Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Undeva, nişte mingi…

Întâmplările aproape caraghioase din Liga a 5-a sunt, de fapt, cele umane, cele cu poveste

Permalink to Undeva, nişte mingi…
duminică, 1 octombrie 2017, 11:06

Ştirea de la Suceava cu meciul întrerupt din cauza mingilor căzute toate în râu nu m-a făcut să zâmbesc superior, de la Bucureşti. Mi s-a părut chiar romantică. Bistriţa Broşteni şi Vânătorul Dorna Candrenilor au fost nevoite să se oprească din fotbal în minutul 58, pentru că toate baloanele gazdelor au zburat în Bistriţa. „Le recuperaţi la baraj, la Bicaz”, au râs spectatorii.

Faptul că pe planetă există o echipă, fie ea formată din jucători amatori, care deţine un număr finit de mingi – destul de redus, cred – este, paradoxal, cea mai bună veste din ultima vreme. Te face să zâmbeşti imaginându-ţi cum ar fi să rămână fără mingile lor fiţoase Real Madrid sau Liverpool. „A rămas mingea în copac, trebuie să-l aşteptăm pe Benzema, poate mai are el una”.

Şi apoi, când redevii serios, îţi dai seama că pe lumea asta, la capătul opus al său, sunt alţi fotbalişti, profesionişti, care nici nu visează că aşa ceva s-ar putea întâmpla – să se termine mingile şi, din cauza asta, partida se va termina acolo, în momentul în care toate baloanele dispar, înghiţite de vreun clar de apă sau de vreo tornadă.

Momentul acela în care fotbalul încetează brusc, forţat de împrejurări, şi începe râsul.
Ca în curtea şcolii, mai ţine cineva minte?, când copiii încă aveau voie să se joace acolo, după ce se încheiau orele. Acum înţeleg că e ceva interzis, în cea mai mare parte.
Capeţi sentimentul acela că eşti un om obişnuit, sentiment pe care nu-l poate încerca oricine şi care uneori te salvează de multe chestii întunecate. Afară fie e soare, ceea ce înseamnă că ajungi mai devreme la grătar şi bere, fie plouă, adică scapi mai repede de meci şi nu mai tremuri ca o cârpă udă. Oricum ai lua-o, rău n-are cum să fie!

Dacă vi se pare că e penibil, ridicol sau pur şi simplu proastă oganizare, mai gândiţi-vă! Eu zic că e viaţă, aşa cum trebuie să fie, cu elementul surpriză prezent şi decisiv. Undeva, mingile plecate de la meciul dintre Broşteni şi Dorna Candrenilor, rătăcite în lume, şi de la toate meciurile de fotbal de amatori se vor întâlni într-o bună zi, la baraj la Bicaz sau în cu totul altă parte, şi-şi vor povesti peripeţiile fugare.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Maharajah (2 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 12:06

Undeva în Vaslui poate unde este plin de asistați social, printre ca care şi *** "iosif_vs" or care îl promovați cum nu se poate mai bine obosiţilor .... mai bine v-aţi apuca de crescut vaci să fiţi i rând cu ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

naica (2 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 12:07

E momentul optim sa revenim la mingile de carpe. Ca sunt prea multe carpe in fotbalul romanesc. Si nu doar in fotbal...

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 12:36

...da inainte aveam voie sa ne jucam in curtea scolii...acum s a ales ...praful ...

S.r (1 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 15:35

Da,uitam sa vedem partea asta a vietii.Atunci cand CR ne prezinta bolidul de 2M€ ,oarecum suntem tentati sa uitam realitatea in care traim.si copii de azi uita ca trebuie sa si rupa tenesii in curtea sc.sau sa munceasca fff mult sa devina un CR sau Hagi.

Comentează