Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Emoţia care dispare

Şi un public care nu vrea, de fapt, nimic

Permalink to Emoţia care dispare
duminică, 10 septembrie 2017, 11:23

La EuroBasket 2017, Cluj-Napoca, un singur meci a făcut sală plină. România-Ungaria. Din păcate, din motivele total greşite – unii au venit ca să-şi descarce ostilitatea etnică, lucru care, în acest moment din acest secol, mi se pare desuet şi uşor stupid. Nu vorbesc, desigur, despre publicul care a venit să susţină naţionala României, o naţională cu limitele ei, dar şi cu părţile ei bune. Vorbesc despre cei care vin şi fac atmosferă, şi bună, şi rea, dar doar la partidele cu subînţeles special.

La Cluj-Napoca, un oraş care se dă iubitor de sport şi are şi infrastructura necesară organizării unor evenimente cu adevărat importante, lucrurile nu stau deloc aşa. Locuitorii unui oraş fiţos, în care e scump să trăieşti, în care chiriile sunt mai mari decât în Capitală, au considerat, una peste alta, din prezenţa sau mai degrabă absenţa din tribunele Sălii Polivalente – că biletele sunt costisitoare. Nu numai meciurile tricolorilor meritau aici toată atenţia, ci şi (sau poate mai ales!) celelalte întâlniri, în care nişte echipe pe care România nu le va mai vedea niciodată strânse în acelaşi loc se luptau pentru a ajunge în faza finală a campionatului. Românilor nu le-a plăcut nici asta, nici faptul că preţul biletelor n-a fost nicidecum inaccesibil.

M-am convins că oamenii de la Cluj, şi, desigur, nu doar ei, vin la competiţii doar dacă sunt gratis sau aproape gratis. Dacă pot intra pe invitaţii, e OK, parcă se mai înduplecă. Dar nici atunci nu e sigur că vor ajunge la eveniment. Experienţa pe jumătate amară cu spectatorii de la EuroBasket 2017 mi-a adus aminte de ce nimic pe lumea asta comercială, în care sunt implicaţi oameni, eforturi, energie electrică şi vitală, nervi şi neprevăzut, nu trebuie să fie gratuit. Pentru că atunci când vine şi la noi în ţară, în sfârşit, un circ cu adevărat celebru nu ne vine să-l plătim. Nouă ni se cuvine. Pentru că iubim sportul. Iar Clujul se bate în piept în mod special cu această trăsătură. De data aceasta, nu a onorat-o. Iar alte meciuri de nivelul acesta, 15 în decurs de şapte zile, nu vor mai ateriza curând pe malurile Someşului.

A fost o cometă. N-aţi prins-o, s-a stins, cât aţi spus în gând cuvântul „dezinteres”. Ah, ba nu, cometele sunt gratis!

Comentarii (22)Adaugă comentariu

alex (1 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 13:13

Superb, dar uite o alta perspectiva: media de spectatori la Cluj a fost 3248, cam cat in Turcia (3336) si nu cu mult mai mica decat in Israel (4031). Tu, fiind o ziarista care se pricepe, sunt sigur ca stii care e popularitatea baschetului in ambele tari. Ma gandesc ca aia din Tel Aviv si din Istanbul nu sunt la fel de fitosi ca aia din Cluj, pentru ca, stim cu totii, nu exista nimeni pe lumea asta care sa-i fie superior ardeleanului :). Deci nu stiu daca are legatura cu fitele Clujului. Eu as fi curios cum de sala s-a umplut la campionatele de gimnastica acum sase luni, iar acum nu s-a mai reusit acelasi lucru. As porni, de exemplu, de la felul in care au fost alocate biletele de catre organizatori, dar tu stii mai bine. Pe de alta parte, ca cititor de presa sportiva, nu pot sa remarc ca Eurobasket-ul nu a prins nici macar o data prima pagina, intr-un ziar caruia ii pasa de sport. Iar Pau Gasol saracu' nu a fost destul de bun sa aiba macar un interviu. Daca tot vorbim de comete...

marius (2 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 13:20

Hai ca asta e culmea, GSP deplange lipsa spectatorilor la Eurobasket. E ca si cum s`ar plange Maruta ca sunt prea multi manelisti la televizor. Pai in ziarele voastre de fotbal, sau de cancan, nu s`a suflat un cuvant despre eveniment, nici nu stiai ca exista. Pe cuvant ca am amici in Cluj care nu stiau! Dovada ca dupa primul meci au venit din ce in ce mai multi odata ce s`a mai popularizat (si cu Spania a fost aproape plina). Federatia + presa asta jalnica 'de sport' au o mare vina ca nu au promovat evenimentul deloc. Stiu ca Oana incearca mereu, deci nu`i vina ei, dar articolul asta trebuia scris pe un blog personal sau pe totalbaschet, n`are ce cauta aici. Mai bine ai face un articol despre colegii tai decat despre oamenii din Cluj.

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (8 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 13:22

N-ai voie sa compui despre Steaua ? Uite ca n-am unde sa-mi revars amarul caci voi aveti wechend si plimbati catelul ! Cred ca te-ai pricepe mai bine decit „Nic“, pina si un papagal care a stat in vestiar cu Hagi si Reghe ar explica nejocul mai bine. ------------------------------------ Daca tot ai fost la Cluj ma asteptam sa ne spui cit joaca „tricolorii“ aia la club, de cite cincinale sint sperante si care e viitorul lor. Sa ne spui ce fac CSM-urile si alte inginerii financiare ale politicienilor - pe banii nostri - cu milioanele acordate unor manageri politruci ca sa nu se joace pa computar ! Aduc straini, ***, ***, noi nu, poate preferam o bere sub o tabla ondulata ca noul ou al lui Brincusi. -------------------------------------- Daca as fi mers as fi mers ca sa le vad pe fetele alea oachese din poza – cu toate ca ele s-ar uita mai mult la Torje decit la mine - , sa mai vad masini, toale, pantofi ... si mai maninc un cirnat. Zic asta doar ca sa-ti fac pe plac cu fitele. Fata draga, cu parul padure, „fitele“ de Cluj, Timisoara, Brasov, … au fost importate. Cine mai e clujean – ca sa nu zic mai rau - in Cluj ? Daca autostrada era inchisa ii vedeai pe urmasii celor 7 mii de unicolori care au fost prinsi in primele resensaminte ale populatiei de dupa 1900. Aia sint. Trebuia doar sa cobori de pe autostrada ca sa-i vezi. Acum sint 700 mii de … de unde ti-e familia soro ? Ca prea te pricepi la fitele de Cluj. La capitala voastra ati inceput de doi ani sa construiti 4 stadioane, o sala polivalenta, cu parcari pentru masini nu jeepuri – speram ca ati planificat si drumuri de acces – care trebuie sa fie gata in … mai aveti 3 ani integi. Sa ma anunti cind o taia Daddy panglica tricolora. Poate daca aduceti chinezi, albanezi, … mai cautati si prin Tanganica muncitori calificati, nu numai sportivi. ------------------------------------ Pi la mini prin Craiova se aude ca unu Soros si neste Onegeuri neidintificate au desfiintat scolili profesionale, au marit dobinzi si taxe si v-au lasat sa faceti comert cu sacosele de bani pina in mileniu 3 era noastra – vezi si Tudose - ca sa valorificati fierul vechi din fabrici si combinate si i-au ademenit pe romani cu cite 50 de lei la cules prin Spania si Italia. La tini, pi la Cluj ce se audi soro, o fi adevarat ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cosmo (1 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 13:49

Într-adevăr, și eu am rămas surprins de asistenta scăzută. Printre cauze ar putea fi și programul nu tocmai inspirat. În zilele lucrătoare, de la ora 15 sau 17, pentru majoritatea e f greu sa ajungă,de ex. Dar e drept, indiferent de program sau preturi, și eu mă așteptam la un public mai numeros. Dar cum zicea cineva mai sus, ar trebui sa compari asistenta cu modul în care a fost reliefată aceasta competiție de către gazeta canc.. sporturilor, comparativ cu ce-a spus contra de Negoiță, jiji despre burleanu sau Ganea despre daum. Ai idee ce greu e sa găsești pe GSP.ro știri, scoruri, informații despre diverse campionate naționale sau competiții internaționale importante? Si ce ușor afli ce a postat mimi pe FB?

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 14:55

...baschetul este un sport pentru oameni inalti si frumosi bine proportionati care stiu sa sara ...nu pentru romani pitici ,delasatori care stiu numai lunga si pe a doua ...ce sa cautam noi la baschet ?

Manases Sandor (1 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 16:15

Articol corect.O intrebare am totusi: in gsp de ce nu am vazut articole dedicate acestei competitii? Despre meciul Romania vs Ungaria...in pagina 16?

sandor petofi (1 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 16:54

Bine ca nu i-a luat jurnalistu' roman interviu lui Pau Gasol. Ce putea sa-l intrebe," ai auzit de Ghita Muresan? , ce parere ai despre el?"

Dani (19 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 17:35

Sint curios la cite competitii ai merge tu, Dumanescu, fara acreditare. Mai degraba ai sta in fata televizorului pina ti-ar iesi ochii din cap ca la melc, nu-i asa?

rusine (1 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 19:31

Marius are dreptate! Am un prieten, mi`a spus ca n`a stiut ca e Eurobasket, ca vroia sa mearga la cateva meciuri, dar credea ca e pe la mijlocul lui Septembrie. Cica n`a vazut nimic in GSP sau prosport, i`am zis ca si`o merita daca intra aici pentru informatii din sport. Induceti lumea in eroare cu numele 'gazeta sporturilor', pe cuvant. V`ati format de multa vreme un public de cancan fotbalistic, mai bine va redenumiti. @ sandor petofi LOL, chiar ca PS: rantul asta nu e adresat Oanei Dusmanescu, evident, ea face treaba buna atat cat e lasata si e unul din singurele motive pentru care mai dau pe aici.

pau (1 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 19:58

au zis'o altii inaintea mea mai bine, dar chiar nu va e rusine?

allblacks (1 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 21:32

Imi pare rau s-o spun dar comentariul lui marius e mai bun ca articolul

radu (1 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 23:54

e si vina organizatorilor ca nu au promovat evenimentul suficient. si preturile, toata organizarea pt spectatori a fost cam aiurea (pentru echipe am inteles ca a fost ok). ma "uitam" si la muzica ... smiley, muzica populara, sanie cu zurgalai, wtf?? n-aveau un guns`n`roses sau ceva? eu n'am auzit la us open sa'mi bage melodii country de-ale lor din anii 60. la orice eveniment sportiv international se baga muzica buna, nu sanie cu zurgalai

Presa jenanta (1 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 10:08

Daca ati fi scris si voi despre campionatul de baschet pe larg si pe prima pagina in loc sa ne spuneti de mai multe ori pe zi ce fac ciobanul, Mimi si FCSB, cu siguranta ar fi fost mai multa lume la eveniment. Iar legat de preturi, nu toata lumea din Cluj traieste din chirii sau lucreaza in IT. Sa puna federatia preturi rezonabile si va fi plina sala.

durden (15 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 10:37

Nope. Problema e alta. Nu intereseaza pe aproape nimeni baschetul in Romania. Nu inteleg de ce se insista atata in acolo, de ex. Facem numai baschet in licee si generale,dar copiii tot fotbal joaca in parc. N-am dat nici un jucator mare in lume in istoria recenta. Asistenta la meciuri (cu unele exceptii) e aproape inexistenta. Chiar e greu de inteles ca pt poporul asta baschetul e egal cu zero?!

Sorin (1 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 11:05

In primul rand nu am inteles la ce subiect face referire fraza "La Cluj-Napoca, un oraş care se dă iubitor de sport şi are şi infrastructura necesară organizării unor evenimente cu adevărat importante, lucrurile nu stau deloc aşa. " In al doilea rand preturile biletelor au fost stabilite de o ***, cred: am cumparat abonament cu 600 ron din luna aprilie, iar acum se vindeau biletele de o zi cu 25 ron !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marius (2 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 11:06

@durden - Habar nu ai despre ce vorbesti. Mii de spectatori in tribune ti se par putini, cand in presa se vorbeste de 50.000 de ori mai mult despre liga a 5`a de fotbal decat despre baschet? Interes exista, si ar putea fi cultivat.

John Machedon (1 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 14:29

Ne dam toti banii pe chirie...de unde bani de EuroBasket?

Falvius (1 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 14:48

Subscriu celor spuse de cei dinaintea mea. Nu a fost promovat evenimentul la nivelul cerut! Să ai tu ocazia a să întâlnești jucători de basketball adevarat...si să nu vezi vreun club de basketball din Romania sa își aducă juniorii clubului să îi vadă !?!? Este asemenea adevărat, că au fost locuri multe goale în tribună! Însă am vrut să-mi duc copilul la un meci și nu am mai găsit pe site-uri niciun bilet disponibil!!Explicații? Sunt de prisos.... !

ronda (1 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 15:40

Problema a fost calitatea slaba a marketingului. Am stiut ca este ceva campionat pentru ca am vazut oameni cu ecusoane prin oras... Nici nu se compara publicitatea de la Eurobasket cu cea de la Europenele de Gimnastica. Am trecut pe jos pe langa polivalenta si abia la fata locului vedeai ca e ceva eveniment, nici acolo nu suficient marcat. Insa modul in care sunt atacati clujenii in articol denota oarece complex de ... Hm!

otulbu (1 comentarii)  •  12 septembrie 2017, 10:53

Ti s-a taiat de data asta Onuta. Nu ca maioneza sau zacusca, nu ca la gospodina de ocazie. Ti s-a taiat din gradul de intelegere si acceptare al cititorilor. Inteleg, pornirea la cald de a scrie un gind acid despre un eveniment exista la toata lumea, insa de aici pina la a zice ceva despre locuri si oameni pe care nu-i cunosti si intelegi calea este prea lunga. Apropos, in optimi la Turcia-Spania sala a fost aproape plina, la Rusia-Croatia batea vintul mai rau ca-n Florida. In urma cu doua-trei saptamani titrau gazetele centrale ca cea mai mare audienta pe un stadion din tara a fost la un meci de liga 3-a la Cluj unde juca Universitatea, care a strins aproape 7000 de oameni (platitori toti). Mai an, la Fed Cup-ul cu Cehia, sala a fost doua zile consecutiv arhiplina. Iti inchipui ca intrarea a fost libera ? Chiar la baschet in sezonul trecut, in play-off la baieti sau in finala de fete, dadeai cu tunul sa prinzi un bilet. Cei de deasupra mea ti-au explicat foarte limpede cvasitotalitatea cauzelor ce au dus la cele relatate de tine. Era bine sa fi tinut seama si de ele si de specificul locului si al oamenilor. Scrie despre ce stapanesti si cei pe care-i cunosti. Haide in mijlocul nostru, cinta cu lacrimi in ochi ,,SLAVA TIE,, si atunci ne vei intelege si te vei bucura de toata dragostea noastra.

Beatrice (1 comentarii)  •  12 septembrie 2017, 19:04

Stimata doamna dușmănescu, pe langa faptul ca numele vi se potriveste perfect, evident scris cu litera mica, un articol mai slab nu am citit niciodata. Am fost in fiecare zi sa sustin nationala Romaniei la Eurobasket, in fiecare zi m-am bucurat doamna, de baschet, pe banii mei! Stiind ca sansele de calificare sunt indreptate spre zero, nu pentru ca baietii nu au calitati ci pentru ca nu se investeste in sport! In fiecare zi am vazut copii cu lacrimi in ochi, salutand jucatorii care pentru ei sunt un exemplu de urmat! Cand ai vazut ultima data un copil care sa planga, de bucurie? Oare nu ti-e tie rusine sa spui ca publicul nu a vrut nimic? De cate ori doamna ai stat in picioare pentru cineva, tinandu-ti cu mana inima de frica sa nu-ti sara din piept!? Defapt, in picioare, doamna, de cate ori ati stat?

Mariana (1 comentarii)  •  12 septembrie 2017, 20:47

Articolul era premeditat, cum sa nu atunci venin cand evenimentul s-a organizat la Cluj?? Ciuda mare pe Cluj..

Comentează