Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ele au aflat

Ziua în care fotbalul a fost surclasat de handbal, după-amiaza în care femeile au dat o lecţie bărbaţilor. Şi dacă ar fi fost prima!

Magia este de esenţă divină, mediocritatea, pur omenească. Duminică seară, Oltchim a avut o repriză magică […]

marți, 3 aprilie 2012, 9:57

Ziua în care fotbalul a fost surclasat de handbal, după-amiaza în care femeile au dat o lecţie bărbaţilor. Şi dacă ar fi fost prima!

Magia este de esenţă divină, mediocritatea, pur omenească. Duminică seară, Oltchim a avut o repriză magică şi una mediocră, de fapt în ordine inversă. E greu de explicat ce s-a întîmplat după pauză cu fetele antrenate de Radu Voina, renaşterea lor extraordinară, deci las în seama specialiştilor această delicată întreprindere. Nu ştim să spunem nici ce au păţit Gorbicz şi compania după primele 30 de minute în care jucaseră posibilul handbal al viitorului. Viteză, imaginaţie, execuţii uluitoare. Un prieten priceput în tainele acestui sport îmi şopteşte că răspunsul trebuie căutat tocmai la frumoasa&capricioasa Anita, ai cărei demoni au îndepărtat Gyorul şi Ungaria de rezultate formidabile. Problema lor.

A fost magie? Sau doar o mobilizare formidabilă? Ambiţie, revoltă? Ori o înlănţuire fericită evenimentelor? Poţi ajunge numai prin voinţă la starea de graţie? Dar cînd îţi pui prea multe întrebări, pierzi esenţialul poveştii. Bucuria acestei victorii pe care, egoişti, ne-am asumat-o imediat s-a hrănit din suferinţă fizică, nu metafizică. Paradele Luminiţei, lupta corp la corp a Oanei Manea, încăpăţînarea Aureliei Brădeanu de a privi numai înainte, spre poarta lui Haraldsen. Cursele pe extremă ale Iuliei Curea şi ale Adei Nechita. Pentru ca noi să căutăm şi să producem metafore, ele au colecţionat vînătăi, şi-au strivit oasele de parchetul sălii care fierbea, au încasat pumni. Au şi dat, fiindcă sînt femei şi ştiu să lupte.

În acest punct ajungem inevitabil la paralela cu „sexul tare”. Bărbaţii, fotbaliatorii. Tineri cu impresii despre viaţă legitimaţi la cluburi importante numite, după caz, Rapid, Dinamo. Meciul lor începea la distanţă de o oră şi jumătate de finalul partidei Oltchim-Vîlcea. Ghinion, fiindcă aproape toată lumea care a venit pe stadion şi cam toţi cei care rămăseseră lîngă televizoare văzuseră lupta fetelor cu ele însele. Exista un termen de comparaţie proaspăt întipărit pe retină. În suflet. Ne gîndeam că, zgîndărîţi în amorul propriu, cei 22 de bărbaţi, plus antrenorii lor, se vor scutura de blazare. De plictiseala lor devenită a doua natură. De suficienţa care este a treia lor natură. De teama de a pierde, de frica de a cîştiga. Degeaba, încă un meci ratat. De „fotbal”. Un simulacru de derby. O întrebare, a mea. Nu vă este ruşine?

Înapoi la fetele de la Vîlcea. A început evaluarea şanselor pentru returul de la Veszprem. Ni se spune că avantajul de 4 goluri este fragil. Ştim. Ni se mai spune că Gyor păstrează prima şansă pentru că are un lot mai bun. Ştim. Ştim, dar nu mai contează. Demonstraţia e completă, binele a fost făcut. Supranaturalul este uneori în noi. Au aflat că se poate. Dacă nu acum, data viitoare, la anul. Ele au aflat, ştiu, pot.

Ei nu vor să afle, nu ştiu, nu pot. Ei nu.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Hoinar (11 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 10:54

Cristiane, fetele alea au visat la performanta de cand erau la grupa mica de handbal. Ele n-au pacalit sportul, ca zânii din fotbal. Din punct de vedere al sportului de la noi, fetele de la handbal sunt echivalentul lui Lucian Bute in box. Poate nu sunt cele mai bune din lume, dar in mod sigur sunt in frunte si ne tin cu pumnii stransi si sufletul la gura la orice meci.

Pai Luminita, la 40 de ani, inca isi rupe coatele pe parchet pentru a-si ajuta echipa in LC.. te rog eu, arata-mi la fotbalistii nostri de acum un corespondent :-). Si nu la echipa de aur, ca ei s-au lasat de fotbal de multisor.

one.love (27 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 11:15

ele tin sportul romanesc in viata
foarte bun articolul. felicitari!

Costin (21 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 11:16

In sfarsit ai invatat sa scrii! Tot asteptam paragraful in care anticipai criticile suporterilor lui Rapid sau Dinamo, dar nu l-ai mai pus. Bravo!

vulpoiul (7 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 12:25

pacat ca fotbalistii nu au putut vedea meciul de handbal..de fapt,nici nu se poate stii daca i-ar fi interesat

Laurentiu (9 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 13:00

Cheia e sa jucam foarte agresiv (in special in aparare) la Veszprem. Gyor are de asemenea binecunoscuta mentalitate balcanica si istoria arata ca au pierdut pana acum calificarile cu echipele de lupta(2007, 2010, 2011). Noi trebuie sa fim nemtii din acest meci. Daca jucam 60 de minute in aparare la Veszprem asa cum am jucat ultimele 30 la Valcea, ne calificam in finala.

I love this game! (2 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 13:09

Cristi, te implor, nu mai face comparatia asta niciodata!!!!
Intre semifinala Ligii campionilor si Mitiliga e aceeasi diferenta cu aceea intre HUTUPAN si nila. Prima vine dupa doi ani si isi da sufletul pe teren pentru ca echipa EI are nevoie de ea, in timp ce prostul se joaca de-a pocnitoarea cu ciobanu’. Cum sa compari asa ceva?

durden (270 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 14:50

mi se pare inutila discutia despre fotbal.puteai si tu sa dedici un articol intreg numai handbalului.nu cred ca dadea gazeta faliment.in fine…ceea ce vreau sa remarca insa, este ca jocul de duminica a trezit in mine trairi neasteptate.n-am mai avut atatea emotii/bucurii/frustrari in timpul unui meci european de ani de zile.bravo oltchim!va tin pumnii pt retur!

babaciune (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 15:35

Problema sportului romanesc si de fapt a societatii romanesti este ca suntem cu totii niste ignoranti. Am fost la Valcea in sala Traian si am trait cel mai intens eveniment sportiv pe care l-am vazut vreodata (indiferent de sport), articolul de mai sus sa spunem „bunicel” a adus 6 comment-uri in cateva ore, pe cand un articol pe care nu am de gand sa-l citesc, dar sigur e mult mai recent legatd e achitarea nu stiu cui, a adus pana sa incep a scrie aceste randuri 277 comment-uri. O sa spuneti ca acele comment-uri sunt de fapt niste reactii la decizia luata si ca de fapt e bine ca exista reactie. Eu vreau sa spun atat (cu toate ca am practicat fotbal si iubesc acest sport): fotbalul romanesc nu merita nicio reactie, nicio atentie de niciun fel; cand cei care ne uitam la televizor, pe net si oriunde in media vom intelege ca trebuie sa-l ignoram, vom fi rasplatiti. Haideti sa apreciem mai mult handbalul, voleiul, baschetul – orice altceva decat fotbalul romanesc si poate dupa ce iuresul emdiatic se va sfarsi, vom vedea si ceva fotbal autohton de calitate.

starchild (9 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 17:43

Nu numai sportivii sunt blazati, dar si audienta. Fotbalul nu mai ofera thriller-uri, pozitive, negative nu conteaza. Totul se intampla mecanic. Cand vezi un meci precum cel al Oltchimului, determinare, orgoliu, intoarcere de situatie, frenezie e cu totul alta experienta, si o alta intensitate.

Iti pui si intrebarea normal, ce fac jucatorii aia de fotbal de sunt buricul pamantului. Invart o minge ca ametiti pe teren 90 de minute, din 2 pase una o gresesc, un meci intreg nu pot sa faca un dribling, singur cu portarul se impiedica in minge, se precipita, etc. E prea mare diferenta! Jucatorul de fotbal se bucura de un comfort nejustificat, nu mai poti vedea o rezbunare fotbalistica, o revansa, un derby. In cupele europene meciurile se joaca cu aceeasi intensitate si efort ca si in Liga 1, nu mai exista acel -extra.

Nu stiu daca atitudinea Oltchimului poate servi ca si exemplu, pentru ca pe o parte avem sportivi, si pe de alta parte niste angajati foarte bine platiti, niste privilegiati (se fac exercitii fizice prin care sunt tinuti in forma cat de cat, dar asta nu te face sportiv neaparat … iti trebuie microbul competitiei si al performantei).

Suntem intr-un stadiu al evolutiei si civilizatiei, foarte pragmatic si daca nu vor fi luate masuri pentru scaderea nivelului de comfort (+salarial) nu cred ca vom ajunge nicaieri. Trebuie gandit un intreg sistem de recompensare si comfort care sa mearga mana in mana cu performanta. Sau putem intra in faliment si finaciar si emotional.

Daniel (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 17:54

Handbalul este un sport magnific, care-i ajuta cel mai bine pe copii sa se dezvolte armonios. Saptamana aceasta, am facut intr-o scoala din Bucuresti, cu copii de clasa a IV, un joc sportiv bazat pe 5 sporturi: atletism, fotbal, handbal, basket si rugby tag. Cel mai mult le-a placut copiilor handbalul. Nu inteleg de ce nu se face in scoli handbal?! Poate din cauza apatiei profesorilor de sport?

marius (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 18:02

off doamne pe cind fotbalul nostru ne va oferi ce ne-a u oferit fetele noastre de la valcea?ele au aratat ca sportul este sacrificiu si nu pacaleala asa cum fac cei mai multi sportivi de la noi si in speta fotbalistii

Devil (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 23:14

M-am uitat la acest meci de handbal asa cum m-am uitat la multe meciuri de fotbal,adica cu sufletul la gura, dar acest meci a avut ceva special. Nu vreau sa ma repet,a avut tot ce am dorit noi.Ideea este ca nu poate exista comparatie intre acest meci de handbal cu nici un meci de fotbal pentru simplul fapt ca fotbalul romanesc nu va ajunge niciodata la acelasi nivel. Stima si respect pentru fetele de la Oltchim si sa speram ca returul ne va fii favorabil. Stima si d-lui Geambasu pentru ca a intors privirea o clipa de la sportul rege. Respect

alb_rosu_in_VN (116 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 17:17

Frumos scris. Unul din cele mai bune articole ale d-lui Geambasu, unul din cele mai bune jocuri ale fetelor de la Valcea. Ce s-a intamplat in primele 8-9 minute ale reprizei a doua de la Valcea are ceva supranatural. Ni s- mai intamplat si noua, dar in sens invers, adica sa pierdem un avantaj de 6-7 goluri in cateva minute. Cat despre Dinamo trebuie sa recunosc, desi nu-mi place, ca a facut un joc slab, fara idei si fara orizont. Nu vad nici o raza de speranta in acest joc si tare mi-e team ca vom continua sa ne chinuim si cu echipe mai slab cotate.

matt (1 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 20:22

„Ni se spune că avantajul de 4 goluri este fragil. Ştim. Ni se mai spune că Gyor păstrează prima şansă pentru că are un lot mai bun. Ştim. Ştim, dar nu mai contează. Demonstraţia e completă, binele a fost făcut. Supranaturalul este uneori în noi. Au aflat că se poate. Dacă nu acum, data viitoare, la anul. Ele au aflat, ştiu, pot.”

extraordinar!

caine rosu 18 (49 comentarii)  •  5 aprilie 2012, 9:53

Felicitari, Cristi! Un final excelent al scrierii!!

grid (9 comentarii)  •  6 aprilie 2012, 12:09

Cristi, te rog să mai urmăreşti ce public avizat, educat şi pasionat a creat handbalul feminin din Vâlcea prin rezultatele sale europene. Şi nu de ieri, de azi, ci de prin anii ’80, când Oltchim avea deja, nebăgată în seamă de presa sportivă de atunci înnebunită după echipele bucureştene, palmares european.
Să sperăm că soarta combinatului chimic va permite continuitatea după trei decenii ale acestei saga provinciale. Că despre investiţia statului român, nici o speranţă, nici o viziune, cu atât mai mult în sport.

dancyp (1 comentarii)  •  6 aprilie 2012, 18:56

ce meciuri erau in anii 80-90 intre valcea si bacau….mama mama…..spectacol total…

pismo (40 comentarii)  •  7 aprilie 2012, 6:47

Penibil de melodramatic. Evident sansele sunt minime si vor fi si mai mici daca baga baba in poarta.

stersu (3 comentarii)  •  7 aprilie 2012, 9:08

Vezi ca s-au calificat baietii de la polo la JO din acest an. Merita si ei un editorial marca GEAMBASU ?

Nu de alta dar in ziarul pe care il pastoriti nu exista competitie interna, turnee de calificare sau alte amanunte de acest gen.

De ce nu schimbati denumirea ziarului ?

starchild (9 comentarii)  •  7 aprilie 2012, 21:49

Oltchim. Si acum reversul medaliei, sa aflii ca poti, dar sa nu reusesti niciodata sa duci un lucru pana la capat. Suntem condamnati la franaturi si mini-revelatii. Toata mobilizarea asta care s-a facut pentru Oltchim, stergerea impresilor negative (legate de prima repriza, meciurile cu Buducnost), totul a fost in zadar.

Stiam ca putem, d-le Geambasu, Oltchim nu s-a infiintat ieri, am batut marele Viborg de 2 ori (cu jumate din actualele jucatoare), am jucat finala CL, am umiluit finalista ligii de anul trecut, in Spania pe terenul lor. Totusi, iata ca am ratat obiectivul (finala) si sezonul asta, precum am facut-o si sezonul trecut. Repriza fantastica de Valcea, nu a produs nici un fel de reverberatie de efect.

Poate ca nu stiti, dar cu 3 milioane de euro buget in Handbal, accesul in semifinala poate fi ratata dar in conditile unui management dezastros (nu e cazul in totalitate la Oltchim, desi nu ne-am preocupat niciodata sa aducem interi valorosi, de parca postul asta nu ar conta deloc (sunt de fapt atacantii din fotbal)).

Vreau sa fiu corect pana la capat (desi sunt valcean si fan al Olchimuli de peste 15 ani), si sa zic ca Oltchim nu a realizat nimic iesit din comun in handbalul feminin european, si cu tristete si dezamagire sa recunosc, si cluburile de fotbal romanesti, daca ar avea accesul la jucatorii de elita din lume, acces dat de unul din cele mai bune bugete 4 din Europa pe ultimii 5-6 ani, ar realiza performante similare, nu e greu, atat timp cat ai un asemnea access la resurse sportive … chiar daca formatele fotbalistice sunt mu;lt mai restrictive si pro-vestice decat in handbal … Da-i unei echipe romanesti 300.000.000 euro Buget, si vor ajunge lejer in semifinala CL.

TarjetaRoja (20 comentarii)  •  8 aprilie 2012, 13:48

@dannycp: Ia uite mă frate, mai există oameni care își aduc aminte de Știința Bacău și duelurile ei cu Chimistul (că așa se chema echipa pe atunci). Jos pălăria!

Comentează