Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Regi de tot felul

Bucurați-⁠vă de ei, căci probabil e ultima World Cup cu Messi și Ronaldo!

Permalink to Regi de tot felul
duminică, 17 iunie 2018, 11:38

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic nu mai crește în umbra lor amenințătoare, alții spun că apar mai rar decât diamantele roz și de-asta nimeni nu-i prea vede. Toată lumea cade totuși de acord asupra unui singur lucru: dragonii sunt magici.

Ronaldo nu mai are nimic de dovedit. A evoluat în ultimii ani, s-a perfecționat, a arătat că sub aroganța de fotbalist-vedetă locuiește un om și generos, a învățat nu numai să fie, ci și să devină. Tripla din meciul cu spaniolii arată cheful de a nu se opri aici.

La 33 de ani totuși și la cea de-a patra prezență la un turneu final al Cupei Mondiale, și minunile lui Ronaldo se apropie totuși de un sfârșit. Cred că Rusia 2018 reprezintă un bun prilej de a lăsa antipatiile și comparațiile deoparte și de a ne bucura de spectacolul deplin pe care portughezul îl oferă și la echipa sa națională.

Același lucru e valabil, în materie de regrete viitoare, de alăturări mărețe și de pustiul pe care-l va lăsa după retragerea de la cel mai înalt nivel și în privința lui Lionel Messi. V-aș sfătui să nu ratați meciurile celor doi, chiar dacă naționalele lor se înfruntă cu Islanda sau cu Iran, sau chiar dacă fotbalul nu e chiar pasiunea voastră principală. Istoria se scrie chiar zilele acestea, chiar sub ochii noștri și tocmai se scrie un capitol de final din povestea mondială a fotbalului. Cu siguranță, se vor naște alte modele, cu alte caractere, cu alte bune și rele, cu aroganțele, ciudățeniile și recordurile lor.

Dar acești doi giganți nu se vor mai lupta probabil niciodată pentru trofeul mondial, laolaltă sau separat. Iar partea frumoasă e că pe lângă ei înfloresc alți regi, mai mici – Salah – leul rănit, Mbappe, Timo Werner, Dembele &Dembele, Cerîșev sau Alisson. Și alții, desigur, care își așteaptă, mai răbdător sau mai vulcanic, rândul în albumele și amintirile de la World Cup.

Dar vraja de anul acesta n-o poate garanta nimeni pentru viitorul apropiat. Nicicând clișeul Carpe Diem nu a părut mai plin de sens decât în luna asta de vară rusească și planetară.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Obervator (10 comentarii)  •  17 iunie 2018, 12:49

As zice ca ambii mai pot "bifa" cate un "Mondial"; Messi este un pic mai tanar si nu face faza defensiva, iar Ronaldo este un atlet desavarsit! O.

Fane (2 comentarii)  •  17 iunie 2018, 13:10

Oricat m-ar deranja caracterul cocalard al lui Cristiano,nu pot sa nu admir ce face cand e la "serviciu". E profesionist desavarsit.Nici el nu cred ca tine minte de cand nu a marcat o lovitura libera,care deobicei ajungea pe la mijlocul peluzei,dar a facut-o intr-un moment important. ce sa mai spui:Bravo domne!

aciduzzo (1 comentarii)  •  17 iunie 2018, 13:19

Corect .....ambii mai pot bifa un mondial....important este si cum vor ieși din acest mondial...mai mult sau mai puțin pe scut...sau sub scut!! Observ o chestiune valabila pentru amandoi; pe niciunul nu-l ,, tine echipa''.....ambii au aceasta problema....Portugalia n-a jucat mai nimic cu Spania....si daca il scot pe Ronaldo de acolo e jale!! De cealaltă parte....ma uit la Argentina de azi si o vad p-aia de acum 4ani....8 ani....nimic....nimic...nimic nou...surprinzător....Leo e defazat si sufocat...restul am impresia ca joaca după ureche...Di Bala nu e titular ca nu vrea Sanpauli asta sau cum il cheamă , ca am impresia ca e mai slab ca precedentul...mult mai slab ca nici sla nu rupea gura târgului....pana acum doar Spania a arătat fotbal....aștept Germania si Brazilia si ma si lămuresc cine ajunge in finala!

Obervator (10 comentarii)  •  17 iunie 2018, 13:24

@ Fane Ronaldo este o persoana generoasa si un fotbalist exceptional! El si Messi au avut, dintr-un punct de vedere, traiectorii opuse: Ronaldo are un procentaj in scadere la transformarea loviturilor libere, iar Messi - invers! Totusi, dupa aceasta prima etapa de la CM, rezulta un avantaj net de partea lui Ronaldo, nu numai cel vizibil la o prima evaluare (unul a marcat 3 goluri, celalalt nimic, ba a mai ratat si un penalty)!

Andrei (1 comentarii)  •  17 iunie 2018, 14:37

Felicitari Oana, pentru articol. Noi cei contemporani nu putem realiza ce o sa reprezinte acesti doi fotbalisti pentru generalitine viitoare. Iti pot spune ca eu cred cu tarie, ca cei doi o sa fie prezenti la mondialul viitor, si nu doar de imagine, o sa fie la aceeasi valoare

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  17 iunie 2018, 15:15

asa este ...poe langa ei infloresc alti regi mai mici...Andrei Ivan,Mbappe,Dembele...

Clau (1 comentarii)  •  17 iunie 2018, 15:18

@aciduzzo L au scos pe Ronaldo din echipa acum doi ani în finala cu Franța și tot Portugalia a câștigat. Portugalia fără Ronaldo nu are multe individualități dar ei stiu una si bună, contra atacul. Argentina pe de altă parte are multe individualități dar nu are nici o filozofie de joc. Asemănător cu Belgia din pacate. @observator Messi de unul singur i a calificat la acest mondial, fără el Argentina ar fi fost doar la televizor zilele astea. Tot Messi ( impreuna cu Mascherano) i a dus in finala acum 4 ani. Aguero, Di Maria au fost praf.

itu52 (3 comentarii)  •  17 iunie 2018, 15:25

Dragonii sunt magici, dar nu magicieni, lovesc sigur și decisiv. Dar, un vrăjitor, e o poveste frumoasă, încântă ochiul și în alte zone din teren, seamănă mărgăritare și deranjează locul preferat păianjenilor. Despre caracter mai e timp de stabilit, ambii au probleme cu fiscul, iar multe bombe sunt cu efect întârziat, guma se aruncă totdeauna după ce dispare aroma. Să ne bucurăm că-i mai putem admira, daca nu un CM, barem câteva UCL_uri.

alex (1 comentarii)  •  17 iunie 2018, 17:23

Ronaldo are si noroc. Aceasta tripla pare magica. Dar nu e chiar asa. A fost un penalty, apoi o greseala de incepator a asa-zisului cel mai bun portar din lume (eu cred ca e Alison, nu spaniolul). Ultimul gol al portughezului a fost, intr-adevar, superb, o adevarata "foglia seca"!

Observator (10 comentarii)  •  18 iunie 2018, 14:48

@ Clau M-am referit doar la capitolul "lovituri libere"! Si Ronaldo n-a avut doar cele 3 realizari de pe tabela, ci a dat si pase foarte bune, a simplificat si accelerat unele faze! O.

Comentează