Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Hochei – amintire sau nu?

Nici n-au început bine Jocurile Olimpice de la PyeongChang și poveștile lor se țes deja, înaintea iernii coreene

Permalink to Hochei – amintire sau nu?
duminică, 4 februarie 2018, 10:03

Au americanii un stil de a-și construi istorisirile încât, dacă e foarte-foarte liniște în jurul tău, îți auzi inima cum oftează. Jim Johansson (foto), managerul general al echipei masculine de hochei pe gheață a SUA, a murit în somn acum două săptămâni, la 53 de ani, iar federația a decis să nu-l mai înlocuiască, pe ultima sută de metri.

Delegația celei mai puternice țări din lume (nu și la Olimpiada de iarnă, unde e pe locul doi, ci în rest) se lasă în mod voit și omagial vulnerabilă, cu unul mai puțin. Locul acela va rămâne gol, plin totuși de emoția, de ceața unui lucru care trebuia să se întâmple și care, până la urmă, nu s-a mai întâmplat. Cineva care va lipsi de lângă toți acei bărbați neînfricați, care și-au plâns pierderea ca niște copii, apoi au plecat la luptă. Și care totuși va fi cu ei, acolo, la turneul olimpic, în cadrul căruia șansele americanilor sunt pe undeva, pe la mijloc.

NHL nu-și lasă jucătorii să meargă la PyeongChang, indiferent de țara lor de origine. Dezamăgirea lor s-a manifestat sub forma unei revolte diplomate acum câteva luni, starurile exprimându-și supărarea plată că nu pot participa la Jocurile Olimpice. Dar lucrurile au rămas cum au dictat liga și contractele care pe de o parte oferă mult, iar de altă parte confiscă parte din bucuria jucătorilor de a veni la echipele naționale. Iar aceasta este pierderea la nivel mare a hocheiului olimpic din 2018.

Tot ce mai pot să facă americanii – și nu numai ei, dacă e să luăm în considerare faptul că Rusia este principala favorită de la PyeongChang – e să spere la reeditarea acelui Miracle on Ice din 1980. Acesta poate fi motorașul de bază al dorinței, puțin zdruncinată, de a ne uita la meciurile de hochei pe gheață din Coreea de Sud. Alegem niște favoriți (pentru români e No pressure!, ăsta e avantajul când echipa ta nu participă niciodată, poți alege pe oricine ai chef) și ținem cu ei. Ne imaginăm că orice minune, fie ea și una mititică, așa, ca o medalie olimpică, se poate repeta, mai ales după 38 de ani.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  4 februarie 2018, 19:28

Echipa noastra de hochei …nu mai participa …posibil …niciodata …

effe994 (2 comentarii)  •  4 februarie 2018, 21:08

In realitate , USA Hockey nu a numit un alt manager ,dar i-a delegat atributiile acestuia unui domn Ben Smith .Jim Johansonn isi facuse datoria : selectia jucatorilor si a unui antrenor .

nick (1 comentarii)  •  4 februarie 2018, 22:26

Go Canada, go!

marius (2 comentarii)  •  7 februarie 2018, 2:07

E un documentar foarte misto de la ESPN despre treaba din 1980, ‘miracles and men’ parca.

Petro Burgener (5 comentarii)  •  9 februarie 2018, 18:15

Si totusi, niciodata sa nu spui niciodata! Echipa de hochei a Romaniei a fost prezent la JO de iarna in trecut.

Comentează