Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Dorinel, imperfectul în lumea perfecţilor

Cîndva, demult, îi spuneam "Neamţul". Acum am uitat. Acum am devenit pretenţioşi şi neiertători

Permalink to Dorinel, imperfectul în lumea perfecţilor
marți, 14 aprilie 2015, 9:22

Recordmanul selecţiilor la naţională. 134 de prezenţe în tricoul reprezentativei, 16 goluri marcate. Se vorbeşte rar despre asta. Este unul dintre oamenii importanţi ai Generaţiei de Aur, dar atunci cînd îi enumerăm pe cei care ne-au bucurat la Mondialul american, pe el îl uităm. Începem cu Hagi şi Popescu, continuăm cu Ilie Dumitrescu şi cu Răducioiu, şi nu îl neglijăm pe Dan Petrescu. Pe el, cel mai truditor dintre salahorii de la centrul terenului, îl sărim din schema nostalgiei noastre. Da, fotbalul este o poveste a prezentului, cu depănarea amintirilor se ocupă pensionarii Cişmigiului. În curînd nici ei, timpul şi reţelele de socializare nu iartă.

„El” este Dorinel Munteanu, de cîteva etape antrenor la Astra. A venit la echipă după Oleg Protasov şi înainte ca arestarea patronului giurgiuvenilor să pună în discuţie viitorul echipei. Tot să fii pe banca unei formaţii adormite de greco-engleza lui Oleg şi dinamitată din interior de condamnarea colecţionarului de elefanţi! Astra urma să fie o pradă uşoară pentru Steaua. Aşa ne anunţase Raul Rusescu înaintea partidei, afişînd o siguranţă dezarmantă şi fără mască. La propriu. Vom juca mai bine şi vom cîştiga, a prezis atacantul, după care a zîmbit. Nu au jucat mai bine şi nici nu au cîştigat. Steaua îşi continuă coborîrea, lentă, dar cu atît mai parşivă. Mersul ăsta la vale încununează o serie de lipsuri. Lot subţiat, înlocuitori mediocri şi buni de gură (vezi Gabi Iancu, vezi Stanciu, vezi Tamaş cel veşnic încercănat), antrenor moale, care cu fiecare etapă se arată mai neputincios în faţa crizei de exprimare. Plus un patron care a vîndut la bucată cele mai bune terenuri – Sînmărtean, Szukala, Keşeru – pînă a rămas doar cu extravilanul – Neagu, Breeveld, Rîpă.

Am deviat de la subiect. Iar acesta nu era încă o elegie dedicată Stelei şi treselor ei pierdute, ci Dorinel Munteanu, antrenor la Astra. Aş lega felul în care au jucat Fatai şi compania de mesajul lui Dorinel. Activ, implicat, poate chiar agitat, transmiţînd mereu ceva jucătorilor. A fluierat, a alergat, s-a lamentat la ratări. S-a arătat nemulţumit de rezultat la final, fără să joace teatru, fără să recite o poezie, ca alţi colegi de breaslă. În general, a arătat ca un om pasionat de munca lui, ca unul căruia îi pasă şi nu aşteaptă mila cerească. Ziceai că Astra trage să menţină distanţa faţă de Tîrgu Mureş, în timp ce Steaua părea o formaţie plictisită, lipsită de griji şi de obiectiv.

Ştiu că Dorinel Munteanu nu are foarte mulţi admiratori. I se reproşează tot felul de lucruri, cu temei sau fără. Rămîne totuşi antrenorul campion cu Oţelul, dar şi cel care s-a plimbat vremelnic prin spaţiul extra-sovietic. Mordovia, Kuban, Qabala, halte nereuşite. El, imperfectul care trăieşte într-o lume de perfecţi, încearcă totuşi să îşi facă meseria cu o temeinicie deloc la modă. Pentru asta nu merită nici statuie, nici ode. Invocata Românie a lucrului bine făcut ar putea fi şi ţara lui Dorinel Munteanu. Mai ţineţi minte că i se spunea „Neamţul”?

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Emilian (91 comentarii)  •  14 aprilie 2015, 9:43

Foarte frumos, mi-a placut! Sunt convins ca daca „colectionarul de elefanti” va avea putina rabdare (si se pare ca vrean-nevrand dupa gratii trebuie sa cam ai rabdare…) Dorinel va obtine niste rezultate foarte bune.

n00dles (32 comentarii)  •  14 aprilie 2015, 9:55

„Neamtul” a avut atat caracter in el incat a ales sa ii faca jocul lui Piturca si sa stea la Nationala pana sa il depaseasca pe Hagi, cel mai mare fotbalist roman, colegi de generatie fiind, pe deasupra. Stiu… o sa invocati placa aceea uzata, cum ca „fara carausi, Pianistul de la etaj nu ar avea la ce sa cante”. Dar nici dupa ce se retrage Pianistul nu trebuie ridicat in slavi carausul care ramane sa duca pianul pe acoperis, sperand sa primeasca aplauzele intregii lumi pt acest lucru.
Dorinel Munteanu este neamt la infatisare. La caracter este un rus de la tara, care scuipa din doua in doua secunde.

17 Nentolae Tiranicioiu, sport sanatate si tutun, ca va spun (677 comentarii)  •  14 aprilie 2015, 10:51

Da, caci are o darapanatura linga Köln. Do-ri-nel. Va pleca cu scandal si de la Astra, ca de peste tot.
Are lot, are rezerve, are tot. Dar ce repede se uita cifre si fapte:
In ultimele 9 meciuri a adunat 11 puncte. A pierdut cu Iasiul, Clujul iar la Brasov si Petrosani a egalat cu noroc la final. Acasa o are ca Sumudica, 2-2 cm.
S-a agitat caci juca cu Steaua. Sa-l vedem cu ASA caci e „incoruptibil“. O Steaua decimata. Vinzari, prostie, accidentari, suspendari, jocuri multe in 3 competitii plus Ferocii unde Tata Puiu i-a scos din ritm. Plus doua jocuri cu Do-ri-nel in care ai lui, in loc de minge, au vazut doar gioalele stelistilor.
Steaua juca in 10 minus Breveld iar pe banca era Dica si Rosu.
Astra juca in 11 plus Breveld iar pe banca avea solutii, jucatori mai buni ca pe teren.

In plus Judecatorii i-au acordat credit si liniste lui Do-ri-nel, iar la Steaua au strecurat Pisica.

csongi (18 comentarii)  •  14 aprilie 2015, 11:33

Etapa următoare neamțul Dorinel merge în deplasare la Hagi. Va pierde exact numărul de puncte câștigate cu Gâlcă. Nu îi reproșez nimic, că doar nu el a inventat cooperativa. Este doar parte din sistem.

andrei (698 comentarii)  •  14 aprilie 2015, 11:46

Dorinel nu trebuia laudat dupa acest meci…La declaratiile de dupa acesta a spus ca echipa lui a fost dezavantajata de arbitraj dar nu mai spune nimic pentru a nu lua din meritele echipei…Si totusi in acest meci au fost doua obsaituri sanctionate gresit in situatii limita.Desigur ca faza cu Popa o stie o tata intreaga dar toti par a uita ca acelasi arbitru a lasat un obsait mare pentru Astra.Poate gresesc eu si dv. sunteti de acord cu Dorinel…Nu ca m-as mira…

hahaha (2 comentarii)  •  14 aprilie 2015, 13:40

Personajul asta este din ce in ce mai antipatic, de ce ne aducem aminte si ii spunem ca este campion? a furat cat a putut, acum s-a ales praful de otelul

Leo (1 comentarii)  •  14 aprilie 2015, 15:48

Poate ar fi fost mai bine să ai rabdare si sa scri acest articol dupa meciul Astrei cu ASA.
Să vedem cat de neamț e „neamțul” care are in cariera lui de antrenor o gramada de bile negre pe care cei din generstia lui de”aur” nu le au niciunul din cei amintiti de tine.

cfrescu (24 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 1:19

încă o fosta și actuala valoare națională de neprețuit distrusa de o campanie josnica de linșaj mediatic… asa se întâmplă când încerci sa fii neamț, altfel decât ceilalți, sa refuzi jocurile de culise tradiționale, felicitări România!

Florin (55 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 13:21

Dorinel a fost un jucator imens, doar ca a jucat in principal la dinamo, si acest cuvant ne doare, este baietii?

Pe vremea lui aveam un flanc stang care te incanta, facea combinatii pe metrul patrat cu selimes, nu era doar un salahor, avea pasa lunga de nivel mondial, a dat gol cu Anglia etc. etc.

Ce sa vorbim atata obiectiv, ce suntem fraieri (ca nemtii), noi vorbim cu folos ca memestoica, facem presiune la arbitri, la jurnalisti, ne vedem de p.m. alei noastre.

Uite cam ce ramane: dorinel e prieten cu selimes, deci cu ungurii, are ceva cu steaua de cand era prea slab acilesica la noi, s-a luptat cu rautate, face sigur blat cu asa, sigur fura si arbitrul, sigur ne uraste pentru ca suntem ape buna dreptate aroganti.

baeti, mai dezaglomerati pe 41, mergeti pe jos si ganditi-va ce frumos era pe vremea cand un laca si un belo si un tudorel si un majearu nu udau pantalonii si nici chibitul nu era frustrat de „performantele” sferturi/semifinale/grupe cl…sa nu fim penibili, nu de altceva!

ionut (2 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 23:30

Nesimțire ori neștiință! Dorinel a fost unul dintre cei msi constanți jucători ai „generației de aur”! Știți cumva vreun meci in care a fost slab? Apoi a facut echipa la U Cluj… xampion cu Otelul

Dordemunti (1 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 15:55

Buna ziua,
Cu siguranță nici unul din cei care v ați exprimat opiniile mai înainte,nu ați jucat fotbal.Despre ce vorbim?Caracter?Al cui?
De

Comentează