Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Bayern, coroana de oţel

Din Bavaria ne vine un mesaj fotbalistic. Nu e şocant, dar arată drumul spre Champions League

Trăim în epoca extratereştrilor, cerul e brăzdat de nave galactice, cu supraoameni la bord care decid de unii singuri meciurile.

Mă rog, cam asta […]

miercuri, 28 aprilie 2010, 5:12

Din Bavaria ne vine un mesaj fotbalistic. Nu e şocant, dar arată drumul spre Champions League

Trăim în epoca extratereştrilor, cerul e brăzdat de nave galactice, cu supraoameni la bord care decid de unii singuri meciurile.

Mă rog, cam asta ar trebui să pricepem dacă Florentino Perez ne-ar preda o lecţie despre marketingul fotbalului astral, care se opreşte în sferturile de finală ale Champions League. Dar noi vom vorbi despre o grupare pămînteană care se luptă cu aceste armade iberice şi cu aceste divizii premiershipiste insulare. Bayern Munchen, formaţia aceea bavareză căreia italienii îi spun Bayer di Monaco, asta ca să ne bage în ceaţă definitiv şi să nu mai înţelegem ce are ascuţitul Principatului monegasc cu prefectura producătorului de aspirine din Leverkusen.

Bayern a intrat în finala UCL după o dublă de reglaj împotriva lui Olympique Lyon, nu înainte însă de a scoate din cursă pe Manchester, victimă a propriei adoraţii şi a unui orgoliu care s-a topit ca gustul gumei mestecate de Sir Alex. Bayern a defilat pe Stade Gerland cu siguranţa proprie unei mari echipe. Cu seriozitate, cu hărnicie. Fotbalişti buni, fotbalişti destoinici, un antrenor care îşi foloseşte creierul, care s-a redescoperit împreună cu cei pe care îi trimite în teren, ca Robben, chelul care nu ar avea loc la Steaua, ori ca Ivica Olici, creaţia propriei voinţei şi a unei încăpăţînări vecine cu disperarea. Povestea croaţilor şi a sîrbilor e povestea unor răzvrătiţi care produc şi altceva decît frustrări.

Înapoi la modelul Bayern Munchen. Cu 120.000 de membri susţinători, nu demolatori, clubul bavarez se situează pe locul trei, după Benfica şi Barcelona, în rîndul marilor grupări a căror filosofie este aceea de a îl face părtaş la succese şi la crize pe omul din tribună. Cotizant la bine şi la rău. Cointeresat, responsabilizat. Neştiut de cei mai mulţi şi deloc în trendul coloşilor cu picioare de lut, Bayern înseamnă o asociaţie în care fiinţează şi secţii de şah, tenis de masă, baschet şi gimnastică. Înainte de a fi club de fotbal, Bayern este un club în care se face sport. Alternativa la dezmăţul financiar al puterilor spaniole şi engleze este o bunăstare cuminte. Van Bommel, Van Buiten, Lahm, Demichelis, Schweinsteiger, Muller, Olici, Klose sînt fotbalişti de calibru, dar nu nestemate. Coroana bavareză e din oţel, nu din aur de 24 de carate bătut cu pietre preţioase. Acesta e mesajul nemţilor din Bavaria.

Avem bani, nu atît de mulţi ca alţii, şi nu aruncăm cu ei pe fereatră.

Putem construi lucruri formidabile cu bun-simţ fotbalistic, fără exhibiţionismul patronilor de dată recentă: arabi, ruşi şi de alte monezi convertibile.

Rezultatul se vede. O echipă solidă, care practică un fotbal curat, gîndit de Van Gaal, inginerul rătăcit pe banca tehnică, şi pus în aplicare de nişte tipi care evoluează aşa cum o fac îndeobşte nemţii în uzină şi pe ogoare. Aplicat, conştiincios, cu o atenţie maniacală pentru detalii. Centrare, şut, dribling. Centrare, şut, dribling. Gol. Tor pe limba lor. În mod normal, Bayern ar trebui să-i reprezinte pe toţi cei care nu se ţin de fente la locul de muncă.

Comentarii (78)Adaugă comentariu

Ducu (9 comentarii)  •  30 aprilie 2010, 15:50

Cristi,
nu cumva italienii ii spun Monaco di Baviera?
Stuttgart = Stoccarda
Nuernberg= Nuremberga

sorin ardeleanu’ (4 comentarii)  •  30 aprilie 2010, 16:52

monaco di baviera – muenchen
francoforte – frankfurt etc

sau in cealalta parte

mailand – milano
venedig – venetia
turin – torino etc

…si exemplele pot continua, asta nu doar ca „sa ne bage pe noi in ceata”. lumea nu incepe cu franta si se termina tot cu ea. ar fi cinstit sa ai o parere la fel de buna si „de restul lumii”, preacinstite francofon!
in rest, numai de bine!

chrysleo (1 comentarii)  •  30 aprilie 2010, 17:57

Italienii numesc Bayern Monaco sau Bayer di Monaco echipa de football.
Monaco di Baviera ii spun la oras.

alex (1 comentarii)  •  30 aprilie 2010, 18:00

In primul rand geambasule nu stiu de ce ma chinui sa iti scriu….in al doilea rand BAYERN si CFR CLUJ sunt echipele din sufletul meu…..tu trebuie sa stii ca nu poti sa scrii despre nici una din ele….esti mult prea mic….nu intelegi ce inseamna un club profesionist……tu esti potrivit sa scrii despre steaua si barcelona….pentrru asta esti facut tu…..cele 2 cluburi de mai sus inseamna un nivel mult prea ridicat pentru ce pot cei ca tine sa inteleaga:)

Gabi D (4 comentarii)  •  30 aprilie 2010, 18:18

La nivelul asta echipele sint foarte echilibrate si orice sclipire de moment a uni jucator or o greseala (de jucator sau arbitru), noroc (Bayern) sau ghinion (Barcelona) pot face diferenta. Daca va uitati la echipele care au ajuns in finala asta a fost diferenta dintre ele si restul.

lorenzotns (7 comentarii)  •  30 aprilie 2010, 18:48

Bayern a platit 2,5 milioane ca sa’l ia pe Van Gaal de la AZ

vasile.berlin (3 comentarii)  •  30 aprilie 2010, 19:37

toti isi dau cu parerea de bayern.ei nu mai fac nimik de 10-12 ani in cupe!!! si au avut tot timpul super jucatori. eu ma uit in fiecare saptaman la ei in bundesliga. castiga cu noroc,roben si arbitri!!!cu juve ce au facut??? cu arbitrul gol din ofsaid de 3 m!!!!si in campionat se chinuie cu acesta super echipa sa ia titlul!!!mai lasati cu bayern. celelate echipe germane nu muncesc????

Io (5 comentarii)  •  30 aprilie 2010, 20:59

pt. toti fanii Barcelonei:
1. Meciurile lui Bayern de anul asta au fost mult mai spectaculoase decat ale Barcelonei!
2. A avut Bayern noroc in drumul spre finala? DA, ca orice echipa care ajunge acolo – amintiti-va ultimele minute ale semifinalei Barca – Chelsea de anul trecut.
3. Pentru unii oameni frumusetea fotbalului sta si in tactica nu doar in pase cu calcaiul.
In concluzie, din 50 de articole cu Barca si unul cu Bayern… lasati-ne pe noi, fanii lui Bayern sa comentam acest articol.

corectorul (48 comentarii)  •  30 aprilie 2010, 22:01

toata lumea ii cunoaste pe nemti,nu e nimic nou.Dar cu Fiorentina s-au calificat cum s-au calificat.Au trecut vreo 2-3 tururi ca urmare a suturilor reusite de Robben,si nu datorita jocului stralucitor.Dar au jucat fotbal,atat cat s-au priceput.Iar Olici, desi e croat pare cel mai neamt din lot.Sper sa se impuna in Finala (poate joaca si Ribery,sa se ia la intrecere cu fundasul dreapta de la Inter,Milito!)si astfel sa uitam seara de 28 Aprilie cand fotbalul a fost slutit,siluit si batjocorit fara nici un pic de jena!Si cand te gandesti ca sunt cativa la care chiar le-a placut!

Tzunoi (1 comentarii)  •  30 aprilie 2010, 22:39

Da sunt slabi bayern asa e, de-aia sunt a doua echipa dupa real ca titluri CL castigate. Au avut noroc ce dracu, era robben si pe atunci, si aceai arbitri. Amicilor, astia fani barca de 1 an de cand au auzit si ei de ea, bayern a dat lumii unii din cei mai buni fotbalisti din istoria germaniei si deci a europei si chiar a lumii. Mai ganditi inainte sa scrieti ceva. Sunt fan bayern munchen de cand ma stiu pt simplul fapt ca au bun simt in ceea ce fac si nu se lauda ca sunt cei mai buni desi sa nu uitam ca i-au batut pe real madrid chiar de aniversarea lor pe santiago bernabeu.

Biletul Zilei (1 comentarii)  •  1 mai 2010, 0:10

De otel coroana, de acord, da tot are niste nestemate pe ea: si Franck Ribéry si „chelul” Robben sunt mult peste media unor Van Bommel, Van Buiten, Lahm, Demichelis, Schweinsteiger, Muller, Olici, Klose etc…
E-adevarat ca Robben a frecat banca la Real dar asta e „talentul” madrilenilor de a ingropa fotbalisti… Sa nu uitam ca la Real n-au stralucit nici Figo, nici Beckham iar mai recent freaca banca si Kaka si Henry…

Ciolanus (10 comentarii)  •  1 mai 2010, 8:48

Echipele care s-au tot batut pentru ucl sunt extenuate, de aceea vin altele din spate.

Radu (1 comentarii)  •  1 mai 2010, 9:15

O mica rectificare maestre, Bayern Munchen nu-si trage numele de la aspirine(aia de la Leverkusen o fac), Bayern e de la Bavaria, landul cu pricina continand si orasul Munchen.

edu (1 comentarii)  •  1 mai 2010, 10:00

Forza Bayern!!Tot timpul am fost langa ei,si la bine dar si la rau.Foarte impresionant articolul.

@ tzunoi (10 comentarii)  •  1 mai 2010, 11:01

A doua echipa ca numar de CL castigate e Milan cu 7 ! A treia Liverpool cu 5 si dupa aceea Bayern cu 4 ! Dar oricum e o „legenda vie” in fotbalul mondial ! Si eu cred ca va castiga CL, pt ca au forta nu gluma, nu e la indemana oricui sa revii pe Old Trafford de la 0-3 ! Roma a luat 7 acolo acum cativa ani !

axxter (7 comentarii)  •  1 mai 2010, 20:54

Domnule Geambasu, jos palaria. Nu stiu daca si credeti in ceea ce a-ti incercat sa explicati in acest articol, dar sunt foarte multumit. Si nimic mai mult.

FCB (1 comentarii)  •  2 mai 2010, 2:35

„În mod normal, Bayern ar trebui să-i reprezinte pe toţi cei care nu se ţin de fente la locul de muncă.” – nasol momentul, dar nu le mai pomeni latinilor de seriozitate :))) [nu va ofensati, exista si exceptii in padurea uscata]

altfel, FCB nu este chiar o echipa de sfinti (de FC Hollywood ati auzit?) si nici super-zgarcita (de tzeapa Gomez-30 mil. ati auzit?), DAR este echipa cu profit in fiecare din ultimii 17 ani (cam de cand e UCL…) si o echipa cu mult mai mult bun simt fata de altele care doar vor strica iremediabil fotbalul prin banii pompati (daca nu au facut-o deja).

Daca a avut noroc?DA. Mai mult decat media?DA. Este o echipa mare?DA. De ce? Ia numarati de cate ori a ajuns Bayern in sferturi de UCL din ’98 incoace si mai vorbim. Apoi mai numarati si la altele si apoi mai discutam 😉 Dar poate ca marele Milan, Juve sau Real sunt mult mai mari…despre Barca numai de bine, doar ca prea si-au luat-o in cap.

BAYERN!!!!!!!!!

paul.o. (19 comentarii)  •  2 mai 2010, 3:03

Bayern Munchen nu are nici o legatura cu Bayer Leverkusen ultima fiind firma concernului „Bayer”- mai mare decat toata industria chimica romana- iar prima in traducere aproximativa ” bavareza sau a bavarezilor”.
Cu o conducere profesionala si profesionista formata din foste glorii ale clubului ( Beckenbauer, Rumenigge, Hoeness ) are o linie clara de dezvoltare a unui concept.
Van Gaal a primit mana libera si a primit suport total chiar si in oct.-dec.09 cand rezultatele nu veneau ( locul 6 in Bundesliga , la un pas de eliminare in grupele CL). I-a indepartat pe Luca Toni si Lucio si a promovat ca titulari amatori , lasand pe banca internatzionali precum Gomez ( 30 mil. Euro) sau Klose ( 11 mil Euro).
Echipa de start la Lyon : Butt – 0 Euro , Lamm 0 E – provenit de la juniori, van Buyten 10 mil E , Badstuber 0 E – juniori, Contento – 0 E – juniori , van Bummel – 6 mil E , Schweinsteiner – 0 E , juniori , Robben- 20 mil E , Muller 0 E, juniori, Olic – 0 E.
De la acest club ar avea de invatzat nu numai fotbalul romanesc dar si unul ca Florentino Perez care a dat 90 mil Euro doar pentru un jucator.
Cat despre van Gaal , are coroana de otzel managementul) dar o mana de fier, iar la arogantza i-a fost profesor lui Mourihno pe cand antrenau impreuna Barcelona.

aurelian (1 comentarii)  •  2 mai 2010, 9:08

domnule geambasu articolul e bun.dar…nimeni nu spune ca pana la urma finala aceasta e o finala mincinoasa.
1.sa nu uitam cum a trecut bayern de fiorentina.nu spun ca fiorentina ar fi ajuns pana aici dar sigur bayern nu ar fi ajuns
2.cum a trecut inter de barca.barca in meciul tur a avut un penalty,e drept care nu se stie insa daca s-ar fi marcat si inter a marcat golul 3 dintr-un offside mare cat roata carului gol care s-a dovedit a fi fatal pana si pt barca.
concluzia este ca aceasta e o finala falsa,decisa de arbitri in care sigur barca ar fi ajuns impreuna cu altcineva dar sigur nu bayern munchen

Agamitza (32 comentarii)  •  2 mai 2010, 13:02

Prostmea, adica romanasii verzi si destepti, n-a inteles ca autorul stie ca Bayern Munchen nu e Bayer Leverkusen. Tot romanul inteligent pierde ocazia sa taca si ne mai miram de ce n-avem nici maca fotbal.

mada77 (2 comentarii)  •  2 mai 2010, 15:54

:)) e multe-n jurul tau ….dar nu ntelegi nimic…cum ar zice nenea cheloo si citatul (fara gilimelele de rigoare) se adreseaza celor ce cred ca inter-bayern e o finala urata.Eu as zice ca asta i maximul la momentul acesta,si in viziunea mea fotbalul inseamna management ,iar managementul in linii mari pe langa staff ,inseamna antrenor.Se intalnesc doi strategi ,doi maestri care au obtinut maximul posibil .Se spune ca un antrenor bun isi alege singur jucatorii,eu as spune ca un antrenor genial e acela care vedea perfect o imbinare intre a -si pune in valoare calitatile propriilor jucatori si a specula orice slabiciune a oponentului.Incercati un exercetiu de imaginatie simplu:
ce alti antrenori ar fi calificat cele 2 echipe??

DER MEISTER (1 comentarii)  •  2 mai 2010, 17:37

pt vasile.berlin!! tu compari motivatia din bundesliga cu una a unei semifinale CL??? plus ca motivatie la FC Bayern….daca acolo nu exista atunci nicaieri altundeva in fotbalul mondial.Zici ca urmaresti Bundesliga….atunci sti ce dezastru este la gura lu Hoeness daca Bayern pierde!!iar faptul ca a castigat unele meciuri cu noroc si avantajati de arbitrii….o fi fost Hoeness cu valiza pe la meciuri ca nentu Ciobanu… da inca nu l-au prins cei de la DNA.
seriozitatea si rigurozitatea clubului isi spune cuvantul…nu ajung asa des in semifinale…dar respira aer curat de CL impreuna cu alte cluburi mari..care din pacate platesc bani grei pt acest „oxigen”…Bayern insa nu!! stie sa cheltuiasca putin si sa culeaga mult.Iar Bundesliga are in grupele CL 3-4 echipe mai tot timpul…nu-s chiar asa de afoni precum cred unii.
Imi pare bine pt Chivu si ma bucur ca joaca finala, dar voi fi Bayern in seara finalei.

Io (5 comentarii)  •  2 mai 2010, 18:13

@aurelian
Tu te uiti la meciuri sau citesti doar presa? Ai vazut returul de la Florenta? Golul 2 al Fiorentinei a fost din ofsaid… poate nu or fi fost 3 metri dar totusi din ofsaid.

paul.o. (19 comentarii)  •  2 mai 2010, 19:43

Da Agamitza, de aia nu avem fotbal ,poate imi explici tu subtilitatzile din jocul nostru , mie imi scapa…Cat despre Bayer/Bayern, Rudi Voller spune mereu ca in alte tzari sunt des confundatzi.

Bazil (82 comentarii)  •  3 mai 2010, 9:53

Noi vorbim aici de fotbal, nu de fizica corpului (sic!) solid. Sunt si erori de arbitraj, sunt si ghinioane, mai e si bafta – doar e un joc! Dar nu stiu cine se poate realmente mira ca bavarezii sunt in finala. Fiorentina? sa fim seriosi! Iar Inter a avut noroc cu carul, plus arbitrii potriviti, dar nici Barcelona, sa fim cinstiti, nu a jucat mare lucru. Asa incat s-a ajuns la o finala de-a dreptul logica. Sper sa castige munchenezii.
Cel mai norocos in toata istoria asta a fost van Gaal.

jocuri fotbal (1 comentarii)  •  3 mai 2010, 14:05

sper sa castige bayern !

Un simplu cetatean (2 comentarii)  •  3 mai 2010, 14:52

Tunurile se fac din otel si nu din aur.

AC/DC (2 comentarii)  •  3 mai 2010, 15:31

Foarte corect si pertinent comentariul dlui Geambasu. Ca de obicei, as indrazni sa spun. Sunt fan Bayern si Inter de cand am inteles ca fotbalul mai este si prin alte zone decat in curtea scolii. Desi ar parea greu de ales al carei echipe sa-i fiu fan in finala, nu este asa! Desi la mijloc mai este si Cristi Chivu, voi tine fara nici o retinere cu BAYERN! Asta pt. ca de fapt sunt un fan al nemtilor, al seriozitatii, abnegatiei si daruirii lor. Nu-i suport pe italieni (sau argentinieni) care, daca stranuti langa ei, pica de zici ca i-ai impuscat cu bazooka si nu se ridica decat dupa 10 ore de ingrijiri medicale!

Comentează