Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cum să învingi o prinţesă războinică

Garbine Muguruza era un obstacol pe care trebuie să îl urci, nu să-l ocoleşti. Simona aşa a procedat

Permalink to Cum să învingi o prinţesă războinică
joi, 23 aprilie 2015, 2:54

Cum poţi transforma un început de complex într-o luptă pe care ştii că nu ai voie să o pierzi? Luptînd. Cu concentrare, cu atenţie. Şi cu o doză de revoltă. Este atît de simplu de spus şi atît de complicat de tradus în fapte!

Simona Halep contra Garbine Muguruza, fata aceea care anul trecut la Roland Garros nu i-a lăsat decît 4 game-uri Serenei Williams.

A fost cea mai dură înfrîngere a americancei din întreg palmaresul ei de aproape 20 de ani la Grand Slam-uri. Muguruza, una şi aceeaşi cu învingătoarea Simonei din meciul de Fed Cup de la Galaţi.

Numai că Stuttgart nu e Galaţi, zgura nu este suprafaţă sintetică lipită cu superglue, iar Simona nu poate fi păcălită de două ori la rînd.

În general, a o învinge azi pe Simona este o întreprindere complicată. O spune şi vînătorul de mistreţi, pe care îl putem suspecta de multe rele, doar că nu se pricepe la tenis, nu. Ion Ţiriac observa că Simona a ajuns la acel nivel la care nu te mai aştepţi să iasă din primul sau al doilea tur într-un turneu. Indiferent de numele adversarei şi de blazonul turneului.

Ce înseamnă asta? Ascensiunea pe o anumită treaptă valorică, de pe care cu greu eşti împinsă la vale. Un grad de experienţă şi de echilibru care îţi permite să îţi păstrezi cumpătul, să îţi scoţi adversarul din mînă cu mijloace sportive. Să îi tai avîntul, aducîndu-l pe strada ta.

Partida Simonei cu Garbine Muguruza a fost încă o demonstraţie de voinţă bine strunită. De tenis variat, care a abătut-o pe spaniolă din ritmul ei de Xenie, prinţesă războinică, pe care o vedeai cum se semeţea după fiecare punct cîştigat.

A fost şi un moment critic, aşa cum are nevoie un meci memorabil. La 2-0 pentru iberică, în decisiv, cu două mingi de break pentru aceasta, deci cu perspectiva rece a unui 3-0, Simona şi-a arătat clasa. Cu toate ingredientele care decurg de aici.

Dar, mai ales, a jucat cu curaj. Curajos, nu riscant. Nu riscul acela nebunesc al jucătorului de cazinou. De la 2-1 încolo în setul 3 a fost o poveste despre tenis de calitate, cu o învingătoare totuşi previzibilă.

O mare bilă albă şi pentru Muguruza, care nu şi-a dat ochii peste cap şi care a găsit puterea să recunoască un as al Simonei, peste decizia de aut a arbitrului de tuşă. Era final de set decisiv, iar Garbine avea şansa unui break care ar fi ajutat-o mult pentru o eventuală revenire.

Este răspunsul cel mai bun pe care îl puteam căpăta în contrapartidă la mîrlănia de acum cîteva zile, purtînd marca Bouchard. Apropo, am observat că sînt persoane care au comentat favorabil pe blog gestul canadiencei, ca reacţie la articolul „O federaţie regretabilă”. Asta spune multe.

O dată, că oamenii îşi exercită dreptul la opinie, la liberă exprimare. Că te poţi contrazice pe orice subiect, inclusiv pe tema sfericităţii Terrei. Ne mai spun mesajele favorabile gestului genialei Eugenie şi că libera exprimare nu este totuna cu spiritul liber. În spiritul celor scrise, sînt convins că voi fi aprig contrazis.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Rafa (3 comentarii)  •  23 aprilie 2015, 16:24

Corect, „caposenia” pozitiva a Simonei o ajuta sa ramana in meciurile in care incepe prost. In schimb, Muguruza e genul de jucatoare care, daca rateaza cateva mingi una dupa alta, cade in setul respectiv. Asa e si Bouchard. In ce priveste gestul blondei canadience, aceasta i-a facut atat de mult rau incat cred ca si ea il regreta acum. Eu oricum o vad pe Bouchard ca un fel de Kournikova. Adica o jucatoare cu putine rezultate notabile, umflata de marketing doar pentru profit.

Bine ca Simona a mai eliminat de pe lista o jucatoare fata de care avea un oarecare blocaj. Urmeaza sa mai escaladeze „everestul” Sharapova.

krankman (6 comentarii)  •  23 aprilie 2015, 16:28

Simona arata ca o luptatoare chiar daca nu are un joc tehnic foarte bun dar ne arata ca este pe drumul cel bun. Legat de gestul lui Buchard pot spune ca a fost aprofundat si comentat pana in adancul pamantului de presa mondiala , mi se pare ca a fost un mare fas care poate a fost un bine pentru Romania si pentru acel gest , fetele au castigat confruntarea cu canadiencele.
Dar nu poti face atat tam-tam pentru acest lucru , daca il facea cealalta jucatoare de simplu Abanda F cred ca nu exista nici 5% comentarii si articole pe paginile ziarelor din cat sa facut din cauza lui Buchard. Lumea sportiva se astepta la asa ceva pentru ca nu este prima oara cand aceasta canadianca capricioasa nu intinde mana . Dar deh , de obicei toate prostiile vand pentru ca este mai usor sa critici decat sa construiesti 🙂

Muflonu’ (3 comentarii)  •  23 aprilie 2015, 16:48

Spune-le asta colegilor tai de la gsp, d-le Geambasu. Acei colegi care scriu articole cu titluri de genul: „veste senzationala pentru Simona, rusoaica Sharapova a fost invinsa” sau „extraordinar, Serena Williams s-a accidentat, iar Halep a scapat de un adversar dificil”. Scrie o nota ceva si dedica acest „pamflet” ziaristilor angajati la gsp pe pila lu’ tata.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  23 aprilie 2015, 16:54

Foarte bun articol …asa este Halep la un moment dat a trebuit sa riste si a avut noroc …

napoca (2 comentarii)  •  23 aprilie 2015, 17:03

Se incearca musamalizarea faptului ca machidonca a refuzat sa joace pentru Romania in FED CUP….lucru care doare !!De fapt atat Bouchard cat si Halep au refuzat sa dea mana Romaniei!!

Acciduzzu (31 comentarii)  •  23 aprilie 2015, 17:36

Foarte corect comentariul Cristian! Meciul de ieri al Simonei, dar si ultimele evolutii din SUA, arata ca Simona s-a acomodat cu pozitia ei de leader in tenisul mondial. Si, a castigat o experienta uriasa, pe care o valorifica inteligent, in favoarea ei. Trebuie sa iei niste batai si sa faci niste greseli ca sa poti sa te controlezi si sa cauti (dar si sa gasesti) solutii de contracarare a adversarelor. Ceea ce ea face foarte bine in ultima vreme. S-a vazut ieri ca Simona e, intradevar, locul trei mondial, dar si ca are potential sa mai urce.
Despre Genie cred ca s-a vorbit destul si s-a cam spus totul. A facut o gafa si si-a primit rasplata. Si, si-a atins si obiectivul, de a fi in prim plan-ul mass media. Nu mai merita atentie subiectul. Replica echipei a fost raspunsul potrivit. Sa trecem mai departe. Sa vedem ce face Simona. Ii tinem pumnii. Asa o fata mai rar. Felicitari!!

tivireli (9 comentarii)  •  23 aprilie 2015, 19:54

deacord cu napoca , au refuzat amandoua sa dea mana Romaniei

Rafa (3 comentarii)  •  23 aprilie 2015, 20:23

@ napoca

Habar n-ai ce spui, baiete, asa ca ia niste nformatii de aici.

In 2008, dupa castigarea finalei epice de la Wimbledon contra lui Federer, Nadal nu s-a dus sa joace finala (atentie, finala!!!) Cupei Davis la Mar del Plata. Spania a castigat.

Del Potro a refuzat in 2013 sa joace pentru Argentina, ca s-a certat cu antrenorul.
Buchard insasi a refuzat initial sa joace in Fed Cup, a revenit doar pentru ca, stiind ca lipseste Simona, urma sa joace cu adversare mai slab cotate si era o sansa sa reintre in forma, mai ales ca juca acasa.
Thomas Muster n-a jucat in 1993 in Cupa Davis pentru Austria ca nu-i placea de un coleg.
Exeplele pot continua (iti recomand cartile lui Paul Fein despre tenis si relatiile dintre antrenori, jucatori, arbitri si patroni de turnee).
Simona Halep a spus adevarul, anume ca se pregateste pentru sezonul de zgura, iar jocul din Canada ar impiedica-o sa isi aranjeze calendarul pentru a atinge forma maxima la Roland Garros.
Lasa patriotismele ieftine, nu suntem la fotbal. Iar daca la anul Romania va atinge o semifinala sau finala in Fed Cup, sunt sigur ca vei fi primul care sare sa o pupe pe Simona.

Fane Gazon (3 comentarii)  •  23 aprilie 2015, 23:19

@napoca
Chiar daca autorul ar fi mutat subtil subiectul de la jocul Simonei la aspecte de ordin subiectiv, moral, cum ar fi prioritatile sportivei, ”musamalizare” este un termen care se foloseste atunci cand cineva este de vina.
Pentru indivizi cu o moralitate inalta, asa cum de pilda ma consider eu (trecand peste defecte marunte ca lipsa modestiei), fluturarea obsesiva, demagogica, a unui fals patriotism este un pericol mult mai mare decat orice tip de musamalizare etica.
La individual, in momentul de fata Simona duce drapelul Romaniei mult mai sus decat ar fi reusit abandonand aceasta lupta in favoarea competitiei pe echipe.
Va veni vremea, la anul, cand prezenta Simonei in echipa Romaniei va fi o conditie pentru a ajunge foarte sus, poate chiar pe podium.
Daca sunteti patriot, domnule napoca, rugati-va pentru sanatatea jucatoarelor noastre de tenis. Sunt niste fete minunate, toate.

Fane Gazon (3 comentarii)  •  23 aprilie 2015, 23:47

Tocmai am aflat ca Sharapova a fost eliminata de Kerber. Ma si bucur… cu moderatie (pentru locul 2 mondial pe care revine sportiva noastra), dar pe de alta parte sunt oarecum dezamagit, dorindu-mi o finala intre ea si Halep. Si nu sunt singurul, multi si-o doreau. Dar mai este timp… pana la Roland Garros.
Cristian, sper ca Simona te va ”obliga” sa scrii un articol la fel de elogios si dupa finala turneului.
”Halepeno” i se potriveste tot mai mult, asta reiese si din textul tau de acum… Superb auspiciu a nascut harul lui Brad Gilbert!

FYRY (51 comentarii)  •  24 aprilie 2015, 6:23

sa traiti,maestre

adrian (1 comentarii)  •  24 aprilie 2015, 9:07

SIMONA are puncte wta mai multe decat toate jucatoarele din Romania la un loc,aceasta spune multe despre reprezentarea individuala a tenisului din Romania la nivel mondial.Va veni o zi in care cei ce scriu despre „abandonul” de la FED CUP,vor cere scuze SIMONEI si ziua nu va fi prea indepartata.

AndreiDinGalati (10 comentarii)  •  24 aprilie 2015, 10:24

exact asta ziceam anul trecut. halep era inca copil la mentalitate se arunca cu capul inainte daca nu ii iesea se enerva si gresea pe banda rulanta gen bouchard. anul asta dupa australian open s-a maturizat : lupta pentru fiecare minge, isi corecteaza greselile si strategia din mers exact acel „adus al adversarului pe strada ta”. Mult success SIMONA si asteptam titlurile de GS

maya (1 comentarii)  •  24 aprilie 2015, 10:57

Am ramas perplex sa nu citesc in acest articol nimic despre arbitrii si steaua.ce se intampla,sunteti bolnav?

ciupi (376 comentarii)  •  24 aprilie 2015, 11:05

slava domnul;ui, azi joaca cu o adversara la care nu se uita de sus, fizic vorbind. in ceea ce o priveste pe bouchard, parerea mea de om harsit prin viata, este ca fata a dat de fofoloanca si a cam uitat de tenis.

papai (1 comentarii)  •  24 aprilie 2015, 12:20

din ” noul val” de jucatoare Muguruza mi se pare cea mai buna, si cea care pare sa aiba potential in a-si imbunati jocul. halep a batut-o pentru ca are experienta mai mare si ceea ce conteaza cel mai mult in jocul ei faptul ca isi foloseste creierul. inteligenta in joc a simonei e aspectul unde este net superioara, compensand minusurile aduse pe teren de lipsa fizicului.
daca nu era romanca probabil as fi urat-o. alta jucatoare care bubuie mingea si atat. dar…. asta e tenisul din ziua de azi in afara de radvanska, suarez, erani si pe alocuri ivanovici toate jucatoarele de top bubuie mingea si este suficient ca sa castige.
cele tinere care vin din spate au cam toate stilul asta de joc dar muguruza pare cea mai buna.

Comentează