Antrenament deschis

Roberto Donadoni, Marco Van Basten şi selecţionerul României au ceva în comun. Fotbalul, bineînţeles, dar încă ceva legat tot de fotbal. Toţi trei s-au aflat pe teren la finala Cupei Campionilor, AC Milan-Steaua 4-0, din ‘89. După aproape 18 ani, Donadoni, Van Basten şi Piţurcă au ajuns să îşi conducă naţionalele. Nu despre priceperea lor ca antrenori vom discuta însă aici, deşi ar fi de observat că tocmai olandezul triplu laureat al Ballon D’Or pare cel mai puţin predestinat meseriei de profesor.

De cînd şi-au schimbat profilul activităţii, pe Donandoni, Van Basten şi Piţurcă îi leagă încă ceva. Relaţia (rece) cu presa. Ne oprim la ei, cu riscul de a-i neglija pe ceilalţi. Jacquet, Capello, Ferguson, Aragones şi-au disputat în timp meciurile lor cu nesuferiţii de ziarişti. Şi alţii, şi alţii. L-am văzut pe Donadoni imediat după întîlnirea cîştigată de squadra azzurra în faţa Scoţiei. Italienii au jucat bine, ofensiv şi cu o generozitate atipică, iar fostul mijlocaş al Milanului văzîndu-se cu sacii în căruţă a trecut la contraatac.

A arborat chipul acela de om rănit în amorul propriu, aerul geniului neînţeles de plebe. Şi a spus exact lucrurile pe care le-am mai auzit de o mie de ori. Nu am avut linişte, mi-aţi făcut viaţa un iad, nu aveţi răbdare, m-aţi judecat după un egal ghinionist cu Lituania şi o înfrîngere cu Franţa. Rino Gattuso, bravul Rino, a adăugat şi el că toată echipa a luptat pentru antrenor, deşi pînă atunci toată lumea din studio şi din collegamento susţinuse că postul comisarului tehnic nu fusese ameninţat nici o clipă. Inclusiv harnicii noştri colegi de la RAI Uno, transformaţi pentru două ore şi jumătate în portavocile Federcalcio.

Ce ar trebui totuşi să priceapă beneficiarul despre această legătură bolnăvicioasă dintre vedete şi media? Publicul de pretutindeni priveşte şi ascultă. Urmăreşte spectacolul, apoi aşteaptă comentariile. Înainte de spectacol vrea ştiri. Îi poţi da felii de linişte împănată cu concentrare? Unii produc fenomenul, ceilalţi îi descoperă un sens. Jurnalistic, cîteodată artistic. Dar asta nu se vede, nu se pune. Niciodată toţi actorii nu vor fi mulţumiţi de toate cronicile apărute. Nici nu trebuie să fie aşa.

Mai rău este atunci cînd de ambele părţi ale baricadei apar elemente incapabile să accepte regula jocului. Unii pretind imunitate absolută şi necondiţionată, iar în tabăra cealaltă se găsesc personaje dispuse să interpreteze rolul băieţilor cuminţi, constructivi, opusul băieţilor răi care îţi violează intimitatea, recidivează şi intră pe fereastră după ce i-ai dat afară pe uşă. Nu există pace în această relaţie, doar amnistie sau capitulări necondiţionate. Ciocanul nu va fi niciodată prietenul cuiului, prada vie nu va intra în poze de grup cu vînătorii. Cît timp există însă o anumită formă de respect bilateral, totul e OK, iar lumea care consumă presă nu vede în ziarişti nişte indivizi care îşi urmăresc victimele în pasaje subterane, în aşteptarea clipei fatale. Frumuseţea unui meci nu e întreagă fără suportul unei transmisii impecabile şi al unui comentariu inspirat. Ce ar fi fost Mondialul din ‘30, povestea călătoriei pe Conte Verde, dacă Nea Vanea Chirilă relata despre atmosfera de concentrare şi de studiu din tabăra tricoloră?

36 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 36 damaris on 01.04.07 at 7:37 pm

sper ca pacaleala de 1 aprilei ca si faza cu terenul suspendat al nationalei

# 35 jack on 01.04.07 at 10:46 am

aloooo se pare ca dinamo o sa cistige la masa verdecica vasluiul a folosit un jucator cu 4 galbe deci suspendat

# 34 eu on 31.03.07 at 10:33 pm

descoperiti totul despre case, amenajari, constructii, mobila, electronice si electrocasnice:
www.1001case.ro

# 33 domnul q on 30.03.07 at 5:32 pm

N-AM INTELES NIMIC…
Ideea,ideea,care era ideea acestui articol???
Steril,anost,plitisitor….Si chiar l-am citit,acum vreau timpul pierdut cu cititul returnat,se poate??????

# 32 HotStop on 30.03.07 at 12:48 pm

www.hotstop.ro

www.hotstop.ro

www.hotstop.ro

# 31 Mamulos on 30.03.07 at 12:33 pm

Si poate o sa mai aiba ceva in comun.
Neparticiparea Italiei, Olandei si Romaniei la EURO. Am glumit, am glumit,…

# 30 BLADE on 30.03.07 at 10:24 am

Ce articol cool!

# 29 cornel on 30.03.07 at 10:15 am

pentru a fi un bun selectioner nu iti trebuie doar sa stii sa ii asezi pe teren. si imaginea conteaza. v-ati uitat la piti? nu avea si el un costum pentru meciul cu olanda macar? poate sa face ce vrea in timpul saptamanii si sa se imbrace cum vrea. dar la momentul in care se joaca meciul selectionerul este ca la serviciu : trebuie sa prezinte ce a lucrat si invatat lunile astea de pauza. trebuie saprezinte lectia , in fata publicului. e jobul lui. si asta tot din educatie vine. cine se duce in fata sefului in treningul cu care a exersat la antrenament? nu sunt rapidist , dar din punctul de vedere al tinutei il respect pe razvan. stie ca trebuie sa respecte publicul si oamenii care ii sunt sefi. si in primul rand stie sa se respecte pe el si sa fie respectat si de altii. multe felicitari, razvane!!! educatia o primesti de acasa si unii au avut de unde sa o ia ( mircea lucescu) , iar altii nu ( la barbut nu trebuie sa te imbraci in costum ca te apleci dupa zaruri ).

# 28 gabi petre on 30.03.07 at 9:09 am

Problema e ca Marco si Roberto sunt niste antrenori prea mici pt. niste nationale asa de mari. Unde au antrenat ei pana sa preia nationalele Olandei , respectiv Italiei? Piturca a calificat nationala de tineret la un turneu final, a calificat nationala mare la Euro 2000, a antrenat Steaua…
Pe el chiar scrie antrenor. Cat timp Van Basten ramane in functie pana la finele preliminariilor e bine pt. noi, dar daca vine cineva care il convinge pe Van Nistelrooy sa revina la nationala pt. meciul cu Romania?

# 27 ioan plischi on 30.03.07 at 8:46 am

din discutiile colaterale dintre mamaliga si castravete trebuie sa inteleg ca donadoni si van basten sunt antrenorii acestor doua alimente picante?! mai intotdeauna apare un text legat de banane, de exemplu, iar comentatorii o dau pe-a lor, precum ca mama lu’ stefan cel mare era dinamovista, in vreme ce coana leana tinea cu fc olt.

# 26 aciduzzu on 30.03.07 at 8:17 am

daca vroiati antrenor care sa aiba “relatie buna cu presa” atunci erau buni ceilalti dinaintea lui, dar ideea e sa avem un antrenor care sa ne califice nu unul “popular”, asta e cel mai important

# 25 aciduzzu on 30.03.07 at 8:14 am

ceilalti 2 nu au nimic in comun cu Piturca daca ne referim doar la meseria de antrenor :)

# 24 RipensiaVenus on 30.03.07 at 7:29 am

@STEFAN OD SOFIJA:
C’mon, Stefan, you know damned well that “nishto njama da se otvori pod nashite krakata”, lay back and leave Stoichkov alone because he has his own agenda while fooling around in his native country: he is of Macedo-Romanian extraction and has our best interests at heart, he always had. Hristo will never forget that he missed the opportunity to cross the Danube and play soccer for the land of his forbears, so now he is trying to make amends by burying you in the qualfiers. Simple as that.

# 23 arh. Gheorghe Petrescu on 30.03.07 at 6:28 am

Hai sa vedem se de petrece in ograda noastra, apoi,
ne ocupam si de altii. Antrenorul Olandei are la dispozitie
multe stadioane, conditii optime de joc pentru echipa,
bani sa plateasca orice, iar noi, dam cu parerea. Ma bat
ganduri ca, baietii Nationalei Romaniei, au dreptate. Nu se
i-au in calcul nici acum, sa se constriasca in Romania, un
stadion performant. Rusine administratiei Romanesti de
la toate nivelurile, Canceleria Prezidentiala, Guvern,
Primaria Capitalei, si alti smecheri ai unei Romanii ce
seamana cu NEOCOMUNISMUL INDIFERENTEI TOTALE,
in sportul de performanta. Hai echipa de fotbal a Romaniei!

# 22 arh. Gheorghe Petrescu on 30.03.07 at 6:25 am

Hai sa vedem ce de petrece in ograda noastra, apoi,
ne ocupam si de altii. Antrenorul Olandei are la dispozitie
multe stadioane, conditii optime de joc pentru echipa,
bani sa plateasca orice, iar noi, dam cu parerea. Ma bat
ganduri ca baietii Nationalei Romaniei au dreptate. Nu se
i-au in calcul nici acum sa se constriasca in Romania un
stadion performant. Rusine administratiei Romanesti de
la toate nivelurile, Canceleria Prezidentiala, Guvern,
Primaria Capitalei, si alti smecheri ai unei Romanii ce
seamana cu NEOCOMUNISMUL INDIFERENTEI TOTALE,
in sportul de performanta. Hai echipa de fotbal a Romaniei!

# 21 Alex on 30.03.07 at 1:47 am

yeah.. dar hai sa revenim la subiectul de fatza. Dupa cum spuneam si la celalalt articol pe tema asta.. unele reguli sunt pentru a fi respectate.
Daca antrenamentul era inchis, iar pe cineva l-au mancat limbricii in fund sa incerce sa intre si sa faca poze pe care sa le puna in ziare, atunci sa fie sanatos. Este o dovada de cat de putin il respectati pe Piturca. Oricat de nebun ar fi, el decide cand si cum vrea sa aiba antrenamente deschise. In rest, mai scrieti si voi ceva mai interesant. Credeti ca s-a minunat lumea de ce poze ati facut la antrenamentul inchis al nationalei??

Daca ar fi antrenamentul deschis, nu s-ar face nimic serios. Cum a fost cand Barcelona a facut turneu in Statele Unite, asta vara? Au avut antrenamente deschise in fiecare zi, mii de fani erau acolo si aplaudau in timp ce jucatorii faceau stretching la inceputul antrenamentului… si au avut rezultate de care ar fi trebuit sa se rusineze.
Este o diferenta intre Unirea Porumbeni si echipa nationala a Romaniei. Jucatorii sunt platiti ca sa joace, nu ca sa fie ca David Beckham, care abia mai stie sa dea in minge. Profesionistii nu se antreneaza cu public.

Rocky se antrena singur cu antrenorul (de obicei nici macar sotia nu era acolo), si mereu il batea pe rus… care se antrena cu zeci de oameni pe langa el..

Mai vreti alte explicatii ? :))

# 20 Reddog Alex on 29.03.07 at 11:47 pm

Ce penibil…macar de ar sti engleza…Nu vad de ce-i raspundeti. Fac pariu ca nu e bulgar.

# 19 Petrisor on 29.03.07 at 11:26 pm

HAI ROMANIA!!! BRAVO PITZI!!!

# 18 Marius on 29.03.07 at 10:53 pm

hey “muratura” bulgarian don’t you have any newspaper, why u started posting on this site with your stupid english?learn this language and i hope in a year or two will be able to write corectly so that we understand. stoichikov “castravete” was a great footballer but as a coach he sucks. so do you! sp your team! we beat you some many times check the matches you played with us, stupid!

# 17 Marius on 29.03.07 at 10:47 pm

hey “muratura stefan” from bul FUCKINGaria you were so lucky stupid fuck in Romania. Remember the ‘90, when you did not have nothing to eat. if a romanian came to your country with an egg he could buy your entire family, house and car if u had one.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.