evitat. Fetele mondiale din Macedonia nu ne erau datoare, dar îşi erau datoare. Respectul de sine al unui sportiv presupune o ţinută a performanţei în numele căreia nu cazi pe locurile 9-12 de pe prima treaptă a podiumului în decurs de 365 de zile. Li s-a urcat la cap fetelor? „Se cred”? Posibil, dar cam repede. Sau poate că pur şi simplu au prins o formă slabă (chiar toate?, şi de ce mai ales vedetele Laslo şi Bazaliu?), nişte zile negre. Bine, dar pentru a evita asta sînt antrenorii, de aceea există metodele moderne de pregătire şi de dozare a efortului. Mijloacele medicale ştiinţifice de atingere a formei sportive maxime la momentul potrivit. Aurelian Roşca şi colaboratorii lui nu au numai o ipotetică răspundere pentru înfrîngerile pe linie de pînă acum. Au o implicare concretă. Să nu aruncăm povara unui turneu ruşinos în cîrca unor puştoaice de 19 ani, fie ele şi amatoare de manele!

Cu sau fără unduiri din buric, e important să reţinem vorbele Aurorei Leonte. Pentru Laslo, Bazaliu şi compania, doamna Leonte este dublă campioană mondială cu România la handbal. Senioare, nu junioare. Şi cîştigătoare a Cupei Campionilor Europeni cu Ştiinţa Bucureşti. Cînd cîştiga primul titlu mondial pentru România, Aurora Leonte avea cu doi ani mai mult decît Bazaliu şi Laslo. „Dacă pînă la 20-21 de ani nu prindeai echipa naţională (de senioare!) şi nu cîştigai o competiţie importantă însemna că te-ai plafonat”, îmi spunea doamna Leonte privind o fotografie cu portăriţa naţionalei României la handbal în 11, care zbura din bară în bară într-o poartă cu dimensiunile celei de fotbal.

Vorbim despre handbalul altor timpuri? Nu cumva vorbim despre alte timpuri ale handbalului românesc?

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Cosmin (2 comentarii)  •  26 iulie 2015, 12:52

„Determinare”? Si tu, Brutus? Ce s-a intimplat cu „hotarire”, ca „determinare” are alt sens in limba romana?
Macar voi, cei pe care ii consideram ziaristi adevarati, sa iubiti limba romana…

DanD (1 comentarii)  •  26 iulie 2015, 12:58

E vorba de Europene in Spania, nu de Mondiale. Si se putea scrie un articol inainte de turneul final, cum a scris Prosport, care a tras un semnal de alarma ca o echipa fara antrenor (implicat la echipa de club) si deja blazata dupa castigarea unui titlu mondial risca sa nu iasa din grupele de la Europene. Ceea ce s-a si intamplat…

Eduard (3 comentarii)  •  26 iulie 2015, 16:17

Dar un articol INAINTE DE COMPETITIE despre fetele astea ati scris? Ca eu nu am vazut…

Stefan C (4 comentarii)  •  26 iulie 2015, 18:20

Nu stiu ce aveti cu Bazaliu? Ea joaca si inscrie. Problema este ca fetele nu prea au jucat in ultimul timp. La 19 ani inactivitatea este mai vizibila.

Bubucul (52 comentarii)  •  26 iulie 2015, 19:13

Păcat! Cine știe ce s-o fi întâmplat?…

gicapuia (32 comentarii)  •  27 iulie 2015, 15:44

N|u e de mirare. De mirare ar fi fost daca ar fi terminat in primele 4/
MADE IN ROMANICA!

victor L (285 comentarii)  •  27 iulie 2015, 19:52

dle Geambasu,
as fi interesat sa ne explicati cindva cum este „o deposedare ca la carte”, ca dl Craciunescu nu reusea sa va convinga de faptul ca a fost deposedare corecta, o faza dintr-un meci.
Desi deposedarea era clara si corecta, dvoastra insistati sa spuneti ca nu a fost „ca la carte” 😛
Saracii arbitri judecati de asemenea jurnalisti!

vasilache (5 comentarii)  •  27 iulie 2015, 23:27

Si traseul mai usor la Mondiale a fost mai usor. Recunoscuse Laszlo intr-un interviu ca favoritele s-au incurcat inainte sa joace cu Romania. Dar a fost meritul fetelor acum, cum a fost meritul maltor echipe de data asta. Dar gsp se remarca prin datul cu mucii in fasole, ca nu par a avea specialisti pe handbal ci editoerialisti care-si dau cu parerea aiuristic pe alte sporturi.

vasco (267 comentarii)  •  28 iulie 2015, 6:55

S-a ïntamplat”cam ceeace se intampla de obicei cu juniorii nostri,adica nu prea confirma ca seniori.Cauzele tin de educatia primita acasa,de constanta in pregatire si administrarea propriei cariere,de drumul ales in societate de catre fiecare.Daca am fi fost buni organizatori ai propriei societati,ca si nemtii de exemplu,am fi confirmat talentele atator generati de copii si de juniori.Va mai aduceti aminte de „canguri”?Ce echipa nationala am mai fi avut…!

Comentează