Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Despărţirea de Cristian Gaţu

Pleacă ai noştri, vin ai noştri. Ori pleacă ai voştri, vin ai noştri. O schimbare era necesară în handbal, dar nu cu propteaua politicului. A fost dat jos un preşedinte care simpatiza cu Băsescu şi s-a instalat unul care e […]

joi, 13 februarie 2014, 11:39

Pleacă ai noştri, vin ai noştri. Ori pleacă ai voştri, vin ai noştri. O schimbare era necesară în handbal, dar nu cu propteaua politicului. A fost dat jos un preşedinte care simpatiza cu Băsescu şi s-a instalat unul care e agreat de Ponta?

Odată cu plecarea lui Cristian Gaţu din fruntea federaţiei, handbalul românesc se va moderniza. Vedeţi ce simplu este totul? Pleacă bătrînii, vin tinerii. Lupii tineri. Suflă vînt de înnoire.

Sau poate că nu.

Cristian Gaţu era cel mai vechi şef de federaţie din România. Fostul dublu campion mondial adunase 18 ani în fruntea sportului care l-a făcut celebru şi pe care, împreună cu colegii de generaţie, îl înnobilase. Nu a fost un preşedinte la fel de bun cum a fost ca jucător. Era şi foarte greu să transfere starea de graţie de pe teren în birourile sărăcăcioase de la sala Floreasca.

Sau poate că nu.

Cristian Gaţu a fost învins de Alexandru Dedu în cursa pentru obţinerea unui nou mandat de preşedinte. Alegeri democratice, susţine noul număr 1 al handbalului. Rezultat influenţat de implicarea politicului, susţine Gaţu.104 voturi a strîns Alexandru Dedu. Cîştigător din primul tur. Remus Drăgănescu, cel de-al treilea participant la scrutin, 56. Gaţu, 32 de voturi. Rezultatul spune multe. În primul rînd că fostul preşedinte nu mai era dorit de majoritatea electorilor. Ceea ce nu se întîmplase la celelalte 5 alegeri în care ieşise victorios, deşi corul contestatarilor se auzea parcă mai puternic decît cel al susţinătorilor. De ce nu mai era dorit Cristian Gaţu? Pentru că majoritatea oamenilor din handbal înţeleseseră în timp că proiectul veteranului preşedinte nu putea scoate din impas sportul care ne-a adus patru titluri la băieţi şi două la fete. Că sub mandatul lui Gaţu nu va fi posibilă o modernizare, ci doar cîrpeli ale unei sărăcii asumate.

Sau poate că nu.

Participarea masivă la vot este pusă de adversari (şi) pe seama comenzii politice. Remus Drăgănescu, cel de-al treilea candidat la fotoliul de preşedinte, observă că noii vicepreşedinţi au luat acelaşi număr de voturi ca şi Alexandru Dedu, iar membrii Consiliului de Administraţie sînt într-o majoritate confortabilă tot oamenii din echipa cîştigătoare. Există suspiciunea explicită că primari şi şefi de Consilii Judeţene, personaje din sfera puterii, i-au pus pe oamenii din teritoriu care i-au reprezentat la alegeri să-şi fotografieze buletinele de vot. Ca probă de loialitate. De unde interesul puterii, USL acum, de a mai cîştiga un cap de pod în sport, altfel un domeniu lăsat în paragină? Pentru că handbalul este totuşi vizibil faţă de alte sporturi. Vizibilitatea are însă două tăişuri, rezultatele proaste sînt asociate imediat echipei conducătoare a federaţiei.

Sau poate că nu.

Impresia retrospectivă este că mandatul de 18 ani al lui Cristian Gaţu a aruncat o lumină gri peste handbalul românesc. Au fost şi momente bune, şi căderi spectaculoase. Şi întîmplări cel puţin compromiţătoare. La pozitiv rămîn medaliile de argint şi de bronz, mondiale, respectiv europene, cucerite de naţionala feminină în 2005 şi 2010. Criticii lui Gaţu pretind că valoarea fetelor care au trecut pe la naţională era peste nivelul performanţelor. Ignorînd trecutul glorios, mai putem bifa la bilanţ pozitiv chiar calificările băieţilor la Campionatele Mondiale din 2009 şi 2011. La fel, dincolo de părerea contestatarilor, înfiinţarea Centrelor Naţionale de Excelenţă, care deja au început să alimenteze loturile naţionale, poate intra la capitolul „Realizări”.

Ceva putred cu danezi
Marea umbră a domniei lui Gaţu rămîne scandalul internaţional provocat de încercarea de mituire a arbitrilor danezi, în urma căruia Aihan Omer, fostul antrenor al naţionalei, şi Petre Paleu, „vice” al FRH şi investitor strategic în handbal, au fost suspendaţi 5 ani de federaţia internaţională. Nu s-a demonstrat că Gaţu ar fi fost implicat direct. Pasivitatea preşedintelui, care a recunoscut că ştia de intenţia celor doi, atîrnă însă greu de blazonul dublului campion mondial. Gaţu a supravieţuit acestui cataclism, ca şi altor probleme legate de imaginea proastă a arbitrajelor din întrecerea internă. Plus că a tolerat schimbarea sistemului de retrogradare-promovare după terminarea campionatului, favorizînd echipe care contribuiau prin sposorizări la bugetul federal.

Simpatia fatală
Cristian Gaţu nu a căzut de la şefia FRH în cele mai delicate clipe ale mandatului, ci atunci cînd s-a realizat masa critică pentru schimbare. Un vînt favorabil acesteia a suflat mai ales dinspre PSD, la curent ca toată lumea cu simpatia declarată a lui Gaţu pentru Traian Băsescu. Poate că Gaţu a fost mai degrabă un funcţionar decît un vizionar în postura de manager al handbalului, dar dacă avem acum un preşedinte tînăr la handbal doar pentru că-i este simpatic premierului nici asta nu pare un hap foarte uşor de digerat. Învingător detaşat în alegeri şi acreditat de un palmares solid ca sportiv (3 Ligi ale Campionilor ca jucător al Barcelonei), Alexandru Dedu va guverna peste un regat scăpătat, care nu îşi conştientizează boala. Poate va fi un manager mai bun decît Gaţu, de ce nu?

Ultimele cuvinte sînt tot despre Cristian Gaţu. Probabil că putea fi un preşedinte mai bun, mai întreprinzător. Admiraţia pe care i-am purtat-o în vremea cînd era mare jucător de handbal nu s-a stins. Adult acum, nu mă simt în stare să judec aspru eroul copilăriei. I-am iubit. Pe el, pe Cornel Penu şi pe Bibi Birtalan. Pe toţi ceilalţi. Şi dacă am un regret mare, mare de tot, la fel de mare ca victoriile lor de la Paris şi de la Berlin, acela este că nu au ştiut cum să transmită ştafeta. S-a întîmplat cumva că noi toţi am rămas cu amintirile, iar ceilalţi, adversarii de atunci şi discipolii noştri, au mers înainte. Dureros de departe de noi.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

mircea (10 comentarii)  •  13 februarie 2014, 12:55

Gatu si Gruia m-au „impins” spre Steaua!!! Toata stima pentru cei 3: articol, ziarist si Cristian Gatu, cel mai inteligent handbalist care la avut omenirea!!!

Bogdan (2 comentarii)  •  13 februarie 2014, 13:04

Criti tata, Romania la feminin are 3 titluri mondiale! 2 in 11 si cel din 1962, in 7!

vali (8 comentarii)  •  13 februarie 2014, 13:27

ar fi bine sa-ne spui tu cu cine mergi , cu chiorul sau cu Ponta !?!?!? sunt un fan al d-lui Gatu , dar cred ca se impunea o schimbare , daca retin bine Gatu , Dedu si Draganescu sunt Stelisti , nu inteleg care-i problema lui Geambasu ???

Lucky (28 comentarii)  •  13 februarie 2014, 13:29

Dl. Gatu a iesit presedinte la ultimele doua alegeri inclusiv cu sprijin politic. Nu cenzurati acest fapt!

gilos (147 comentarii)  •  13 februarie 2014, 13:37

Este acum o moda de a vedea in toate schimbarile care se intampla o interventie politica. Chiar atat de paranoici am ajuns ?
Tu, ca jurnalist, ai vreo dovada ca s-a implicat Ponta si USL-ul la alegerile de la FRH ? Daca ai, fa-o publica ! Daca nu, mai bine taci !
Sa nu ma intelegeti ca as fi un simpatizant al lui Ponta-copy-paste, dar nu pot fi de acord ca sa imbecilizam o tara intreaga cu supozitii.
Cu tot respectul pentru handbalistul si omul Cristian Gatu, dar o schimbare la varful federatiei, o innoire era absolut necesara.
Ca si la LPF sau FRF.

axel (48 comentarii)  •  13 februarie 2014, 13:49

Cristi, excelent articol!

Din pacate, chestia cu transmisibilitatea performantei in handbal e simptomatica pentru noi, ca populatie (nu pot sa zic popor, din pacate, nu vorbim acum de cauze).

„Talentati” din fire, romanii au succes intr-un domeniu inaintea celorlalti DOAR cat timp acei ceilalti nu se ocupa suficient de atent de acel domeniu, mergand pana la a-l transforma in industrie. Culcati pe laurii inceputului, romanii vor continua sa creada ca sunt cei mai buni niste zeci de ani cautandu-l pe noul Gatu, noul Gruia, noul Hagi, dar sfarsind lamentabil in INCAPACITATEA DE A CREA UN SISTEM, de orice natura ar fi el.

Dovedesc asta prin faptul ca romanii implicati intr-un sistem productiv, daca ii ajuta creierul si caracterul, se pot schimba si pot deveni performanti.

Gasim aceasta regula in istorie (mai ales aici), in economie, in politica, in sport.

adrian (11 comentarii)  •  13 februarie 2014, 13:49

Gatu e domnul ala care a dus Romania la bataie cu CIPRU si Slovenia? Sau poate e ala care il tot dadea afara pe Tadici de prost si dupa un an il angaja de bun. Sau pe Voina- „haideti fetelor”. Smecherul asta a transformat handabalul din Romania intr-o gluma proasta. Si se pare ca mai sunt glumeti de astia care se fac ca nu vad. Sau poate au doar „orbul gainilor”. Acum, dupa ce in sfarsit am scapat de gropar, glumetii vorbesc de politica. Nu sunt fan PSD, Ponta, nu-mi place nici Basescu, dar, sa fim seriosi schimabarea lui Gatu a fost ridicol de mult intarziata. Ii urez pensionare placuta si multa sanatate!

Hbk (1 comentarii)  •  13 februarie 2014, 13:49

Sau poate ca nu!

petru (13 comentarii)  •  13 februarie 2014, 13:59

Ca sportiv , mare , urias hanbalist Cristian Gatu REPREZINTA PENTRU HANDBAL CE INSEAMNA ACUM MESSI PENTRU FOTBAL.Gatu a fost si a ramas ,, MESSI al handbalului ,, .Respect unui geniu sportiv ..Copil fiind retin foarte bine si acum finalele de campionat mondial comentate de marele Cristian Topescu …GRUIA,GATU, BIRTALAN,PENU, STOCKL, SAMUNGI, GUNESH, …NUMAI POVESTI FRUMOASE …

marian (31 comentarii)  •  13 februarie 2014, 14:15

altfel nu puteai sa-i mai schimbi domnule geambasu pe acesti presedinti ,mai este unul la fotbal care mai are putin si decoleaza si ala.toti se credeau nemuritori in functiilea astea nu contau performantele.sper ca acesti noi presedinti sa nu uite sa bage acea regula cu maxim doua mandate .

Iulian (1 comentarii)  •  13 februarie 2014, 15:23

Asta e mersul democratiei. Schimbarea, ce e asa rau in asta ? Oameni noi, proiecte noi poate alta abordare, suflu nou … Numai la noi ne lamentam cand ne dau jos din functii. Abia astept sa vina si Gica Popescu la FRF, si la celelalte Federatii numai oameni tineri.

bum (4 comentarii)  •  13 februarie 2014, 15:44

daca simpatiza cu basescu bine i-a facut

diana (1 comentarii)  •  13 februarie 2014, 16:34

Felicitari, un articol excelent. Poate o sa ne lamureasca noul presedinte FRH , ce fonduri europene vor fi accesate asa cum a facut public in programul pt alegeri si cum o sa atraga sponsorizari cu actualul consiliu de administratie. Poate domnul Gatu nu a fost cel mai bun presedinte dar a stiut sa mai atraga iubitori de handbal sa sponsorizeze federatia, deorece ca peste tot fondurile alocate de la guvern nu erau suficiente. Ramane de vazut schimbarile din cadrul federatiei si daca este adevarat ca, unii din noii membri ai consiliului de administratie vor ocupa functii de conducere .

radu (73 comentarii)  •  13 februarie 2014, 16:58

Sincer Gatu nu a fost nici pe departe un Presedinte care sa merite sa stea atatia ani la FRH. Caderea handbalului romanesc a fost uriasa, nu se explica mentinerea lui atata timp decat prin faptul ca a fost… descurcaret. Iubesc handbalul si am o mare frustrare pentru halul in care a ajuns in Romania. Cand lucrurile nu merg, trebuie schimbat ceva. Nu e relevent daca a avut influenta politica, pana la urma de aia ai punem in functii inalte, sa schimbe lucrurile in bine. Succes Dedu.

Mihai Rusu (7 comentarii)  •  13 februarie 2014, 17:36

Va rog sa nu confundati cartea de vizita a jucatorilor de handbal cu competentele si calitatile necesare unui conducator de federatie. Experienta ca jucator nu l-a ajutat cu nimic pe generalul Gatu in jobul de presedinte, pentru ca i-a lipsit scoala de management necesara pentru o asemenea activitate, in timp ce noul sef se lauda cu Barcelona si Germania, dar evita sa
anunte in campania electorala schimbarea statutului.
Mai mult, intreb pe membrii FRH, cum poate candida un presedinte de Liga la sefia federatiei daca nu este elector (cu drept de vot) in asociatia federativa de
handbal? Merg mai departe si consider alegerile ca fiind nedemocratice si atacabile de cei in drept, din moment ce unii candidati constata influente politice
intr-un statut care defineste FRH ca apolitica! Argumentul schimbarii de generatii este doar o manipulare pentru necunoscatori, intrucit valoarea nu conditioneaza virsta!

zizou (4 comentarii)  •  13 februarie 2014, 17:46

JOS BASESCU!

ha ha (1 comentarii)  •  13 februarie 2014, 21:47

este clar ca nu cunoasteti toata povestea.gatu a mai candidat o data pentru a-l sustine pe dedu,sunteti orbi!daca dedu cu draganescu ajungeau in turul al 2-lea toti oamenii de handbal stiu ca iesea presedinte remus draganescu.dedu in campania lui a spus ca daca va iesi presedinte ii va acorda lui gatu functia de presedinte de onoare,ceea ce inseamna ca tot gatu va conduce din umbra fraiele federatiei!sa nu il credeti pe gatu prost,daca nu avea nimic de castigat din aceste alegeri nu mai candida,omul era sigur ca nu va mai iesi presedinte,dar ca sa nu iasa draganescu si sa alunge miticii aciuati acolo,si-a tras partea de voturi care o mai putea aduna,privandu-l pe draganescu de un tur 2 care il facea presedinte.asa ca domnule geambasu,nimic nu se va schimba in aceasta federatie plina de coruptie,plina de fripturisti si oameni cu diverse interese,de la comisia de arbitri pana la cea de cenzori si administratie!vom vedea in continuare aceeasi „selectioneri” care stiu doar cu parul,aceeasi arbitri alesi cu predilectie din zonele „limitrofe” bucurestiului(buzau,pitesti,valcea etc)si aceeasi nepasare si cautare de ciolan.da doamne ca macar in 2100 sa ne trezim!

genu (54 comentarii)  •  13 februarie 2014, 22:31

Se vorbeste mereu de sprijinul politicului in toate alegerile de functionari publici de pe la noi. Si domnul Gatu a fost ajutat la fel. In plus, a tinut de scaunul sau cu dintii desi mereu ne anunta ca se retrage la finalul fiecarui mandat. E indecent sa stai intr-o functie atata vreme-si dansul, ca si multi altii, vor sa concureze intru eternizare cu Prea Fericitul Patriarh si n-am inteles niciodata de ce. De ce i-o fi atragand asa tare pe oamenii astia o biata functie? Lipsa de respect din partea comunitatii? Dl Gatu era un fericit, n-avea a se plange. L-am prins jucand si pot spune ca a fost unul din cei mai mari pivoti din istoria acestui sport. Cum se poate transforma intr-atat un spirit competitiv aureolat de superlative pana a deveni un arivist aflat mereu la mana unor insi ce n-au performat niciodata, asa cum sunt politicienii nostri? Care e procesul chimic prin care un cal de curse se preschimba intr-unul de povara? N-o sa inteleg niciodata cum oamenii renunta asa de usor la prestigiul, demnitatea si libertatea lor interioara pentru o biata functie.
Cand un roman merge in Occident e jenat de posibilele asimilari cu romii, care, spun ei, paraziteaza societatile prospere de dincolo de fosta Cortina de Fier. Ar fi un exercitiu de minima sinceritate fata de noi insine daca ne-am uita putin si in ograda proprie. Cati dintre noi nu cersim o biata functie sau o sinecura de stat? Incepand cu miliardarii nostri de carton, care debransati de la tonomatele cu arginti publice, ar fi doar niste anonimi necalificati. Mediocri care stau cu mana intinsa la alti mediocri votati la fiecare patru ani. Cam asta am ajuns cu totii. Sau aproape.
E bine pt dl Gatu ca a pierdut aceste alegeri. Era mare pacat sa ajunga a fi confundat cu un Mitica Dragomir, o nulitate aluvionara a nefericitei noastre noastre recente. Nationalismul incorigibil de machidon al dansului a impiedicat modernizarea handbalului nostru. Cateva generatii de fete de aur s-au irosit pe mana unor antrenori vetusti, gen Tadici sau Voina. Noi care i-am ajutat pe altii sa iasa in lumea mare a sportului cu mingea mica, vezi contributia lui Petre Ivanescu in Germania, un fel de Mourinho al handbalului, ne-am complacut in a ne perpetua lipsa de viziune.
Aceste alegeri de fapt au reusit sa mai salveze ceva din aura imensului sportiv care a fost si va ramane intotdeauna Cristian Gatu. Cariera de functionar public a fost doar un avatar.

DTDR (5 comentarii)  •  13 februarie 2014, 22:50

Normal ar fi sa nu confundam sportul cu ” politica si politicienii ” romani, deoarece in Romanika NU SUNT OAMENI POLITICI. Puteti sa-i numiti ORICUM !!

waxile (1 comentarii)  •  14 februarie 2014, 11:17

pai sa-si asume pesedeu prin banicioiu si participarea sub orice critica de la soci!!!

mihai (14 comentarii)  •  14 februarie 2014, 13:52

Buna Cristi! Ma doare ca ai scris despre citiva dintre marii handbalisti romani ca nu au fost in stare sa transmita excelenta lor. Adica politicul acesta bezmetic, care a ingropat intreg sportul romanesc, educatia, sanatatea, etc
are copartasi in opinia ta? Apropos, ce virsta aveai in anii pomeniti,’70 sau ’74, pentru ca nu mai convins ca au fost eroii copilariei tale. Altfel ai mai fi pomanit si de vreo Cupa a Campionilor …

un chibit (6 comentarii)  •  14 februarie 2014, 16:43

.. tot despre handbal ?, te-am rugat sa scrii despre fotbal, handbalul e prea greu pentru tine… a fost o intimplare ca Dedu sa faca parte din echipa Barcelonei ( ca si cea cu Steaua !)… iar Cristian Gatu trebuia sa piarda sefia FRH cu mult timp in urma.. atunci cind a candidat Cornel Penu… sau cind ” l-a pacalit ” pe Vasile Stinga si l-a numit ” selectioner” iar POLITICUL ESTE PESTE TOT, in toate domeniile !!!

Alex One (122 comentarii)  •  15 februarie 2014, 8:59

La cum se prezinta handbalul romanesc Gatu trebuia sa ne lase de mult, asta daca avea onoare. Cum tot „onoare” ,de roman cum zicea el, a avut si in episodul cu mituirea Macedoniei, poveste devenita publica fiind chiar filmat de un jurnalist de la Academia Catavencu cand recunostea „afacerea”. Pentru mult mai putin Becali a fost condamnat iar Gatu a ramas la conducerea handbalului romanesc.C’asa-i in tenis !

Comentează