Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Infernul lui Dante, paradisul fotbalului

FC Porto a arătat cum trebuie jucat fotbalul atunci cînd lumea îţi spune că nu ai nici o şansă

Permalink to Infernul lui Dante, paradisul fotbalului
vineri, 17 aprilie 2015, 8:35

Conferinţă de presă înainte de FC Porto-Bayern, sfert de finală din Champions League. Nu s-a întîmplat cam demult? Aşa a replicat cumva ironic Pep atunci cînd ziariştii au evocat victoria lui Porto în finala Cupei Campionilor din 1987. Contra lui Bayern, scor 2-1. Întrebarea retorică a lui Guardiola a fost însoţită de una dintre grimasele lui marcă înregistrată.

Strîmbăturile lui Pep au revenit în forţă pe Estadio do Dragao. Se întîmplase demult, într-adevăr. În alt secol, nu în alt fotbal, cum prea adesea sîntem tentaţi să credem privind numai cum arătau echipamentul şi frizurile jucătorilor de altădată. Lecţiile fundamentale ale fotbalului au rămas însă aceleaşi.

Una, dintre cele mai banale, spune că nu trebuie să îţi subestimezi adversarul. Niciodată. Indiferent cît de puternic şi de bogat eşti, ce palmares ai şi, mai ales, ce impresii ai despre tine însuţi. Continuarea aceleiaşi lecţii spune că trufia se plăteşte cu o dobîndă pusă parcă de cei mai răi cămătari. Şi se întoarce împotriva ta.

Victoria cu 3-1 a lui Porto este o poveste dincolo de absenţele grele ale bavarezilor. Robben, Ribery, Schweinsteiger. Porto nu este o echipă de săraci, nici la propriu, nici la figurat. Totuşi, fiindcă nu se putea măsura în bogăţie, palmares şi brand cu colosul din Munchen, Porto şi-a asumat cu demnitate rolul outsiderului. Am spus al outsiderului, nu al sparring-partnerului.

Porto a făcut o demonstraţie consistentă despre fotbalul jucat cu dăruire şi cu entuziasm, cu sufletul, dar şi cu mintea. Cu talent pus în slujba disciplinei tactice. Echilibru, inteligenţă, generozitate, risipă de energie.

Vedeţi, tot lucruri obişnuite, la îndemîna oricui. A oricui înţelege să muncească serios, aşa ca Julen Lopetegui, omul de pe banca lui Porto. Lopetegui, fost portar de rezervă la Barcelona şi coechipier odinioară cu adversarul de acum, nimeni altul decît celebrul Pep Guardiola.

Pe cînd Pep strălucea pe Camp Nou. Pe cînd Pep elabora jocul la mijlocul terenului pentru Barca, Lopetegui se pregătea în anonimat pentru ca la o eventuală accidentare a lui Busquets tatăl să intre şi el între buturi. Acum, în viaţa de după viaţa de fotbalist, Lopetegui este învingătorul lui Guardiola. Ce vreţi alt mesaj mai frumos?

Alex Sandro, Casemiro, Jackson Martinez, Brahimi, Quaresma. Jucători foarte buni, nu vedete ca Dante, în Infern, desigur, sau ca Lewandowski, autorul unui dribling şi jumătate în 90 de minute. Detenta în contratimp a lui Boateng din care a ieşit golul al treilea al lui Porto este speranţa că fotbalul va supravieţui sistemelor şi atotputerniciei banului. Aici se potriveşte zicala aceea referitoare la forma geometrică a balonului. Altă banalitate cutremurătoare care ne dă speranţe şi pentru returul de la Munchen. Tschuss!

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Florin (55 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 10:22

Dragao e o frizerie din Porto :))))))))))))))))))))

Florin (55 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 10:24

dante si luiz au venit in Europa ca staruri, dar brazilienii si alti sud-americani de-ai lor ii fac la orice ora si pe orice plaja clatite cu finetti.

pai n-avea dreptate halagian, mai intai la frizer si pe urma vii sa joci la mine :)))))

finala mourinho-guardiola (55 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 13:32

Io cred ca guardiola a invatat bine de la mourinho sa ia doar echipe cu lot beton, dar acum ca Bayern are accidentati E SIMPLU,

CUMPARA-L PE MESSI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Daca nu ajunge, si pe Neymar si pe Suarez.

Haide ca e simplu fotbalul!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 14:45

Noi am inteles sa muncim serios …la CSU …dar a venit o coada de topor Dura…si nu am mai fost primiti in cupele europene …

ciupi (376 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 15:00

daruire ca daruire, dar fara cele doua gafe si jumatate din apararea bavarestilor nu se stie cum se incheia afacerea. jocul echipei lui pep imi displace la fel cum cascam si cand piticii lui guardiola pasau odinioara milioane de invarteli de balon la mijlocul terenului. ca borussist ce sunt, sper ca portoistii se vor descurca si in infernul bavariei.

Tudor (3 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 17:33

ati intrat la criza de idei de ati dat acelasi titlu cu Niculescu? comentariu valabil si pt dumnealui…

mesmer (3 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 20:54

in retur bate Bayern 7-0…si nu ii halesc cu 3 kile de lamaie…!

Gheorghe Cheveresan (1 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 21:24

Articol de concluzii pertinente si lectie de predat la scolile de management sportiv. Pacat de iesirea in decor din ultimul paragraf : Boateng este ,totusi , fundasul campioanei mondiale iar greseala face parte din joc ; Dante este , sa nu uitam, brazilian. Cei care iau fundasi brazilieni isi asuma si riscurile de rigoare ; Lewandowski dribleaza cu mult mai putin decat o facea Lutu , daca asta o fi vreun criteriu..!? Totusi compararea celor doi este deplasata.

pawn (106 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 21:25

mi se pare stranie distantarea asta temporala fata de seara de primavara din 1987, cand madjer dadea gol cu calcaiul… si n-o spun pentru ca si eu sunt trecut de 40.
ideea este ca nimic nu se schimba dramatic intr-un interval asa de scurt.

yoz7777 (8 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 21:44

Nu te supara, dar cred ca ai vazut alt meci. Lui Porto ii vin manusa meciurile in care conduc. Sa primesti pomana 3 goluri, din care doua in primele 10 minute (bravo lor ca au profitat), sa ai bulanul ca Bayern sa nu aiba 6 oameni, din care 5 titulari si sa mai ai parte si de un arbitraj in favoarea ta, probabil ca si Chiajna ii batea pe Bayern.

Dar daca tu vezi o mare realizare in jocul lor (desi am apreciat efortul lor la pressing), astepta returul sa vezi strategia clasica a lui Porto, trageri de timp din secunda 1 si tavaleli, la astea sunt cu adevarat experti. Sau poate ma contrazice Lopetegui si ne arata si fotbal, nu doar aparare.

Cosmin (1 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 22:49

Sa fiu sincer cred ca Bayern trece de Porto chiar si dupa 3-1 in tur .Nu sunt fan Bayern 😉

Daniel B (1 comentarii)  •  18 aprilie 2015, 1:24

si ce? Bayern tot favorita e. le poate da 3-0 fara discutii prea mari la Munchen…

motanul incaltat (455 comentarii)  •  18 aprilie 2015, 2:11

OK, Porto a batut dar cu 3-1 . La un 2-0 pt Bayern sunt afara…. Orice microbist stie ca un 2-0 este de preferabil la un 3-1……..Iar 2-0 la Bayern mi se pare nimic…. Nu le trebuie 7-0 cum I-au administrat lui Sahtior, dupa ce in tur se terminase doar 0-0 iar Lucescu declara ca se poate intimpla orice….. Presupun ca nu s-a gindit ca o sa fie 7-0 pt Bayern……Iar daca I-ati lua un interviu acum , sigur ar spune ca Sahtior este peste Porto….

mihai (2 comentarii)  •  18 aprilie 2015, 10:09

Cred totusi ca meciul trebuie privit ca parte a unei duble manse. Din punctul asta de vedere, rezultatul scos de Bayern in Portugalia e bun.

seba (157 comentarii)  •  18 aprilie 2015, 12:56

acum cativa ani, cand antrena barcelona, guardiola spunea ca pentru a invinge intotdeauna trebuie sa fi mereu convins ca poti pierde. cred ca i-ar pinde bine sa-si aduca aminte cum gandea atunci cand avea mai putin fite.

masta (1 comentarii)  •  21 aprilie 2015, 22:42

Sunt curios care este titlul urmator….scriu la 5-0 pauza. De acord cu yoz7777

Radu (25 comentarii)  •  22 aprilie 2015, 10:15

Haa-hahhahah
Acum?.. ce mai comentati.. dup acest 6-1 cu 5-0 la pauza???
Poate indemnul la cumpatare ar trebui sa vi-l alscultati!

Comentează