Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Liga berarilor şi a nelămuriţilor

Champions League produce tot mai mulţi bani şi tot mai puţin spectacol. Socializarea a ucis ştaiful competiţiei. Champions League. BATE Borisov-AC Milan. Zenit-Şahtior. Dortmund-Olympiakos. Genk-Chelsea. Victoria Plzen-Barcelona. Nu în ultimul rînd, Manchester-Oţelul. Aşa arată acum Champions League. De ce arată […]

joi, 3 noiembrie 2011, 12:13

Champions League produce tot mai mulţi bani şi tot mai puţin spectacol. Socializarea a ucis ştaiful competiţiei.
Champions League. BATE Borisov-AC Milan. Zenit-Şahtior. Dortmund-Olympiakos. Genk-Chelsea. Victoria Plzen-Barcelona. Nu în ultimul rînd, Manchester-Oţelul. Aşa arată acum Champions League. De ce arată aşa? Din dorinţa UEFA de a lărgi masa bogaţilor, la care participă acum şi clasele mijlocii ale fotbalului european. Şi chiar săracii dornici să dea un tun. Vezi exemplul Oţelului. Şi al Unirii Urziceni. Mai mulţi parttcipanţi la zaifetul cu dar mare din partea organizatorilor, mai mulţi votanţi pentru Platini. Şi pentru Villar, şi pentru Lefkaritis, şi pentru Mircea Sandu.

Acum 10 ani strigam că nu sîntem primiţi la festin şi că Europa ne ţine departe de luminile celei mai spectaculoase competiţii planetare a fotbalului. Astăzi ne întrebăm dacă nu proceda bine. Champions League s-a democratizat, dar şi-a pierdut strălucirea. Marile meciuri au fost uzurpate de întîlniri la capătul cărora nobilimea vestică încearcă să obţină victoria cu economie de mijloace, iar calfele fostului bloc comunist să limiteze proporţiile dezastrelor. Aerul exclusivist al superbei competiţii de odinioară a făcut loc crivăţului estic, care schimbă şi ora de începere a meciurilor. Fiindcă, dacă nu aţi observat, Europa e un continent în expansiune. De la Vladivostok pînă la Haifa şi Tel Aviv. De la Londra pînă la Trabzon, Istanbul şi Ankara(gucu).

Chiar şi aşa, Champions League oferă exemple. Fotbalistice ori de viaţă pur şi simplu. Barcelona a jucat la Plzen împotriva Victoriei din localitatea vestită pînă acum doar pentru calitatea berii. Barcelona a cîştigat cu 4-0 după un meci pe care l-a tratat cu seriozitatea echipei mari, cu adevărat mari, care nu îşi permite să îşi insulte adversarul tratîndu-l cu blîndeţea cuvenită celui mai slab. Messi, Fabregas şi ceilalţi au desenat pe gazonul Victoriei cîteva din imaginile care i-au făcut celebri, fiind stimulaţi şi de replica cehilor. La rîndu-le, cehii au fost curajoşi şi periculoşi, şi numai penaltyul urmat de eliminarea lui Cisovski, fostul jucător al lui Poli Timişara, a repus scenariul partidei în matca aşteptată. Spre deosebire de Manchester la Bucureşti, Barcelona s-a respectat. Şi-a respectat suporterii de pretutindeni. Spre deosebire de Oţelul la Bucureşti, cuminte, ordonată, dar fricoasă, Victoria la Plzen s-a bătut pentru victorie. Frizînd absurdul, evidenţa, dar încercînd să joace fotbal. Lucru pe care l-a reuşit.

Epilogul este previzibil. Cehii au plecat puţin trişti de la stadion şi s-au dus să bea o bere de calitate. Românii pleacă nelămuriţi de la stadion şi beau ce le cade la mînă. Băutura îi face nervoşi. De aici mai departe, scrieţi voi ce se întîmplă.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

valah (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 12:59

nu sunt de acord, partial ,cu ce spui. este bine ca liga s-a largit, vezi cazuri ca bate sau apoel, care fac minuni. este rau ca li s-a permis romanilor in competitie, pentru ca noi nu construim, vrem doar sa dam un tun !

costibb (3 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 13:00

in opinia ta ar trebui sa se organizeze CL doar cu echipe din Spania,Italia,Germania,Franta?e corect ca locul 4 din aceste tari sa joace in CL si echipele campioane din tarile mai mici(la nivel fotbalistic) sa treaca 2-3 tururi preliminarii?Competitia se numeste Liga CAMPIONILOR,cand termini pe 3-4 numai campion nu esti.Ar trebui Platini sa schimbe radical CL,fiecare campioana din tara sa,sa joace direct in grupe,indiferent ca e din Malta,Romania,Andorra etc.

argus (15 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 13:16

Daca este Liga Campionilor, atunci sa joace campionii.
Adica echipele care au castigat campionatele tarilor respective.
Restul este comert, imagine, publicitate si …bani, bani, bani.
Sportul in sine (fotbalul ca sport) a devenit ceva secundar.
In curand va deveni inutil.

Probabil se va face un top al celor mai scumpe echipe, ale celor care vand cele mai multe tricouri, ale celor care au mai multi internationali brazilieni/argentinieni.
Se vor calcula indici, puncte, coeficienti etc., iar in locul meciurilor se vor prezenta simulari pe calculator alternativ cu reclamele sponsorilor.

Dan (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 14:11

Sunt de-acord cu costibb si argus.
Liga actuala nu mai este a campionilor. Prefer sa am ocazia sa vad un meci Viktoria Plzen – Partizan Belgrad decat numai meciuri de genul Barcelona – Manchester United. Echipele mici reprezinta o mare parte din farmecul noului format al ligii campionilor si trendul trebuie continuat.

Mai putine echipe din campionatele puternice si mai multe campioane din campionatele mai slab cotate.

Just my 2 cents…

Cantona (7 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 14:18

Meciul s-a jucat la Praga, și nu la Plzen…o mică gafă, ar trebui să se știe că cehii își dispută meciurile la Praga, nu, Cristi?

dan (113 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 14:23

Un articol care nu ar fi vazut „lumina zilei” in perioada in care eram reprezentati de Unirea lui Dan. Atunci chiar erau meciuri de vazut. Si rezultate care ne produceau alte emotii. Nu e vina forului european ca noi am ajuns aici. Era inevitabila aceasta dezvoltare competitionala pentru ca fotbalul este in primul rand o afacere, ne place sau nu. Cred ca e doar o stare de moment Cristi, cea care te-a impins sa scrii asa azi. E starea produsa de neputinta campioanei Romaniei si in general de balta asta in care se afla fotbalul nostru.

Oaea (7 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 14:42

Nu stiu de unde ai scos-o cu democratizarea competiei ca eu, din cate tin minte, Liga Campionilor era candva doar pentru echipele campioane. Rosenborg, IFK Goteborg, Widzew Lodz, Steaua, Brondby, Croatia Zagreb, Sturm Graz, Rangers, Hajduk Split, HJK Helsinki, Blackburn, Spartak Moscova, Auxerre, Nantes, Grasshopper, Legia si Dynamo Kiev erau prezente normale in CL in anii ’90. Unele din ele erau prezente chiar in fazele eliminatorii, asa ca noul format nu a facut decat sa mareasca prapastia dintre bogati si saraci. Ceea ce pare a fi un fel de incercare de democratizare e faptul ca echipele din est nu mai trebuie sa joace tururi preliminare cu echipe din campionatele mari, asa cum era in anii trecuti.

vividus (2 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 14:47

spectacol in acest caz inseamna meciuri barca – manchester in fiecare etapa..adica,sa se umble uefa de bani.liga campionilor,dupa cum spune si numele,ar trebui sa se dispute intre echipele campioane ale tarilor de pe continentul europa.fie ca provin din franta anglia spania,sau din san marino,malta,andorra sau romania…spectacolul vine in fazele superioare.

Goe (2 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 14:48

@costibb

Campion mai inseamna si asta:
„Luptător, apărător de frunte al unei cauze, al unei idei” (dex)
Acum are mai mult sens pentru tine de ce ar trebui sa joace in CL doar echipele bune?

alfar (3 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 15:10

de ce nu se face si o competitie europeana a ziarelor de sport, site-urile de profil si nu in ultim rind a ziaristilor de profil. calificari, baraje si toate alea. atunci vei vedea ce valoare ai la nivel european si poate vei judeca lucrurile cu alti ochi. sau cine stie poate vei devenii campion. succes.

Ned Clopotaru (6 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 15:20

Prea multe dezacorduri.
Barcelona… nu îşi permit.
Viktoria… l-au reuşit.
Mustoaya!

Ned Clopotaru (6 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 15:32

Goe, în fotbal – de fapt, şi în orice gen de sport – campion e ăla de pe locul 1.
Accept că ăla de pe locul 2 e vice-…campion (na!), dar: atât el, cât şi cei de la locul 3 în jos sunt „pierdanţi”.

Goe (2 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 16:10

@Ned

Aia de care zici tu sunt castigatori.
E o diferenta subtila intre campion si castigator.
La fel intre „Liga Campionilor” si „Liga Castigatorilor (de campionate)”.

alex (2 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 16:17

Sa ia exemplul Euroligii (baschet). Acolo nu ajunge oricine.

durden (270 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 18:06

nu e chiar asa…ceea ce se intampla acum inseamnsa normalitate.inseamna egalitate.singura posibilitate de a creste si noi si a ajunge la nivelul celor din vest este sa ni se dea o sansa.de acord,daca nu profitam de ocazie,este vina noastra.dar mi se pare exagerat sa-i acuze cineva pe cei de la uefa ca ne-au dat o sansa.chiar daca pe drum s-au si imbogatit din asta

akkiller (5 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 18:14

un articol care a vrut sa spuna multe si cam nimic nou noi cind steaua facea scor cu chievul ne bucuram ca sa largit CL da daca acu a uitat ce e aia victorie o dam la indoaselea si ce treaba are otelu si jocul lor cu victoria barcelonei si jocul celor de la plzen ai ajuns sa lauzi o echipa care a luat 4 goluri

jan pitesti (111 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 20:04

sa avem stadioane mari in tara ca sa vina sponsori buni..

catabogdan1 (7 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 20:07

Exista echipe de UCL si exista echipe de EL. Nu mi se pare corect sa fie in playoff meciuri ca Arsenal-Udinese sau Lyon-Zenit si pe de alta parte Copenhaga-Plzen , Bate-Sturm Gratz sau Zagreb-Malmo doar de dragul de a da sanse echipelor slabe sa joace in grupe. Se strica nivelul general al competitiei prin asta. Daca o echipa nu poate face fata in UCL atunci ar trebui sa joace in EL. In fotbalul de azi performanta se masoara in principal in bani. Era normal ca fotbalul sa devina o afacere tinand cont de interesul din jurul sau si de popularitatea sa, fie ca ne place sau nu. Daca se numeste masa bogatilor atunci sa joace bogatii si daca ne displace asta atunci sa nu ne mai uitam la echipe ca Real, Barca sau MUtd. Trebuie sa fim cinstiti si sa recunoastem ca echipele din urna a 4 a sunt de cel mult EL si sunt cam degeba in grupe. Cazuri ca Apoel sunt accidente care tin maxim un sezon.

motanul incaltat (455 comentarii)  •  3 noiembrie 2011, 20:14

Ai spus exact ce trebuia… Multe echipe printre care si toate echipele romanesti nu ar trebui sa asculte imnul CL pt. ca nu merita… Ar trebui ca cistigatoarea camionatului de la noi sa intre in preliminarile Europa League si daca se descurca sa mearga cit de sus poate… Ne-ar scuti de umilinte si de un golaveraj de tara de 0-10…Vestul procedeaza la fotbal ca in reaalitate… Au pus capat razboiului rece t. ca stiau ffff bine ca pe regulile economiei de piata adevarate nu avem nici o sansa in comparatie cu ei care aveau vechime in domeniu…Iar la fotbal ne-au invitat la masa bogatilor stiind la fel de bine ca nu avem nici o sansa.Cred chiar ca Sahtior si Zenit au cistigat o data Europa League pt ca au fost lasate sa credem ca exista egalitate. Dar nu exista pt. ca suntem mult MAI SLABI CA EI . Se mai intimpla citeva exceptii dar atit…..

geocluj (35 comentarii)  •  4 noiembrie 2011, 0:17

@costibb,argus,Dan etc.
Liga campionilor ar trebui sa fie liga cu cele mai bune echipe din Europa. Toate echipele primesc o sansa dar prefer de 1000 de ori sa vad un meci intre 2 echipe bune, chiar daca nu sunt campioane, decat meciuri intre echipe campioane din tarile lu’ peste in „numele traditiei” . De banii pe care ii face UEFA putin imi pasa…

daniel (2 comentarii)  •  4 noiembrie 2011, 0:30

TREBUIA SA LUAM 5-0 CA STEAUA?AVAND IN VEDERE DISCURSUL TAU NICI MACAR SA INDRAZNIM SA CASTIGAM.CONCLUZIA :
NICI VOI JURNALISTII NU MAI STITI CE VRETI.

Che Guevara (113 comentarii)  •  4 noiembrie 2011, 0:35

Este bine sa participe cat mai multe echipe. In acest fel se culeg bani si de pe piete care nu pot plati. Vezi cat a costat dreptul de transmisie UEFA CL pentru Romania. Si cine l-a cumparat si daca poate respectiva institutie sa recupereze banii investiti vreodata. Plus, vezi cate reclame vin o data cu un meci de CL. Si practic alti bani care se strang din tarile amarate o data cu asta. E vina noastra ca ne multumim cu putin. Adica aceptam un fotbal fals si corupt numai ca sa ajungem la masa bogatilor. Ar fi bine sa avem un fotbal cinstit si sa luam o parte cat mai importanta din masa bogatilor dar deja cer prea mult de la Romania. Rusii si ucrainienii au un fotbal mult mai valoros si mai bine organizat. De-aia au si castigat cupe europene.

cris (22 comentarii)  •  4 noiembrie 2011, 11:03

Cehii nu prea pot fi un exemplu pentru noi, in materie de fotbal. Ultima confruntare am castigat-o (Vaslui cu sparta) si pana si Dinamo a reusit sa faca minunea de nu stiu unde, eliminand o echipa din Cehia care castigase 3-0 la Bucuresti, dupa o demonstratie de inteligentaspecifica fanilor din groapa. Plzen n-a impresionat prin nimic in jocul cu Barca, articolul e fortat. Daca e o echipa minuscula in ChL ce merita luata exemplu, ea vine din Cipru, nu din Cehia.

qwerty (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2011, 11:05

da, excelent articol. diferenta dintre campioana cehilor si campioana de cooperativa de la noi? cehii au ajuns in CL jucand fotbal in campionatul lor, pe cand caraghioasa campioana de la noi a castigat din jocul de glezne al lui stan sub obladuirea altui infractor pe nume sandu.

nea gheorghe (6 comentarii)  •  4 noiembrie 2011, 22:14

trebuie sa treaca mult mai mult timp ca sa ne dam seama daca Platini a avut dreptate cu democratizarea ligii. Inca exista decalaje economice importante intre est si vest, estul abia incepe sa investeasca in fotbal.

cred ca opinia Dvs este indreptatita in starea de fapte actuala, dar putin pripita dintr-o perspectiva pe termen lung

in ce priveste Barcelona vs MU, n-aveti impresia totusi ca si forma de moment a lui MU este considerabil mai slaba decat cea a Barcelonei (vezi bataia pe care au luat-o in campionat de la City) ?

toate cele bune

Adi (56 comentarii)  •  5 noiembrie 2011, 0:10

Imi cer scuze, dar dosarul fotbalului romanesc si european e incomplet fara Gigi Becali. Bombele lui Gigi nu sunt ale lui ci ale presei. Gigi nu creeaza bombe, el doar face afirmatii bombastice, ca prostul, iar din ele presa creeaza bombe mediatice, pentru rating. Gigi e explozivul, dar presa creeaza bombele. Presa e teroristul informatic, nu Gigi. Gigi e doar un exploziv care, inconstient, se serveste la orice post de presa si se lasa, constient sau inconstient, sa fie create bombe mediatice din ambitiile, orgoliul si afirmatiile lui, ca sa aiba el parte de atentie, ca orice megaloman.
Din pacate, nimeni nu il trimite pe Gigi la psihiatru ca sa i se puna diagnosticul psihic de megaloman, fiindca asta ar aduce pierderi tuturor celor care (din presa) profita zi de zi de megalomania lui.
Ceausescu a fost si el un megaloman, un om caruia toti ii faceau pe plac ca sa se bucure personal si financiar de puterea emanata din el. A murit Ceausescu, i-a luat locul Gigi. De megalomania lui Ceausescu profitau comunistii inalti, de megalomania lui Gigi profita biserica si presa de azi.

Sandu (8 comentarii)  •  5 noiembrie 2011, 3:11

Io am fost de la bun inceput de acord (de parca m-ar fi intrebat careva) cu un campionat al cluburilor puternice din Europa, stil campionatul de hochei din America. Treaba e ca ucidea celelalte competitii, de-aia nu s-a mai intamplat nimic. Ia sa fi avut luni Bayern-United, marti Real-Inter si tot asa, zilnic, 9 luni pe an. Te mai uitai la FC Becali – FC Borcea?

mieusa (37 comentarii)  •  5 noiembrie 2011, 12:46

Adica pe autostrada n-are voie decat Rolls Royce-ul sau Maybach-ul. Celelalte sa mearga pe DN-uri sau judetene. Interesanta conceptie.

Comentează