Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Monștri moderni

Un om a fost condamnat pentru abuz sexual. Întreaga gimnastică americană însă poartă această vină

Permalink to Monștri moderni
duminică, 28 ianuarie 2018, 10:17

Medicul Larry Nassar a primit între 40 și 175 de ani de pedeapsă cu închisoarea, după mărturiile revoltătoare a peste 150 de gimnaste din diverse generații. Sub cuvintele dezlănțuite ale judecătoarei care a recunoscut, ca într-un film descreierat, că-i face o deosebită plăcere să-l înfunde pe individ. „Dacă mi-ar fi permis Constituția, aș fi permis ca tot ce le-a făcut Nassar acestor suflete frumoase, acestor femei pe vremea când erau copile, să-i fie făcut și lui”. O frază care îndeamnă la răzbunare tot prin abuz sexual. O frază care, auzită într-un film, ne-ar fi făcut să exclamăm: „Un judecător n-ar spune niciodată așa ceva!”

Acesta a fost însă efectul lui Nassar și mai ales al poveștilor gimnastelor care, zeci de ani, au răbdat umilințe din partea unui om care ar fi trebuit să le protejeze. La umbra celorlalți oameni din staff-ul cel mai de sus al unui sport care a adus Americii glorie și perfecțiune. Oameni care cu siguranță au știut că Nassar nu e deloc șoricelul ochelarist care apare în fotografii, ci un personaj sinistru, un prădător, care se hrănește cu sex interzis și copilării nevinovate. Antrenori care au tăcut. Oficiali federali care au tăcut. Și, poate cel mai grav, părinți care au tăcut. Din 150 de victime, e greu de crezut ca nu a existat măcar una care să fi avut îndrăzneala de a se plânge mamei sau tatei, acasă.

Din nefericire, cazul lui Larry Nassar nu reprezintă altceva decât o confirmare a zicalei „Too good to be true”. În ultimii 20 de ani, munca enormă a gimnastelor americane a fost dublată de teroarea pe care n-o bănuia nimeni, prizoniere democratice într-un sistem care le mânca, încet-încet, inocența și orice gest de nesupunere. Un sistem atent, strălucitor și plin de medalii, care nu și-a dat de gol monstrul. Sau monștrii. Decât foarte târziu, când victimele s-au făcut mari și și-au recăpătat vocea.

Federația americană, semidemisionară din cauza scandalului Nassar, nu va mai colabora cu ranch-ul lui Bela Karolyi, locul de unde ieșeau campioane surâzătoare pe bandă. Locul glorios al abuzurilor, peștera cu de toate – performanță și viol.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

haideusicfr (13 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 10:25

Mare adevar ati scris. Majoritatea scandalurilor apar dupa ani de zile.Unde au fost parintii in acele momente? Sau nu e adevarat ? E posibil si asta.
Judecatoare a fost o ..femeie. Cade nenorocitul asta de fraier ?

haideusicfr (13 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 11:18

Sa mai „”spun „”unul. Bella Karoly este clujean nascut in Floresti .
Imediat dupa Montreal ,Nadia si Teodora au primit Ordinul nu stiu care al Romaniei socialiste. familia ? cei apropiati Nadiei au inceput sa-i caute in coarne lui Bella. Cum bati tu un erou al Romaniei? Adevarul este ca antrenorul Nadiei era o mana de fier. Le tinea la regim strict alimentar cu caloriile masurate la mg ,le mai „‘mustruluia”” ,asta era .Nadia i-a fost luata de sub mana .Imediat la Moscova cred Nadia n-a mai repetat performantele. A fost chemat Bela inapoi. Acesta a venit cu lotul olimpic la Cluj ,fetele faceau scoala la Liceul Nicolae Balcescu (unde eram si eu elev). Au urcat din nou la marea performanta. I s-a plans profesorului nostru de sport cu care fusesera colegi de piedicile care i-au fost puse.
Adevarul este ca in inalta performanta sacrificiile sunt imense. Fetele erau infometate ,Bela era aspru,dar se pare ca altfel nu se putea.
Nu comentez articolul dumneavoastra ,am scris ce stiu , ce am vazut cu ochii mei.
Oricum e straniu ca dupa atata vreme ,dupa atatea succese apar astfel de probleme. Imi rezerv dreptul de a avea dbii despre veridicitatea acestor acuzatii.Inclusiv atitudinea judecatoarei .

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 12:12

…de ce sa plateasca numai soricelul ochelarist ?

Gabi (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 13:16

@haideusicfr – poti sa pui la indoiala 1-5-10 acuzatii de acest gen, dar nu 150. Problema este de fapt ca nici un complice nu a aparut in boxa acuzatiilor.

haideusicfr (13 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 14:37

Cum l-am vazut pe Bela , cat de aspru era ,daca ar fi fost ceva il batea pe medicul ala de-i sarea apa in cap.Nu ar fi tolerat asa ceva.
A scos campioane din SUA ,dupa cele din Romania ,iar acum apare scandalul.
Sincer sa fiu nu cred .

haideusicfr (13 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 14:49

Bela e roman ,se leaga.

stefan (2 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 15:16

nu am inteles finalul, este implicat si antrenorul Karolyi in aceasta nebunie?

haideusicfr (13 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 16:39

Nu cred , nu prea are cum , e o manareala.

vasco (54 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 20:18

Mah @haide usicefere,de unde stii tu ca e o manareala?Adica de ce ar fi o manareala?Cat de „important”sa fi fost perversul cu ochelari ca sa trebuiasca sa fie lucrat de cineva?Mai degraba’minunatul” bela,”romanul”tau ghin Cluuj a pus botul si s-a facut ca nu vede,n-aude,n-avea nevoie de scandal,sa piarda contracte…Peste tot in lume se fac complicitati pentru bani ,glorie si…sex.Intersant e ca,la vremea aceea erau blamate tarile socialiste,”nedemocratice” pentru metodele de antrenament dure…Macar nu le violau.Darcu „obiectivitatea”care va caracterizeaza pe voi,unii clujeni,esti in stare sa spui ca l-au lucrat pe bela „miticii” din USA…))))

haideusicfr (13 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 10:58

Clujeanul ,”romanul” (te deranjeaza ?) Bella Karoly a contribuit esential la afirmarea Nadiei , a Teodorei ,a celorlalte fete campioane olimpice. Iti convine sau nu.
Era dur ,aspru ,dar niciodata nu s-a auzit altceva din partea-i.
Medicul asta a lucrat cativa ani buni cu Bela. Crezi ca nu mai putea Bela de dragul lui ? De ce ar fi inchis ochii?
De ce s-a aflat numai acum ? Din cate stiu despre el ,daca ar fi fost ceva ,de la inceput ii tragea un cafteu la amaratul ala si-l dadea afara.
SUA e o tara democratica ,parintii nu au nici o frica ,nu sta in picioare.
Pe de alta parte asa democartica cum e se dovedeste ca rasismul nu a disparut cu desavarsire. Plus diferentierea dintre sexe.
In Canada de exemplu nu mai exista casatorii. Majoritatea traiesc in concubinaj.
Fentati de multe ori ,barbatii au ajuns la concluzia ca e mai bine asa.
Termenul de conjoint a inlocuit pe cel de mariee.

radu (3 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 11:12

***

Alex One (6 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 11:29

Cat de corecta poate fi considerata condamnarea avand in vedere declaratia judecatoarei ? Rezulta ca s-a decis cu ura nu cu obiectivitate. Dar nu conteaza, sistemul juridic american in care se dau sute de ani de inchisoare , este infailibil,cel mai bun din lume. Probabil ca se merge pe ideea ca poate se rencarneaza si isi va continua pedeapsa pana la executarea ei in totalitate !?

vasco (54 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 14:57

@haideusicefere,las-o asa!Am avut asteptari prea mari…

Chis Alexandru (5 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 16:39

Sa nu ne facem ca nu stim ca aceasta este o „moneda de schimb” in orice relatie barbat-femeie, cand barbatul are o pozitie care-i permite sa considere abuzarea sexuala drept „obligatia” masculului de a-si arata pozitia privilegiata, urmat de acceptul tacit la partii feminine de a intretine relatii sexuale. Cate actrite nu s-au trezit – dupa zici de ani! – sa declare ca au fost abuzate sexual? Chiar au fost actrite care au recunoscut ca nu puteau fi dostribuite intr-un anumit rol, intr-o pelicula, daca nu „supau” cu regizorul sa/si scenaristul acelei pelicule! Oare in relatiile antrenor (barbat) – sportiva (femeie) in sporturile din tara noastra nu s-au intamplat astfel de abuzuri? Mira-m-as!

gigimigi (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 17:44

Ce oameni …

Observator (10 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 18:27

Pai, pe Bellu l-au facut toti cu ou si otet, pentru mult mai putin; pe acel om nu-l cred capabil nici de admonestari verbale dure, daramite de corectii fizice! O.

Florian Geyer (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 23:46

@gigimigi: cine ochelaristul cu mutra de soarece ca strat si Bela, sau judecatoarea?

stefan (7 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 5:31

titlul articolului se justifică doar în cazul în care se referă la componenții redacției ziarului de împăturit obleți

Belphegor (9 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 7:01

Îm această societate putredă , mincinoasă și decadentă care a DEVENIT societatea americană (pe cale de a deveni și Europa Occidentală mai mult sau mai puțin) , unde sunt atîtea scenarii și ÎNSCENĂRI , unde TOCMAI atunci cînd cineva este pe cale de a ajunge sus de tot (în politică de ex. dar nu numai) se găsește o femeie (sau mai multe) care să spună că acum 1.000 de ani cel în cauză s-ar fi dat la ele… =ntr-o societate unde al treilea val de feminism american vrea să spele creierele tinerei generații (și nu numai) și să ne facă să credem că , mai nou , chiar și dacă te uiți la o femeie admirativ este un abuz (sexual)… într-o lume nebună unde nu mai există bun simț , rușine , onoare , linite … mie ca și celor mai mulți oameni mi/ni se pare că ADEVĂRATUL monstru este judecătoarea care pînă mai acum cîtiva ani cînd lumea ÎNCĂ mai avea o fărîmă de bun simț , decență și spirit de dreptate nici nu ar fi îndrăznit să GÎNDEASCĂ o monstruozitate de genul celei pe care a scos-o din adîncul gîndirii sale bolnave și demente. Un mnonstru cu MUUUUULT mai periculos pentru o societate… pentru o democrație… pentru Lume în general decît ar putea fi vreodată acel nefericit. Dezechilibrații și dezechilibratele mintal care sunt în fruntea unor instituții importante și în mîna cărora ne puneam soarta , libertatea , destinul… ACEIA/ACELEA sunt adevărații monștri moderni.

vasco (54 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 20:23

@Belphegor,ti-ai da fetita la lotul de gimnastica pe mana unui inocent soricel castrat,ochelarist ?

Exilatul (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 20:42

Respect Belphegor! Comentariu de n ori mai bun decat articolul. Chiar daca amaratul ala e vinovat, si atunci nu mai are voie sa iasa din temnita, o judecatoare/judecator nu are voie sa spuna asemenea lucruri. Procurorul poate. Un judecator trebuie sa ramana lucid, nu sa zbiere ca descreieratii si sa instige la razbunare si linsaj.

Observator (10 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 14:50

Daca mi se pare normal sa fie condamnat acel „monstru modern” (totusi, sefii sai si parintii copilelor cum de au trecut cu vederea astfel de obiceiuri?!), mi se pare halucinant ca niste actrite mai mult sau mai putin talentate sa reclame acte de hartuire sexuala la care au fost supuse de catre actori celebri, care, la vremea respectiva, erau mai tineri si mai frumosi! In mod sigur au fost foarte fericite atunci sa cunoasca mai bine deja celebrii actori, insa acum le-a … trecut si vor sa pateze imaginea unor „monstri sacri” ai cinematografiei, pe care n-au cum sa-i egaleze profesional vorbind! A.

Observator (10 comentarii)  •  1 februarie 2018, 15:19

Nicio reactie din partea vreunei feministe convinse in urma materialului de mai sus? Inseamna ca am mare dreptate! O

Comentează