Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ce vor bărbații?

Marica şi-a îndemnat colegii să nu mai joace la alibi. Cu alte cuvinte, le-a spus să joace fotbal. Exact ce ne dorim şi noi

Răzvan Raţ ne sfătuieşte să nu ne umflăm în pene pentru victoria de la Tallinn. Gînd […]

duminică, 9 septembrie 2012, 5:29

Marica şi-a îndemnat colegii să nu mai joace la alibi. Cu alte cuvinte, le-a spus să joace fotbal. Exact ce ne dorim şi noi

Răzvan Raţ ne sfătuieşte să nu ne umflăm în pene pentru victoria de la Tallinn. Gînd la gînd cu bucurie, împotriva îndemnurilor lui Mircea Lucescu. Seniorul presimţise că presa din România nu are organul triumfalist al celei italiene, care, zice Il Luce, s-ar fi dezlănţuit în cazul unui succes similar cu al nostru. Tot Raţ îşi interzice visurile înaintea meciului cu Andorra. Bănuiam de ce, dar certitudinea ne-a oferit-o chiar fotbalistul. Andorrezii îşi vor vinde scump pielea la Bucureşti. Corect, dar cît de scump îşi poate vinde pielea reprezentativa unui principat cu o armată permanentă din 11 bărbaţi? Şi ei, bravi mlitari ai unui stat liliputan, şi-ar vinde scump pielea ca să îşi apere patria, dar nu cred că ar face faţă nici măcar unei companii de puşcaşi marini americani.

Aşa că povestea cu pielea scumpă, fie ea şi de andorrez cu speranţă medie de viaţă undeva la 82 de ani, e bună doar ca glumă. Mult mai interesant mi se pare însă episodul din vestiar, de la pauza meciului cu Estonia. Atunci cînd Marica, susţinut de Raţ, şi-a îndemnat colegii să nu mai joace la alibi. Să renunţe la plimbatul inutil al mingii prin faţa propriului careu şi să joace fotbal. Fotbal, dragă, sportul acela frumos care presupune să pasezi corect şi vertical, spre poarta adversarului, sportul acela în care driblingul rămîne instrument fundamental tocmai pentru că nu e la îndemîna oricui. Să joace fotbal veritabil, nu surogatul acela de posesie sterilă.

Cifrele susţin observaţiile tehnico-tactice ale cuplului de antrenori Marica-Raţ. De la două driblinguri în prima repriză, ambele ale lui Măţel, am trecut la 7 în repriza a doua, toate în terenul Estoniei. Măcel! Tot în partea secundă a meciului de la Tallinn s-a micşorat cu 10 numărul mingilor pierdute. De la 67 la 57. Avusesem un şut pe poartă în primele 45 de minute, au apărut alte 4 în ultimele 45. Posesia a scăzut, de la 63% la 45%, dar a crescut verticalizarea. Intrat în vestiar, Piţurcă a încercat să îşi recupereze autoritatea uzurpată, atrăgîndu-i atenţia lui Marica să nu îşi mai certe coechipierii. Replica face toţi banii – „Nu ne certăm, vorbim ca între bărbaţi”. Ca să-i dăm totuşi selecţionerului ce-i al selecţionerului, să spunem că Piţurcă a fost cel care a cerut verticalizare şi dezvoltarea acţiunilor pe flancuri.

Nu închei cu nici o concluzie, fiindcă mi se pare că la Tallinn a fost, într-adevăr, o treabă de bărbaţi care ştiau că un egal sau un eşec ne aruncau din start în afara calificării la Mondialul brazilian. Închei, în schimb, cu un gînd către Helmuth Duckadam. Fostul mare portar a suferit o nouă operaţie la braţul care i-a adus şi glorie, şi probleme medicale. Helmuth e bine acum. A fost o intervenţie chirurgicală necesară şi oportună, nu neapărat foarte complicată. Ştiu că nu sîntem eterni, dar îmi place să trăiesc într-o lume din care să nu lipsească Helmuth Duckadam. Mă simt mai apărat.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

doru duceac (3 comentarii)  •  9 septembrie 2012, 18:05

felicitari pt. articol …la obiect ..bine ..spicuit din ..”cuvantari ”..bine interpretat ..de autor …din pacate ,..d-le geambasu ..cu ..asemenea echipa ..nu poti avea ..pretentii pentru ..”rio”.. lituania mi s-a parut ..extrem de slaba ..din toate punctele de vedere ..la noi diferenta ..au facut-o ..4 jucatori ..adevarati ..marica . torje ..goian si ..bourceanu ,..poate ..ca rezerve ..mai pot emite pretentii …matel lobont si chiriches ..in rest ..cu niste nulitati ..ca lazar [ a gresit ..incontinuu], grozav ..pintilii ..tanase ..care nu au jucat nimic .nu poti emite pretentii..jucatori ..ca ..mutu ..muresan ..sanmartean ..herea ,zicu ,.nu pot lipsi ..din teren ..eu cred ca cei din federatie ..isi bat joc ..de noi ..suporterii ..la fel si piturca ..si-au pus ..obiectiv ..2016 ..ca sa-si ..conserve ..locurile de munca …nu se poate sa participi la o competitie ..ca si ..cm ..de fotbal .si sa nu ai obiectiv ..calificarea …indiferent ..de adversare …se pare ca nu se vrea calificarea ..din nou …in teren lla ora meciului ..trebuie sa intre cei mai buni jucatori …ai tarii .indiferent daca au ..18 ..sau …40 de ani …lucescu a inceput tot asa …si ..cand in teren ..a bagat [ din pacate la sfarsit ]….pe cine trebuia ..sanmartean ..mutu ..marica etc …]…am casigat la pas cu bosnia ..trebuie terminat cu experimente pe ..nervii .nostri ..si ca ei ..federali .si antrenori ..sa -si ..ia leafa ..pana in ..2016 …trebuie facuta o echipa nationala ..puernica ..cu jucatori .adevarati ..nu panarame ..ca in acest meci …dv. ziaristii ..trebuie sa exprimati ..opiniile noastre ..poate ..cei responsabili ..se vor ..simti ..zic ..poate !!!..va doresc ..succes in toate …!!!.

Bocanci (12 comentarii)  •  9 septembrie 2012, 18:43

pai acu 12 ani de ce a fost inlaturat Piturca de la echipa? ca habar n-are meserie si fotbalistii jucau ce stiau ei. noroc ca atunci aveam jucatori de valoare. daca au ajuns marica si rat sa-i faca tactica astuia, am ajuns rau.

io (15 comentarii)  •  9 septembrie 2012, 18:48

Sa fim seriosi, Rat si Marica nu au anvergura unor lideri.
Chiar asa de novici in ale nationalei cum ar fi ceilalti, nu i-ar lua in seama. Niste titulari, fie ei si in campionatul intern, ar privi de sus niste rezerve obscure de la Schalke sau Sahtior, dar venite la lot cu aere de lideri.
Probabil ca Piturca a facut taraboi in vestiar, la pauza, jucatorii au bagat la tartacuta ca nu merge cu jumatati de masura, si lucrurile s-au schimbat, dar nu ca ar fi tremurat in fata pacalicilor Rat si Marica.

MM (16 comentarii)  •  9 septembrie 2012, 19:39

@Doru vezi ca Tallin e capitala Estoniei si nu a Lituaniei, precum Budapesta e capitala Ungariei si nu a Romaniei. Si te mai miri ca la BAC e cum e…

eugen (11 comentarii)  •  10 septembrie 2012, 11:55

Frumos gandul pt Duckadam……Multa sanatate , Helmuth!!!!

vasco (267 comentarii)  •  10 septembrie 2012, 16:05

@Bocanci,
chiar crezi ca Piturca a fost inlaturat pentru ca juca echipa slab?”Pe Piturca noi l-am pus selectioner,noi l-am dat jos..”Gici din cine e citatul.Ca element ajutator:e frate cu unul si varul cu un altul.Si e italian get-beget,,doar raspunde la numele de giovanni.

merace (11 comentarii)  •  10 septembrie 2012, 16:43

De unde le scoate’i, oameni buni? Raț a declarat azi la TV ca totul e o inventie a presei, chestia cu ce le-ar fi zis Marica la pauza.

je (53 comentarii)  •  10 septembrie 2012, 18:28

Cristi,
ai atins mami multe aspecte in articol, si as vrea sa le luam pe rand.
1. nu poti cere unor fotbalisti declaratii de bun simt! Sunt doar fotbalisti, nu intelectuali! Atata poate Marica; nu l-ai vazut la interviurile pt tv ce se chinuia sa vorbeasca?
2. Ai scris:„bărbaţi care ştiau că un egal sau un eşec ne aruncau din start în afara calificării la Mondialul …„ pai nu sunt decat doi ani de cand an facut meciuri nule cu Moldova si Albania cand R. Lucesscu, Chivu si altii, cand cei din gsp incercau sa ne explice ca, calificare nu este pierduta si nici jucata!!!! Si eu ce sa inteleg:
a) ca gsp batea campii si nu avea curaj sa-l critice pe Luce junior din cauza relatiei de prieteniei dintre Nea Ovidiu si Luce senior?
b) ca nu ati fost asa de drastici cu Lucu, cum sunteti deja cu Piti?!!
c) campania nici nu incepuse si deja gsp-ul il atacase pe Piti…este motivul pt care Hagi a refuzat nationala stiind ca, orice s-ar intampla, tot va fi atacat?!
d) ca lispa de obiectivitatea a unor colegi de ai tai, nu numai ca nu este evidenta, dar se manifesta intr-un mod foarte pronuntat?
Sugestie: de fiecare data cand Nationala ramane fara antrenor si Sandu Mircea cauta antrenor, va propun sa publicati o lista cu antrenorii agreati de gsp!!! Astfel, ar stii si Nasu pe cine sa numeasca si ar disparea presiunea jurnalistilor!! Ati facut deja asta la alegerile pt presedintia FRF-ului cand gsp-ul a declarat ca ei merg cu Gica Popescu!! Aplicati acelasi corolar si in alegerea selectionerului!!
Dar, am un feeling ca nu o sa o faceti si iti spun si de ce: la o campanie ratata gsp-ul va fi obligat sa-si asume si el raspunderea si atunci…nu cred ca ii va conveni sa plateasca „factura„ in fata suporterilor!!!

vsteaua86 (13 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 4:18

Multa sanatate pentru Helthmut,asa e,vreau o sa traiesc intr-o lume cu el.Pana cand moartea ne va despartii….

Stefan2 (133 comentarii)  •  11 septembrie 2012, 7:03

Dupa cit de sigur e Geambasu pe ce scrie,zici ca a fost de fata in vestiar sau a primit stenograma de la cine trebuie. Penibil cum oameni aparent seriosi se compromit cu inventii,care nu mai sunt credibile nici pentru copiii de gradinita.Sunt total de acord cu @Je.In orice campanie de calificare a nationalei,daca am fi cistigat toate meciurile,iar adversarii ar fi trebuit sa le piarda pe toate,voi spuneati ca mai sunt sanse.Sunteti caraghiosi,ziaristi de satira si umor.

Comentează