Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
Amenințat cu dispariția?

În liceu aveam un coleg care era o enciclopedie sportivă pe două picioare. Juca foarte bine baschet, dar dacă ar fi ales oricare altă disciplină ar fi făcut-o cu pasiune și talent, dublate de cunoștințele dureros de temeinice în domeniul […]

...

Compasiunea. Dicționar

Dani Alves spune că suntem ipocriți dacă-l plângem prea tare pe Astori. Mario Balotelli, care, culmea, nu părea deloc cel mai empatic tip de pe pământ, se înfurie teribil și de aici se naște un conflict de declarații. Alves își […]

...

Bătrânețe fără bătrânețe

George Corones e un domn din Australia, care în luna aprilie va împlini 100 de ani. Cel mai bine se pricepe la înot, dar o să ziceți că mai toți australienii la asta se pricep – la apă și la […]

...

Benzi desenate pe zăpadă

Nu cred că a existat Olimpiadă fără întâmplările ei uluitoare. Fără medalii surprinzătoare, fără ratări de înțeles, fără eroi care și-au trăit prima sau ultima minune. După ce a câștigat ieri și titlul la snowboarding slalom paralel, cehoaica Ledecka a […]

...

Umil memento

Faptul că lumea asta mare în care trăim a învățat să facă, ici-colo, compromisuri și că acestea ne sunt uneori benefice nu trebuie să ne facă să uităm că pedeapsa primită de Rusia la actualele Jocuri Olimpice e mai degrabă […]

...

Unde va fi fotbalul?

Când schimbăm regulile dintr-un sport? Sau dintr-o societate întreagă? După o poveste tragică, în primul caz? După un milion, în cel de-al doilea? Sau niciodată?

Permalink to Unde va fi fotbalul?
duminică, 19 noiembrie 2017, 9:33

Alan Shearer, care dă semne timpurii de demenţă, a anunţat că-şi va dona creierul savanţilor ca să-l analizeze minuţios, după ce el va muri.

Peste Ocean, s-a demonstrat de ani buni că practicanţii de sporturi dure, cum ar fi hocheiul pe gheaţă şi fotbalul american, sunt mai predispuşi spre afecţiuni cerebrale. Boxul deja numără probabil cele mai multe victime în direcţia bolilor degenerative, explicaţiile fiind logice şi incontestabile. Acum suspectul de serviciu este fotbalul – pe Shearer l-ar fi afectat lovirea mingii cu capul.

Documentarul care prezintă problemele legendei lui Newcastle lansează o întrebare pe care cu siguranţă părinţii micilor fotbalişti vor fi tentaţi s-o ia în serios: ar trebui lăsaţi copiii să controleze mingea cu capul?

Şi alte câteva întrebări menite să potenţeze îndoiala in jurul nefericitului caz al fostului fotbalist. Este Shearer doar un ghinionist sau există în lume mai multe poveşti ca a sa, unde coincidenţa nu-şi are locul? Şi unde va ajunge fotbalul dacă, să spunem, sub presiune primejdiilor demonstrate sau demonstrabile de către ştiinţă, atingerea dintre cap şi minge va fi interzisă?

În acelaşi documentar, Alan Shearer spune că e posibil ca munca lui de o viaţă, care s-a întâmplat să-i fie şi pasiune, să-i fi adus buzduganele precoce ale demenţei, mai ales pierderile de memorie. Mulţi dintre noi n-am dat niciodată cu capul într-o minge.

Cu toate acestea… Cheile lăsate în uşă pe dinafară – bifat. Copilul abandonat la şcoală – bifat. Portofelul băgat în frigider laolaltă cu plasele de cumpărături – bifat.

Sacul cu gunoi luat în maşină şi plimbat prin tot oraşul. Zilele de naştere ale celor dragi uitate cu nonşalanţă. Gesturi inexplicabile, confuze, care anunţă sau nu senilitatea. Sau poate că toate meseriile, făcute sau nu cu pasiune, îţi mănâncă puţin din creier, mai ales din partea care se ocupă cu memoria şi limpezimea, transformându-te în candidat potrivit pentru studiile cercetătorilor britanici.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

JFM (2 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 10:14

La banii pe care-i castiga fotbalistii merita riscul.Pana la urma,dupa o anumita varsta asa cum ati spus si dvs,multi vor avea parte, dintr-un motiv sau altul,de aparitia diverselor boli degenerative.

ManX (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 14:03

Toate aceste exemple se numesc absente si fac parte din crizele de epilepsie.

Tibisor (5 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 18:38

Aoleu … am pus odata calcatorul in frigider !!! Fug repede la medic … dar am uitat cum il cheama !

RGR (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 19:19

Din documentarul de pe BBC a lui Shearer nu reiese in nici un fel ca ar avea probleme, chiar dimpotriva ( vezi rezultatul analizelor)…sigur ai vizionat acelasi documentar!??

Cristi (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2017, 10:42

Corect. In vartejul zilei de azi toate te bulverseaza. Just imagine now that you have to kick your head into something at least 20 times per day… Nu-i asa ca asta te va ajuta mult in dezvoltarea unor demente sau alte boli cerebrale?

cristian (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2017, 16:42

Ca si alt comentator de aici, ma intreb si eu unde a documentat autoarea problemele cognitive ale lui Shearer, ca nu le gasesc nicaieri, nici marturisite de omul in cauza, nici in alt articol de presa. Shearer apare intr-adevar preocupat si implicat in aceasta investigatie, cu atat mai mult cu cat are profilul net cercetat, insa nu spune ca ar avea el insusi manifestari sau suspiciuni imediate. Vorbeste de anxietate, insa nu mai mult de atat.

ovidiu_3003 (155 comentarii)  •  20 noiembrie 2017, 20:54

…nu cred ca jucarea mingii cu capul poate avea efecte din acestea grave …chiar nu cred …

Anonim (29 comentarii)  •  22 noiembrie 2017, 17:00

Efectele loviturilor de/cu cap(ul) din fotbal nu pot fi comparabile cu cele din sporturile dure ale Americii! Se intampla oricui sa uite cate ceva, asa ca nu este cazul sa dramatizam! A.