Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Respectul meseriei

Mircea Rednic şi Costel Gâlcă ne-au amintit ceva esenţial. Fotbalul este o activitate menită să atragă, nu doar o fabrică de rezultate.

Despre calitatea unui meci. Despre ritmul bun pe toată durata întîlnirii. Despre realizări individuale, dramatism, suporteri frenetici, vreme […]

sâmbătă, 7 martie 2015, 8:43

Mircea Rednic şi Costel Gâlcă ne-au amintit ceva esenţial. Fotbalul este o activitate menită să atragă, nu doar o fabrică de rezultate.

Despre calitatea unui meci. Despre ritmul bun pe toată durata întîlnirii. Despre realizări individuale, dramatism, suporteri frenetici, vreme rea şi teren de fotbal, nu cîmp de antrenament pentru găini, gîşte şi alte orătănii. Vorbim şi scriem rar despre astfel de lucruri, care nu sînt de fapt lucruri, ci fapte, oameni şi joc. Fotbal într-un cuvînt. Fotbal românesc, dar cu mulţi jucători străini pe teren.

Vorbim şi scriem despre Petrolul-Steaua 1-1 la Ploieşti. Poate că meciul acesta contînd ca manşă tur a semifinalei de Cupă vine la timp să ne alunge starea depresiv-defetistă. Există semne încurajatoare în oceanul acesta de suspiciune şi insolvenţă. Nu, nu ne vom lăsa cuprinşi de fierbinţeala unui optimism disproporţionat după o oră şi jumătate, plus cele cîteva foarte importante minute de prelungiri. Dar parcă este nevoie să ne extragem un pic din frenezia negării. Nu te poţi hrăni doar cu fiere şi să rămîi teafăr la minte.

Nu a fost perfect, dar a fost bine. Microbiştii cu oarecare experienţă au simţit starea aceea de confort pe care ţi-o dă un meci în care fotbalul este principala preocupare. Asta înseamnă să priveşti cu precădere spre poarta adversă şi să te preocupe mai puţin să distrugi ce construieşte celălalt. Antiteza cu partida de la Craiova era imediată şi dincolo de probabilitatea ca mulţi olteni, craiolguţişti sau mititelişti, să fie iarăşi vituperaţi, rămîne aspectul partidei. Faze cursive, ocazii de gol, reuşite personale. Stadionul, gazonul şi atitudinea profotbal a jucătorilor, dar mai ales a antrenorilor, au făcut posibilă întîmplarea de la Ploieşti. Şi ajungem la miezul problemei.

Mircea Rednic şi Costel Gâlcă au un lucru comun. Respectul pentru meserie. Sentimentul onoarei profesiei dincolo de minusuri de caracter sau de plusuri în cont. Cum se traduce asta pe cîmpul de joc? Simplu. Printr-o atitudine pozitivă faţă de fotbal. Prin generozitate faţă de oamenii din tribună, cărora nu le dai să mestece rumeguş spunîndu-le că rezultatul scuză orice. Petrolul nu s-a retras strategic la adăpostul acelui 1-0 semnat de debutantul Tchite încă din minutul 20. Teixeira, Vasilache şi Astafei au continuat să atace poarta lui Arlauskis, şutul primului, oprit doar de bară, fiind o dovadă cît se poate de solid-contondentă. Trecuseră 3 minute după pauză, iar ploieştenii ştiau că au în faţă o echipă căreia nu trebuie să-i dai nici un vîrf de deget ca să îţi ia toată mîna. Lipsită de strălucire, dar combinativă, Steaua a mestecat aplombul Petrolului. Gâlcă a mizat din nou şi sinucigaş la prima vedere pe posesie prelungită, pe combinaţii tehnice. Poate că egalarea din minutul 90+4 să fi fost şi rodul norocului. A fost acolo însă şi masa critică la care s-a ajuns prin insistenţa lui Prepeliţă, Chipiciu şi Adi Popa.

Nu sîntem la ora de religie să stabilim dacă Dumnezeu ţine cu cei drepţi, aşa cum pretinde Chipciu, cu caz particular fotbalul. Ţine însă, fotbalul, cu cei care nu trişează. Am observat supărarea lui Mircea Rednic din finalul partidei şi cred că asta este de bun augur. Ne aşteaptă un retur măcar la fel de interesant. Mă bazez pe ţîfna lui Rednic şi pe viclenia lui Gâlcă, şcolită în Spania. Dacă mă înşel, ceea ce se prea poate, să fiu trimis în exil pe stadionul Extensiv!

Comentarii (16)Adaugă comentariu

putin (7 comentarii)  •  7 martie 2015, 13:33

… dupa steaua-petrolul a mai aparut si dinamo-a.s.a. tg mures deci cu o floare nu se face primavera , dar cu doua ? Cred ca sunt primele meciuri mai frumoase in mocirla din divizia A , nu stiu daca antrenorii ajuta , sau echipele dar clar insolventele omoara .

adi_stelistul (454 comentarii)  •  7 martie 2015, 14:25

Interesant articol, mai ales cand citesti printre randuri (sau chiar in ultimele lui cuvinte) ce l-a motivat.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  7 martie 2015, 14:56

…terenul pe care s a jucat Ceahlaul -Pandurii …a fost mult mai rau decat Extensiv …dar mult mai rau …

grig (20 comentarii)  •  7 martie 2015, 16:14

chiar daca nu sunt stelist nu pot sa nu remarc ca Galca se descurca f bine cu ceea ce are.Manelistul de Regenkampf nu stiu ce ar fi facut! Rednic a demonstrat deja si nu cred ca e o surpriza ca stie meserie,la relatiile umane ar trebui sa mai umble.

andrei (698 comentarii)  •  7 martie 2015, 16:42

Desi nu sunt rapidist ultimele doua meciuri au fost o bu na propaganda fotbalului…Mai adaugam si pe dinamovisti,poate ASA …si ne dam seama ca spiritul fotbalului nu s-a uitat la vechile echipe…Craiova…fara sa jignesc pe nimeni este oglinda lui Cirtu…Sa ne amintim cum a plecat de la Steaua dupa o luna ca nu se putea face nimic si uite ca a venit Olaroiu si a schimbat fata echipei…Si atunci era Gigi la Steaua dar toata lumea era de acord ca avea antrenor.Gilca mai are mult de demonstrat…Fata de toate celelalte echipe ,acum el are multe atuuri ,majoritatea datorate lui Gigi-jucatori,salarii.cantonamente…

andrei (698 comentarii)  •  7 martie 2015, 17:08

@grig
Rednic mai are si …strimbe.La Botosani numai arbitrul a facut ca Petrolul sa aiba sut pe poarta.

lute (30 comentarii)  •  7 martie 2015, 19:05

nu știu să fi citit mai mult de trei articole apreciative scrise de dl. geambașu. acesta ar fi unul dintre ele.

MICKEY13 (6 comentarii)  •  7 martie 2015, 19:36

Mda… Nu stiu de ce se tot ridica in slavi prestatia Petrolului… In partida de joi eu am vazut 3 faze de ale lor care merita amintite… golul (care cred ca a fost off-side!), sutul lui Astafei putin pe langa si bara lui Teixeira. In rest au stat la cutie cu nonsalanta, fara scrupule… De timp numai ei stiu cat au tras de timp! Sa te lamentezi si sa zici ca nu ai castigat din cauza arbitrului care nu a eliminat un jucator advers, cu toate ca tu ai trecut doar de 3-4 ori linia de centru in repriza a II-a, tine de bunul simt! Cu Brasovul nu am vazut meciul si nu ma pot pronunta, dar pe cel de la Botosani am vazut fragmente… Pai insolventii au avut un joc minunat de infect… un sfert din ocaziile botosanenilor, un sut pe poarta (golul din penalty). Intrebarea mea pt dl. Geambasu: „unde ati vazut insolvenii din Ploiesti ca joaca fotbal?”

urzica (1 comentarii)  •  7 martie 2015, 20:45

@ ovidiu_3003 „…terenul pe care s a jucat Ceahlaul -Pandurii …a fost mult mai rau decat Extensiv …dar mult mai rau …” Ai dreptate, pe Extensiv se putea planta orez. Sub Pietricica, niciodata!

Dr-Acu (5 comentarii)  •  8 martie 2015, 9:50

O surpriza frumoasa, in acest sens, a fost si Rapidul. Nu puteam sa-mi cred ochilor ce vad! Cata daruire!!
Si o spun ca „dusman” al Rapidului, dar prieten al fotbalului adevarat.

ciupi (376 comentarii)  •  8 martie 2015, 16:05

nu mai pomeniti, va rog, de morti in casa ligii! nu ma refer la rednic sau galca, ei doar ii cara sicriul, ci de fotbalul in sine, mortul nostru din curte.

ciupi (376 comentarii)  •  8 martie 2015, 16:09

am fost luni in giulesti, se vede in dreapta ca sunt rapidist, am vazut o lupta strasnica si inegala, dar la rece judecand niciuna dintre cele doua trupe n-a jucat prea mult fotbal. rapid are o scuza: a jucat juma de meci in noua oameni, viitorul il are pe gica…

gabi (1 comentarii)  •  8 martie 2015, 16:28

despre arbitrajul din repriza 2-a nu spuneti nimic.sunt cel putin 15 greseli ‘inexplicabile’ ale arbitrilor in defavoarea petrolului.etapa trecuta urla toata presa ca nu s-a dat penalty la caderile stelistilor in careul advers.presiunea pusa pe arb a avut efect.din pacate, au de suferit jucatorii si prostii din tribuna.avem nevoie de un campionat corect,unul in care arbitrul sa fie discret,in care comisiile frf sa nu mai amendeze echipele pt orice fleac .altfel,1n 2 ani liga1 este in faliment.

Dumitrica Bogdan (3 comentarii)  •  8 martie 2015, 21:06

O dovada ca esti rau intentionat.Ai scris de rau de improvizatul teren de la Craiova si ai avut dreptate, dar nu ai scris nici un cuvant de impecabilul teren de la Ploiesti care a rezistat inclusiv pe ploaie.Dar sluga oierului scrie functie de unde mananca.

Chris Franke (1 comentarii)  •  9 martie 2015, 3:50

A murit Edgar Froese,a murit Tangerine Dream !!

Laurentiu (1 comentarii)  •  9 martie 2015, 15:16

In legatura doar cu titlul am o intrebare scurta :
„Cat respect pentru meseria de ziarist au aratat oile anonime care au scris deseul „Revoltă în „haită” » Jucătorii lui Mihai Teja, scoşi din sărite de managerul Daniel Stanciu ” ?”

Comentează