Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Amenințat cu dispariția?

Sportul se macină. Generațiile Next nu-l mai vor

Permalink to Amenințat cu dispariția?
duminică, 18 martie 2018, 9:12

În liceu aveam un coleg care era o enciclopedie sportivă pe două picioare. Juca foarte bine baschet, dar dacă ar fi ales oricare altă disciplină ar fi făcut-o cu pasiune și talent, dublate de cunoștințele dureros de temeinice în domeniul respectiv. Sportul cere răbdare, dezvoltare, timp sacrificat în favoarea trofeelor de mai târziu sau a eșecurilor. Cere disciplină și renunțare, cere somn, dedicare. Și un soi de ignorare a lumii din jur, cu tentațiile și cu promisiunile sale.

Un antrenor de baschet de liceu, Kyle Keller, a remarcat că Millennialii – cei născuți din anii ’80 până la începutul anilor 2000, dar mai ales ultimii – nu mai urmăresc competițiile americane dintre colegii, care erau la fel de spectaculoase și de apreciate ca întrecerile din ligile profesioniste. Adolescența zilelor noastre visează tehnologie rapidă, ușoară, accesibilă, fără orar fix, nu efort și concentrare. Sportul e următorul care va dispărea dintre pasiunile puștanilor, fie că e vorba despre a-l practica sau de a-l privi cu implicare. Cel puțin pentru americani, sportul de colegiu reprezenta un stâlp social, un fenomen care șlefuia personalități, o alternativă de a înainta în viață, o cultură aparte, amenințată cu dispariția pentru că privitorii preferă un nivel rapid din Candy Crush sau o transmisiune live din toaleta școlii. Generația Z este, probabil, pioniera lipsei de constanță în schimbul altor calități – spontaneitatea, precocitatea, încercarea de a învăța cât mai multe lucruri din cât mai multe domenii. Prin urmare, sportul nu va mai intra în discuție ca motiv de sacrificiu, ci se va afla printre primele pe lista activităților sacrificate. Multitudinea de alegeri și de direcții va anihila, automat, matricele cu structură rigidă. Specializarea unică e un lucru care-i sperie pe oamenii viitorului, iar sportul de performanță face parte cu brio din această categorie.

De aceea, fiți recunoscători că i-ați văzut în acțiune pe oameni ca Usain Bolt, Elena Isinbaieva sau Valentina Vezzali! E posibil ca ei să fi scris o istorie care nu va putea fi îmbunătățită decât cu ajutorul tehnologiei și al medicinei ultrarobotizate. Omul de mâine nu va mai fi pasionat de sport. Va fi competitiv în alte domenii și pasionat de alte lucruri. Tribunele însă se vor micșora.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Dorin (14 comentarii)  •  18 martie 2018, 10:09

partial corect... dar oare sportul nu s-a auto macinat de cand a trecut la profesionism? A fost un boom cand toti vroiau sa fie campioni sa aiba glorie, recunoastere si mai ales bani. Acum parintii vor doar ca cei mici sa fie sanatosi, sa nu moara pe teren sau prin hoteluri, sa nu devina niste experimente (vezi AfSud 95 rugby). De aceea castiga teren sporturile mai putin competitive, in care una din principalele reguli nescrise este sa-ti ajuti "oponentul": skateboard, rollersketes, bmx. Aceste porturi le faci cand vrei, cu amicii in parc. Tinerii se ajuta intre ei, isi arata "trick-uri" si se ajuta sa le perfectioneze. Se folosesc alte valori decat limbajul de lemn din sporturile consacrate si profesioniste "si-au dorit mai mult victoria" ori "chiar daca le-am dat un infinit la zero au fost un adversar redutatbil"...

Isropateanu (1 comentarii)  •  18 martie 2018, 10:37

Sportul se redefineste. Baiatul care a luat medalie de aur la skateboard acrobatic e o dovada.

Costin (3 comentarii)  •  18 martie 2018, 10:40

Stop. Avem o noua generatie de sportivi cu urmatoarele coordonate: mancatori shaorma, conducatori auto bmw si masini Bulgaria, spargatori de seminte, impresari .

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  18 martie 2018, 10:47

...foarte bun articol ...de anticipatie ...

Urod (1 comentarii)  •  18 martie 2018, 12:58

Poate fi o consecință a evoluției noastre, dar principalii vinovați suntem noi... Citesc ca vor dispărea foarte multe slujbe, robotii ne vor lua locul de munca... Etc... Dar nimeni nu spune alternativa...!!!! ... Prima meseria care va dispăre se spune ca va fi cea de conducător auto... Cum va fi sa mergi de exemplu, cu un taxi fără șofer?!!!... Un camion fără șofer...?!!... Etc... Ne îndreptăm spre o lume urâtă și nimeni nu pune problema la ce se va întâmpla... Mai vorbim de sport?!!!!!.... Sportul din ziua de azi este mult prea dur, lasă sechele pe tot restul vieții... Faceți o statistica printre foștii sportivi de performanță și o sa vedeți ca numai sănătoși nu sunt... Sportul în teorie presupune sănătate.... Dar de unde, nu mai vorbim de dopajul fără știrea sportivului despre care nimeni nu prea știe de consecințele ulterioare... Asa ca, ori se da un restart sportului ca să-l mai avem , ori dispare mai devreme sau mai târziu....

Dr. Dan Patru Tudosie (8 comentarii)  •  18 martie 2018, 13:02

sportul e trimful celor multi si prosti asupra celor care chiar isi aduc contributia la progresul omenirii. e in regula ca nu mai e urmarit si ca dispare, dar, din pacate, nu in detrimentul celor destepti si al stiintei. dar tot e un pas important.

io (1 comentarii)  •  18 martie 2018, 17:19

Dragnea-puscarie si klaus-*** nu dispar, ei sunt pereni

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sasa (1 comentarii)  •  18 martie 2018, 17:57

Stimata dna Oana, acuma 10-15 ani ati fi spus sa fiu recunoscator ca l-am vazut in actiune pe Lance Armstrong. Ce a insemnat de fapt Lance Armstrong a aflat lumea dupa vreo 7-8 ani. Sunt absolut convins ca sportivi precum Usain Bolt, Michael Phelps, Rafa Nadal sau Lionel Messi sunt si rezultatul a medicinei ultrabotizate (in special in ceea ce priveste diferite substante, legale sau ilegale). Sunt absolut convins ca performantele lor nu ar fi fost posibile doar cu antrenamente plus o dieta natur si niste vitamine de la magazinul de naturiste. Din acest motiv, la ultimile olimpiade si CM (de ex. de fotbal) am cam dat pas.

past Tens (1 comentarii)  •  18 martie 2018, 18:01

NU! Afirmatia este scoasa din context si dusa in stilul Gigi Becali, pe camp, la oi! Acel antrenor vorbea in contextul in care echipa pe care o antrena a fost eliminata din turneul NCAA de baschet si arunca vina, tot in stil mioritic, pe echipa, lasand sa se inteleaga ca pe jucatori nu-i intereseaza, sunt delasatori! Pai asa, putem sa vorbim si de TV, Cinema, teatru, opera, etc, lucruri care in viitor vor disparea, asa cum dispare retail-ul, de aia se inchid atatea Mall-uri si magazine.

CCC (1 comentarii)  •  18 martie 2018, 19:32

Pai "medicina" se implica din plin de vreo 35 de ani ... : De cand alergatul, indiferent de numele "disciplinei" practicate, a devenit o afacere pe bani multi, din ce in ce mai multi. Marele AC Milan, in epoca de glorie, avea 23 de jucatori in lot si peste 40 de medici angajati la "centrul de medicina sportiva", care avea departament de cercetare!. Sa nu uitam atletii/atletele din USA, car nu au apucat 50 de ani. Cat despre super atletii chinezi aparuti inainte de olimpiada pe care au gazduit-o si disparuti imediat, dupa performante excelente, n-are rost sa vorbesc Ca s-o scurtez, lista WADA scursa de hakeri spune tot. In opinia mea, va dispare numai sportul amator si cel de masa, sportul profesionist continuand sa produca bani extrem de multi, se va dezvolta si va deveni apanajul celor bogati din nastere si mai rar al celor talentati.

Observator (10 comentarii)  •  22 martie 2018, 17:53

@ Dr. Dan Patru Tudosie Dvs. recititi ce postati? Trebuia sa formulati astfel: "sportul va disparea, dar, din pacate, nu in favoarea celor destepti si a stiintei"! Si ce propuneti in locul sportului? Mersul in cluburi, jocuri video, jocuri de carti? Daca sunteti medic, este ciudat sa doriti disparitia sportului! O.

Observator (10 comentarii)  •  22 martie 2018, 18:05

Doamna, chiar credeti ca adolescentii din ziua de astazi încearca sa învețe cât mai multe lucruri din cât mai multe domenii? Sa fim seriosi, nici spontani nu sunt, in afara de replici-sablon de pe strada! Nici bine educati si respectuosi... Din cate am constatat, nu vor decat sa exploateze ceea ce au dobandit cei in varsta, cu cat mai putine eforturi! O.

Adu (5 comentarii)  •  26 martie 2018, 22:02

Eu cred ca sportul ar merita sa fie respectat in scoli, ca o alternativa pentru cei cu abilitati intelectuale mai medii dar cu calitati fizice. Dar la noi, sportul e o materie secundara, de umplutura. Iar pe stadioane mafiotii fac jocurile, asa ca o cariera sportiva a ajuns un joc de noroc...

vasco (54 comentarii)  •  28 martie 2018, 14:03

Singurele comentarii pertinente@ovdiu_3003,"foarte bun articol,de anticipatie"...Subscriu.Si @observator.Chiara asa"doctore"!

de pe ‘ici ‘sa (1 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 13:01

daca sportul dispare, nu va fi nici o paguba pt. omenire. e un moft aparut la sfarsit de sec. XIX, in plin avant al industrializarii paralel cu pierderea rolului de control al bisericii asupra maselor de ,,proletari''. ati vazut ,,divizii'' de jandarmi si politisti la muzee, biblioteci, teatre, opera, sau doar la/pe stadioane ?

Comentează