Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Creatorul de Teatru şi sălbaticii fabricanţi de sîngerete

Cortina rămîne închisă. Cortina nu apucase să se deschidă spre public. Publicul părăsise sala pentru a stinge un incendiu. Cine mai are nevoie de teatru atunci cînd peste tot în lumea asta e cîte un foc de stins? O tăcere […]

vineri, 1 iulie 2011, 1:21

Cortina rămîne închisă. Cortina nu apucase să se deschidă spre public. Publicul părăsise sala pentru a stinge un incendiu. Cine mai are nevoie de teatru atunci cînd peste tot în lumea asta e cîte un foc de stins? O tăcere de gheaţă se aşterne peste actori şi peste sală. Înainte ca lumina să se stingă, înainte ca bezna să fie deplină, ca înainte de Creaţie, Bruscon, Actorul, Creatorul de Teatru, apucă să spună: „Presimţisem!” Publicul, cel prezent, nu acela din cătunul austriac plecat să stingă incendiul, aplaudă. Aplaudă cu bucuria aceea care te cuprinde cînd uiţi ce te aşteaptă dincolo, afară. Napoleon, adică Stalin, de fapt Einstein, ba nu, Hitler, nu domnule!, Churchill, Marcel Iureş carevasăzică se înclină. Broboanele de sudoare de pe faţă îi dau o strălucire spectrală. Marcel îi cheamă alături şi pe ceilalţi. Ecourile gîndurilor sale, cutia de rezonanţă a vorbelor lui grele. Valeria Seciu, Constantin Drăgănescu, Afrodita Androne, Vitalie Bantaş. Actorul şi-a dat jos măştile şi fardul. Nu este obosit, este epuizat.  Mulţumeşte oamenilor cu o simplitate care nu se învaţă la nici o academie de teatru. I se umplu ochii de lacrimi, mie mi se pune un nod în gît. La naiba! O forţă străină mă aruncă înapoi în timp. Teatrul Bulandra, „Cu uşile închise”, Sartre. Acum 30 de ani. Atunci l-a văzut întîia dată. Şi am înţeles. Tot cu un nod în gît. Dar şi cîtă bucurie!

Marcel Iureş joacă de 10 ani „Creatorul de Teatru” al lui Thomas Bernhard. Bineînţeles că am greşit. Nu joacă, trăieşte. Bruscon, Creatorul de teatru este actor şi demiurg al meseriei sale. Sau cel puţin aşa crede. Discreţionar şi megaloman, profetic şi paranoic, vizionar şi vulnerabil, misogin sensibil şi tată imposibil, Bruscon-Iureş repetă drama omului cu inteligenţă superioară, care conştientizează mediocritatea semenilor. A sătenilor, care alcătuiau publicul preponderent al spectacolelor sale, a propriei familii, a ţării în care s-a născut. De aceea s-a refugiat în creaţie. Un univers paralel, în care totul este posibil. Bruscon a scris o piesă de teatru de nejucat, în care se amestecă personaje fabuloase, genii şi monştri ai istoriei. Delirul verbal al Creatorului ascunde adevăruri profunde. Dezamăgire, resemnare. Umorul monologului său nesfîrşit biciuie mintea prea odihnită şi ordinea patriarhală a unei Austrii roasă pe dinăuntru de prefăcătorie, bigotism şi nesimţire. Austria rurală, care dedică zile anume din săptămînă fabricării cîrnaţilor şi a sîngeretelui. Bernhard este un Cioran austriac, îşi iubeşte ţara detestînd-o pînă la disperare.

Marcel Iureş vrea să joace în continuare „Creatorul” la Teatrul Act. Este spectacolul care „nu a zguduit munţii, ci doar minţile. Şi în orice caz, pe toţi cei care au putut să vadă acest spectacol”. Sînt cuvintele Marinei Constantinescu pe care îmi permit să le folosesc drept reclamă la ceva care este altceva decît un act de cultură. „Creatorul” este insula magică a unui artist. Pe această insulă poate ajunge oricine. Oricine înţelege.

p6290387.jpg

Comentarii (16)Adaugă comentariu

stresu (13 comentarii)  •  1 iulie 2011, 13:33

Presupunând că articolul de faţă va fi unul cu impact scăzut la public, domnule Geambasu, imi permit să mă abat de la subiectul articolului şi să vă cer o favoare, în calitatea dvs. de salariat al GSP-TV-ului.

Aş vrea să vă rog să (mă) lămuriţi următoarea problemă:
De peste o lună de zile din grila de programe a RCS-RDS a DISPĂRUT postul GSP TV.
Apoximativ din aceiaşi perioadă, trustul Antena 1 ne îndeamnă să solicităm operatorului de cablu de care aparţinem introducerea în grila de programe a GSP TV-ului.
Am luat legătura cu RCS-RDS (furnizorul meu de cablu). Mi s-a comunicat că vechiul contract a expirat şi se poartă negocieri pt. un nou contract.
In intervalul de timp amintit am solicitat RCS RDS de mai multe ori reintroducerea acestui post TV, dar de fiecare data acelaşi răspuns ironic.
Mai mult, cu un tupeu ieşit din comun operatorul RCS RDS (sigur din ordinul patronatului) ne informează că :
– meciurile din liga 1 nu se vor mai transmite pe GSP TV
– emisiunile viitoare ale postului GSP TV nu vor mai fi interesante, nu vor mai fi pe placul publicului
– in scurt timp va fi inaugurat un nou canal TV: Digi 3.
– solicitarea mea de introducere in grila de programe a GSP TV nu poate primi numar de inregistrare (!!!)
Aceasta a fost introducerea.
Vreau să-mi răspundeţi:
Are OBLIGAŢIA RCS-RDS să introducă în grila de programe acest canal de sport ?
Dacă da, spuneţi-mi de unde reiese această obligativitate.
Dacă nu, vă rog să nu mai incitaţi lumea prin reclama TV, de solicitare a introducerii în grila de programe a postului TV amintit.
Vă mulţumesc şi am convingerea că voi primi un răspuns COMPETENT şi, mai ales, LEGAL.
Cu bunele şi cu relele lui IUBESC GSP-TV şi regret că nu-l pot recepţiona.
Cu stimă, STRESU !

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  1 iulie 2011, 14:09

RCS-RDS nu are obligatia de a introduce in grila gsp tv-ul, al carui colaborator, si nu salariat, sint. Si probabil ca aveti dreptate, articolul de fata va face o audienta scazuta. Nu trebuie explicat de ce.

iures … marcel iures (7 comentarii)  •  1 iulie 2011, 14:47

Genial in „Menajeria de sticla” de Tennesse Williams , spectacol vazut inainte de agitatia din 89 . Un om mare , un actor mult prea mare pentru tara asta si poate pentru majoritatea romanilor .Ma bucur ca am avut ocazia sa il vad de cel putin 20 ori pe viu in spectacole si sper sa creasca audienta si a articolelor despre calitate : Marcel Iures reprezinta calitatea chiar daca uneori nu toti o intelegem .
p.s. Nu incepeti comentariile cu ideea ca nu face audienta arta si Marcel Iures si mai ales nu comentati la arta cu noroi … e pacat

stresu (13 comentarii)  •  1 iulie 2011, 15:06

Domnule Geambaşu,

Vă mulţumesc pentru răspuns, chiar daca v-aţi chinuit să inghesuiţi într-o frază cel puţin 3 răspunsuri.

Răspunsul dvs. m-a făcut să zâmbesc şi imediat l-am comparat cu răspunsul domnului Tarău Adrian (vezi art. lui Cătălin Tolontan).
Felicitări domnilor: Ce de lume care munceşte GRATIS ! (Tarău pt, RCS-RDS/LPF, dvs. pt. GSPTV.

Promit că, după această întrebare, nu vă mai stresez: De ce se face reclamă şi suntem îndemnaţi să solicităm GSPTV în grila de programe a unui furnizor de cablu dacă acesta (RCS-RDS) nu are nici o obligaţie în acest sens, mai mult ne tratează cu indiferenţă şi aroganţă ?

Mii de scuze şi articole competente, la obiect şi… REUŞITE !

taio (5 comentarii)  •  1 iulie 2011, 15:43

de asta data,nu pot decit sa-ti multumesc,a meritat rastimpul necesar citirii articolului,nu numai ca a meritat,mia si facut placere,MULTUMESC

PS. Incerca sa ma remoderezi

sorin (141 comentarii)  •  1 iulie 2011, 17:16

Regasesc mereu aceeasi placere atunci cand iti citesc editorialele. Merci Cristi. Ca reflexul cainelui lui Pavlov.

durden (270 comentarii)  •  1 iulie 2011, 18:59

cam aglomerat si icomprehensibil primul paragraf, dar in rest mi-a placut articolul.chiar nu auzisem de aceasta piesa (spre rusinea mea?),dar acum,mai ales ca joaca marcel iures in ea,poate ma voi duce sa o vad

erata:nu joaca ci traieste marcel iures in ea 😀

gest (6 comentarii)  •  1 iulie 2011, 20:21

Domule Geambasu, chiar daca articolul acesta va avea o „audienta scazuta” eu cred ca este necesar si va multumesc pentru el.
Cat despre receptionarea GSP TV, pot sa confirm ca am primit aceleasi raspunsuri seci si lipsite de sens de la operatorii RCS la solicitarea de a reintroduce in grila acest post.
Ar fi bine daca informatia ca se poarta negocieri pentru un nou contract ar fi reala, dar raspunsurile celor de la RCS ne fac sa credem ca nu e asa. De aceea cred ca si trustul al carui colaborator sunteti ar trebui sa intensifice demersurile pentru semnarea acestui nou contract.
As mai avea o observatie legata de acest subiect: s-a spus ca GSP TV va intra in grila UPC de la jumatatea lunii iunie, suntem la 1 iulie si acest lucru nu s-a intamplat.

FisherKing (22 comentarii)  •  1 iulie 2011, 20:26

Unii chiar inteleg, domnule Geambasu. E un pic surprinzator, asa-i? Oricum, se pare ca sunteti unul dintre cei care insista inca sa gaseasca fiorul autentic al artei actoricesti in teatru si nu in copia lui ieftina si facila, in care perfectiunea e atinsa prin reluarea la infinit a scenelor. Pentru asta aveti tot respectul meu.

Adi (56 comentarii)  •  2 iulie 2011, 1:16

mie imi place actorul Marcel Iures. Dar nu inteleg ce cauta el ca subiect in blog la GSP, unde de regula se bat pe bani rechinii din asa-zisul sport, mai mult decat se discuta sport ca joc competitiv intre oameni talentati. Parca il degradeaza prezenta asta la GSP…

Cantona (7 comentarii)  •  2 iulie 2011, 8:34

Salut, Cristi! Am fost in sala si eu miercuri si am vazut bucuria cu care traiai alaturi de Radu Naum fieacare replica. Iures e un mare lord al teatrului si iti recomand cu caldura sa mergi sa-l vezi si in ABSOLUT, tot la ACT! Toate bune si o vara plina de acte bune, culturale…

papanas (13 comentarii)  •  2 iulie 2011, 9:04

du-te sa-l vezi si-n altceva decit intr-un text facut ptr. el…de ex. ”Catavencu” la T.Comedie…mai vb….

moldoveanu (5 comentarii)  •  2 iulie 2011, 9:13

Bun, bun da’ Gigi Becali ce parere are? Si Dragomir? Ori e revista de sport ori nu mai e!!

gugu (1 comentarii)  •  2 iulie 2011, 9:15

radu naum…. gigi b ….. ha ha ha ha ha ha ………….
pacat de el….. era chiar un punct de referinta odata …. macar sa fi meritat banii primiti pt /emisiunile/ la gsp tv ….

mihai eminescu (1 comentarii)  •  3 iulie 2011, 10:10

Domnule,credeam ca sunteti un ziarist mai obiectiv,mai profesionist,dar de cand va vad la emisiunea aia -Contraatac a lui Samuila,mi-am schimbat parerea.Ce naiba va face Gigi Becali?v-a hipnotizat?,de tot ii acordati atata atentie.Nu mai sunt oameni care investesc in fotbal?mereu:Steaua &Gigi.Aseara ma luasera o durere de cap cand am vazut-best of:Gigi la muntele Athos.Doamne fereste.De aia,generatiile care vin din urma se comporta cum se comporta,pentru ca nu au modele,sau iau ca modele pe :Gigi,Mitica,Mititelu,etc.
Am un respect pt d-voastra,C-lin Tolontan,Radu Paraschivescu,ca sunteti ziaristi din alt ,,aluat” si cred ca puteti sa schimbati ceva in societatea romaneasca,pentru ca fotbalul este un fenomen social,copii de mici viseaza sa ajunga -un Hagi,Maradona,etc si ii vad pe asemenea oameni la tv mereu,gen:Gigi,Mitica,etc

Mihai Brezeanu (3 comentarii)  •  7 iulie 2011, 12:13

Si, in paralel cu Creatorul de teatru, Acasa la tata, Capra (sau cine e Sylvia?) Marcel Iures joaca de cateva saptamani Absolut, o exceptionala adaptare pentru one-man-show a povestii lui Ivan Turbinca.
O bijuterie!
http://www.teatrulact.ro/index.php?pag=presa&cat=ultimaora&id=132

Comentează