Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Celălalt Iordănescu

Edi Iordănescu este fiul cel mai mare al lui Puiu Iordănescu. Dar nu numai atît.

Condiţia de fiu al unuia dintre cei mai importanţi antrenori români nu l-a ajutat neapărat în viaţă pe Edi, dar i-a creat un confort material […]

luni, 26 martie 2012, 9:58

Edi Iordănescu este fiul cel mai mare al lui Puiu Iordănescu. Dar nu numai atît.

Condiţia de fiu al unuia dintre cei mai importanţi antrenori români nu l-a ajutat neapărat în viaţă pe Edi, dar i-a creat un confort material în copilărie şi în adolescenţă la care mulţi ar fi rîvnit. Nu a fost ceea ce se cheamă o beizadea, deşi la un moment dat amorul lui cu o cîntăreaţă a ocupat pagini în tabloide. Juniorul a avut chiar şi o carieră de fotbalist, totuşi fără rezultate săpate în memoria mulţimilor. A trecut mai întîi pe la Steaua, ca junior, mai apoi ca senior. A încercat după aceea în Grecia, la Panionios. Au urmat Unirea Focşani, Rapid, Rocar, Alki Larnaca, Petrolul şi, în sfîrşit, la FC Vaslui, pe cînd echipa lui Adrian Porumboiu de-abia făcea ochi în fotbalul românesc.

Edi Iordănescu nu a moştenit talentul de fotbalist al părintelului său – nici Jordi nu l-a concurat pe Johan Cruyff, asta-i viaţa! -, iar după ce a renunţat să mai joace s-a apucat de antrenorat. O meserie grea. O meserie şi mai grea avînd în spate antecedentele familiale. Cînd ai un tată declarat antrenorul secolului, una şi aceeaşi persoană cu omul care s-a aflat la un penalty distanţă de semifinalele Cupei Mondiale, începi cu un handicap. Tot ce faci, tot ce spui este filtrat, comparat, disecat. La 33 de ani, Edi a apucat să antreneze cîteva etape Steaua, de fiecare dată ca interimar care aparţine unui interimat gigantic demarat sub stăpînirea lui Gigi Becali. Oamenii care se pricep la teoria fotbalui spun că tînărul Iordănescu este pasionat şi pare să aibă harul unei meserii dificile pe care o poţi practica şi fără să fi fost un mare jucător. La extrem, pur şi simplu fără să fi fost fotbalist. Aici replica lui Mourinho rămîne fundamentală: nu trebuie să fi fost cal ca să fii un bun jocheu!

Edi Iordănescu nu s-a sfiit să-şi contreze patronul atunci cînd acesta îşi sfătuise echipa să o ia pe jos spre Bucureşti în cazul unui rezultat prost cu „U” Cluj. La scurt timp a venit declaraţia lui Edi care evalua ca minime şansele Stelei la titlu. Mulţi au citit tupeu în replicile lui, inclusiv Generalul, care nu s-a ferit să-şi urecheze odrasla în media după episodul Cluj. Fiul a rămas ferm pe poziţie, dar şi-a argumentat disidenţa. Astăzi, Ilie Stan este antrenorul atent să aplice indicaţiile tehnico-tactice ale managerului Becali, iar secundul Edi Iordănescu este omul care îşi asumă declaraţiile incomode – falimentul echipei MM Stoica-Rony Levy, optimismul demobilizator care domnea peste lotul stelist înaintea meciului de la Tîrgu Mureş. Mîine, este posibil ca rolurile să se schimbe, fiindcă lui Gigi îi plac persoanele care îi cîntă în strună, dar îi apreciază pe cei care au curajul să-i spună adevărul. Adevărul este că Edi Iordănescu s-ar putea afirma ca antrenor în altă parte decît la Steaua. Cu sau fără binecuvîntarea tatălui. Apoi va şti dacă Steaua se refuză sau nu.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Vladimir Drăguț (4 comentarii)  •  26 martie 2012, 11:24

Acea replică nu este a lui Mourinho, ci a lui Sachi

IO (144 comentarii)  •  26 martie 2012, 14:23

Ca orice stelist din vechea grada, l-am vazut mai mereu pe „celalalt Iordanescu” in pauzele meciurilor de pe Ghencea. Impreuna cu mult mai talentatul sau amic, Alin Stoica, faceau deliciul spectatorilor schimband pase. Era clar, sanse destul de reduse ca Edi sa ajunga vreun mare fotbalist. Despe Alin se credea contrariul. Acum vom avea posibilitatea sa vedem unde duce mult talent cu putina munca si unde duce multa munca cu putin talent. Am incredere in Edi, in bunul lui simt si in constiiciozitatea sa.

SPIDER (13 comentarii)  •  26 martie 2012, 14:49

De acord cu VLADIMIR in privinta replicii, doar ca MOURINHO, folosind-o in timpurile noastre lumea il tine pe el minte . In legatura cu asazisul curaj sau tupeu al lui EDI IORDANESCU, va intreb : Daca nu era fiul lui IORDANESCU SENIOR, care are o stransa relatie de prietenie cu BECALI mai dadea acele decaratii? Dealtfel chiar tatal lui a declarat ca daca era el patron in secunda urmatoare EDI isi cauta de lucru .

Liviu (3 comentarii)  •  26 martie 2012, 15:11

@ SPIDER: decat un sclav la Becali mai bine out de la Steaua dar fara sa fie calcat in picioare
e posibil sa joace cea mai titrata echipa din Romania fiecare meci pe alt teren?!?!
Eu daca eram in locul lui nea Puiu’ ma dadeam peste cap ca Steaua sa joace gratis in Ghencea…
Tot respectul pentru Edi! L-a infruntat pe patron cu mult bun simt, si fara pupincurisme (cea ce nu a facut nicioadata meme)

Liviu (3 comentarii)  •  26 martie 2012, 15:13

Din pacate in ultimii ani, Steaua a dus lipsa de oameni de caracter cum e Edi. Care sa ia partea jucatorilor si staff-ului tehnic in fata patronului. Care sa atraga atentia subtil jucatorilor ca nu au sanse la titlu daca le lipseste concentrarea si modestia.

puiu mordasan (7 comentarii)  •  26 martie 2012, 15:24

Parerea mea este ca Edi e materia cenusie de pe banca Stelei….

Marc (27 comentarii)  •  26 martie 2012, 15:28

stiti ce cred?
Iordanescu senior stia ce o sa declare fiul.
Edi face parte din categoria oamenilor cerebrali, de bun simt, si cred ca ar fi facut declaratia in orice situatie, pentru ca un profesionist nu vorbeste aiurea. Ori e reala chestia si se justifica facuta publica, pentru a mai stopa din euforia din jurul echipei (ce s-a dovedit!), ori e pentru adormirea adversarilor.

Stefan (10 comentarii)  •  26 martie 2012, 15:56

Problema la Steaua este Gigi.
Edi nu are nicio sansa sa munceasca asa cum isi doreste la acest club. Poate doar sa isi faca un CV si sa plece pt a isi face meseria.
Gigi azi te pupa si maine te da afara.
De la Edi accepta replica pt ca e baiatu lui Tata Puiu. Nu ca tanarul nu are dreptate…dar in fata lui gigi nu e important sa ai dreptate…important e sa ii placa lui ce ii zici. Cand nu va m ai avea nevoie de Puiu o sa il arunce pe Edi ca pe o masea stricata.
Edi sa invete meserie si sa nu mai apara atata prin ziare sa dea replici. Sa ii dea replicile personal.

marian (85 comentarii)  •  26 martie 2012, 16:08

edi iordanescu mai mult vorbeste decat antreneaza. nu este normal ca lucrurile sa mearga asa. steaua continua sa fie pe mana unor diletanti, dupa chipul si asemanarea lui becali.

SPIDER (13 comentarii)  •  26 martie 2012, 16:12

Pt. LIVIU : eu nu am nimic impotriva celor care au CARACTER , CURAJ , TUPEU , in fata lui BECALI si a oricarui patron . Doar am vrut sa arat de unde vine curajul lui EDI , si as fi curios daca ar avea acelasi curaj si la alta echipa, si daca n-ar fi fiul lui PUIU I. , ar mai avea acest tupeu ? Asta am vrut sa scot in evidenta. E si cazul lui LUCESCU JR. care traieste in umbra tatalui sau .

Functionarul (3 comentarii)  •  26 martie 2012, 16:34

Daca ati fost atenti Edi a jucat la doua capete !!!
1. La o prima citire si impresie declaratia lui pare afi o „disidenta” a unui component al familiei Steaua care participa la o revolta sau certifica acest lucru.
2. La o citire mai atenta declaratia lui este mai degraba un semnal de alarma tras pentru a trezi vigilenta alor sai si,in acelasi timp, pentru a incerca sa „adoarma” vigilenta adversarilor … Eu cred ca este un bun strateg si nu trebuie deloc blamat … Cel putin deocamdata …

Caponnehhk2 (23 comentarii)  •  27 martie 2012, 12:45

Nu va suparati, „Johan Cruyff” se scrie de fapt „Johan Cruijff”, imi cer cu umilinta iertare, da’ ce sa fac ? Asa se scrie ! 🙂
La mai multe articole inspirate in continuare.
P.S.: Sunt rapidist dar mi-ar placea ca intr-o zi sa antreneze in Grant E. Iordanescu, imi place ca antrenor, are si limba ascutita, fain.

starchild (9 comentarii)  •  27 martie 2012, 22:07

Foarte multi ziaristi (dar si fani) au probleme evidente in a intelege mecanismele care le implica prezenta si afilierea la un club de fotbal, nu ma asteptam ca si tu sa fi unul din ei.

Nici Becali, dar nici Edi Iordanescu nu inteleg ca ei nu sunt presa sportiva si nici nu depun marturie cu mana pe biblie la fiecare interventie TV. In alte cuvinte nu este indicat sa spui intodeauna ce crezi a fi adevarat, nu atunci cand reprezinti interesele unui grup. Interesul grupului trebuie sa aibe prioritate, iar daca accepti afilierea la un club, atunci trebuie sa respecti interesul grupului.

Nu ‘coloana vertebrala’ asa cum o numiti voi ziaristii pentru a defini orice samanta de scandal, este trasatura cea mai importanta in cadrul unui club, ci capacitatea de a te adapta si exprima in conformitate cu interesele clubului. Insasi decizia de a te afilia cu un club, presupune din start ca o lasi mai moale cu asa zisa ‘coloana vertebrala’, esti ca un avocat care in schimbul onorariului decide sa puna interesele clientului, chiar si inaintea crezului personal. Daca nu intelegem acest lucru, atunci toata institutia reprezentarii se prabuseste, iar cluburile devin niste simple entitati deosebite de culori diferite, si in nici un caz care sa justifice salarile si investitle mult peste media economica nationala.

Declaratile lui Edi Iordanescu, au fost total nepotrivite si contrare interesului grupului, a creat divergente interne care au rasuflat in media si nici nu vreau sa ma gandesc la implicatile pe care le-a avut in randul moralului jucatorilor, si prezenta fanilor la stadion, si chiar l-au asmutit pe Becali, care se precipita usor, si astfel se creaza mai multe complicatii.

A gresit, nu ai de ce sa-l aperi … tu nu intelegi ca el nu e ziarist, si nu se afla sub nici o obligatie de a fi 100% vertical sau deontologic, atat timp cat are un contract de prestare de servicii si imagine semnat cu o entitate sportiva.

Cat despre obligatile sale contractuale, ele nu sunt sa faca o evaluare a sanselor la titlu ale Stelei, nu este nici casa de pariuri, si nici macar antrenor principal sau manager general. Este doar staff, si trebuie sa se comporte ca atare.

Din ce am vazut pana acum, este un individ ok, dar nu sunt sigur ca se potriveste foarte bine in postura curenta. Comentator TV, ziarist pe probleme de sport, ii sta mult mai bine. Nimeni nu are libertatea mai mare de a fi vertical si a spune tot ceea ce-i trece prin cap, decat categoriile mentionate mai sus. Exceptand aceste categorii, lucrurile incep sa se complice, dar devin si mai interesante si mai frumoase. Este diferenta intre a prezenta, si a crea. Spre exemplu, nu pot sa spui despre copilul tau ca e prost ca noaptea, chiar daca este ceea ce crezi. Se intelege ceva, sau…

starchild (9 comentarii)  •  27 martie 2012, 22:18

Tu de ce nu vii spre exemplu sa ne spui ca GSP-ul are sane mici sa depaseasca celalalt ziar (mult mai tabloidizat) la numar de vanzari in urmatorii 5 ani de zile? Fair question?

Cristian (1 comentarii)  •  27 martie 2012, 22:36

D-le Geambasu astazi v-ati descalificat in prestatia pe care ati avut-o la TV,ridicandu-i mingi la fileu lui Becali in emisiunea de la GSP.Acest penal,singurul personaj din fotbalul nostru,prins cu valiza de bani pentru mita ne dadea,cu largul dvs. concurs,lectii despre moralitate si blaturile din liga I.Evident cu injuriile de rigoare la adresa unui antrenor,fost jucator urias…Sunteti penibil impreuna cu acest post TV aservit unui personaj grobian,megaloman si care s-a remarcat deseori prin injuraturi facute public chiar la adresa unor colegi de-ai dvs…Se pare ca o meritati !

eu (141 comentarii)  •  28 martie 2012, 2:21

Mesaj pt Andrei Vochin:
Buna ziua,
Va urmaresc de multa vreme la Digi si va apreciez.

Insa, la emisiunea de ieri seara, MM a depasit orice urma de bun simt (daca a avut vreodata) si doresc sa va aunt ca ati pierdut un telespectator. Ceea ce spune acest individ depaseste cu mult limitele bunului simt intr-o tara civilizata, iar daca Digi vrea sa-si lege imaginea de un individ ca el, este alegerea sa.

Atata vreme cat MM va continua sa faca emisiuni la televiziunea dvs, refuz sa va mai urmaresc.

Cu deosebit respect.

eu (141 comentarii)  •  28 martie 2012, 2:24

pt Cristian
Gigi umbla cu valiza cu bani sa plateasca jucatorii sa joace corect impotriva unui adversar numit CFR!!
Citeste gsp-ul si ai sa vezi ca aceeasi blatisti oridinari NUMITI CFR au trantit un alt meci, cu o alta mare blatista, numita Otelul!!!!
Nu se poate lua nimeni de CFR, inca, din cauza lui Boc.
Dar o sa le vina randul. Promit.

vasco (267 comentarii)  •  28 martie 2012, 18:08

II doresc succes fiului unuia dintre cei mai mari antrenori si jucatori pe care i-a avut tara asta.Pare serios,stabil emotional ,nu ca si fiul altui mare jucator si antrenor,care tocmai a mai creat un show,de data asta la rapid.Succes Edi si mai ales multa munca si rabdare!Stai departe de Steaua atita vreme cit acolo e un om nebun,nu are nimeni cum sa faca o treaba cit de cit normala.Daca acolo sus ,la factorii de decizie din MApN,de la DNA mai sunt oameni care tin la Steaua,carora le pare rau de ce a ajuns acest club drag majoritatii romanilor,faceti ceva sa scapam de nebun si de infractor!Nu trebuie decit aplicate legile !

Smart O (2 comentarii)  •  28 martie 2012, 20:42

Poate ca se fac pasi mici si in fotbalul nostru . Nu trebuie sa ne intrebam daca avem talente , trebuie sa recunoastem ca in fotbal ca in intreaga societate romaneasca friiele sint tinute de samsari dornici de tunuri , profituri imediate , blaturi si foarte multa larma la micile investitii cind de fapt au distrus baza acestui sport si au indepartat talentele sarace aducind nume cu rezonanta si doar atit , mercenari ai fotbalului in proportie de 95% .Cer scuze celor 5 % care au venit sperind sa ajute .

Comentează