Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
Freedom

Joe Hawley nu e nici bătrân, nici bolnav. E un ditamai om plesnind de sănătate, talentat fără să fie geniu la un sport dur, care aduce satisfacții majore, de toate felurile. De la faima în care se scaldă practicanții de […]

...

O sinucidere anunțată

Coborârea boxului rezervat amator în băltoaca mafiotă, plină de arbitraje părtinitoare și de personaje rupte din filmele cu nelegiuiți este din ce în ce mai rapidă. Comitetul Internațional Olimpic a avertizat din nou că această disciplină e în primejdie de […]

...

Inima și inimile

În alte circumstanțe, ieșite din gura altcuiva, aceste cuvinte ar fi putut părea lipsite de bun-simț, nemăsurat de îngâmfate. În cazul lui Jurgen Klopp sună autentic, ca din partea unei persoane care știe exact ce e și ce nu e. […]

...

Lance, ce ieșire!

Una dintre cele mai mari înșelătorii din istoria sportului își urmează traiectoria aproape obișnuită pentru prezentul nostru – se îndreaptă cu pași rapizi spre reabilitarea lui Lance Armstrong. Dacă statul cu steluțe și dungi intenta proces fostului ciclist, acesta putea […]

...

Cazul Bolt

Zilele astea, Usain Bolt face reclamă atletismului la Jocurile Commonwealth, în Australia. Aura de supercampion încă n-a început să-i pălească și nici trândăveala specific insulară n-a preluat deocamdată controlul. Bolt simte însă că locul lui a rămas gol și îndemnurile […]

...

Lance, ce ieșire!

Armstrong joacă totul pe cartea uitării colective și a sistemului juridic american

Permalink to Lance, ce ieșire!
duminică, 22 aprilie 2018, 11:52

Una dintre cele mai mari înșelătorii din istoria sportului își urmează traiectoria aproape obișnuită pentru prezentul nostru – se îndreaptă cu pași rapizi spre reabilitarea lui Lance Armstrong. Dacă statul cu steluțe și dungi intenta proces fostului ciclist, acesta putea plăti daune de până la 100 de milioane de dolari. Așa, fără proces, cu numai 5 milioane direcționate poporului american și 1,65 milioane către Floyd Landis, cel de la care au pornit dezvăluirile despre dopajul sistematizat de la US Postal, Lance se înalță la suprafață miraculos. Pare, de altfel, că mai toată viața și cariera și le-a petrecut sub arcul generos al cuvântului „înțelegere”. De ce n-ar fi așa și ieșirea din bucluc?

Lance Armstrong și-a câștigat astfel, destul de ieftin, dreptul de a nu admite în fața judecătorului că a greșit vreodată cu ceva. Dreptul de a nu fi găsit sau de a se recunoaște vinovat în cadru legal, ceea ce, mai ales în cazul lui, este o performanță.

Dar este fix unul dintre cazurile unde nu poți decât să ridici din umeri și să spui: „Așa stau lucrurile!”. Eroii, chiar și cei care s-au dovedit a fi trișori, au ditamai porțile de scăpare. Au variante. Au stânga sau dreapta la dispoziție și niciuna dintre ele nu duce în vreun povârniș sau în vreo pădure. Nici măcar nu e cățărare. E sprint direct, pe plat, fără probleme.

Cu steroizi sau fără, deși se pare că acest aspect contează, în cele din urmă, cel mai puțin.

Faptul că a recunoscut public, în urmă cu cinci ani, porcărioarele pe care și le-a pompat în trup ca să devină cel mai bun ciclist al tuturor timpurilor începe să facă parte din aceeași mare înțelegere a lui Armstrong cu Universul. E mult mai ușor să faci asta când lumea din jurul tău tratează conștiința cu flexibilitate, în condițiile în care nici înainte nu excelai la acest capitol.

Noroc că oamenii uită, problemele se succed cu repeziciune și, una peste alta, karma nu-și mai face nici ea treaba uneori, mai ales în cazul zeităților, fie ele trântite la un moment dat pe tobogan de lăcomie, dorința de nemurire sau cine știe ce alte motivații.

Lance Armstrong v-ar întreba și el: „Ați mințit vreodată?”

Dacă i-ar păsa.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Tibisor (8 comentarii)  •  22 aprilie 2018, 12:27

Mda ... oricum , daca nu era el , acest sport pentru mine era egal cu o plimbare prin parc ... cu bicicleta , evident ! Asa ca , thanks Lance !

Tibisor (8 comentarii)  •  22 aprilie 2018, 12:30

Mda ...oricum , daca nu era el , pentru mine acest sport era egal cu o plimbare de duminica prin parc ... evident cu bicicleta ! Asa insa , thanks Lance !

ovidiu_3003 (160 comentarii)  •  22 aprilie 2018, 12:46

...foarte bun articol care ne spune ca nu trebuie sa avem intelegere fata de sportivii dopati ...care vin si din statul cu stelute si dungi nu numai din Estul Europei ...cei din statul cu stelute si dungi sunt mult mai greu de prins si beneficiaza de flexibilitatea constiintei celor din jurul lor ...

Gary (5 comentarii)  •  22 aprilie 2018, 15:38

Nu mai comenta ciclism;e cel mai trucat "sport" din lume. Nu ai referinte veridice;nu cunosti substraturile de interese. Ce ar fi insemnat Le Tour,fara Armstrong,timp de 7 ani??? Oare nu media&organizatorii si-au dorit un Achile al ciclismului? Cand s-a terminat,au sarit pe el ca sa-si recupereze investitia! Departe de a fi un model de urmat,Lance este in acelasi timp,vinovat&victima. Mai bine clasam cazul! Lasa-l pe Naum sa-si afirme perspicacitatea si codul lui de onoare! Numai de bine.

Tudor (7 comentarii)  •  22 aprilie 2018, 16:01

E o industrie întreagă legată de dopaj și alte porcării de umflat mușchii cu trudă puțină. Armstrong a „recunoscut” pentru face reclamă acestora. Ce-i rău este că li se bagă-n cap copiilor că nu poți fi bun fără hapuri. Oare nu Messi „recunoaște”, pe bani ca Armstrong, că taică'su îl dopa de la 12 ani? Și mai rău, li se dă de-nțeles tinerilor că nu pot învăța bine și nici să fie buni la servici fără ritalin sau asemănător. Această industrie nu este despre bani, deși este bănoasă, este pentru controlul populației; hormonii, printre altele stafidesc *** (ăsta-i cuvîntul românesc), fac din bărbat fătălău, din femei bărbat, iar ritalinul îți ia mințile.

Mircea (11 comentarii)  •  22 aprilie 2018, 22:29

Va recomand documentarul "Icarus" de pe Netflix.... Dupa ce l-am vazut mi-am dat seama ca batalia impotriva dopajului este pierduta; ca trebuie sa ne uitam altfel la acest fenomen: care este sursa, cauza. Iar sursa, cauza suntem noi, cei care dorim sa vedem performante, recorduri, concurenta... Trist dar adevarat.

Jack (1 comentarii)  •  22 aprilie 2018, 22:31

Daca nu erau ajutatoarele astea, sportul (oricare ar fi el, nu numai ciclismul) si-ar fi atins demult limitele... omenesti!

ITRobert (1 comentarii)  •  23 aprilie 2018, 17:54

Din "statul cu stelute si dungi" am sa te rog sa te asezi in genunchi, asa cum faci tu de obicei, si sa iei castravete de la toti cetatenii acelui stat, nesimtita ***!

Valentin (1 comentarii)  •  26 aprilie 2018, 16:59

Thanks Lance .. fara el sportul asta ramanea in anonimat .. team us postal

Comentează