Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cel mai bun sau cel mai vîndut?

Cristiano Ronaldo a avut un Mondial modest. Neuer, unul strălucitor, Robben, foarte bun. Ghiciţi cine-i favorit?

Neuer, Robben sau Cristiano Ronaldo? Asta vor decide cei 54 de ziarişti participanţi la votul de joi seară de la Grimaldi Forum din Monte […]

joi, 28 august 2014, 12:44

Cristiano Ronaldo a avut un Mondial modest. Neuer, unul strălucitor, Robben, foarte bun. Ghiciţi cine-i favorit?

Neuer, Robben sau Cristiano Ronaldo? Asta vor decide cei 54 de ziarişti participanţi la votul de joi seară de la Grimaldi Forum din Monte Carlo. 54 de ziarişti, cîte unul pentru fiecare ţară afiliată UEFA, inclusiv din partea celui mai nou membru, federaţia din Gibraltar. Ovidiu Ioaniţoaia, directorul Gazetei Sporturilor, reprezintă România la desemnarea cîştigătorului şi decernarea Premiului UEFA Best Player in Europe (Cel mai bun jucător din Europa).

Îmi închipui că Ovidiu Ioaniţoaia şi colegul din Gibraltar sînt despărţiţi de nişte ani de experienţă şi de anvergură a meseriei (bineînţeles de partea primului), traduşi în mii de editoriale, interviuri şi reportaje, plus cîteva zeci de mari competiţii la care directorul nostru a participat nu doar ca simplu votant al unei sindrofii continentale puse în operă de preşedintele Michel Platini în 2011. Dar acesta este preţul democraţiei şi al globalizării. Europa UEFA este mai mare decît Europa UE, nu numai prin numărul superior de iniţiale, şi se întinde din Israel şi Azerbaidjan pînă la stînca Gibraltarului, vatră ancestrală a fotbalului.

Trec repede peste îngrijorarea lui Ovidiu Ioaniţoaia privind soarta titlului de cea mai bună jucătoare din Europa, ca să ajung la subiectul principal al anchetei. Apropo, încă o paranteză. În ciuda trîmbiţatei sale dezvoltări, fotbalul feminin nu este şi nu va deveni, anticipez, o activitate foarte prizată de marele public. Nu trebuie să fii misogin ca să observi că fotbalul şi boxul sînt totuşi activităţi potrivite bărbaţilor, după cum baletul, să zicem, pune în valoare graţia feminină. Nu aveţi o senzaţie de inconfort cînd îi vedeţi pe lebădoi şi nu pe lebede în Lacul Lebedelor?

Neuer, Robben sau Cristiano Ronaldo? În prima corespondenţă din Principat, Ovidiu Ioaniţoaia anticipează că trofeul va poposi în braţele portughezului de la Real. Dincolo de charismă şi valoarea indiscutabilă, directorul Gazetei a identificat la Monte Carlo un element vechi de cînd lumea a ieşit din peşteri şi a inventat piaţa. Cristiano vinde mai mult şi mai bine decît ceilalţi la un loc, nu contează ce, de la tricouri şi brelocuri pînă la spoturi publicitare la şampon antimătreaţă ori mesaje umanitare.

Oamenii care cumpără mai puţin, dar se uită la mai mult fotbal vor fi însă nelămuriţi. Neuer a cîştigat titlul mondial la competiţia supremă a naţionalelor din acest an. A contribuit substanţial la acest succes formidabil. Iar Robben a fost printre cei mai în formă fotbalişti ai Olandei, medaliată cu bronz la Mondial. În contrapartidă, Cristiano Ronaldo, semiaccidentat sau nu, a fost o decepţie cu repetiţie la meciurile Cupei Mondiale din Brazilia. Mai puţin chiar decît Messi, CR7 nu a reuşit cu nici un chip să fie locomotivă pentru Portugalia.

Nu l-am întrebat pe Ovidiu Ioaniţoaia cu cine votează. Dar e ceva care îmi spune că nu merge pe mîna lui Ronaldo portughezul. Chiar dacă se va afla în minoritate.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

adi_stelistul (454 comentarii)  •  28 august 2014, 13:55

Sunteti nedrept cu reprezentantul Gibraltarului. Chiar daca reprezinta o echipa mica nu inseamna ca nu se pricepe la fotbal. In fond Gibraltarul e o stanca din Spania locuita de englezi. Cum sa nu fie cunoscut fotbalul acolo? Si apropo: am intrat pe site-ul federatiei lor. Se vand bilete pentru meciul cu Polonia. 26 de lire sterline. Ohoho!

Vlad (18 comentarii)  •  28 august 2014, 14:33

Mai putin „CHIAR” ????? decat Messi

Cand o sa intelegeti ca acel MVP acordat lui Messi este cat se poate legitim si nu are nici o legatura cu marketingul?

Daca v-ati informa putin ( o practica din ce in ce mai nefolosita in presa de azi)asupra a ce elemente sunt luate in calcul pentru un astfel de premiu, v-ati da seama imediat.

Si amuzant mi se pare ca toata suflare spune ca nu trebuia sa ajunga la Messi acel trofeu, dar nu are absolut nici un argument contra sau macar o alta propunere viabila.

De acord ca nu a fost stralucitor, si destul sub alti MVP ai mondialelor trecute, dar asta nu e vina celor ce au acordat premiul. Ei nu au avut de ales decat dintre jucatorii prezenti la WC2014, iar dintre acestia, jucatorul cu cel mai mare impact in echipa, jucatorul care a fost de cele mai multe ori decisiv pentru echipa sa prin realizarile lui individuale, a fost Messi.

Imi pare rau dar argumentul „…pentru ca nu imi place mie” nu are ce cauta in presa

Vlad (18 comentarii)  •  28 august 2014, 14:39

Si on topic…cu tot respectul pentru O Ioanitoaia, el inca nu a trecut de anii 80, nici in gandire, nici in viziune, nici in modul de a scrie. Articolele sunt inapoiate, pentru cititori cu 4 clase.

Gibraltarul este un mix englez-spaniol, natiuni care digera fotbalul, deci imi e tare greu sa cred ca omul de acolo nu se pricepe, si imi e si mai tare greu sa cred ca scrie si gandeste la nivelul copiilor de clasa a 4-a.

Personal, am o mult mai mare incredere in cel din GIB decat in O Ioanitoaia.

paul.o (5 comentarii)  •  28 august 2014, 15:17

In Gibraltar am intalnit o sumedenie de englezi de diverse meserii retrasi la varsta a 3a datorita climei.V-ar mira ca printre ei sa se afle si fosti jurnalisti sportivi de clasa ?
In alta ordine de idei, cat priveste fotbalul feminin aveti o gandire ca la 1920 cand lumea radea de femile care alearga 100 yards.De atunci au trecut aproape 100 de ani iar de atletismul si atletismul feminin pare ca a existat dintotdeauna. Fotbalul feminin a evoluat enorm in doar ultimii 30 de ani si ma astep ca in 10-20 de ani sa fie o normalitate.

Andrei (1 comentarii)  •  28 august 2014, 15:52

Domnule Geambașu, e vorba de cel mai bun fotbalist din Europa (în sezonul precedent), nu de cel mai bun fotbalist de la CM!

Ush (13 comentarii)  •  28 august 2014, 21:00

Mondialul a durat o luna. Trofeul este pentru ultimul an.

mario (1 comentarii)  •  28 august 2014, 23:06

Ce legatura are CM cu premiul uefa??
Au avut loc extragerile pentru grupele Champions League,s-a discutat despre cele 17 goluri marcate de Ronaldo in ultima editie si tu spui de CM? penibil…

motanul incaltat (455 comentarii)  •  29 august 2014, 0:42

Nu stiu ce cauta reprezentantul Gibraltarului, dar sincer -ce cauta Ovidiu Ioanitoaia????? Reprezentant al cui ca nu-mi dau seama ….Cumva al unui fotbal cu cea mai buna performanta un loc 5-6 la un CM acum vreo 20 de ani????Dar ca echipe de club??? Pai mi-e si rusine sa-mi aduc aminte….. 0 calificari in primavara Champions League si doar o prezenta in primavara Cupei UEFA acum …..cred ca sunt peste 10 ani…..Pai avem noroc cu Globalizarea ca ne lasa sa ne dam si noi cu parerea…..ca pe rezultate nu se justifica prezenta noastra acolo……….

Obiectiv (63 comentarii)  •  29 august 2014, 7:31

@ Vlad
Cat de pretentios puteti fi vis-a-vis de stilul jurnalistic! Este vorba, cumva, de aroganta tineretii?
Messi a facut cel mai bun Mondial (dintre ce 3 de pana acum), dar Robben a fost clar mai bun! Rodriguez a avut nesansa sa evolueze in mai putine meciuri, dar si asa a fost peste argentinian! Apropo de argentinan: a meritat Balonul de Aur din 2010?
In fine, Ronaldo a fost cel mai bun in Liga Campionilor 13-14, fapt de necontestat!

andrei30 (7 comentarii)  •  29 august 2014, 17:14

Geambasu, esti genul de ziarist extrem, extrem de subiectiv in tot ceea ce spui. Ai ideile tale fixe despre cum functioneaza lumea in general si nu prea iesi din ele. Trofeul nu se acorda pentru CM ci pentru activitatea sportiva pe ultimul an. Ronaldo a fost decisiv pentru echipa sa de club care a castigat decima anul asta in Europa. E la fel de indreptatit sa primeasca trofeul ca si Neuer sau Robben. Dar permite-mi sa te intreb totusi: recordul de goluri intr-un sezon de CL sau alte cifre impresionante ale portughezului, tot din brelocuri vandute s-au realizat?

Obiectiv (63 comentarii)  •  30 august 2014, 8:51

@ motanul incaltat
Pro memoria: Steaua a fost ultima oara in „primavara Europa League” in 2013, cand a eliminat pe Ajax si a invins pe Chelsea cu 1-0! O minima documentare ar fi evitat o astfel de greseala!

mimi (1 comentarii)  •  30 august 2014, 9:05

premiul s-a oferit pentru cel mai bun jucator din UCL editia 2013-2014 , Ronaldo a castigat trofeul+titlul de golgeter , Roben si Neuer , s-au oprit in semifinale ….Uneori chiar nu exista diferente intre ¨voi¨si redactorii de pe sport.ro 🙁

Steve Rudot (1 comentarii)  •  30 august 2014, 9:55

Traim intr-o societate bazata pe consumatorism. Si, astfel, trofeul face un drum al logicii. Neuer a avut un mondial excelent, dar si constanta lui Cristiano, sprijinul acordat propriei echipe, rasare ca un mac rosu-ncins intr-un lan de grau.
Ne ramane, totusi, un lucru frumos: sa privim, meci de meci, contributiile acestor mari fotbalisti. Si, privind peste cupe si titluri, sa ne alimentam hobby-ul si sa ne construim propriile clasamente.
Bafta si inspiratie, domnule Geambasu!

Florin (1 comentarii)  •  31 august 2014, 16:14

ma intreb cat de greu e sa te informezi catusi de putin…premiul e pentru cel mai bun jucator din sezonul ucl 2013-2014 ,nu are absolut nicio legatura cu acest mondial,dar sigur ca scriem despre Ronaldo,Messi,duelul dintre ei,pentru ca asta atrage,nu?

Vlad (18 comentarii)  •  1 septembrie 2014, 15:22

@ Obiectiv… asa zisele „pretentii” ale mele sunt la nivelul minim al decentei. Comparati articolele lui O Ioanitoaia cu celelalte articole (de pe bloguri evident), adica cele scrise de Radu Cosasu, Tudor Octavian, Catalin Tolontan, Catalin Oprisan etc. Diferenta intre ele este imensa si o vede oricine.

Eu am facut o observatie obiectiva cu niste argumente. Un semn de „intelepciune a varstei” era sa contra argumentati, nu sa judecati varsta sau pretentiile.

Cat despre Robben, nici macar statistic nu e peste Messi, avand un gol mai putin si tot un assist, iar fotbalistic nici atat. Reusitele lui Messi au fost decisive si au adus in mod direct victorii

Comentează