Despre nemţi, fără clişee

Înainte de a deveni sperietoarea “granzilor” şi viitor antrenor al Stelei, Laurenţiu Reghecampf a fost, pe rînd, “frumos nebun al marilor oraşe” (poreclă dată de Stoichiţă, dar pescuită din literatura lui Fănuş Neagu), pasager de tristă amintire al naţionalei şi fotbalist în Bundesliga. După Steaua şi Litex Loveci, Reghe a mers la Energie Cottbus, unde a făcut carieră: a jucat 135 de partide în 4 sezoane, înscriind 17 goluri. Apoi s-a transferat la Alemannia Aachen, unde a bifat alte 107 meciuri. Plus 19 goluri.

Din 2000 pînă în 2009, cînd şi-a încheiat aventura în fotbalul de trei ori campion mondial cu o încercare nereuşită la Kaiserslautern, Reghecampf a avut tot timpul să înţeleagă fotbalul german. Fotbalul şi viaţa din Germania. Sau fotbalul ca parte a vieţii din Germania. Fiindcă despre asta vorbea tînărul antrenor al Concordiei invitat la studioul Champions League al TVR. Un mesaj simplu. Bayern este probabil un club la fel de bogat ca Real sau ca Barcelona, diferenţa o impune sistemul (a se citi disciplina financiară), care nu le permite să cheltuiască oricît. Nici pentru transferuri, nici pentru salarii. Disciplina financiară care te obligă să ai o justificare pentru fiecare euro cheltuit. Să îţi plăteşti impozitele, să nu acumulezi datorii de sute de milioane la stat. Care stat este nemilos cu evazioniştii, dar te răsplăteşte dacă eşti corect. Aşa se face că statul german este motorul Europei unificate, spre deosebire de statul spaniol, care este unul dintre marile aspiratoare de capital ale aceleiaşi Europe comunitare.

Bayern s-a comportat ca o echipă nemţească la Madrid şi pe tot traseul care a dus-o în finală. Dincolo de toate clişeele tocite despre nemţi, de la Lineker citire ori de la alţii, Bayern a arătat hărnicie, seriozitate, solidaritate, spirit de sacrificiu. Curaj şi responsabilitate. Forţa acestei echipe izvorăşte din credinţa că la capătul muncii vine negreşit răsplata. Trăgînd linie, nişte oameni foarte bine plătiţi i-au eliminat pe alţi oameni plătiţi regeşte, cărora li s-a inoculat ideea că ar fi supraoameni. Între vedeta Schweinsteiger şi muncitorul cu înaltă calificare de la Uzinele Krupp nu e pînă la urmă o diferenţă fundamentală. La sfîrşitul zilei, îi aşteaptă o casă primitoare, o masă consistentă şi o bere cum numai nemţii ştiu să fabrice. Asta se numeşte bunăstare socială. Ceilalţi au palate, avioane pe patru roţi în loc de automobile şi impresia că lumea este un loc prea îngust pentru ei. Ăsta este dezmăţul galactic.

54 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 54 moncler soldes 2012 on 02.01.14 at 8:51 pm

Despre nemţi, fără clişee — Cristian Geambaşu wrjayuavl veste moncler pas cher

# 53 munchen on 30.04.12 at 4:49 pm

Felicitari bun articolu
pt.xyz
.vezi sa nu patesti ceva de atita invidie,ardoarea cu care i critici pe nemti e buna pt . o alta cauza
40% din fondurile europene sint platite de nemti
chestia aia cu scutirea de inpozit pt cei caere cistiga sub 1000 € pura inventie
chestia cu evaziunea ,ipoteza-360 miliarde- ok da iti dai seama cit incaseaza daca isi permit asa ceva si oricum i prinde pina la urma so ajuns la o conventie cu Elvetia in chestia asta
da asta cu milioane de copii subnutrizi ,le intrece pe toate,domnule cred ca compari Germania cu Africa ai fost vroa data in Germania ai vazut macar un cartier care sa arate ca o mahala ca in mai toate orasele europene
eu traiesc de mult timp in Germania cunosc multi romani care stau aici si au aceiasi mentalitate ca tine critca tot timpu dar profita din plin de bunastarea din Germania .
articolu se refera la organizarea cluburilor de fotbal in general la toate nivelurile si aici au toti de invatat , stadioanele din Bundesliga sint in proportie de 99% pline,la meciurile de Liga 2 vin 10 000-30 000 de spectatori sint multe Cluburi in Italia sau Spania care isi doresc asta ca sa nu mai vorbim de Romania
Nemti iubesc fotbalu ,Federatia Germana este cea mai mare din lume 6 800 000 de jucatori legitimati,asa ca mai exista si altceva in lume in afara de CR 7 si Mesi trebuie numa sa iti dai jos ochelari de cal si castile cu imnurile latine.Sti cum o acoperit RM oparte din datori acum 2 anii ,prmaria din Madrd o cumpara terenurile de antrenamen pe care o platit o suma de 10 ori mai mare ;ai auzit de FINANCIAL FAYR PLAY despre asta i vorba asa ca nu mai bate capii si cauta nod in papura netilor ei sint motoru europei si asta o arata toate studile financiare

# 52 Murmurel on 28.04.12 at 9:12 am

Asa-i romanul: se pricepe la toate! Daca ai fi studiat cel putin in Germania sau daca cel putin ai vorbi germana, as mai intelege! Dar asa … ! Suficienta la scara nationala. Grea maladie!

# 51 nudela on 27.04.12 at 8:42 pm

Regekampf ar putea fi un model in fotbalul romanesc, daca e asa cum declara - un profesionist care nu se baga in aranjamentele elefantilor Becali-Sandu-Dragomir si toti elefanteii mai mici care ii sustin pe astia trei. Rezultatele Chiajnei in retur sunt o dovada ca el face fotbal, nu valize, nici trucuri la masa verde. Daca e asa, eu m-as bucura, pentru un fotbal curat si profesionist, fara valize, fara “democrati” din aceeasi familie fotbalistica (nasi-fini, frati de sange, etc), adepti ai aceluiasi profet etc.

# 50 Sibelius on 27.04.12 at 7:24 pm

@ Dr. Fuentes:
De acord cu tine in ceea ce priveste dopajul. Totusi, nu as considera suporterii Realului ca fiind de ocazie. Multi au iubit echipa lui Hierro, Raul, Morientes si Roberto Carlos(mai era si nefericitul de Redondo, si Helguera si Ivan Campos si Panucci) ca sa nu-i mai socotim pe Boban si Savicevic si au ramas simpatizanti ai epigonilor de azi.
“Nemtii” ar merita victoria finala asa cum o merita si Drogba, Lampard si Czech.

# 49 gery76 on 27.04.12 at 4:53 pm

-Vad ca sunt inca destui care spun ca penalty-urile sunt o simpla loterie.
-Vreau sa dau niste exemple concludente care sa infirme aceasta teorie.
-R.F.Germania a jucat finala Euro’76 contra Cehoslovaciei meci pe care l-a pierdut dupa executarea lov.de la 11m,era prima finala majora a lumii care-si decidea invingatoarea in urma acestui procedeu de departajare.
-De atunci Germania n-a mai pierdut niciodata vreun meci care s-a decis la executarea lov.de la 11m.
-In 1982 in semifinala worldcup’82 ,Germania a invins in meciul secolului Franta cu 8-7 dupa penalty-uri ,cu Schumacher aparand doua 11m la Six si Bossis,apoi in sferturile de finala worldcup’86 ,aceeasi echipa a Germaniei a invins tara gazda Mexic, la 11m cu 4-1,acelasi Schumacher aparand 2 lov. de 11m lui Quiriarte si Servin,apoi la worldcup’90 ,Germania a invins Anglia la penalty-uri in semifinale,dupa ce Bodo Illgner a aparat un 11m lui Stuart Pearce,la Euro’ 96 in semifinale Germania a invins Anglia la penalty-uri dupa ce Kopke a aparat penalty-ul decisiv lui Gareth Soutgathe,pentru ca in 2006 Germania sa elimine in sferturi Argentina dupa ce Lehmann de asemenea a aparat penalty decisiv la Ayala parca.
-Mai departe Bayern Munchen, a castigat CH.League 2001 in urma executarii lov.de la 11m contra Valenciei ,Olliver Kahn aparand uluitor 3 lov.de la 11m.
-In 1988, Bayer Leverkusen a castigat Cupa U.e.f.a dupa o dubla dramatica cu Espanyol Barcelona 0-3 in depasare si 3-0 la Leverkusen,s-a ajuns la executarea loviturilor de pedeapsa,unde tanarul portar Rudiger Vollborn a aparat 3 penalty-uri inclusiv golgheterului Losada in mare forma atunci.
-Daca toate acestea inca va mai par doar intamplari,atunci nu mai este nimic de spus.
- Concluzia mea este aceea, ca in primul rand este vorba de mentalitate sanatoasa, perseverenta si o pregatire specifica a portarilor pentru o astfel de intrecere!!!

# 48 doru on 27.04.12 at 3:04 pm

Oare cine i’a umflat, pe “jucatorii super galactici”? s’a demonstrat ca munca “executata” serios invinge pana la urma, chiar daca in minutul 90 si alte minute sau la penaltiuri. Cu Barca s’a intamplat ceea ce se intampla de mii de ani, binele, frumosul etc castiga batalii, in schimb raul, uratul castiga batalia.

# 47 xyz on 27.04.12 at 11:01 am

romanii sint cel mai dezinformat popor european iar rezultatul este vizibil in sensul ca ocupam cu succes unul dintre ultimile locuri pe continent la orice.
si atunci este clar ca tot in acest sens isi scriu si numitii jurnalisti articolele care se bazeaza pe nimic altceva decit pe mareata gindire a jurnalistului care provine in general din zvonuri si vise ca d-aia am ajuns de risul europei! nu este deci intimplator ca romanii sint la ora asta mexicanii continentului un popor care da numarul cel mai mare de prostituate pe continent ca sa dau un exemplu dintre cele f multe pe care nu mai stau sa le insir pt ca mi-ar lua toata ziua.
si sa incepem cu insiruirea unor prostii standard la romani:
“Disciplina financiară care te obligă să ai o justificare pentru fiecare euro cheltuit. Să îţi plăteşti impozitele, să nu acumulezi datorii de sute de milioane la stat. Care stat este nemilos cu evazioniştii, dar te răsplăteşte dacă eşti corect. Aşa se face că statul german este motorul Europei unificate.”
si cum ar explica acest f inteligent jurnalist faptul ca statul german evalueaza evaziunea fiscala la 360 miliarde euroa anul? cum explica faptul ca tot statul german a cumparat un disc cu date despre diversi evazionisti de la un hacker care dupa un timp a fost arestat in elvetia si gasit mort in celula sa? ce stie acest jurnalist despre diversele modalitati de organizare a cluburilor ca sa evite datoriile din bilant? de obicei nimic!
chestia cu rasplata daca esti corect tine de gindirea adinca a omuletului lui gopo si este de tot risul! la ora asta 75% din masa de impozit este asigurata de salariati dintre care 60% nu platesc impozit deoarece nu au 1000 de euro salariu lunar. si din aceasta suma de impozite dispar alte zeci de miliarde care sint mentionate in cartea neagra a platitorilor de impozite care apare anual si pe care marele jurnalist cu premii n-a citit-o niciodata in viata lui si nici nu stie sa spuna numele organizatiei care o promoveaza. ce face justitia? nimic! ce altceva?! deci multitudinea de concerne cunoscute a germaniei asigura numai 25% din bugetul statului de la care mai primeste si subventii pt ca altfel asa dupa cum au anuntat daca acest lucru nu se intimpla se pot muta intr-o alta tara. probabil ca la acest rasplata se referea acest jurnalist atunci cind a scris ca statul german te rasplateste pt corectitudine.
“Între vedeta Schweinsteiger şi muncitorul cu înaltă calificare de la Uzinele Krupp nu e pînă la urmă o diferenţă fundamentală. La sfîrşitul zilei, îi aşteaptă o casă primitoare, o masă consistentă şi o bere cum numai nemţii ştiu să fabrice.”
in baza acestei fraze nu poti decit sa rizi si nu poate fi decit rodul unui jurnalist roman!!!!
cert este ca 50% din populatia germaniei detine 5,6% din averea nationala si ca exista milioane de copii subnutriti hraniti de organizatia die arche.
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,428993,00.html
pe linga cele mai sus numite se adauga si miliardele inregistrate la pierderi datorita coruptiei:
http://www.dw.de/dw/article/0,,4900276,00.html
problemele europei nu pot fi intelese de oricine si sint f putini cei care pot explica chestia cu “germania motorul europei” asa dupa cum sint si cei care pot motiva de ce anglia care sta mult mai prost cu datoriile decit unele state deja retrogradate de agentiile de rating continua sa beneficieza de pozitia oferita de un AAA care nu poate fi justificata de cifre.
altfel si “motorul” asta este plin de datorii si tinde sa se sparga si el ca oricare altul:
http://www.staatsverschuldung.de/schuldenuhr.htm
pina romanul nu se va trezi renuntind sa mai traiasca din zvonuri, vise si inchipuiri nu se va schimba nimic si va trai din ce in ce mai rau deoarece intr-un asemenea sistem de jungla tipic vestului unde dreptul celui mai tare este singurul drept respectat naivitatea ca sa nu spun altfel se plateste extrem de scump iar acest lucru nu numai ca se vede dar se si simte experienta pe care au trait-o deja f multi romani!
deci jurnalistul premiant sa se limiteze la a scrie despre intimplarile din sport si sa lase restul in seama altora care stiu despre ce anume vorbesc. comentariile romanilor sint ca si articolele jurnalistilor adica o suma de prostii fara sens si cu greu gasesti 2-3 dintr-o suta care sa fie bune.
sper ca jurnalistul sa nu cenzureze cele scrise.
.

# 46 hale on 27.04.12 at 10:14 am

@ predator.

da, merita, pentru ca muncesc din greu ca sa ajunga in varf

# 45 mircea on 27.04.12 at 8:21 am

Sorin ai vazut cumva imaginatie in jocul Realului? Eu nu am vazut decat stereotipul, mingea la gelat si goneta maxima timp de 30 de minute , iar apoi taiat ca maioneza cu ulei ieftin.

# 44 predator on 27.04.12 at 7:31 am

Un articol foarte frumos.
Intr-adevar nemtii sunt motorul Europei si meritau pe plan sportiv o rasplata.

# 43 contabilitate on 27.04.12 at 7:18 am

articol perfect, felicitari.

in germania “cetatenii” platesc statului conform legii pentru ca de banii dati primesc fara “discutii” servicii pe masura. Delapidari sunt peste tot , si in sua, dar la noi exista doar DELAPIDARI. FELICITARI NEMTILOR, AVEM CE INVATA DE LA VOI, DAR NOI NICIODATA NU VOM INVATA NIMIC.

apropo, in sua, chicago, ilinios TVA-ul este maxim 10% , iar la alimente scade consistent, iar cum te duci in sud TVA-ul scade consistent. la noi este 24% incredibil, domnilor ziarisi, ASTA SA EDUCATI POPORUL ROMAN, NU CANCANURI. DAM LA STAT SUPRATAXE SI NU PRIMIM NIMIC. STATUL ARE O GRAMADA DE BANI SI TOT REUSIM SA NE IMPRUMUTAM CAT CEAUSESCU (22 ANI) IN 2 ANI.

# 42 io on 27.04.12 at 6:10 am

pt dblock: la penalty-uri nu e loterie, e stiinta, studierea adversarului, pregatire, etc. cu cat intelegi mai repede asta, cu atat vei pierde mai rar la penaltyuri

# 41 motanul incaltat on 27.04.12 at 4:35 am

Interesant articol,mai ales,ca eu am impresia ca ai si dat raspuns unei mari intrebari:De ce nu reuseste nici un fotbalist roman ,niciodata ,in Bundesliga la marile echipe????

# 40 ciupi on 27.04.12 at 4:28 am

v-ar placea - insa - sa mai vedeti odata repriza a doua si prelungirile?! eu nici daca m-ar plati cineva…

# 39 gery76 on 27.04.12 at 2:40 am

Scria ”mda” ca pana una alta Real este cea mai galonata echipa din fotbalul mare,este adevarat ,insa cea mai mare parte a palmaresului este obtinuta in epoca singurului regim fascist ramas in lume dupa cel de-al doilea razboi mondial ,regimul generalului Franco ,adus la putere de insusi Adolf Hitler,printr-un ajutor militar decisiv si nu numai.
-Toata spuma fotbalului mondial era adusa la Madrid de alt fascist in convingere Santiago Bernabeu,un om pentru care nimic nu avea pret,aducand pe oricine voia de la Puskas pana la Di Stefano.
-C tot palmaresul lor obtinut intr-un mod pentru care eu daca as fi suporter al lui Real ,n-as fi cel mai mandru om,in fata lui BAYERN MUNCHEN,aceasta mare echipa Real ,este net inferioara ,germanii fiindu-le de cele mai multe ori NASII NASILOR!!!
-BAYERN UBER ALLES !!!
-DEUTSCHLAND UBER ALLES!!!

# 38 Resiteanu' Exilat on 26.04.12 at 11:58 pm

…”o echipa nemteasca, …neamt, …nemti” …. Si unde traiesc acesti oameni, nu cumva in Germania (pamantul germanilor)? O, am uitat de latinitatea noastra de balta. Daca tot insistati cu “nemtii” de ce nu va referiti la tara lor ca “Nemacka” asa cum o numesc unii din vecinii nostri?

# 37 mihrp on 26.04.12 at 10:16 pm

PT DBLOCK: eu stiu ca bayern n-a pierdut niciodata la penaltyuri !

# 36 Adi on 26.04.12 at 10:07 pm

Titi si Sorin - probabil niste manelari convinsi…nimic mai mult de spus.

# 35 dblock on 26.04.12 at 9:09 pm

ai scris asta fericit ca au eliminat-o pe real?
Mai exista in presa asta vreo urma de impartialitate? Ce eficacitate nemteasca visezi?
Da, au jucat frumos, n-au facut joc pasiv sau joc de rahat ca chelsea, dar bayern s-a calificat fix cum a castigat steaua ucl: la noroc, pt ca la penaltyuri valoarea nu mai conteaza
Multe echipe au iesit la penalty, de fapt nu exista echipa ce n-a pierdut niciodata.
2-1 si 1-2, plus meci castigat la 11m.
Felicitari, succes in finala, dar atat, fara satuie, fara prosternare.
Real Madrid a pierdut din acelasi motiv ca Barcelona sambata si alaltaieri: ca n-a crezut ca poate pierde.
The end..

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.