Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Fluidul Pirlo

Mijlocaşul lui Juve aparţine unei specii pe cale de dispariţie în fotbal. Aceea a marilor meşteşugari Berlusconi îşi pierduse demult minţile, dar aceea a fost dovada definitivă. Cel puţin pentru fotbal. Pirlo pleca liber de contract de la Milan şi […]

luni, 25 noiembrie 2013, 9:25

Mijlocaşul lui Juve aparţine unei specii pe cale de dispariţie în fotbal. Aceea a marilor meşteşugari

Berlusconi îşi pierduse demult minţile, dar aceea a fost dovada definitivă. Cel puţin pentru fotbal. Pirlo pleca liber de contract de la Milan şi ajungea la Juventus. Era în 2011, iar Pirlo avea 32 de ani şi jumătate. Plus sute de meciuri în glezne şi mii de crampoane înfipte în tibie, dincolo de coaja apărătorii. Ce mai putea dovedi Andrea la vîrsta asta?, se gîndise ţanţoşul Il Cavaliere, plecat între timp la vînătoare de minore, cu tolba plină de viagra. Ca milanist vechi, de la Rivera citire, ar fi trebuit să mă simt trădat. Nu m-am simţit aşa. Nu era cazul. Andrea Pirlo este un om care excelează în meseria lui, pe care şi-o vinde. Nu oricui, nu oriunde, dar şi-o vinde. Este o lecţie despre viaţă. Despre cum să trăieşti onest într-o lume cinică.

„Gîndesc, deci joc” este cartea autobiografică a lui Andrea Pirlo. „La Stampa”, ziarul în care îşi publică articolele şi faimosul scriitor Alessandro Baricco, tratează pe larg felul în care execută Pirlo loviturile libere. După ce subliniază faptul că mijlocaşul lui Juve nu aparţine categoriei privilegiate a instinctivilor – Maradona, Platini, Robby Baggio – cotidianul italian dezvăluie secretul ştiinţific al golurilor înscrise de el din lovituri libere. Efectul Magnus. Golurile lui Pirlo se bazează foarte mult pe un studiu fizic, derivat din mecanica fluidelor! Inginerul din mine, bine ascuns vreme de vreo 20 şi ceva de ani, a tresărit. Cine a trecut printr-un examen de Fluide ştie de ce. Nu intru în amănunte care v-ar întuneca existenţa.

Mecania Fluidelor este o disciplină pe cît de complicată, pe atît de greu accesibilă unei minţi neantrenate. Foarte pe scurt, aplicarea principiilor din mecanica fluidelor stă la baza întregii industrii aeronautice. Sigur că aflat în faţa zidului advers, Pirlo nu rezolvă o problemă complexă de mecanica fluidelor atunci cînd loveşte cu piciorul în minge. Dar el aplică empiric şi conştient un principiu simplu şi foarte spectaculos. Acela de a imprima unui obiect, în cazul nostru mingea, o dublă traiectorie. De translaţie şi de rotaţie simultan. Efectul cu pricina se obţine lovind obiectul după o direcţie tangentă la contur. Este ceea ce în limbaj popular se cheamă a da cu ristul. Printre alţii, Pirlo spune că l-a avut drept model pe brazilianul Juninho Pernambucano. Strălucit profesor!

Frumuseţea unică a reuşitelor lui Pirlo este întrecută doar de bucuria pe care şi-o procură autorul însuşi, cînd vede cum mingea trece la cîţiva centimetri de creştetele adversarilor din zid. Aceştia înţeleg ce se întîmplă, dar nu pot face nimic, timp în care mingea îşi urmează, implacabilă, drumul spre gol. Îmi place să nu extrag nici o morală din tot ce v-am povestit, dar v-aş îndemna să continuăm să ne bucurăm împreună de darurile lui. Andrea nu este un geniu, dar aparţine unei categorii aproape la fel de restrînse. Aceea a marilor meşteşugari italieni. Sînt cei care au clădit Domul din Florenţa şi Basilica San Pietro de la Roma.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

nu conteaza (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 11:03

Vezi ca Silvio nu e de vina aici, nea Galliani+aLlegri l-au matrasit pe brescian .
Plus ca Rube tot Rube a ramas, chiar si fara mOggi !

laurentiu (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 11:21

un mare fotbalist, care a devenit, intocmai ca vinul, mai bun odata cu trecerea timpului 🙂

seba (157 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 12:09

interesant comentariul. nu ma pricep la mecanica fluidelor, dar e o placere sa-l vad jucand pe andrea pirlo. nu ma refer neaparat la pasele geniale sau la felul cum executa loviturile libere. ci la tot ce face pe teren: felul cum atinge mingea, cum alearga, cum simte jocul. o incantare.

Ciury (7 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 12:38

Ca tot ati adus in discutie fizica….stiti ca este o vorba in fotbal : daca il mai pui sa execute de 100 de ori si nu executa ca acum, eu cred ca daca s-ar respecta fix aceleasi conditii initiale si procedeu de executie ar reusii de 100 de ori…in ceea ce priveste conditiile initiale e mai usor ca ele sa fi identice….in ceea ce priveste executia e mai greu pentru ca de regula modul de ececutie este comandat de subcontientul creierului…..deci…pirlo este un instinctiv…

laurucraiova (4 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 12:38

Cand un maestru al cuvintelor asterne pe hartie reverenta fata de un mare mestesugar, in cazul de fata italian, avem si noi cititorii un motiv de bucurie, emotia de citi un articol fluid care sa-ti mearga la suflet…

cetateanu (5 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 13:01

Stiu sigur ca doar 3 milanisti – din vreo 30 cu care am discutat la momentul trecerii lui Pirlo la Juve – nu mi-au ras in nas. Ceilalti vedeau prin mutarea respectiva o schimbare de sarcini, Milan se intinerea, iar Juventus devenea echipa de „martalogi” cu care se obisnuisera cei de pe San Siro. Multi ii ofereau la pachet si pe Seedorf si Nesta, langa Pirlo. Cred ca singurii care au crezut ca Andrea nu-si spusese ultima carte in Serie A, cel putin, au fost colegii lui de la Nationala Italiei, in frunte cu Buffon. Si a castigat de doua ori la rand, cel mai greu de castigat campionat de fotbal din lume, cel italian;)
Din pacate, Pirlo nu cred ca va avea sansa sa ridice Ballon d’Or, asa cum a facut-o al tau Gianni Rivera. Dar nu-i un capat de tara, nici Del Piero sau Totti nu au castigat trofeul, si vor ramane zei in Italia. Langa ei sta si Pirlo, deja. Campionii se cunosc, nu se inventeaza!

Steaua-1986forever (5 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 13:02

Bre, mai sunt si alti ingineri pe aici, unii care chiar practica meseria, unii chiar bunicei, asa ca mai bine ne-ai „întuneca existenţa” cu explicatia respectiva decat sa faci comparatii intre ceva serios si datul cu piciorul in „besica”. In rest, e un jucator imens, pe care putini il inteleg cu adevarat insa de la asta la industria aeronautica….e distanta cam mare chiar si pentru niste metafore jurnalistico-ingineresti.

banks (62 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 13:06

Cine stie, poate si Petrolul, precum Juve, va beneficia de genialitatea tarzie a lui Mutu. Merita incercarea asta pe bani publici, nu ?

Eugen (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 13:27

Sa nu uitam de DelPiero

ba conteaza (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 13:55

De unde sa stie si autorul articolului cine l-a lasat sa plece pe Pirlo.

carp01 (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 14:33

Baricco , nu Barricco

Gicu (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 14:38

De la noi, Sanmartean mai are asemea lovituri in minge. Uitati-va la pasa de gol data in meciul cu Otelul .Mingea traverseaza jumatate de teren, iar la un moment dat se opreste aproape brusc doar pentru a fi preluata de Wilk

FYIRI (51 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 14:46

sa ne traiesti ,domnul,cristi,mare CONDEI

ole (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 15:58

rube a ramas tot rube :ce ai vrut s zici „galiano” de milano te-ai vazut pe faras si ai inceput sa intepi rivalitatea …

tomytza (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 15:59

daca nu gresesc, parca Mircea Lucescu la descoperit si la introdus in lumea buna a fotbalului Italian! Sper sa nu gresesc.

ion c (15 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 21:37

Frumos spus. Pacat ca un jucator elegant ca Pirlo nu este apreciat la justa valoare, iar un bezmetic ca Ronaldo are pretentii la Balonul de Aur.

genu (54 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 22:31

Nu stiu daca Andrea Pirlo e geniu. Acest cuvant s-a tocit demult, apartine mai mult secolului aL XIX-le si romantismului. Cred, mai degraba, ca e un rafinat si un subtil. Unul din cei mai inteligenti jucatori din fotbalul actual.
Imi trec prin minte doua imagini cu el. Prima e din timpul executarii penalty-urilor din finala C.M. din 2006. Andrea, cu o expresie desprinsa din Leonardo sta in spatele zidului de coechipieri, solidari intru emotie, ce se tin de umeri. Doar capul i se insinueaza dintre doi colegi, sprijinit pe palmele intinse sub barbie. Maini de artist si mister apolinic pe chip.
A doua e din meciul cu Anglia de la Europene. Tot penalty-uri. Dupa ce Italia trasese, ca niciodata, 30-40 de suturi spre poarta lui Hart. Italienii rateaza primii, iar englezii marcheaza, un destin nedrept profilandu-se la orizont. Pirlo, cu manie rece, se apropie de punctul cu var si executa cea mai frumoasa scarita pe care am vazut-o in viata mea. Umilinta suportata de goalkeeper-ul englez e maxima, iar Andrea se retrage in discretia sa suverana, calcand ceva mai apasat. La fel, pe chipul sau, nicio grimasa. El stie ca maestrii nu fac nimic pentru aplauze.
Il Cavaliere s-a pripit cand a renuntat la el. Folosit la inchidere, Pirlo nu mai dadea acelasi randamend in defensiva. A fost una din putinele scapari ale lui don Silvio, care, sa recunoastem, a fost unul din cei mai importanti manageri din istoria fotbalului. Si cel mai longeviv premier italian de dupa al II-lea Razboi. Ar fi nedrept sa-l catalogam doar dupa escapadele sale. Mai mult sau mai putin ingrosate de rumoarea socialista italiana. Daca Pirlo nu s-a suparat, n-ar trebui s-o facem nici noi.
Articol excelent! Grazie!

corvette59 (43 comentarii)  •  26 noiembrie 2013, 0:02

@ Ciury . Este acceptat de toti ca termenul de subcontinent se atribuie peninsulei India si nicidecum unei functii cerebrale
Andrea Pirlo este unul dintre cei mai inteligenti jucatori pe care i-am vazut vreodata . Cum autorul remarca,nimic nu este instinctiv in ce face omul pe teren .Totul este rodul inteligentei specifice rasei de care apartine , rom aurar din ginta Sinti .La fel ca Rafael van der Vaart , Jesus Navas,Sergio Aguero ,sau Zlatan Ibrahimovic .

motanul incaltat (455 comentarii)  •  26 noiembrie 2013, 3:36

Pe Hagi l-ai intrebat ce metoda din fizica a aplicat cind a dat golul Acela fabulous in meciul cu Columbia????
Eu as zice ca a fost PLESNEALA 100%….
SIncer nici Pirlo nu cred ca are habar de mecanica fluidelor ci doar de mult antrenament.Spre deosebire de Ronaldiniho care s-a nascut cu acest talent….si n-avea nevoie sa studieze nici o fizica…..De respectat este si CR7 care moare la antrenamente ,dar in teren pare ca e ceva natural……

marian (85 comentarii)  •  26 noiembrie 2013, 15:38

Domnule Geambasu, pe blogul dtale. sunt comentarii cu adevarat interesante si, mai ales, civilizate. Floare rara pentru tabloidul darapanat care a ajuns GSp. Daca imi este permis l-as ruga pe corvette59 #18 sa-mi spuna unde pot gasi materialul despre ginta Sinti. Sper ca nu este o gluma … Si o parere despre comentariul lui nu conteaza #1: e greu de crezut ca Galliani si Allegri l-au pus pe liber pe Pirlo doar pentru ca asa au vrut ei. Nimic, dar absolut nimic, nu misca la Milan fara ca Berlusconi sa fie autorul sau, in cel mai rau caz, decidentul final si obligatoriu in speta respectiva. La bine si la rau, sau cum se zice prin Ardeal „cand cum” …

mishu (16 comentarii)  •  26 noiembrie 2013, 19:39

Cand vezi un profesor de geometrie in fotbal(pt. mine asta e) si mai si joaca la echipa ta favorita Milan nu poti fi decat incatat si extaziat.Si trist si mahnit cand il vezi in tricoul unei mari rivale,si cireasa de pe tort devine si cel mai esential jucator al lui Juventus,si le castiga practic 2 campionate.Interesant ca Andrea nu are ca tot omul cont de facebook, superb articolul d-le geambasu si mai propun atentiei dvs alte 2 nume care ar putea face obiectul unor articole si d.p.d.v al personalitatii lor:A.Nesta si C.Seedorf

Comentează