Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Gerrard, ultimul tackling

A început cu o scrisoare adolescentină. S-a terminat cu un comunicat rece, pe site-ul clubului. You’ll never walk alone?

La 15 ani se prezenta ca un băiat sociabil. Visa un post de titular la Liverpool şi o relaţie sentimentală care […]

luni, 5 ianuarie 2015, 8:59

A început cu o scrisoare adolescentină. S-a terminat cu un comunicat rece, pe site-ul clubului. You’ll never walk alone?

La 15 ani se prezenta ca un băiat sociabil. Visa un post de titular la Liverpool şi o relaţie sentimentală care includea întemeierea unui cămin. Steven Gerrard se numea preadolescentul cu idealuri atît de îndrăzneţe şi de domestice în acelaşi timp. Steven îşi punea atunci dorinţele într-o scrisoare. Pe vremea aceea, deşi încă un copil, nu i se spunea Steve G şi nu avea de unde să ştie că toate i se vor îndeplini însutit. În cei peste 16 ani petrecuţi pe Anfield Road, Gerrard a jucat aproape 700 de meciuri în tricoul roşu al cormoranilor, a cîştigat nenumărate cupe şi trofee. Plus respectul coechipierilor, adversarilor, antrenorilor, suporterilor, ziariştilor şi patronilor. De cele mai multe ori, respectul s-a topit în admiraţie. Admiraţia, respectul, valoarea şi devotamentul au fost cuantificate şi în bani. Gerrard are un salariu anual de aproximativ 9 milioane de euro. Suficient pentru îndeplinirea tuturor visurilor.

Pe 3 ianuarie 2015, la 19 ani distanţă de celebra scrisoare adolescentină, FC Liverpool a anunţat că Steven Gerrard a hotărît că nu îşi va reînnoi contractul scadent în vară. Concomitent, clubul a comunicat intenţia căpitanului legendar de a se transfera în Major Soccer League. Atunci, în acel moment precis, legenda s-a spart în mii şi mii de cioburi. Povestea iubirii pe viaţă dintre Liverpool şi Gerrard s-a transformat într-o istorioară urbană despre bani. Despre preţul corect. Preţul prin care un club nord-american plăteşte o vedetă îmbătrînită de luptele din Premier League, dar numai bună de expus vederii mai puţin cunoscătoare a publicului yankeu, care preferă şi va prefera de-a pururea un touchdown unui tackling. You’ll never walk alone s-a transformat brusc în You’ll ever walk for better.

Este Steven Gerrard de acuzat că a procedat aşa? A trădat el sau a fost trădat de propriul club? Şi-a dorit Steve G să dea lovitura pe final de carieră, fiindcă americanii plătesc foarte bine, ori nu a avut de ales, pentru că Brendan Rodgers, managerul lui Liverpool, îşi avertizase vedeta că statutul său sacrosanct în echipă este pe sfîrşite? Răspunsurile la toate aceste întrebări ţin de perspectivă. De context. De plasare temporală. Dacă trăiam încă vremurile în care puştiul Steven îşi punea nişte dorinţe într-o scrisorică, puteam vorbi despre loialitate viageră. Despre fidelitate absolută în relaţia vedetă-echipă. O viaţă pentru o singură echipă. O echipă pentru toată viaţa. Ceva fundamental s-a schimbat însă de atunci încoace. Scrisoarea ar fi fost acum un mesaj sprinţar pe Facebook, prizat cu milioane de like-uri.

Esenţa lui ar fi fost foarte clară. Acum fiecare este dator faţă de el însuşi şi faţă de societate să meargă de la bine la mai bine. Statornicia este o marfă perisabilă şi mai ales demodată. Semnalul fusese trimis de acum cîţiva ani, atunci cînd Realul îi dăduse papucii, mă rog, ghetele, lui Raul. Bruma de romantism a fotbalului primise şi ultima lovitură. De atunci a murit legenda despre legendele care se nasc şi mor sub aceleaşi culori. Şi pasul de la Merseyside la No Mercy.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

bogdan (4 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 9:39

Companiile au responsabilitate fata de actionari si de investitori. Echipele de fotbal au responsabilitate fata de investitori si suporteri care participa cu bani grei pentru ca acest club sa mearga mai departe. Ce face o echipa sa reziste in istorie? Rezultatele. Jucatorii vin si trec, generatia de suporteri de dupa 2000 nu va avea habar vreodata de jucatorii care au jucat in anii 70, cu exceptia acelor numere de campionate si cupe europene castigate care te transforma in legenda. Are Steven Gerrard rezultate? Pe plan european, fara indoiala, are un champions league castigat si o finala, care s-au petrecut din pacate acum 8-10 ani. Care sunt perspectivele lui de a mai aduce rezultate? Sunt aproape zero. Stiu ca are si functia de coordonator si de adeziv pentru o banda de straini care vin si pleaca de la Liverpool, dar asta nu este de ajuns pentru a-l mentine in echipa. Adevarata drama a lui Liverpool a fost cand l-au dat pe Suarez, cel mai bun jucator al sezonului trecut. L-au dat pe o suma enorma, au riscat si au sperat sa il inlocuiasca cu cineva de valoare similara, si au pierdut.

radu (1 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 10:28

Eu cred ca si-a facut datoria cu varf si indesat pe Anfield , nu e jucatorul care sa stea pe banca ,nu a vrut sa fie pensionat fortat(a patit-o la noi Danciulescu) .
Si mai departe un citat dintr-un articol GSP : „”Într-o zi, nu cu mult timp în urmă, Brandon Rodgers mi-a spus că e vremea să am grijă de mine, să nu mă epuizez în prea multe meciuri. Sînt suficient de deştept încît să realizez mesajul. E corect, am 34 de ani, 35 pe 30 mai, dar foarte greu de acceptat. Sînt aici din 1988 şi am ştiut că, într-o zi, totul se va sfîrşi. Sfîrşitul e în 2015. Cea mai dificilă decizie a vieţii mele”, a mărturisit Gerrard. Căruia i s-ar fi înjumătăţit salariul dacă ar fi rămas, susţine presa britanică!”

xolv (21 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 12:18

Cred ca a fost platit suficient de bine incat sa nu-si faca griji, si in nici un caz nu s-a dus pentru bani. A preferat sa plece decat sa sacrifice reconstructia echipei. Orice echipa trebuie facuta in functie de valoarea actuala, nu de sentimentalismele infantile. Raul a stiut ca i s-a incheiat era, dar Totti a sacrificat orice reconstructie. Jucatorii fideli unui singuri club sunt singurul tip de monogamie in care cred barbatii.

mihail (22 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 12:47

Tot ce s-a scris aici este foarte adevarat si real (crud cateodata , dar real ) asta , una . A doua , maestre , matale de ce ai plecat de la Prosport ?!!?Si de la Sportul Romanesc ?!? Nu-mi insulta inteligenta , nu-mi spune ca te plafonasesi !!

Catalin (6 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 12:52

As dori sa nu mai subestimam ce nu cunoastem. Publicul american de fotbal (soccer) este un foarte bun cunoscător al fenemenului, iar fotbalul englez este cel mai vizionat (in ciuda orelor „ciudate”.

Astfel de ce nu ar merita si ei sa vada jucand live o legenda pe care o tot vad de 10 ani doar la TV

dan (12 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 13:09

Vezi lucrurile dintr-un unghi ciudat. Cum sa vorbesti de tradare cand nu a plecat nici la United nici la City sau Arsenal? Omul a stat o viata pe Anfield…Te-ai gandit ca poate fi o retragere onorabila? Ca este modalitatea cea mai eleganta de a continua sa joace dar nu la nivelul Premier League. Mereu vedem pete in stele dar sa ne luam de unul din putinele exemple de loialitate din lumea sportului e deja prea mult. Macar sa avem noi un sfert din spiritul si devotamentul lui! Ati terminat cu cancan urile din romanica si ati inceput cu sterile externe?? Ia zi mai bine de Sanmartean! Ce parere ai? Sa pleci la jumatatea drumului la camile pentru bani e bine?? Ahhh…stai…el poate.
Un an nou bun sa ai.

t.rex (10 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 13:20

Stevie a plecat pentru ca inca nu se poate desparti de fotbal, ca jucator.
Liverpool a decis ca nu mai are nevoie de el full time.
Intre a sta pe banca sezonul viitor prinzand tot atatea minute cate prinde Drogba si a pleca intr-un campionat exotic, a ales ca macar acum la final sa incerce si altceva.
A apus era joburilor pe viata. In toate domeniile.
A iubirilor pe viata, nu. Daca Stevie pleaca acum, nu inseamna ca nu mai iubeste Liverpool.
Cariera lui la Liverpool probabil ca nici n-a ajuns la jumatatea drumului. Si cu toate astea el este deja o legenda.

11 (21 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 13:26

A plecat sau mai bine zis o sa plece pentru ca de vreo doua sezoane a inceput sa traga echipa inapoi si nu de dragul banilor. Noi, cei obisnuiti cu bomba tanase , Sanmartean si alte specimene avem impresia ca si Gerrard mai joaca insa Premier League nu e Liga1 si ce e bun aici nu e bun si acolo.

kellusan (1 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 13:40

Raul a fost data afara pentru un simplu motiv: avea nr 7, ia Realul vroia sa scoata bani din marca CR7. Cr Ronaldo a jucat un an cu nr 9, timp in care Raul a frecat banca de rezerve. Oricum, si cu Hierro au facut la fel. Nu e nimik nou la Real sa-si dea afara valorile pe usa din dos…

ek (3 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 14:30

o fi vorba si de bani,insa si daca nu lua nici un ban sau daca aducea bani de acasa pt.club – Gerrard nu e un tip sa fie ignorat la club,practic e cel mai influent om din club si orice cuvant al lui atarna greu acolo – Agger a spus-o deschis ca nu se intelege cu Rodgers si a plecat la numai 29 de ani la Brondby, Carra s-a retras – mi se pare o solutie eleganta pentru toata lumea ca Gerrard sa plece si sa-l lase pe Rodgers si pe investitori sa faca ce isi doresc – e nedrept sa spui ca e doar pentru bani.E si asta,dar motivul principal este ca Liverpool intra intr-o noua era, ramane de vazut ce vor reusi.

Johhnie B (5 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 14:38

Nu cred ca e vorba nici de bani, nici de tradare.
Are bani destui, stransi din Premiere League + nenumarate alte contracte.
Tradare era daca alegea sa mearga la orice alta echipa de top din Europa. Dar cum probabil nu a fost cazul, a constietizat ca i se apropie momentul retragerii si a ales sa o faca intr-un cimitir de elefanti (MLS). Si a dat the rainy England pe the sunny Los Angeles. Totusi…sa fim seriosi, cine nu s-ar retrage asa? 🙂

vlad (96 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 15:31

Articolul asta e complet gresit. Nu vorbim aici de un om care se duce la bani, avea salariu foarte mare si la Liverpool… probabil omul a simtit ca si-a cam atins limitele in Premier League. Stia si el ca nu o sa-l dea nimeni afara de la Liverpool, putea sa joace pana la 40 de ani acolo…. dar nu a vrut sa-si incurce clubul, sa joace mediocru, sa devina obligatie. Dar, simte ca vrea in continuare sa joace fotbal… asa ca a plecat altundeva, departe… Nu numai ca nu vad treaba asta ca o tradare, ca o distrugere a unei legende, ba chiar cred ca o intareste. Era mult mai simplu pt el sa-si continue cariera la Liverpool.

sorin (3 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 16:21

Domnule Geambasu, cu tot respectul, nu cred ca ati inteles nimic din ceea ce inseamna Stevie G. sau Liverpool. Si mai cred de asemenea, ca nu urmariti campionatul englez decat din punct de vedere informal si statistic.

dac.impielitzat (15 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 16:38

„Suficient pentru îndeplinirea tuturor visurilor”
da’ de unde stii mata cum si ce viseaza el?

articolul asta bate campii si nici macar cu gratie

seba (157 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 21:42

vlad a spus ce era de spus, simplu si la obiect.

spre finalul carierei ca gerrard au procedat si pele si gicu dobrin si nu le-a pus nimeni la indoila afectiunea fata de clubul cu care se identifica. mai mult, au umplut stadioanele si in alte parti, iar asta cred ca e cea mai importanta calitate a unui fotbalist, sa aduca oameni la stadion.

Razvan (26 comentarii)  •  5 ianuarie 2015, 23:07

As vrea sa va vad domnule Geambasu,pe la 60 de ani asa,ca vi se propune un contract gras de la Gazzetta dello sport. Sa va vad atunci daca ati refuza sau daca ati ramane aici in Romania,la Gazeta care va consacrat.Asta-i intrebarea 🙂

Nu cred ca e vorba de tradare.Sunt de acord cu ce au scris unii colegi de comentariu.Poate ca si-a atins limitele in Anglia.

smartass (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 1:27

Pentru toti amaratii de pe-aici care comenteaza fara creier, genul asta de jucator care joaca o cariera sub culorile unui singur club, nu ar trebui sa mai joace nicaieri altundeva. Daca o face este pentru bani ori pentru ca nu ii pasa de clubul respectiv. E vorba de demnitate, odata ce ai ajuns un mit. Daca tot nu mai poate full time, ar fi putut continua ca si Giggs fara sa se faca de ras. Adica, a refuzat de-a lungul carierei o gramada de oferte si bani de la alte cluburi mult mai importante si nu s-a putut abtine acum. Au fost alti jucatori mai buni ca el care s-au lasat la 32-33 ani pentru simplul motiv ca nu mai faceau fata la cel mai inalt nivel. Obviously, gerrard is not one of them.

Vlad (18 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 15:48

Mie personal imi pare mai mult ca Gerrard vrea sa evite sa devina un Totti, decat ca alearga dupa bani. A realizat ca nu mai e de nivelul Premier League si a ales sa se duca undeva unde inca mai poate face diferenta, decat sa devina o corvoada pentru propriul club, sa se agate cu dintii de ultima farama de reputatie pe care o are acolo si sa strice totul in jurul lui.

durden (270 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 16:41

Buna seara dle Geambasu. Sunt si eu curios: ce inseamna dupa parerea dvs „You’ll ever walk for better”?dupa 20 de ani de engleza, pe cuvant ca nu-mi dau seama.de asemenea i se zice Stevie G nu Steve. Asta asa ca idee. Macar sa fi fost doar astea lucrurile pe care nu le-ati inteles din toata povestea asta,insa citind articolul, ma indoiesc

Cipi1989 (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 16:47

Cu tot respectful domnule Geambasu, jucatorii precum Raul, Del Piero, Steven Gerrard, Ryan Giggs, Paul Scholes, Zanetti, Carles Puyol, etc., etc., etc. lista e lunga :)), vor ramane in istorie nu pentru transferuri in SUA, Australia sau mai stiu eu pe unde, ci pentru performantele de la echipele pentru care au jucat atata amar de vreme.
Daca sunt printer voi oameni care blameaza acesti tip de fotbalisti sa nu uite ca Ryan Giggs are deja 20 si ceva de ani de fotbal DOAR!!!!! la Manchester United, pe cand alti „idoli” ai tribunelor nu vor strange atati ani de fotbal veci pururi amin indifferent de echipa (vezi „marele” Cristiano Ronaldo in special).
Sper ca nu veti uita ca Gerrard si Giggs sunt poate ultimii din aceasta „specie” de fotbalisti care inca mai joaca in Europa. Cu ei, parerea mea, e ca se incheie o era, urmeaza domnia dolarului arab. Pacat 🙁
Va salut!

Comentează