Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Vitaminele Stelei

Vă întrebaţi ce mănîncă şi ce beau Pintilii, Bourceanu, Tănase sau Mihai Costea? Tot ce mănîncă şi ce beau Schweinsteiger, Reus sau Goetze!

Axioma numărul 1. Steaua arată altfel decît ceilalţi. Axioma numărul 2. Steaua arată aproape la fel ca […]

sâmbătă, 10 noiembrie 2012, 7:40

Vă întrebaţi ce mănîncă şi ce beau Pintilii, Bourceanu, Tănase sau Mihai Costea? Tot ce mănîncă şi ce beau Schweinsteiger, Reus sau Goetze!

Axioma numărul 1. Steaua arată altfel decît ceilalţi.
Axioma numărul 2. Steaua arată aproape la fel ca şi ceilalţi.

Nu este nici o greşeală, doar că trebuie să explicăm ceva. „Ceilalţi” din primul enunţ sînt echipele de la noi. „Ceilalţi” din enunţul secund sînt echipele din fotbalul mare. În special echipele de top din Germania.

24 de meciuri în 3 luni şi jumătate. O medie de aproape 7 meciuri în fiecare lună, program comparabil cu al unei formaţii importante din Europa. Vorbim despre Steaua, care dictează în campionatul intern şi a evadat în grupa din Europa League. Neobişnuită cu un ritm infernal susţinut prin rezultate devastatoare pentru adversari, lumea a început să vorbească. Lumea, adică ceilalţi ai noştri, abia aşteaptă să vorbească. Să bîrfească, să îşi pună întrebări. Cea mai la îndemînă: ce iau aceşti băieţi? Ce jar mănîncă ei, ce beau de ajung să alerge de trei ori cît „ceilalţi” şi cam la fel cu „ceilalţi”? Ce poţiuni magice ingurgitează Mihai Costea şi Tănase, care fac şi faza a doua, şi faza a treia, de-ar exista, şi nu se mai accidentează neam? Întrebări răutăcioase ale unor oameni roşi de invidie? Sau întrebări ce şi le-ar pune orice persoană căreia îi place să gîndească liber?

Steaua reghecampfiană ediţie 2012 a investit în cîţiva jucători importanţi şi într-un sistem nou de pregătire fizică. 300.000 de euro în utilarea unei săli de antrenament. Alţi bani în cooptarea preparatorului german Thomas Neubert, suspectat de „ceilalţi” a fi replica teutonă a doctorilor Ferrari sau Fuentes. Steaua mai scoate din buznar pe sezon 100.000 de euro pentru vitamine şi stimulente nutritive. Practic, tot ce au la dispoziţie Borussia Dortmund, Bayern sau Schalke ne este accesibil acum şi nouă, spun steliştii cu legitimă mîndrie. Prin comparaţie, celelalte cluburi de la noi nu cheltuiesc mai mult de 15.000-20.000 de euro pentru vitaminizare şi suplimente nutritive. De unde şi siguranţa rece a tînărului tehnician stelist, care i-a promis patronului un avans de 15 puncte faţă de urmăritoare la finalul turului de campionat. Aceeaşi atitudine de gîde care ştie că ghilotina funcţionează fără greşeală înaintea partidelor capitale. Cu Stuttgart, cu Molde, cu Dinamo. Acesta nu este optimism, ci credinţa unui om care se bazează pe ceva imposibil de anihilat.

Avem datele, cum le interpretăm? Oricum le-am interpreta, va rezulta că sîntem ori roşi de invidie, ori la un nivel inferior de înţelegere a fenomenului. Totuşi. Nu poţi să nu observi că la Steaua s-a întîmplat ceva care a schimbat esenţial tabloul. Au apărut personaje noi, din altă cultură fotbalistică, avem alt fundal. Jucătorii manifestă prospeţime, pasează în regim de viteză. Sfîrşitul meciurilor îi găseşte reconfortaţi, ca după un jogging prin Herăstrău. Accidentările provocate de leziuni musculare au ajuns o amintire. Băieţii lui Reghe şi Thomas nu numai că îşi sufocă fizic adversarul, indiferent că el este român sau norvegian, dar se dovedesc şi mai lucizi, pe toată durata partidei. Sînt lucruri care se antrenează şi lucruri care se ingurgitează. Steaua le are pe toate.

Suporterii traiului ecologic se simt lezaţi. Suporterii-suporteri, ai Stelei, evident, se simt mîndri de noua lor echipă. Pragmaticii susţin însă ceva foarte interesant. Este bine că avem şi noi o echipă cu acces la metodele şi substanţele „celorlalţi”. Vorbim despre „ceilalţi” din Europa, nu despre „ceilalţi” ai noştri. Atît timp cît folosesc metode şi substanţe care nu provoacă alarma în laboratoarele antidoping, nu este nici o problemă. Mai zic ei, pragmaticii, să renunţăm la ipocrizie şi să nu ne mai văităm. Nu te poţi bate cu „ceilalţi” dacă nu iei ce iau şi ei, în condiţiile în care oricum ne sînt superiori prin fotbaliştii pe care îşi permit să-i cumpere. Dar te poţi lupta cu ei atunci cînd un fotbalist de-ai tăi cîştigă 3 kilograme de masă musculară în 4 luni? Nu aştept un răspuns, aştept finalul turului, cînd Steaua va fi la măcar 15 puncte de rivale.

Comentarii (64)Adaugă comentariu

Australianu (12 comentarii)  •  11 noiembrie 2012, 15:56

Mă amuză faptul că steliștii intră, citesc articolul, se simt bine și pleacă satisfăcuți.
În tot acest timp invidioșii și frustrații își pierd timpul ca să „compună” comentarii.

florin.b (8 comentarii)  •  11 noiembrie 2012, 16:10

E normal sa existe frustrare,poate si eu as fi frustrat daca as fi suporter a lui Dinamo ,Rapid sau CFR,m-ar durea teribil sa vad cum nici la jumatatea turului ,Steaua e deja la ani lumina de favoriti.Frustrat poate as fi,dar n-as fi nedrept si atit de ipocrito-rautacios sa nu vad si sa nu recunosc ca acea echipa ,Steaua in speta,joaca altceva,adica mult peste restul echielor.Se vorbeste atit de mult de doping,pariuri ,blaturi ca deja totul a devenit plicticos si totul suna ca bataia intr-o toba sparta.Nu ne dopam,dovada vine de la UEFA ,de la toate controalele doping ,unde stelistii au iesit „curati”.C

sageatasudului (2 comentarii)  •  11 noiembrie 2012, 23:13

Spuneti ca e greu sa castigi 3 kg de masa musculara in 4 luni(sau dubios)? Eu nu cred si iata de ce: eu nu sunt sportiv de performanta, vreau doar sa slabesc si de 2 luni fac circuit training de 3 ori pe saptamana, cate o ora, si alerg intre 7 si 11 km de 3-4 ori pe saptamana. Am aceeasi greutate ca acum doua luni, insa am scazut 5 cm in circumferinta abdominala, ceea ce inseamna probabil 2-3 kg de masa musculara castigata. In 2 luni. Deci pentru niste profesionisti care se antreneaza intre 4 si 6 ore pe zi, aproape zilnic, cred ca este foarte posibil, mai ales daca in trecut au avut o conditie fizica nesatisfacatoare, pentru ca sa nu uitam, fotbalistii de performanta sunt alesi chiar si la noi dupa niste criterii morfologice si somatice stiintifice, ca atare ei nu au un fizic ca orice om, au un potential fizic mult mai mare decat media(chiar si cei care par mai plapanzi sau slabanogi).
PS eu am luat doar vreo 10-15 pastile de multivitamine normale din farmacie in aceste 2 luni si proteine doar din carne, lapte degresat si iaurt degresat, asa ca un plan profesionist de suplimentare nutritiva poate face minuni combinat cu antrenamentul intensiv. Cel mai greu pentru ei este probabil sa reziste ritmului infernal de antrenament.

Mircea (120 comentarii)  •  11 noiembrie 2012, 23:24

Este legitim sa te intrebi daca nu cumva au un program de dopaj sofisticat. Gandirea libera si simtul critic trebuiesc incurajate si nu apostrofate cu eternul „invidios”. Intrebarea este: daca intr-adevar echipa are un program de dopaj sofisticat, va indrazni cineva sa divulge chestia asta ??
Habar nu am daca se dopeaza sau nu, probabil ca nu, asta nici macar nu este esenta, esenta este ca este bine sa privim critici si sa ne punem intrebari nu sa ascultam la altii si sa urmam ca orbii.

sageatasudului (2 comentarii)  •  11 noiembrie 2012, 23:31

Steaua desi sta mai bine pe teren mai are mult pana ajunge la conditia fizica pe care o avea in perioada 85-89.Imi amintesc ca am fost la Craiova Steaua inainte de 89, cand a batut Steaua cu 6-4 la Craiova, a fost o victorie implacabila, pentru ca din momentul in care au intrat pe teren si pana la final s-a vazut clar, pe langa valoare si experienta, pregatirea fizica impecabila. Stelisti erau pur si simplu, vizibil, mult mai puternici si mai rapizi, ca si cum ai avea un pur sange la o cursa de oras de provincie, se vede de la distanta. Asta in conditiile in care nici Craiova nu avea o echipa slaba in acea perioada.
Asa ca acum abia incepe sa urce spre bornele unei echipe profesioniste de top, mai are mult pana acolo, dar poate ajunge, daca continua munca grea si mai ales daca Becali tace si ii lasa pe toti sa isi faca treaba.

radu (7 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 2:02

nu stiu ce mananca, dar cel putin nikolic si matei au avut grija sa ne arate cat beau. hai lasati vrajeala. poti sa ai mega preparator, dar daca fotbalistii is batuti in cap…

ciupi (376 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 5:45

sa zicem ca pe dinamo si rapid le inteleg. acolo nu s-a mai recoltat porumb, iar malaiul numai din porumb se face. cfr-ul, poate un pic mai putin astra , ce motive au sa nu ajunga la nivelul stelei – macar pe intern, adica intre „ceilalti” ai nostri?! eu unul, de-as fi in locul lor, as lasa atat invidia cat si orgoliul undeva intr-o magazie si m-as duce la reghe si l-as intreba „ce si cum” pot proceda si ei pentru a ajunge – macar fizic – la nivelul liderului. si-ar mai fi ceva: usurinta cu care unele „ligiste” transfera cu frenezie catre ghencea, pentru ca pandurii, fara pierderile din intersezon, ar fi avut o alta asezare in clasament.

bok (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 9:20

deci se poate,banii ivestiti nemteste aduc Fericirea.Neamtul e Neamt pana la moarte.

bogdan (21 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 9:32

in toata perioada asta steaua a jucat 8 meciuri internationale. in plus, 6-8 stelisti au fost convocati la nationala si au jucat aproape meci de meci. cum naiba nu i-au prins nimeni pana acum? sau probabil toti fac parte din conspiratia internationala a blaturilor si pariurilor?

Dodo (122 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 11:10

Si ar mai ceva in favoarea celorlalti, cei de afara.. Au o alta gena ,ei sunt la a treia generatie care au o alimentatie generoasa si nu ma refer doar la vitamine naturale din portocale,banane, curmale ,smochine,etc., si mai putina sau de loc paine. Daca cineva crede ca nu conteaza, se inseala.

Gigi (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 11:59

Sa raspund tovarasului Pif care crede ca stelistii utilizeaza tehnici avansate de dopaj:

De dopati ce sunt, jucatorii Stelei sunt de fapt ca Superman, rup tot, numai ca au o slabiciune. Asa cum Superman era cu kriptonita asa si stelistii au probleme la culoarea verde combinata cu galben. De aia au capotat cu Vaslui si Chiajna, ce naiba, e clar ca lumina cerului!

Data viitoare ,propun ca Dinamo sa joace in verde si sa imbrace arbitrul in galben. O sa iasa macel. Sa vedeti si cu Brasovul ce o sa fie daca isi leaga stegarii o ramurica de brad la jambiere.

PS Pentru cainii care latra: In Europa League sigur beau doar vin rosu cu cola inainte si la pauza pentru ca ii prind aia la control cu pastilele.

Edi (26 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 12:30

nici Braca nu joaca cum joaca astia din 3 in 3 zile este imposiil sa nu ia hapuri..lasati garcara vorbiti de vitamine pentru aplaudacii vostrii..

Razvan (26 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 18:05

Sigur ca ne putem pune multe intrebari daca se dopeaza sau nu.Cert este ca au o metoda de pregatire fizica si de vitaminizare la nivelul celor din vest.Intrebarea e daca s-a trecut la un alt nivel adica la un sistem de dopaj.Pararea mea este ca da.Si chiar daca nu sunt depistati la controalele antidoping,sa nu uitam ca multi ciclisti nu au fost prinsi niciodata dar apoi au venit si au recunoscut tot,oferind toate detaliile.Cred ca doctorii sunt inaintea celor din antidoping ca nivel de cercetare si cum sa poata pacali testarile.

sandu (5 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 23:30

Daca vreti sa vedeti fotbal curat pe burta goala uitati-va la meciurile din judet. Barca, Milan, Chelsea, STEAUA… fotbalul lor a devenit demult o afacere.

Comentează