Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

25 de secunde contra 21 de grame

Tenisul se înnoieşte şi asta e de bine. Fotbalul ar face bine să ia aminte.

Conform teoriei enunţate de un film interesant şi foarte la modă acum cîţiva ani, sufletul cîntăreşte 21 de grame. Mai puţin filozofi, conducătorii ATP au […]

vineri, 4 ianuarie 2013, 10:51

Tenisul se înnoieşte şi asta e de bine. Fotbalul ar face bine să ia aminte.

Conform teoriei enunţate de un film interesant şi foarte la modă acum cîţiva ani, sufletul cîntăreşte 21 de grame. Mai puţin filozofi, conducătorii ATP au stabilit că 25 de secunde sînt suficiente ca răgaz pentru sufletul şi trupul unui jucător de tenis între două puncte ale unui meci. Nici mai mult, nici mai puţin. 25 de secunde. Timp în care jucătorul îşi reglează respiraţia, îşi şterge transpiraţia de pe faţă, bate mingea şi priveşte dincolo de fileu, acolo unde adversarul îi aşteaptă serviciul. Asociaţia Tenisului Profesionist a introdus schimbarea în regulament încă din toamna anului trecut, dar aceasta a devenit operaţională de-abia acum, la începutul lui 2013. La prima abatere, avertisment, la a doua, pierderea automată a dreptului la primul serviciu. Apoi, punct pierdut.

Turneul de la Doha a făcut deja primele două victime, francezul Gael Monfils şi spaniolul Feliciano Lopez. Nervi, ceartă cu arbitrii de scaun. Apoi, reculul în joc. Inevitabil într-un sport în care concentrarea este primordială. Explicaţia lui Monfils pentru întîrziere este aiuritoare şi intră sub incidenţa tuturor comitetelor, comisiilor şi ONG-urilor care luptă contra discriminării pe bază de culoare a pielii: „Sînt negru, deci transpir mai mult”. Sau poate că nu, autorul declaraţiei fiind chiar „negru”. Dar vă daţi seama ce iureş ar fi ieşit dacă spunea asta un „alb”? Ori poate că şi un alb va pretinde că nu-i ajung 25 de secunde pentru că răsuflă greu. „Sînt alb, deci îmi pierd respiraţia!”!? Sau „Sînt asiatic, am ochii oblici, deci am probleme cu nocturna!”.

Are dreptate ATP sau nervii lui Monfils şi Lopez sînt justificaţi? Avea nevoie tenisul de o regulă care să îl dinamizeze ori era bine aşa, cu jucătorii care băteau mingea înainte de serviciu pînă se lăsa noaptea? Trebuia impusă o restricţie care să scurteze timpii morţi dintre puncte sau vă plăcea să îi vedeţi pe Djokovici, Murray, Federer (mai puţin), Tsonga şi cine mai vreţi cum îi tot aleargă pe bieţii copii de mingi să le aducă prosopul? Apropo, nu vi se pare că tocmai din cauza poveştii cu prosopul aceşti copii de mingi au fost transformaţi în nişte micuţi servitori ai mai marilor sau mai micilor campioni?

Mi se pare că felul în care am pus întrebările a oferit şi răspunsul. Lumea nu mai are timp de pierdut, iar tenisul are nevoie de aer curat. Şi nu doar tenisul, orice activitate umană. Şi dacă tot sîntem la tenis, omul însuşi trebuie să se scuture periodic de zgura obişnuinţei, a rutinei. Aşa cum era de anticipat, Regula celor 25 de secunde a fost întîmpinată cu ostilitate de jucători. Dar ca şi sistemul hawk-eye, ea va fi de la bun început pe placul publicului, în beneficiul căruia evoluează jucătorii. Deci, silence please!

P.S. Prin Victor Hănescu, România deţine un record mondial legat de Regula celor 25 de secunde. Victor a fost primul jucător din lume sancţionat cu avertisment pentru încălcarea acesteia. Performanţa a fost stabilită tot în turneul de la Doha.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

adi (9 comentarii)  •  4 ianuarie 2013, 11:55

asta e o prostie….. o sa cada cat de curand. Sa vedem la un turneu important ce fac cei din ATP daca Federer Nadal Nole sau Murray se retrag pur si simplu din cauza acestei reguli.
Daca ar face cineva din cei menionati mai sus ATP sigur ar scoate aceasta prostie. NU isi permite nimeni un turneu important fara acesti jucatori.
CE NU INTELEG CEI DE LA ATP / UEFA / LPF / FRF ca fara jucatori ei nu exista…. daca maine primii 30-60 jucatori decid sa nu mai joace la evenimentele ATP.. ce credeti ca se intampla??? apar oamenii cu bani care isi fac propiile evenimente pt ca acestia au nevoie de nume ca sa isi vanda marfa. La fel si in Fotbal…. daca primele 32-60 cluburi din europa isi fac propia liga ce se intampla cu uefa si fifa??
Jucatorii trebuie respectati nu cred ca este o problema daca un jucator are nevoie de 30-40 sec insa trebuie sa fie o limita undeva aproape de 60 sec.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  4 ianuarie 2013, 12:13

E prea mult si 25 de sec …tenisul este un sport care dureaza foarte mult …devine plictisitor …

Perken (6 comentarii)  •  4 ianuarie 2013, 12:23

Jucatorii de top gen Federer, Nadal etc au ajuns acolo tocmai pentru ca stiu sa respecte regulile impuse in sportul profesionist si vor sti sa se adapteze in dinamizarea jocului. Sa nu uitam ca Nadal a protestat initial la „albastrul de Tiriac”, insa s-a retras din turneu? Nu! Si in fotbal s-a introdus acum ceva ani regula penalizarii daca un jucator trimite cu intentie balonul la propriul portar, iar fotbalul a castigat mult in dinamizarea jocului, iar publicul a renuntat la fluieraturile de rigoare fata de acel anti-joc.

Atacantul (1 comentarii)  •  4 ianuarie 2013, 12:39

Domnule Geambasu, de unde stiti ca Victor a fost primul sanctionat? Care-i sursa, mai exact?

Cosmin (36 comentarii)  •  4 ianuarie 2013, 12:49

Sa fim seriosi,ma plictisesc cit bate Djokovici mingea la serviciu.Daca la asta mai se adauga si adusul/dusul prosopului,stergerea,plus priviri spre unii care poate deranjeaza,se ajunge la un minut. E mult,de aia dureaza jocul uneori 4-5 ore.Desigur orice regula noua,care iti ia ceva deranjeaza,chiar daca are sens.Eu unul,consuder ca se vede mai clar mingea pe zgura albastra a lui Tiriac,dar s-a gasit motivul ca aluneca.S-a scos-temporar ,desigur.Sa vad aici ce motiv se mai gaseste.Dar trebuie facut ceva,pentru a scurta si dinamiza jocul.Cum banii-in jurul tenisului- sint multi,pina la urma se va gasi o solutie.In fond se poate spune si altcum acesteu reguli.

banks (62 comentarii)  •  4 ianuarie 2013, 12:49

Apropo de alergarea copiilor de mingi de catre jucatori, am o curiozitate : voi ati vazut vreodata, vreun jucator care sa-i intinda prosopul frumos, ca unui semen egal, nu sa i-l arunce ca unei slugi ?

mandeal (2 comentarii)  •  4 ianuarie 2013, 12:58

@adi, mai corect e sa spunem ca nici jucatorii nu exista fara spectatori, fara asociatii, etc..
cel mult ar bate mingea la nesfarsit de perete, tur-retur.

Serban (1 comentarii)  •  4 ianuarie 2013, 13:18

Teoria nu a fost enuntata de film ci de Dr Douglas McDougall a carui experimente si observatii au fost publicate de altfel in jurnale de specialitate.
La fotbal american pentru ca se fac schimbari dese ale jucatorilor pe teren este un timp fix si acolo pentru asta. Mai mult daca un jucator se accidenteaza si ramane pe teren pentru ingrijiri medicale echipa e taxata cu un time-out, care in acel sport este de foarte multe ori hotarator. Deci e normal sa impui un ritm, pentru a nu destabiliza adversarul si a pastra ritmul alert al intrecerii. De ce exact 25 e secunde, nu stiu, dar parerea mea e ca se vor obisnui atata timp cat vor ramane consecventi cu aceasta decizie.

Mircea (120 comentarii)  •  4 ianuarie 2013, 13:23

cred ca cei mai in masura sa dinamiteze aceasta regula sunt jucatorii. Numai ca…in tenis nu prea mai exista acei jucatori mari si rebeli..tendinta este jucatori mari si ascultatori cel putin la prima vedere. Un elvetian va accepta regula ca fiind regula si o va combate in culise dar nu pe teren si nu cu tam tam.

Oana (1 comentarii)  •  4 ianuarie 2013, 14:30

Tenisul se înnoieşte continuu, încet dar sigur suprafeţele devin din ce în ce mai lente, iar efortul depus de jucători creşte exponenţial. Or fi ei superoameni ce îţi depăşesc constant limitele, dar să recunoaştem că au şi ei o limită. Da, e enervant că-şi iau câte 7 mingi înainte de a servi, le frământă în mâini, se mai gândesc, mingea asta parcă e mai ghinionistă, dă-mi alta, iar se prelinge sudoarea asta, dă prosopul, etc. Totusi, 25, respectiv 20 de secunde mi se pare puţin. Mai ales după câteva ore de joc. Vom vedea.

Gonzales (9 comentarii)  •  4 ianuarie 2013, 14:58

Un articol stupid scris de un non-sportiv care nu va intelege niciodata trairile unui sportiv profesionist pe terenul de joc si comentariile unor privitori la tv si „luptatori” pe net.
Uu campion adevarat are, uneori, nevoie de un minut pentru a trece peste o pasa proasta, peste o crampa, samd, iar spectatorii „gonflabili” trebuie sa accepte acest fapt daca vrea spectacol adevarat.
Daca iau in serios argumentele lui Cristi Geambasu, atunci sa nu mai beneficieye nici spectatorii de umbrele, de acoperisuri retractabile etc.

Gonzales (9 comentarii)  •  4 ianuarie 2013, 15:00

Scuze!! Am scris vrea in loc vor

mda (25 comentarii)  •  4 ianuarie 2013, 15:14

cam cu atat va ramane si hanescu in istoria tenisului…

Rictus (9 comentarii)  •  4 ianuarie 2013, 22:54

Pai ce e greu de inteles aici domnilor? Meciurile de tenis sunt transmise la TV. Asadar durata unui meci trebuie cat de cat sa fie „standardizata”.

Unde mai pui ca, daca e prea mare plictiseala (v. de ex. comentariul lui Cosmin), telespectatorul grabit schimba canalul…

Ca unul care nu joc tenis de camp, ci doar de masa, nu pot sa ma pronunt pro sau contra. Ce e evident e ca noi nu suntem masini asadar e normal ca unora sa nu li se para suficiente cele 25 de secunde.

Dani (81 comentarii)  •  4 ianuarie 2013, 23:24

Spui „ea (regula) va fi de la bun început pe placul publicului, în beneficiul căruia evoluează jucătorii”…iar eu iti spun ca este o afirmatie absurda. Tenisul, poate mai mult decit alte sporturi, are un altfel de public. Un public fin cunoscator al acestui sport, care cere mult de la jucatori dar care iubeste spectacolul inainte de toate. Ori dupa acea regula stupida a celor 25 de secunde, jucatorii vor fi mai obositi, vor gresi mai mult, iar spectacolul va avea de suferit. Pina si americanii, cit sint ei de pragmatici si tot au inteles ca spectacolul si oboseala nu fac casa buna, asa ca au inventat „sferturile” in baschet. Daca tie, Geambasule, ti-ar impune cineva sa scrii un articol in doua minute te-ai lasa de scris si te-ai apuca de tricotat…asa ca mai bine „Silence, please!”. Pacat ca cei care folosesc tastatura prin redactia gsp nu folosesc in aceeasi masura si creierul…fie si macar 25 de secunde!

30 de ani sa devii jurnalist (2 comentarii)  •  5 ianuarie 2013, 5:12

Chiar ca „silence please”. Doar introducerea conform careia teoria celor 21 de grame a fost enuntata de un film este suficenta sa te opreasca din citit

Cinezan Vladimir (50 comentarii)  •  5 ianuarie 2013, 6:45

Sportul presupune dinamism, adrenalină și concentrare, iar în ultimul timp s-au petrecut o serie de evenimente notabile, care nu se puteau lua în considerare acum zece – douăzeci de ani. De pildă, un start „furat” la atletism sau înot atrage imediat descalificarea sportivului în cauză, fără a se mai da avertismente prealabile. Și sportivii s-au conformat, iar spectatorii gustă din plin emoția startului, un eveniment decisiv în dinamica unei curse. Reducerea timpului la serviciu ar fi doar un pas în dinamizarea tenisului, dar aș veni cu o propunere, poate cei în cauză se vor fi gândit la ea, sau poate se vor gândi acum: UN SINGUR SERVICIU ! S-ar evita un tenis „bubuit” la primul serviciu și se va da atenție tenisului spectacol, cu accent pe jocul tehnic, pe placul spectatorilor. Jucătorii s-ar vedea nevoiți să își perfecționeze un serviciu eficient și sigur, cei de la „primire” ar avea șansa de a-și pune în valoare măiestria și, cred că așa tenisul s-ar apropia mai mult de artă. Sunt convins că se poate discuta mult pe marginea acestei inițiative care ar „mușca” din tradiția tenisului, dar să ne aducem aminte că au mai fost și alte asemenea „ruperi de ritm”, ca de pildă renunțarea la tenis ca „sport alb”, culoarea echpamentelor sportivilor aducând acel plus de eleganță care fură privirile spectatorului. Până și englezii, ultimul bastion al echipamentului alb, au cedat în cele din urmă. Cu doar un singur serviciu, tenisul și-ar mai câștiga un galon ! Cred că Ilie Năstase, ca artist al mânuirii rachetei, ar putea fi promotorul unei asemenea propuneri și „încheietura fină” ar deveni piatra de temelie a acestui sport. De ce să nu iubim frumosul ?!

argesanu (1 comentarii)  •  5 ianuarie 2013, 9:31

schimbarea se face incepand cu oamenii din conducere ,ce sa facem cu militeanul si aceasta avalansa de securisti gen dinu vama cred ca asta este datoria ta de jurnalist sa scapam de aceasta posirca din sportul romanesc incepand de la tenis la inot ca asa discutii sa iti iei banii nu ma intereseaza,ce spui tu stiam si eu

Comentează