Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Freedom

Un tip a lăsat în urmă NFL-ul, preferând să colinde SUA în lung și-n lat cu o dubiță veche. Presiunea nu mai e deloc pe placul speciei umane

Permalink to Freedom
duminică, 13 mai 2018, 9:16

Joe Hawley nu e nici bătrân, nici bolnav. E un ditamai om plesnind de sănătate, talentat fără să fie geniu la un sport dur, care aduce satisfacții majore, de toate felurile. De la faima în care se scaldă practicanții de fotbal american până la contractele substanțiale oferite de patronii cluburilor din NFL.

Joe Hawley e un uriaș de aproape 140 de kilograme, care mai are câteva luni bune până să împlinească 30 de ani. A petrecut opt ani din viață – unii spun că e mult, alții că e puțin – la Atlanta Falcons și Tampa Bay Buccaneers.

Apoi și-a adus aminte de visul lui din copilărie, de a umbla prin țara sa cu mașina. Din poze, bărbosul care a vândut tot ce avea, inclusiv o mașină de lux, zâmbește alături de partenera sa de aventură – o cățelușă adoptată de la adăpost, pe care acum o cheamă Freedom.

Vulnerabilitatea lui Joe Hawley a trecut însă de fizicul impresionant și de spiritul războinic al unui joc cum este fotbalul american. Prea multe rigori, a zis el. Prea multă disciplină, atât de multă încât monotonia începuse să înghită cheful, pasiunea, spectacolul unei discipline care, cel puțin din afară, pare vecină cu magia tacticii și a repeziciunii pe un teren imens.

Prea multă viteză, a zis el. Numai o dubă din 2007, cu care să te oprești unde vrei, când vrei, poate contrabalansa iureșul acela nesfârșit, de alergări, pase, izbituri. A doua zi, de la capăt! Cu motivații uneori uitate sau amorțite.

Un tip cu spinare de taur și mâini de oțel. Moale ca o cârpă, ar spune unii. Nebun cu clopoței, spun alții. Sau poate doar suficient de curajos și inconștient ca să lase în urmă o carieră care ar fi putut merge mai departe multă vreme. Poate doar un tip care a recurs la un drept pe care sportivii de performanță își doresc tot timpul să-l acceseze.

Hawley a decis că trăia într-o închisoare, plină de presiuni și de glorie relativă. S-a străduit să evadeze, dincolo de conveniențe și de structura unei societăți care tinde, din fericire și din nefericire, să se descentralizeze.

Joe Hawley este, în acest moment, cel mai liber uriaș din lume. Un tip care ia lumina când intră în cameră a găsit cel mai simplu leac pentru anxietate și pentru uniformitate. Nu e singurul exemplar care pare puternic și hotărât pe drumul lui, dar pe dinăuntru își caută un altul.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  13 mai 2018, 11:02

...ce bine este de americani ca au o tara mare si pot sa si permita orice ...

Vâţiglo (1 comentarii)  •  13 mai 2018, 14:06

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Silviu (1 comentarii)  •  13 mai 2018, 21:56

Frumos articol. Poate cam scurt. Fiecare are un vis al lui si multe frici. Pe multi dintre noi fricile ne fac sa ramanem cumintei pe raftul nostru. Altii isi stabilesc un termen la care inchid pravalia si isi urmeaza visul. Sunt si unii care au vise realizabile in paralel cu viata cotidiana (spre exemplu: scriitori, muzicieni, ONGsti). Viata fara vise e legumicultura. Badea Cartan a fost mai tare ca tipul asta.

Danny (1 comentarii)  •  13 mai 2018, 22:33

...pentru ca povestea sa fie corecta, omul nu doar a vandut tot ce avea (casa, masina), ci a si donat banii obtinuti....ce e drept, intr-o societate fireasca, unde exista asigurari sociale si asigurari de sanatate aferente.....si cum tot ce face el va fi postat pe un blog, mai mult ca sigur in urmatorii 2 ani va castiga mai multi bani decat in NFL....

Nic (1 comentarii)  •  14 mai 2018, 9:07

Frumos, curajos, si accesibil nu numai unei celebritati. Am intalnit in peregrinarile mele multe perechi, in general pensionari, care traiesc intr-o masina ca cea din poza - in general, ceva mai mare - dintr-o tara intr-alta, dintr-un continent intr-altul. Sigur, iti trebuie ceva bani pusi deoparte si un plan de viatza, daca esti tanar, ca personajul din articol. Iar daca esti pensionar - e clar ca n-ai cum sa faci asta ca pensionar roman, afara doar daca esti pensionar de la politie, servicii secrete, armata, parlament... oameni care isi merita pensiile de 3-4000 de euro pentru ca au transpirat din greu in institutii indispensabile care au grija de siguranta si bunastarea celor 18 milioane de romani care inca n-au plecat din tara.

GGiiGGii (1 comentarii)  •  14 mai 2018, 11:29

Stati linistiti ca in 8 ani de NFL a strans ceva bani prin conturi, asa ca plasa lui de siguranta este destul de bine ancorata. In conditiile astea poti face orice iti doresti cu viata ta, iti poti urma orice vis. Va provoc sa faceti asta in Romania, in conditiile in care nu aveti 100 de lei in conturi si in 2 saptamani muriti de foame la propriu. Mai avem pana acum mult de muncit la mentalitatea de Romanas.

Man on the Silver Mountain (2 comentarii)  •  14 mai 2018, 17:53

Oana, traiesc in Canada, e un pic altfel. Aici si ma refer la SUA si Canada exista o cultura diferita a "caravanelor" (Recreational vehicle - RV sau Van-uri) iar oamenii fac asta cu duiumul. Chiar si Tom Hanks de exemplu face asa ceva. El are o rulota in schimb pe care o care cu un truck (camioneta). Isi ataseaza barci, caiace, biciclete si pleaca din loc in loc. Fac ast anu ca nu au bani sa isi permita hotel ci pur si simplu este ce isi doresc sa faca. Cu stima din Toronto

vasco (54 comentarii)  •  15 mai 2018, 18:55

Eta niet fridom,eta carnaval:))))

Comentează