Sfînta Treime. Johan, Pep, Leo

Începem să ne pierdem simţul măsurii. Şi să dăm drumul blasfemiilor cu voioşia pe care ne-o permite fotbalul

Simţiţi cum se încălzeşte Planeta? Cum vibrează rîul, ramul, catalanul şi castilianul înaintea lui El Clasico? Cum toată planeta se conectează la măreţul eveniment? Iar dacă te deconectezi, dacă mişti în frontul extazului general, dacă strici fotografia adoraţiei necondiţionate şi ai tupeul să spui că mai sînt şi alte echipe pe lumea asta care ar merita iubirea noastră oarbă, dacă ai îndoieli şi dacă gîndeşti altfel, bunăoară că nu-i foarte sănătos să gîndim toţi la fel, iar să simţim unitar nici atît, atunci, după toţi aceşti “dacă” puşi în discuţie, eşti privit cu o nesfîrşită milă amestecată cu un profund dispreţ. Nu înţelegi fenomenul, mă-nţelegi? Nu pricepi cum e treaba asta cu fotbalul de calitate, pentru că tu, mic punct rebel în univers, te hrăneşti cu ură, în timp ce oamenii adevăraţi îşi taie porţii mari de frumos. Mănîncă şi se uită, mănîncă şi se uită, nimeni nu face indigestie.

Şi ce dovadă mai bună că Planeta se pregăteşte pentru încleştarea dintre extratereştri şi galactici decît “Treimea Divină” identificată de L’Equipe Magazine pe pămîntul făgăduinţei fotbalistice, Barcelona. Le Pere (Tatăl) - Cruyff, Le Fils (Fiul) - Guardiola, Le St. Esprit (Spiritul Sfînt, scris prescurtat, ca la fotbal frate) - Messi. Aşadar, nici mai mult, nici mai puţin decît Tatăl, Fiul şi Spiritul Sfînt (Sfîntul Duh în variantă creştin ortodoxă), deci Sfînta Treime în slujba tiki-takăi. De fapt, la geneza acestui sistem de joc care îmbină tehnica individuală perfectă cu mişcarea continuă a fotbaliştilor şi o ţesătură de pase “dumnezeiască”.

Nu vi se pare cam mult? Nu vi se pare că sună a blasfemie? Nevinovată, veselă, sprinţară, dar blasfemie în stare pură. După Biserica Maradoniană, ne-am pricopsit cu Sfînta Treime Barceloniană. De ce nu şi cu Sagrada Equipo ori Sagrada Division? Oare cînd ne vom închina la ghetele lui Messi? Cînd vom ţine postul lui Iniesta şi cînd va apărea Evanghelia după Xavi? Dar fiţi pe pace, dragi credincioşi, atei şi liber-cugetători, bineînţeles că nimeni nu va fi ars pe rug. El iartă multe, iar Inchiziţia a fost înlocuită de Corectitudinea Politică. De aceea, puteţi fi siguri că înaintea lui El Clasico nu vom avea excomunicări ale ereticilor, chiar dacă, în secret, Papa Benedict s-ar putea să-şi dorească o finală cu Bayern pe teren. Amin!

P.S. Nu ştiu de ce, dar simt că Preafericitul Daniel e fan Barcelona. Nu pretind că informaţia mi-a furnizat-o Duhul Sfînt.

43 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 43 bbdo on 23.04.12 at 11:17 am

asta e unul dintre articolele care nu va face cinste domnule giambasu,e mizerie pura si nu din motive religioase.urat,foarte urat!

# 42 anakin on 23.04.12 at 8:48 am

consider ca nici macar de dragul unei metafore nu trebuie sa folosesti astfel ideea de Sfanta Treime, dar, totusi, aceasta nu anuleaza respectul ce ti-l port, stimate domnule geambasu. iti marturisesc, de asemenea, stima mea pentru credinta ta crestin ortodoxa, care transpare din articol. putini au curajul sa-si exprime credinta public. cinste tie! cu stima, pentru un dinamovist ca dumneavoastra, din partea unui stelist (autentic, antibecalian)!

# 41 jumatate on 22.04.12 at 1:09 pm

si iaca se produse marea schisma de pe nou camp sau ragnarok-ul scandinav :))))

# 40 bogdan on 21.04.12 at 10:36 pm

si iaca veni iconoclastul ala, satana aia de portughez si le sparse astora treimea

# 39 Bunicu on 21.04.12 at 8:06 pm

Domnilor dela GSP nu va suparati dar mereu sariti la Rapid ca il critica pe Dl Dragomir.Va rog chematil sa va arate cartea de identitate si daca scrie Mitica Dragomir atunci sa comentati.Doamnele care au afisat benerul sau referit la mine ca eu sint MITICA,Dragomir este Dumitru,asa deci domnul Grigoroiu sa o lase mai moale in a fi avocatul domnului Dragomir.Toate amenzile sint nule de drept ca el nu este seful Ligii Mitica Dragomir ati intelers?

# 38 Bilete on 21.04.12 at 4:57 pm

Asa este cand uita masura…Dar sa ramanrm de buna credinta si sa zicem ca e o metafora sprintara …. cu iz comercial

# 37 mihai on 21.04.12 at 11:14 am

Articolul asta e o blasfemie de la un cap la altul la adresa Sfintei Treimi, al carei nume nu se poate lua in deradere nici in asa-zise “metafore jurnalistice”. Pacat, domnule Geambasu, ati avut articole infinit mai inteligente, in care ati stiut sa faceti conexiuni literare interesante, fara a va bate joc de numele Dumnezeirii. Pe cei de la Equipe Magazine ii inteleg, ei sunt niste primitivi idolatri traitori in republica ateismului, pe care daca ii scoti din lozinci ridicole cu liberte, egalite, fraternite i-ai pierdut, asa ca nu e de mirare aceasta blasfemie la ei, dar sa o adaptati la “varianta crestin ortodoxa”… Trist.

# 36 sandmann on 21.04.12 at 9:26 am

recunosc ca nu-ti citesc toate articolele, dar pe cele pe care le citesc , mai ales in ultimul timp, le consider de bun simt.
nu stiu cat de religios esti , dar reiese ca ai ceva respect pt ortodoxie.
asta e bine, si mai ales e bine ca nu iti e teama sa o arati.

# 35 splendini on 21.04.12 at 6:11 am

-Esti liber sa nu te uiti.
-L’Equipe: doar o figura de stil in titlu, chestie jurnalistica, nimic religios, fii pe pace!
- Ca se uita milioane de oameni la El Classico, si acum, si acum 5, 10, 15 ani nu e nici o corectitudine politica, doar preferintele unora care vad goluri multe, spectacol in meciul asta.
-Nimic nu dureaza. Barcelona o sa inceapa sa piarda, si alta echipa va domina fotbalul mondial si vei putea respira iar.
-Daca urmatoarea echipa care o sa domine fotbalul va fi echipa ta favorita din fotbalul international (ma gindesc ca ai una), iti vei varsa la fel vitriolul pe entuziasmul masselor, la fel cum o faci in rubrica asta de citiva ani cazul Barcelonei?

# 34 roman on 21.04.12 at 12:36 am

rusine celor care asociaza Sfanta Treime cu oaomenii…oricum Chelsea se va califica in finala cu…Mo

# 33 florin on 20.04.12 at 10:23 pm

geambasuleeeee, nu ca e mai marfa dinamo-steaua???
nu faceti voi de la gsp promo-uri dinalea obosite inainte de meciul asta de spui ca joaca cel putin finala CL?dar cum esti un roman ipocrit asa cum suntem toti romanii EL CLASICO e acru nu?BARCA( care intre noi fie vorba e cea mai tare,mai frumoasa,mai modesta si care joaca cel mai frumos fotbal din istoria sportului asta)e comparabila cu dinamo(ca tot esti dinamovist)nu?adica de ce sa urmam noi exemple ca BARCA care creste super profesionisti intr-o atmosfera profesionista si sa nu urmam niste adrieni cristea sau niste adrieni mutu ori niste becali sau mititei care au manelizat fotbalul romanesc pentru 50 de ani de acum incolo, impreuna cu voi care nu suportati EL CLASICO.Concluzia ar fi “cainii latra,ursul merge inainte”asta s-ar traduce ca voi sunteti nimeni pe lume cu cateva mii de cititori iar ei sunt BARCELONA-REAL MADRID cu sute de milioane de suporteri,hai s i c t i r manelistule.

# 32 durden on 20.04.12 at 9:26 pm

da,mi se rupe mie de sfanta treime…te afectezi cam mult cand religia e pusa intr-o lumina mai putin favorabila.imi aduc aminte cand te-ai uitat la agora si ai scris tu un ‘review’.chill,ca nu se intampla nimic daca nu-i iei apararea lui iisus…

# 31 sorin on 20.04.12 at 7:43 pm

Oricum ai da-o deocamdata sunt cele sau printre cele mai bune echipe din lume la ora asta si , mai ales , incanta spectatorul care vrea spectacol.Fara ofensa dar nu prea mai vad spectacolul pe care-l vedeam acum cativa ani la echipele englezesti de top .Asa ca …sa le vedem in el clasico si mai ales in returul semifinalelor CL.

# 30 bogdan on 20.04.12 at 7:12 pm

un articol neinspirat si tampit….

# 29 andrei27 on 20.04.12 at 6:33 pm

Hai ca asta e culmea ipocriziei, tocmai voi jurnalistii gsp al caror profesionalism se manifesta cel mai adesea prin faptul ca daca Sf. Becali emite o flatulatie voi sunteti primii care sa o adulmecati la locul faptei, veniti sa imi spuneti cum se fac blasfemii legate de Barcelona. Prefer oricand o blasfemie cu Barcelona decat o habotnicie becaliota. Ar trebui sa iti fie rusine cu articolele astea.

# 28 bingo on 20.04.12 at 2:48 pm

bey, mihrp, ce-are unguru cu prefectura ?

on topic : mare dreptate, cristi, mare lucru masura si bunul simt. dar, de unde ?

# 27 razvan on 20.04.12 at 12:35 pm

suntem in anul 2012 si inca va mira aceste exagerari? asta inseamna marketing si vanzarea unui produs.

# 26 mihrp on 20.04.12 at 11:40 am

cand ai vorbit despre hochei, in articolul acela despre romani si budapesta TU CUM TE-AI SITUAT? acuma faci pe fata-mare.

# 25 adipocea on 20.04.12 at 9:27 am

E incredibil cum se exagereaza cu superlativele, ce aura filozofico-poetico-religios-metafizica se da acestor evenimente… doar pentru ca sunt la spanioli, doar pentru ca sunt legate de Barcelona… Nu tin minte, prin anii 90 la inceput, cand Milan cu cei trei olandezi si Inter cu cei trei nemti, plus Juventus cu Baggio si o supertrupa, plus Roma cu Voller si restul, etc, sa se fi facut atata retorica, sa se fi aruncat atata simulacru de filozofie si eseistica de tip poetic in joc… Osanale ieftine, care vor fi pierdute in maculatura virtuala dupa ce se va intampla ce va fi logic sa se intample,adica dupa ce aceste asa zise megaevenimente, asa zise megastari de spirit isi vor fi luat locul in rafturile prafuite din dosul istoriei… 22 de oameni vor alerga pe teren sambata, nici mai buni nici mai rai decat multi altii din istorie… Problema e ca jurnalismul romanesc(da, numai romanesc, in alte tari eu citesc presa si nu se emite asemenea retorica dementa) a intrat intr-o stare de autodrogare, de autoexcitatie la adresa acestor doua echipe, in special a Barcelonei(Realul folosind doar ca pandantiv, ca antagonist) incat te minunezi ce se poate scrie mai departe…

# 24 cla on 20.04.12 at 8:33 am

SINGURA TREIME SFANTA DE PE PAMANT ESTE SIR MATT BUSBY, SIR BOBBY CHARLTON, SI SIR ALEX FERGUSON.

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.